post

Кои мерки треба да ги следите?

Дали сте си го поставиле прашањето од насловот на овој пост? Доколку сте претприемач со висок потенцијал за успех сигурно веќе барем еднаш сте си го поставиле оваа прашања.

Понекогаш сметам дека главната улога на претприемачот е да постави вистински мерки кои ќе ги следи и врз основа на кои ќе донесува квалитетни одлуки кои пак ќе го туркаат бизнисот нанапред.

Во денешен деловен свет лесно можеме да наброиме не десетици, не стотици, не илјадници туку милиони различни мерки кои на овој или оној начин може да имаат влијание на вашиот бизнис. Некои од нив се директни мерки кои покажуваат износ од нешто на пример мерката профит покажува дали работите во добивка или загуба. Но, од оваа една мерка може да произлезат илјадници други мерки кои не се директни туку едноставно служат за подобро да го разберете работењето на вашиот бизнис. На пример, профит по број на вработени, или профит по број на купувачи, или пак профит по вложени средства… Сите овие мерки имаат за цел да ја видите пореално состојбата во која се наоѓа вашиот бизнис.

Продолжи…

post

7 чекори да ги промените вашите лоши навики

Сите имаме одредени видови не навики. Некои навики си ги носи е од детство, некои сме ги научиле во образовниот систем, некои сме ги наследиле од родителите, а некои ни се од нашето сопствено искуство.

Навиките во многу случаи се добри! Тие создаваат чувство на сигурност кога нешто работиме и честопати со нивна помош воопшто не треба да се змараме и да ги размислуваме кога ги користиме. Навиките обезбедуваат работите да ги изведуваме по автоматизам, и во многу случаи тие навики и тој автоматизам обезбедуваат да бидеме попродуктивни.

Но, проблемот не е во добрите навики, проблемот е што постојат и сигурно имаме и лоши навики. Лоши навики се оние навики кои не прават понепродуктивни, кои не обезбедуваат додадена вредност на онаа што го правиме и кои едноставно имаат потенцијал да ни наштетат.

Како да ги промените лошите навики во нови, подобри навики кои ќе ве направат попродуктивен и подобар претприемач?

Како одговор на оваа прашање ќе ги презентирам следниве чекори.

Продолжи…

post

[Видео] Обезбедете поголема слобода со 10 часа неделна заштеда

Заштедувајќи 10 часа и повеќе неделно од вашата работна недела ќе успеете да обезбедите поголема слобода за вас, но и да бидете пофокусирани на суштинските задачи за вашиот бизнис.

Оваа видео е дел од видео презентација која е нешто повеќе од два и пол часа на премиум претприемач.

Претходните постови од оваа тема се:

 

post

[Презентација] Заштедете 10 часа и повеќе од една работна недела

Минатата недела објавивме наслов за тоа како да заштедите 10 часа и повеќе од една работна недела. Во тој наслов се опишане 6 подрачја во кои преку подобрувања можете драстично да го зголемите вашето време, најмалку 10 часа во текот на една работна недела.

Еве ја презентацијата на првите слајдови од скоро 100 во целата презентација како дел од премиум претприемач.

Следува и видео материјалот за оваа презентација, а пристап до целата презентација можете да обезбедите тука.

post

Како да заштедите 10 часа и повеќе од една работна недела?

Сигурно веќе сте свесни за тоа како вие се движите, но и како околината во која функционирате вие и вашиот бизнис се менува и се движи околу вас. Животот станува се побрз околу вас, особено ако сте претприемач. Времето едноставно ви станува претесно, имате премногу задачи кои треба да ги спроведете и тоа секојдневно.

Иако секојдневно користиме технологија за да ни помогне во завршувањето на секојдневните обврски, сепак тој развој на таа технологија со брзина која тешко може да се следи и со можностите за изведување на нашата работа кои ни ги овозможува предизвикува појава на една хаотична околина во која треба да се навикнеме да функционираме.

Што мислите да имате 10 часа неделно повеќе за онаа што ви е важно? Што мислите да потрошите 5 часа повеќе на семејството, 2 часа повеќе на вашето здравје, 2 часа повеќе на личниот развој? Нели тоа би било супер?

Продолжи…

post

Подобрување на вашата да направам листа

Одлична презентација во оваа видео во која зборува David Allen, а објавена од срана на Epipheo за подобрување на вашата да направам листа и ослободување на вашиот мозок за да се фокусирате на најважното за вас.

post

Спроведете ги следниве вежби за да бидете пофокусиран претприемач

Вие сте претприемач и сигурно веќе знаете колку работи треба да завршите, колку акции треба да преземете и колку неизвесности околу вашиот бизнис треба да менаџирате.

Да се биде претприемач не е лесен и едноставен процес. За оваа повеќе пати имаме пишувано тука.

Но, не можам да кажам дека не можете да избегнете таква ситуација и фрустрација. Да, можете да бидете во позиција да си обезбедите себеси доволно слобода и фокус на најважните работи за вашиот бизнис кои едноставно ќе ви помогнат во растењето на вашиот бизнис. Премиум претприемач 2.0 е дизајниран токму да ви помогне во оваа намера.

Но, да започнеме со вежбите.

Првата работа во процесов е да станете пофокусиран претприемач. Пофокусиран не значи дека ќе треба да се фокусирате на повеќе работи со тоа што ќе го менаџирате вашиот фокус. Пофокусиран претприемач значи дека ќе треба да станете претприемач кој ќе се фокусира на помалку, но сепак најважни работи кои ќе обезбедат успех за вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Неделен преглед на вашата да направам листа

Една од најзначајните алатки за зголемена лична продуктивност на секој претприемач претставува “да направам” листа. Досега повеќе пати пишував за составување на една таква листа, оптимално користење, подобрување…

Сега би сакал да презентирам дел од системот кој го користам, а кој навистина ми овозможува барем да се чувствувам полесно затоа што сметам дека се држам под контрола.

Неделни прегледи правам на мојот Inbox нотес во Evernote каде секојдневно нафрлувам се и сешто, што од глава, што најдам на интернет, што скенирам… Но, неделен преглед правам и на “да направам” листата која стана доста покомплексна одкако го користам OmniFocus како алатка за менаџирање на моите активности, имплементација на идеи и проекти.

Следниве прегледи се минимални прегледи кои би требало да ги правите барем еднаш неделно.

Продолжи…

post

Како вашата “да направам” листа биде ориентирана кон акции

Не верувам дека некој не користи “да направам” листа. Можеби не ја користи систематски и на стратешки начин, но верувам дека сите сме се нашле во позиција кога правиме листа на нешто што треба да направиме. Дали кога одиме во продавница и носиме ливче или пак кога планираме чекори за некој проект, сепак користиме некаков вид на “да направам” листа.

Најискрено да кажам, кога денес (оваа го пишувам во сабота навечер) ја погледнав мојата листа косата ми се крена на главата. Толку хаотично, многу задачи (21 актуелна), активности планови за во иднина. Да не е OmniFocus да ми ги организира тие работи во еден логичен редослед како во поглед на контекстот, така и во поглед на време кога треба да се спроведе нешто, времетраење на активноста и проект во кој спаѓа. Сепак сето тоа расфрлано си доаѓа секојдневно на распоред, се брише кога се заврши и се прави повторно нов хаос како што ги процесирам идеите од мојот мозок.

Еден начин да опстоите во користење на овие листи и секако да ги имплементирате сите активности без притоа да ви текне еден ден дека нешто не е важно и да го избришете е да ги користите следниве препораки:

Продолжи…

post

Процес на безхартиено работење – Мала автоматизација

Ккао што најавив на крајот од минатата година ќе се обидам оваа година да споделувам наслови кои произлегуваат од моето исксутво од имплементација на процес на безхартиено работење.

Морам да напоменам дека ништо не е конечно. И јас постојано го подобрувам самиот процес и целта на овие постови на претприемач ќе бидат да ви обезбедат една рамка доколку сакате да започнете со тоа.

Да се навратиме на онаа што досега помина и е објавено на претприемач во однос на безхартиено работење:

  • Безхартиено работење. Овој пост имаше цел да ги презентира некои конкретни придобивки кои започнав да ги чувствувам при започнување со имплементацијата.
  • Имплементација на процес на безхартиено работење. Тука продолжив со придобивките и ги скицирав основните елементи на процесот, односно основните подпроцеси на самиот процес.
  • Процес на безхартиено работење. Тука веќе преминав на конкретна скица на првата верзија од процесот кој го применив. Таа скица е доста променета досега, за што ќе зборувам во идните постови (сепак се е сеуште тестирање и до конечна верзија на она што дава најоптимални резултати се надевам дека ќе дојдам до крајот на годината).

Сега би сакал да презентирам една мала автоматизација која ја користам во процесот. Морам да напоменам дека јас постојано се обидувам да автоматизирам и веќе имам над десетина чекори целосно автоматизирани, сега ќе презентирам само еден чекор од тој процес, а тоа автоматско креирање на нотес во мојот Evernote акаунт.

Продолжи…