post

[Видео] Мотивирачко видео за креативност и смелост

Пред два дена пишував за креативноста и смелоста која се уништува уште од мали нозе кај децата. Тоа беше едно мое искуство низ образовниот систем. Опасноста е во тоа што нема многу промени од пред повеќе од 20 години. Простотиите се исти. Амбиентот е ист. Технологијата и методите се исти.

Промени се потребни. А, оваа видео е само како мотивација за креативни и смели луѓе, како и оние кај кои општеството успеало да влијае на креативноста и смелоста.

post

Видео: Роки приказна раскажана од Тони Робинс

Филмовите за Роки и патот кон успехот на ликот, главниот јунак се чини дека нема кој не ја знае.

Оваа видео претставува приказна за тој јунак, но раскажана од еден од најголемите експерти за мотивација – Тони Робинс.

post

Видео: Вил Смит и патот кон успехот

Вил Смит еден од најуспешните луѓе во светот споделува некои негови искуства за неговиот пат до успехот.

Инспиративно видео.

post

Видео: Се започнува од ништо

Вистинските претприемачи се луѓе кои од ништо прават нешто. Дури и кога копираат, копираат на еден уникатен начин. Копијата станува вистинска креативност со навистина иновативни бенефити за купувачите.

Се што користиме денес во минатото не постоело.

Најголемите компании во светот и најуспешните луѓе имаат една заедничка карактеристика – започнале од ништо. Идеја и визија претворена во нешто опипливо.

Видео во кое најмладите претприемачи кажуваат како навлегле во претприемништвото:

post

Видео: Патот кон успехот никогаш не е без препреки

Точно така, никој од досегашната практика не успеал а да не поминал низ повеќе препреки на патот кон тој успех.

Оние кои поминале повеќе препреки, падови, неуспеси или било што што се попречува на патот кон нивниот успех се чини дека постигнуваат најголем успех, токму поради тоа акумулирано искуство на тој пат.

Да се биде претприемач значи и да се паѓа, но разликата е што успешниот претприемач секогаш наоѓа начин да стане и да го продолжи патот, избегнувајќи исти падови во иднина. Се е ризик, бизнисот е ризик, претприемачкиот пат е ризик, па и животот кој го живееме е ризик.

Видеото е навистина мотивирачко, кратко и вредно за гледање.

post

[Видео] Не се откажувај никогаш!

Патот на еден претприемач не е лесен пат! Тоа е факт, и не треба да се лажеме.

Од друга страна еден претприемач не е човек кој лесно се откажува. Претприемач има сон, има визија и ќе направи се за да ја оствари таа визија. И статистички е докажано дека најуспешните претприемачи имале тешки падови во својата кариера. Што би се случило доколку се откажале? Немаше да ги познаваме како успешни претприемачи.

Оваа видео е една вистинска приказна за она што значи да не се откажуваш. Станува збор за Derek Redmond кој доколку ја добиеше трката во нормални услови немаше да го знаеме. Немаше да го споделам оваа видео тука на претприемач. немаше да биде споделувано од илјадници луѓе низ светот. Немаше да добие аплауз од 65000 публика. А, ќе победеше. Но, упорноста да ја заврши трката која ја почнал, да стигне до целта без разлика што не победил сепак претставува вистинска мотивација. Со надчовечки напори да не се откажеш. Вреди поздрав!

Успехот не се мери само со победа. Сите сакаме да победуваме, но мора да бидеме истрајни за да ја реализираме таа победа. Важно е да ги започнуваме и завршуваме “трките” на претприемачкиот пат. И завршување без победа значи успех. Нормално, доколку го видиш.

post

[Видео] Од каде доаѓаат добрите идеи?

Од каде доаѓаат добрите идеи?

Прашање кое не верувам дека нема кој не си го поставил. Дневно сме бомбардирани со милионски информации. Дневно можеме да добиеме стотици идеи, од кои ќе процесираме десетици, а ќе произведеме, односно имплементираме неколку.

Steven Johnson, авторот на книгата со наслов Од каде доаѓаат добрите идеи – природна историја на иновација дава едно сеопфатно гледиште базирано на повеќегодишно истражување дава добар одговор на оваа прашање.

Она што може да се заклучи е дека идеите не се случуваат сами по себе. Тие претставуваат резултат на еден поголем процес на секвенцијални подпроцеси. Од друга страна тие не зависат само од еден човек, креаторот на идејата, туку се потребни и други луѓе кои ќе допринесат за подобрување на добра идеја, од добро кон подобро. А, денешната технологија, интернетот, развојот на социјалните медиуми ги отстрануваат сите граници на една таква комуникациска креативност за добрите идеи. Треба само да се искористат.

post

[Видео] Промени, иновација и претприемачот

Иако видеото е наменето за САД сепак има идеи кои мотивираат, поттикнуваат и може да креираат промени и иновации. Токму она што ни недостасува. Сепак, од нас зависи.

Вреди да се потрошат две минути за да се погледа.

post

[Видео] Успешен претприемач – фактори

Што е она што го карактеризира еден успешен претприемач? Кои фактори се важни за да еден претприемач биде успешен претприемач?

Во 2009 година направивме едно истражување во кое ги анализиравме тие фактори при што дијдовме до 15 фактори кои имаат влијание еден претприемач да биде успешен претприемач. Тоа истражување резултираше во следниве наслови каде ги објаснивме тие фактори:

Тие фактори се презентирани и во следново видео:

post

[Видео] Обратен редослед за промени

Не можев да одолеам на споделување на ова авидео тука. Едноставно видео, кое поттикнува различно размислување. Кое не дозволува помирување со статус кво ситуација и кое мотивира да преземеме чекори да го промениме светот.

Како еден обратен редослед може да го промени изгледот на светот во кој живееме, да не промени нас и да не поттикне да се промениме себеси и нашата потесна околина која со тие промени ќе ја промени и пошироката околина и ќе обезбеди поквалитетно, подобро и помирно место за живеење како за нас така и за идните поколенија.

Има многу работи кои се важни во животот, но некои се поважни од другите. Можеби не ги забележуваме. Можеби ни се чинат како неважни. Но, едно нешто е јасно, нашата енергија ја црпиме од различни извори. Некои се видливи некои невидливи. Некои се опипливи, а некои душевни. Тоа сме ние. Луѓе. Полни со потенцијал да го промениме светот. Само доколку научиме да гледаме поинаку од мнозинството. А, и тоа мнозинство ќе има корист од секој кој гледа поинаку и дејствува поинаку.