post

ТОП 100 АЛАТКИ ЗА УЧЕЊЕ ЗА 2009

Малку да се навратиме на темата за учење. Нели знаењето е моќ, знаењето е сила. Човекот како природно суштество ја има таа особина постојано да учи. Токму и заради таа особина човекот владее со светот, а не затоа што е најсилен или најголем. Што се случило со диносаурусите.  Претприемачите пак мора да постојано да учат. Не мора да значи дека кога ќе го започнат сопствениот бизнис мора се да знаат. Видовте во примерот со потребата од знаење од менаџмент во различните животни циклуси. Но, постојаното учење претставува една константа во претприемништвото.

CheckList1Центарот за учење и технологии за перформанси – C4LPT (Center for Learning and Performance Technologies) секоја година врши истражување во однос на најдобри алатки за учење кои се наоѓаат на интернет. Начинот на спроведување на истражувањето е со помош на анкетирање на професионалци за учење од целиот свет преку набројување на најдобрите 10 алатки за учење. Резултатите од истражувањето можете да ги видите на Top 100 Tools for Learning 2009.

Интересно е што на прво место e Twitter алатка за микроблогирање каде можете да испраќате до 140 знаци текст и да го ширите кругот на пријателството (на речникот на facebook) кое се нарекува следење (вие следите некого и некој ги следи Вашите Twit-ови). Интересно е што оваа алатка според alexa.com не се наоѓа меѓу првите 100 користени во Македонија.

Второ место како најдобра алатка за учење го зазема delicious. Ние веќе пишувавме за оваа алатка на блогот на претприемач во Delicious како средство за прибирање и складирање на информации и направивме едно видео како да го користите delicious.

Трето место е едно од децата на големиот Google, Google Reader. И навистина е предобра оваа алатка, бидејќи ако не секојдневно барем еднаш неделно ја користам за да прочитам нови блогови и вести од целиот свет.

Четвртото место го држи Mister WordPress платформата за блогови. За уникатноста и корисноста на оваа платформа немам зборови. И овој блог во позадината е на WordPress платформата. Подготвуваме електронска книга за блогирање која набргу ќе имате можност да ја добиете бесплатно и во неа опфативме нешто за оваа платформа.

Петото место го зазема Slideshare.net, платформа за аплоадирање и разменување на PowerPoint и MSWord презентации со остатокот од светот. Оваа не сум ја користел но веќе ми е отворена страната и се спремам да ја испробувам.

Шестото место е популарниот YouTube, второ од големото семејство на google. Нема потреба за дополнителни коментари во однос на истиот. Инаку во Македонија по користење се наоѓа на високото 3-то место веднаш зад популарниот facebook (кој е на 28-мото место) согласно alexa.com.

Но да не должиме многу погледнете ги резултатите и алатките можеби ќе ви користи некоја од нив.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*