post

[Видео] Визијата на Steve Jobs за светот

Во изминатиот период доста време поминувам со автобиографската книга за Steve Jobs од Walter Isaacson, која едноставно во многу елементи од она што го знам ме насочи дека нешто е многу погрешно. Успехот на Apple како компанија е многу повеќе отколку она што може да се види, но забележително е влијанието на еден човек, човек кој најверојатно заскогаш го смени изгледот на компанијата која ја започна, но и изгледот на светот кој го знаевме до пред десетина години. Тоа, нешто е многу подлабинско, поемоционално, поневидливо…

Дел од тоа може да се види и од видеото во кое тој ја кажува неговата визија за светот.

Светот како што го гледал и замислувал Steve Jobs е окарактеризиран преку следниве негови зборови:

Кога ќе пораснеш имаш тенденција да кажеш дека светот е онаков каков што е и дека твојот живот е да го живееш животот во тој свет. не се обидувај премногу да ги пробиваш ѕидовите. Обиди се да формираш добро семејство, да се забавуваш, заработиш нешто пари…

Тоа е многу ограничувачки живот. Животот моѓже да биде многу поширок доколку откриеш еден единствен факт: Се околу тебе што го нарекуваш живот е направено од луѓе кои не се попаметни од тебе и ти можеш да го смениш тоа, да влијаеш на тоа, да изградиш твои сопствени работи кои другите луѓе ќе ги користат.

Еднаш кога ќе го научиш ова, никогаш веќе нема да бидеш истиот.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*