post

Започнување и Водење на Бизнис за 30 Дена – Дел 4

Во овој 4-ти дел од серијалот за започнување и водење на бизнис за 30 дена ќе продолжам со останатите 10 дена. Претходно имавте можност да ги прочитате Дел 1, Дел 2 и Дел 3. Ќе продолжиме со 21-иот ден од овој процес.

Започнување на бизнис за 30 дена

Ден 21: Разговарајте со повеќе луѓе за Вашиот бизнис

Овој ден искористете го за иницијална промоција на Вашиот бизнис пред вистинското стартување. Одете кај роднини и пријатели и зборувајте за она што ќе го работите и какви корисности Вашите потрошувачи ќе ги имаат од Вашиот бизнис. Зборувај со секое лице кое го познаваш и кое ќе го сретнеш на некој начин. Целта овој ден е лично да го претставиш твојот иден нов бизнис на сите оние кои ги познаваш и кои може да бидат твои потенцијални купувачи.

За секој нов бизнис, нели е потребно да постои барем еден потрошувач уште пред започнување.

Ден 22: Отворете сметка во банка

Денес мора да одлучите во која банка ќе отворите сметка за Вашиот нов бизнис. Размислете за услугите што сакате да ги имате од Вашата банка и анализирајте ги нивните понуди преку информациите кои се достапни на нивните веб страни. Изберете ја најдобрата банка и отворете сметка.

Ден 23: Легализирајте го бизнисот

Сега е време Вашиот нов бизнис да го ставите во правниот поредок како легален бизнис. Проучете ја националната легислатива за индустријата во која ќе оперира бизнисот и секако постапката за регистрација во Централен Регистар. Или пак најмете стручно лице кое ќе ги заврши овие работи за Вас. Но, моја препорака е сепак да ја проучите легислативата бидејќи ќе ви треба.

Ден 24: Направи бизнис картички

Бизнис картичките претставуваат важно промотивно оружје за секој бизнис во стартап фаза. Вашата денешна задача е да ги направите бизнис картичките кои ќе го содржат логото на бизнисот, слоганот, контакт деталите, веб страната и Вашето име и презиме.

Ден 25: Подгответе промотивни материјали

Кога ќе завршите со бизнис картичките започнете со подготовка на иницијалниот промотивен материјал како брошури и летоци. Овој иницијален промотивен материјал мора да го воведе вашиот нов бизнис на пазарот или заедницата во која ќе функционира. Ќе мора да направите навистина импресивни брошури и летоци. Доколку не можете најмете професионалец кој ќе го изведе тоа место Вас.

Ден 26: Направи план за денот на отворање

За денес Вашата задача е да направите план за денот на отворање. Колку луѓе ќе поканите? Кого ќе поканите? Што се ќе биде дел од програмот за отворање? Одговорете на овие прашања и направете план со сите задачи кои ќе мора да бидат завршени и со рокот на нивно завршување.

Ден 27: Кревај врева за денот на отворање

Денес мора да започнете со кревање на врева за денот на отворање. Користете ги социјалните медиуми кои ги избравте во 17-тиот ден. Зборувајте со сите луѓе за тој голем ден. Доколку кренете квалитетна врева околу Вашиот бизнис ќе ја зголемите и бизнис потенцијалната енергија за иднината на бизнисот.

Ден 28: Направи покани за денот на отворање

Денешната задача е да направите импресивни покани за денот на отворање на бизнисот. Вчера, дигнавте одредена врева за започнувањето што доколку добро е изведено ќе доведе луѓето едноставно да гладуваат да го видат она што ги очекува.

Ден 29: Поканете колку што можете повеќе гости на отворањето

Имате план, имате покани и едноставно сега спроведете го сето она што е планирано за отворањето. Доколку имате повеќе луѓе поголема е и веројатноста дека ќе имате повеќе потрошувачи од тие гости.

Ден 30: Започнете со продажба

Сега кога се е завршено, Вашата основна задача ќе биде да продавате.

Тоа е тоа! Ова се 30 дена кои Ви се потребни за започнување на бизнис.

Забелешка: Некои денови можат да бидат завршени во еден ден, но некои не можат да се завршат. Ова зависи од видот на бизнисот. Како и да е, доколку некоја задача бара повеќе од еден ден, едноставно дајте си дополнителен ден.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*