post

Brian Tracy Формула за зголемување на приход

Пред неколку дена преку Stumbleupon налетав на едно видео со Brian Tracy кое се однесува за зголемување на приход за 1000%. Гледајќи го видеото веднаш го зедов телефонот да направам некои забелешки во форма на mindmap.

Овој пост ќе го искористам за да ја споделам таа мапа за која сметам дека има корисни препораки како да се навлезе во еден циклус на здрав ментален живот и постојано подобрување со цел за одреден временски период (една, две, три или пак 10 години) да се стигне до зголемување на приходот за 1000%.

Првин да го погледнеме видеото и советите во него.

Сега главните препораки во вид на чекори кои ги препорачува Brian Tracey за неговата формула за зголемување на приходот за 1000% во вид на mindmap:

Mindmap Brian Tracy - Формула за зголемување на приход

Brian Tracy Формула за зголемување на приход

Прв чекор: Прочитај нешто

Овој прв чекор за секој ден ми остави впечаток. Brian Tracey го нарекува златен час кој секое утро треба да го потрошите на читање нешто инспиративно, едукациско, душевно… Тој вели дека како што утринската вежба служи за здраво тело, читањето наутро претставува психички развој.

Втор чекор: Направи акциона листа

Ништо ново за секој добро организиран претприемач. Тефтерче, телефон или било што, што помага да ја направиме и следиме листата на дневни активности ќе ни помогне во голем дел да го завршиме она што сме го испланирале.

Трет чекор: Приоритизација

Секогаш ќе има активности кои ќе бидат поприоритетни од другите. Една сигурно ќе биде најприоритетна. Не е добро да започнеме од најмалку приоритетната и никогаш да не стигнеме до приоритетната само затоа што најмалку приоритетната е најлесна.

Четврт чекор: Започни со најприоритетната (Број 1 активност)

Нормално кога листата ќе биде приоритизирана започнуваме со првата и се додека не ја завршиме не преминуваме на втората. Повторно ништо ново.

Пети чекор: Слушај аудио програми во автомобил

Советот е дека додека возите од работа накај дома или обратно или било каде да користите едукациски аудио програми во автомобил. Иако сметам дека е корисно, сепак овој чекор е малку застарен и сметам дека претставува маркетинг на Brian Tracy за неговите аудио тренинг програми по кои тој е карактеристичен.

Шести чекор: Одговор на две прашања

Овој чекор е навистина важен во било кој процес. Brian Tracey ги нарекува магични прашања и тие се токму оној дел кој го воведува циклусот на континуирано подобрување.

  • Што направив денес правилно?
  • Што можам да направам поинаку?

Седми чекор: Третирај го секој како важен за вашиот бизнис

Секој може да биде потенцијален купувач e правило кое не смее да се заборави.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*