post

Епизода #36: Зголемување на вашата моќ за набљудување

Како еден претприемач постојано се наоѓате во ситуација на набљудување без разлика дали станува збор за планирано експериментирање или секојдневната работа.

Набљудување

Во оваа епизода зборувам за “Зголемување на вашата моќ за набљудување”. Набљудување е кога следите што се случува околу вас и вашиот бизнис и колку сте подобри во набљудувањето, толку подобри податоци и информации ќе можете да соберете кои ќе ви бидат од непроценлива вредност кога донесувате клучни одлуки за вашиот бизнис.

Продолжи…

audio

Епизода #33: Претприемачки часовник

Претприемачки часовник претставува еден вид на презентација на претприемачки процес со кој драстично се менува самиот процес кој се изведува од страна на претприемачите.

претприемачки пат - претприемачки часовник

Во оваа епизода, триесет и трета по ред на “претприемачки пат” зборувам за претприемачки часовник кој беше дизајниран пред неколку години за целите за книгата “Иновации и претприемништво”. Во последните неколку месеци часовникот претрпе неколку измени со што согласно моето искуство се вклучија сите елементи кои недостасуваа во претходната верзија.

Продолжи…

post

Непредвидливост на иднината на вашата компанија

Многу пати пишував и зборував на претприемач за неизвесноста како единствено сигурно нешто околу вашиот бизнис. Но, еден проблем кој се јавува со неизвесноста е непредвидливоста на иднината на компанијата.

непредвидливост

Сега, прашањето е како можеме да се подготвиме за успешно менаџирање со една компанија, без разлика за каква компанија станува збор дали за мала со неколку вработени или пак за поголема од десетици па и стотици вработени. Како еден претприемач вам тоа менаџирање ви е на одговорност како задача. Едноставно тоа е притисок да се подготвите за иднината.

Продолжи…

post

Квалитетот на одговорите лежи во квалитетот на прашањата

Слободно можеме да кажеме дека да се биде претприемач значи да се поставуваат прашања и да се бараат одговори на тие прашања. Да, тоа е така кога подлабоко ќе навлезете во самиот процес.

квалитет на одговорите

Зошто е тоа така? Првин, секој претприемач 99% од неговото време носи одлуки и презема акции врз основа на тие одлуки. Без разлика на тоа дали станува збор за акции од него како претприемач или акции кои се резултат на процесот на делегирање во самиот бизнис.

Продолжи…

post

Претприемачки мајндсет – во 2014 фокусирајте се на вашата вистинска незаменливост

Ќе продолжам со седмиот наслов од серијалот за промена на вашиот претприемачки мајндсет кај вас како еден претприемач во кој ќе стане збор за за прашањето за вашата вистинска незаменливост.

претприемачки мајндсет

Дали навистина сте незаменлив? Каков одговор ќе дадете на оваа прашање?

Продолжи…

audio

Епизода #20: Зошто скоро сите имаат погрешно сфаќање на бизнисот

Стигнавме до дваесетата епизода на “претприемачки пат” на тема која се однесува за едно клучно прашање за секој претприемач, а тоа е зошто скоро сите имаат погрешно сфаќање на бизнисот.

Претприемачки пат

Насловот ”зошто скоро сите имаат погрешно сфаќање на бизнисот” можеби е преопшт, но сепак онаа што го дискутирам во оваа епизода обезбедува повеќе oд 90% од одговорот на прашањето. Иако секогаш можеме останатите 10% да ги дискутираме со уште стотици или илјадници одговори, но прашањето е дали се важни за нас токму во овој момент.

Продолжи…

post

Променете го вашиот претприемачки мајндсет во оваа 2014 година

Сакате ли оваа 2014 година да биде сосема нов почеток за вас како претприемач и за вашиот бизнис? Почеток на суштински промени без разлика на тоа за каков претприемач се сметате или пак за каков бизнис станува збор?

претприемачки мајндсет

Доколку одговорот е да, тогаш следете ги насловите од овој месец Јануари на претприемач затоа што ќе обезбедиме серијал на наслови со совети за промена на вашиот претприемачки мајндсет, не за да ве подготви само за оваа 2014 година, туку за да ве подготви за следната деценија во развојот на вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Идеи кои можете да ги искористите од Септември 2013

Секој месец ги групираме идеите, односно насловите кои можете да ги искористите за вашиот бизнис и вашиот претприемачки пат. Овој пост се однесува за месецот септември во 2013 година.

идеи од септември на претприемач

Насловите од овој серијал на постови на претприемач, на крајот на годината по уште една анализа ќе влезат на страната започни тука која служи за полесно следење на онаа што е најкорисно за вас како претприемачи а е резултат од скоро петгодишна работа на овој сајт.

Продолжи…

post

Не можам, не знам и не сакам

Неможам, незнам и не сакам од насловот се трите најлесни изговори за не преземање на акција која значи успех и живот за вашиот бизнис.

не можам

Како еден претприемач ќе имате многу изговори исто како што зборував и за вашите купувачи и нивните изговори да не купуваат од вас. Но, не смеете да дозволите изговорите да станат пракса која едноставно секојдневно ќе работат на уништување на вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Учење за бизнис цели во денешни услови

Учењето е важно за вас како претприемач, но истовремено може да претставува и опасност за одолговлекување на онаа што треба да го спроведете, а да бидете претприемач значи да спроведувате, а не само да учите.

претприемачко учење

На пример, не започнувате се додека не научите како да го спроведете тоа што сакате да го спроведете. Затоа и брзината на учење претставува важен фактор кога станува збор за претприемачко учење во услови на вистински бизнис. Од друга страна, една од најдобри стратегии да се научи нешто ново е да се вкуси на сопствена кожа. Да се испроба и да се научи уште нешто од сето тоа.

Продолжи…