post

Три големи ситници во семејните компании

Семејните компании претставуваат една од опции за влегување во светот на бизнисот. Сепак, семејните компании носат доста дилеми кои ќе треба да се разрешат.

мерење

На 24.06.2015 година (среда) на Скопски саем ќе се одржи прва конференција насловена како “Предизвици на транзицијата на семејните бизниси” на која во поголеми детали ќе се зборува за замките на на семејните/приватните компании. Тука ќе стане збор за три такви замки и тоа:

  • Прва работа на наследникот не смее да биде генерален менаџер;
  • Членовите на семејството не треба да имаат повисоки плати од нивните колеги на иста позиција на која ги извршуваат истите задачи;
  • Членовите на семејството треба да го почитуваат работното време…

За жал, практиката не уверува дека се случува токму спротивното.

Продолжи…

post

Причина за постоење на вашиот бизнис

Пред да започнете со дизајнирање на вашиот бизнис вие како еден претприемач ќе треба да бидете сигурни за тоа која е вистинската цел, односно причина за негово постоење. Што е логично при дизајнирање на било што друго.

мисија или причина за постоење

Иако целта на започнување на бизнисот е една, целта, односно причината за постоење на бизнисот (што се нарекува и мисија) не е иста со целта на започнување. На пример, целта на започнување може да бидете вие како еден претприемач, вашата благосостојба и вашиот подобар живот како и на вашето потесно семејство.

Продолжи…

post

Како да се преживее првата година

Многу работи стануваат јасни уште во првите неколку месеци на еден стартап. Но, сепак прашањето како да се преживее првата година е доста актуелно прашање.

да се преживее првата година

Не дека тоа значи дека по првата година е постигнат огромен успех и веќе не треба да се работи, но преживување на првата година значи дека е постигнат моментумот за следните големи нешта во однос на вашиот бизнис.

Продолжи…

audio

Епизода #17: Што мора да направите како еден стартап претприемач

Еден стартап, па и еден стартап претприемач на својот пат ќе имаат доста комплексни предизвици кои на ваков или онаков начин ќе мора да ги надминат и тоа во своја полза. Затоа и оваа тема за седумнаесетата епизода на подкастот “претприемачки пат”.

Претприемачки пат за стартап

Оваа епизода на претприемачки пат всушност ќе биде надополнување на постот кој го напишав на претприемач насловен како 20 мора за стартап претприемачи. Во тој наслов само ги нафрлав тие 20 „мора” кои се дел од една листа на 100 такви мора. Таа листа како што напишав и на претприемач ја подготвив уште во 2009 година, а сега истата таа листа само што ја проширив со уште 87 нови „мора” кои очекувам по уште едно седнување и преразгледување лесно ќе ја надминат бројката 200.

Продолжи…

post

Кога можете да бидете сигурни дека идејата ќе даде резултати?

Кога можете да бидете сигурни дека вашата идеја ќе даде резултати? Навистина интересно и важно прашање за сите претприемачи и потенцијални претприемачи.

Идеја и резултати

Сигурно веќе сте свесни дека бизнис идеја значи решение на проблем. Проблемот може да биде опишан едноставно како проблем, како желба за нешто, или пак потреба од нешто. А, како еден претприемач постојано имате идеи за решавање на проблеми за купувачите, исполнување на нивните желби или пак задоволување на нивните потреби.

Продолжи…

post

3 Темели како основа на одржлив бизнис

Пред неколку денови ги групирав факторите (ги имам над илјада) кои влијаат на градење на одржлив бизнис кои ќе бидат дел од премиум претприемач 2.0 и работев на график кој ќе ги поврзе тие фактори со значењето на одржлив бизнис во мојата канцеларија. Гледајќи го графикот на таблата едноставно ми дојде идеја да направам кратка видео презентација на истиот.

Бидејќи имам купено различна опрема за оваа намена уште пред две години, а сеуште ваков вид на материјали не сум подготвил за претприемач се одлучив да направам тест. Кога го прегледав тест видеото ми беше јасно дека може да се објави бидејќи содржи корисни информации. Па така, беа потребни помалку од 5 минути за снимање и уште 10 минути за едитирање и аплоад на YouTube и сега сме тука каде што сме.

Еве ги трите основни темели за одржлив бизнис.

post

Зошто повеќето мали бизниси остануваат мали или едноставно исчезнуваат?

Зошто повеќето мали бизниси остануваат мали или едноставно исчезнуваат?

Прашањето е навистина сложено! Не затоа што на истото содржи сложен одговор туку затоа што едноставно не сме научени да размислуваме поинаку.

Одговорот би го потенцирал како не согледување на бизнисот како еден поширок и покомплексен концепт од една можност или едно работно место.

Ќе се обидам одговорот да го дадам преку објаснување на овие поими кои се значајни при градење на успешен бизнис.

Продолжи…

post

4 Стапици при учење од тестирање на претпоставки

Прашањето е како да ги тестирате претпоставките? Лесно ќе дојдете до нив, но важно во процесот е тие да бидат тестирани и потврдени или прилагодени ако не се потврдат.

Проблемот е што постојат повеќе стапици кога се наоѓаме во мод на учење преку тестирање на хипотези. Мора да бидете свесни за нив за да ги избегнете, затоа што доколку бидете под нивно влијание процесот нема да ви успее.

Да разгледаме некои почести стапици.

Продолжи…

post

4 Клучни претпоставки на кои ќе се базира вашиот бизнис

Денес живееме во светот на претпоставки, а не на планови. Денес живееме во крајно неизвесен свет каде плановите во зависност за кој период се однесуваат можат само да не закочат. И денес грешките ни се потребни повеќе од кога и да е.

Бидејќи знаете дека планот нема многу да ви помогне во гарантирање на вашата успешност, туку едноставно ќе ви одземе драгоцено време и пари за што пишував во претходниот пост насловен како планирање на нешто што не може да се испланира.

Таму е мојата шкработина, односно график во кој ги базирам основите на оваа мое тврдење. Но, еве го повторно тука за да не мора да се префрлувате на тој наслов.

Продолжи…

post

Некои индикатори за состојбата на стартапот

Кога станува збор за стартапи веќе повеќе пати нагласив дека тие претставуваа привремени организации кои едноставно ја тестираат својата способност да опстојат како главен бизнис.

Во лин стартап модулот кој во текот на овој месец најверојатно ќе биде испорачан за Премиум претприемач 2.0 основата на која најмногу се базираме е токму тестирање. Таму, составив еден цел процес од А до Ш низ кој треба да помине еден стартап.

Тука би сакал малку да нагласам некои индикатори за состојбата на стартапот.

Знаеме дека самиот процес бара пивотирање. Знаеме и дека во соодветно време ќе треба да пивотираме. Но, што треба да следиме за да донесеме вистинска одлука дека е потребно пивотирање и особено таа одлука да биде навремена одлука. Оваа е потребно затоа што секоја ненавремена одлука ја зголемува веројатноста на смртност на еден стартап.

Најгенеролно гледано индикациите можат да се поделат на две главни групи.

Продолжи…