audio

Епизода #35: Користење на информациска технологија за поттикнување на иновации

Денес едноставно не смееме да имаме изговор за некористење на информациска технологија во секојдневните деловни активности, особено иновација.

претприемачки пат 35 - користење на информациска технологија за иновации

Во оваа епизода ќе зборувам за користење на информациска технологија за поттикнување на иновација во вашиот бизнис. Можеби веднаш ви звучи како нешто сложено, нешто што бара висока технологија и нешто недостапно во моментов за вас како еден мал бизнис. Но, верувајте имам искуство со некои бизниси користејќи ги нивните постоечки ресурси, малку креативност и имплементирање на процес на експериментирање да успееме да иновираме сосема нови процеси, да подобриме постоечки процеси и тоа да резултира во зголемување на приходи од 200-300%.

Продолжи…

post

7 Прашања во однос на големи податоци и малите бизниси

Живееме во едно навистина интересно време, кога предвидувањата стануваат многу полесни отколку што беа пред пет до шест години и тоа благодарение на технологијата и нашата се поголема храброст да го означуваме, односно бележиме нашиот живот на секаков можен начин.

Големи податоци

Можностите за користење на големи податоци се навистина големи и ги имам видено резултатите од многу мои тестирања и работа со разни компании во анализа на такви податоци. Но, ќе се обидеме да навлеземе во основите на користење на големите податоци особено кога станува збор за малите бизнис.

Затоа ќе се обидам да дадам одговор на неколку прашања.

Продолжи…

post

Збогум Google Reader!

Да, време е да му кажеме збогум на најкористениот читач на интернетот – Google Reader, кој од денес веќе нема да постои.

Дали создаде промена во индустријата. Да, создаде огромни промени. Го смени начинот на кој ја консумираме содржината, влијаеше на нашата продуктивност и што е најважно беше бесплатен.

Но, сега е време за промени. Сега е време за нешто уште подобро бидејќи и онака во последен период не забележавме некои иновации во поглед на овој производ од страна на Google.

Продолжи…

post

Епизода #04: Големи податоци и малите бизниси [Подкаст]

Оваа е четврта епизода на подкастот “претприемачки пат” при што секоја недела имаме нова епизода.

Во оваа епизода зборувам за ”Големи податоци и малите бизниси”, тема која претставува една од најпопуларните теми во деловниот свет во последните години. Но, и тема која одсекогаш била интересна за бизнисите од сите големини, индустрии или пазари. Големите податоци се насекаде околу нас, и особено со развој на интернетот и социјалните мрежи скоро и да нема податоци за секој жител од нашава планета некаде запишан, со некакво значење за некого и со специфично користење од некого.

Продолжи…

post

Малите бизниси и улогата на големи податоци во развојот

Како тема за следната подкаст епизода која ќе биде објавена во понеделник (10.06.2013) на подкастот насловен како “претприемачки пат” се одлучив да биде “Големи податоци и малите бизниси”.

Оваа тема е е интересна заради повеќе аспекти на работењето на малите бизнис во денешни услови, но и за во иднина. Очигледно е дека податоците стануваат еден од најзначајните ресурси за компаниите, оние кои имаат големи податоци, но и кои ги користат тие податоци заради креирање на знаење ги претставуваат денешните победници. Од друга страна развојот на технологијата и можноста за брзо процесирање на огромна количина на податоците, но и достапноста и за обичните луѓе на таа технологија овозможуваат денес и малите бизниси да ја искористат моќта на големите податоци.

Доколку сакате да бидете дел од оваа епизода, слободно можете да поставите прашање преку гласовна порака која ќе биде вметната во епизодата или пак преку контакт форма кое ќе биде прочитано и одговорено во текот на епизодата. Прашањата можете да ги поставите преку страната за прашања за подкастот.

Во оваа подкаст епизода ќе зборуваме за

Продолжи…

post

Големи податоци и малите бизниси

Сведоци сме на тектонски промени во користење на информациската технологија и податоци за донесување на одлуки. Не сакам да навлегувам во историски развој на оваа технологија и улогата во водењето на бизнисот, но сите сме свесни дека уште во времето на Месопотамија се користеле одредени системи (не како овие што постојат денес) за да се забележуваат разни информации заради донесување на одлуки.

Од друга страна исто така сме сведоци на постапките на големите компании кои навлегуваат во скапи проекти само за да дојдат до големи податоци и да ги поврзат и искористат за знаењето кое им е потребно. На пример, Google навлезе во проект за дигитализација на книги, кој подоцна го искористи во подобрување на нивниот сервис за преведување преку учење на разните преводи од книгите и пресметка на веројатноста за позиција на зборовите.

Кога станува збор за малите бизниси, прашањето е дали големите податоци може да им бидат корисни? Секако да, затоа што колку повеќе се зголемува количината на податоците толку подобри основи ќе имаат за донесување на одлуките.

Продолжи…

post

Evernote и пристап до информации во самиот документ

Пребарување документи и пристап до информации сигурно претставува една секојдневна активност која вие како претприемач ја изведувате.

Како сопственик на мал бизнис сигурно имате голем број на документи како фактури, конверзациски писма со снабдувачи или купувачи, планови, листа на тековни залихи, листа на нарачки…

Сите овие документи во најголем дел кога станува збор за малите бизниси се во форма на MS Word, MS Excel, презентации или други видови на алатки кои ви овозможуваат креирање и ажурирање на вакви документи. Сигурно знаете колку може да претставува макотрпно пристапување до тие документи, особено кога имате фолдери со поголем број на документи. На пример,

Продолжи…

post

Една недела со Mailbox

Еве помина една недела како ја тестирам најновата апликација за процесирање на email – Mailbox. Прв впечаток со еден збор – одлично.

Кога ја инсталирав ме ставија на листа на чекање и чекав над 540000 луѓе да добијат пристап пред мене. Чекањето траеше неколку недели и еве веќе една недела можам да го користам и тестирам Mailbox.

Се започна преку следење на еден одличен случај за лин стартап, неговиот брз раст и продажба на Dropbox. Но, самиот производ некако ми се допадна, поточно ми се допаднаа идеите на кои се базира кога станува збор за процесирање на email пораки.

Продолжи…

post

[Видео] 4 Нивоа на технологијата

Сведоци сме на многу технолошки иновации во минатото. Што ли само можеме да очекуваме во иднината? се повеќе и повеќе нови технологии ни стануваат достапни. Но, онаа што е важно за вас како еден претприемач е како треба да ја гледате технологијата и кога да го проектирате времето за иновација во вашиот бизнис.

Оваа е одлична TED презентација во која Chris Anderson зборува за 4 нивоа кои технологијата треба да ги помине за да стане навистина потребна. Вреди да потрошите неколку минути додека го пиете вашето кафе, ќе научите многу работи.

post

Како го користам Evernote во мојот мал бизнис

Evernote стана незаменлив дел од мојот бизнис живот. Пред извесен период едноставно седнав и го средував мојот акаунт (Inbox нотесот кој содржи се и сешто, но непроцесирано), но и за да видам за што се и зошто ја користам оваа алатка, а е поврзано со мојот бизнис. Сепак секој месец ми симнуваат пари од сметка.

Го користам Evernote веќе неколку години, поточно од ноември месец 2009 година кога и го напишав првиот пост за оваа алатка. Но, не му дадов голем простор во мојот живот, што пак во последната година (2012) го зазеде првото место во користење затоа и зедов Premium акаунт.

Како го користам Evernote може да се подели на два дела во мојот живот: лично и деловно користење. Лично е се онаа што сакам да го запаметам, а доаѓа од мојот личен живот, семесјтвото, пријателите… Или се што нема никаква врска со деловното. Тука сакам да зборувам за користење на Evernote во деловни цели.

Како сопственик на мал бизнис имам потреба од нешто што секогаш ќе биде околу мене и нешто што ќе ме прави попродуктивен. Немам голем буџет за скапи алатки кои ќе ми го обезбедат тоа во мојот бизнис, па затоа и го користам Evernote.

Тука сакам да споделам еден дел од различните бизнис користења на оваа алатка кај мене.

Продолжи…