post

Кампања со директна пошта во 12 чекори

Директна пошта е важен дел од вашата стратегија за стекнување на нови купувачи и задржување на постоечки купувачи.

Користите ли директна пошта како маркетинг средство за вашиот бизнис?

Следниве чекори ќе ви помогнат во започнување и подобрување на вашите претприемачки напори во однос на директна пошта како едно маркетинг средство за вашиот мал бизнис.

Успехот на оваа маркетинг средство се базира на вашата претприемачка креативност, тестирање и прилагодување на сите елементи од вашата кампања, наместо чекање успехот да се појави со самата кампања.

Можеби некој ќе ми каже дека не вреди сега да се пишува за директна пошта. Дваесет и први век, интернет, маркетинг преку е-пошта, социјални медиуми… Сето тоа држи вода. Но, како и секогаш кога станува збор за претприемништвото секогаш постои некако “но”, традиционалните маркетинг средства сеуште може да одиграат важна улога во креирање на успехот на вашата компанија.

Зошто? Не би сакал во овој наслов да навлегувам, но имам подготвена една драфт верзија на пост за Entrepreneurship in a box во која се наведени причините за сеуште големата важност на директна пошта која ќе биде објавена и тука на претприема. Тогаш ќе дискутираме за тие елементи.

Сега да се вратиме на темава. Тука би сакал да презентирам 12 различни чекори кои ќе ви помогнат во вашите напори да ја оптимизирате кампањата со директна пошта и да го зголемите повратокот на инвестиција преку стекнување на повеќе купувачи, обезбедување на поголем приход и поголема профитабилност за вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Google Places – Маркетинг средство 95

Google Places - Маркетинг средство

Google Places - Маркетинг средство

Стигнавме до 95-то маркетинг средство на претприемач – Google Places. Ова е многу важно маркетинг средство, особено за бизнисите кои функционираат врз основа на локација.

Што е Google Places

Google Places претставува бесплатен сервис на Google кој порано се нарекуваше Local Business Center. Преку овој сервис ви се овозможува да креирате страна за ваш бизнис која во основа ја има географската локација на бизнисот.

Замислете некој кој бара некаква локација преку Google Maps или пак се наоѓа некаде и проверува преку мобилниот телефон да види во кој ресторан да јаде или што се наоѓа во негова близина, а би му помогнало да задоволи некоја сопствена потреба и во тој момент се појави локацијата на Вашиот бизнис со слики, со адреса, контакт телефон, веб сајт, моменталните промоции, како и рангирање и препорака од претходни купувачи (посетители) на Вашиот бизнис.

Особено е важна и денешната можност преку апликацијата Google Places за мобилни телефони да еден потенцијален купувач може да најде било што, што го интересира во околината на локацијата на која се наоѓа во моментот и во исто време да го искаже сопственото искуство со бизнисот кој го нашол и пробал. (Забелешка: Сликите подолу се од апликација за iPhone која во iTunes за Македонија сеуште не е достапна.)

Google Places iPhone апликација

Google Places iPhone апликација

Поволности за вашиот бизнис

Ова е од непроценливо значење за Вашиот бизнис. Но, освен овозможување полесно да биде пронајдена локацијата на Вашиот бизнис Google Places ги овозможува и следниве поволности:

 • Подобро рангирање кога Google ги прикажува локалните резултати од пребарување.
 • Пристап до статистички податоци во однос на локацијата на Вашиот бизнис како што се колку пати е видено местото како и интеракцијата со местото.
 • Можност за прилагодување на страната со дополнителни слики и видео од YouTube.
 • Можност за поставување на промотивни и попустни купони директно преку страната на Places.

Поставување на Вашиот бизнис на Google Places

Овој процес е едноставен и може да се изведе во неколку чекори:

Чекор 1: Влезете во сервисот со помош на вашиот Google Account

Одете на страната на Google Places каде ќе ви биде побарано да се поврзете со вашиот Google Account или пак доколку немате да креирате нов.

Google Places - Чекор 1

Google Places - Чекор 1

Чекор 2: Додавање на вашиот бизнис

Откако успешно ќе се поврзете ќе треба да го додадете Вашиот бизнис. Кога го пишувам овој пост системот прво прашува да внесете телефонски број на бизнисот за да провери дали бизнисот е веќе додаден на сервисот.

Google Places - Чекор 2: Проверка дали бизнисот веќе е внесен

Google Places - Чекор 2: Проверка дали бизнисот веќе е внесен

Откако системот ќе провери што има за тој телефонски број ќе покаже листа на бизниси поврзани со него. Доколку го нема ќе треба да кликнете на копчето Додај по што ќе се отвори страната каде ќе треба да ги внесете податоците за бизнисот.

Google Places - Чекор 2: Пополнување на податоци за бизнисот

Google Places - Чекор 2: Пополнување на податоци за бизнисот

Кога пополнувате внимавајте на следниве елементи:

 • Сите податоци да бидат точни онакви како што се.
 • Доколку на мапата се појавува грешка поправете ја. Забележувате под мапата дека имате линк за Fix incorrect market location.
 • Доколку имате веб сајт внесете го.
 • Ставете слики колку што можете подескриптивни и кои ја прикажуваат вашата локација на еден примамлив начин.
 • Внимавајте на категории. Не брзајте и размислете добро во кои категории ќе биде вашиот бизнис.

Откако ќе ги пополните сите податоци кликнете Submit.

Чекор 3: Валидација на локацијата и бизнисот

Сервисот бара секој бизнис да ја валидира вистинитоста на информациите преку валидација. За таа цел ќе добиете телефонски повик на бројот кој што сте го внеле на кој ќе ви биде прочитан кодот за валидација.

Откако ќе го завршите сето тоа, вашиот бизнис веќе се наоѓа на Google Places.

Но, тука вашата задача како претприемач не завршува. Ќе треба да ги ажурирате податоците доколку има некои промени. Поставете различни промотивни и попустни купони. Одговарајте на различните рангирања како позитивни така и негативни. Следете ја статистиката…

post

JV (Joint Venture) – Маркетинг средство 94

JV Партнерство како маркетинг средство

JV Партнерство како маркетинг средство

Ова е 94-тото маркетинг средство од серијалот на маркетинг средства на претприемач. Ќе стане збор за JV (Joint Venture) партнерство во цели на интернет маркетинг. Доколку имате веб сајт преку кој вашиот бизнис врши одредена продажба овој вид на маркетинг средство може да биде од исклучителна корист на вашиот бизнис.

Што претставува Интернет JV?

Моќта, онаа вистинската моќ на интернетот лежи во едноставноста на остварување на партнерство меѓу претприемачите. Партнерство кое обезбедува висока профитабилност поради синергетски настап кој се овозможува (заедно се посилни отколку поединечно).

Во суштина, фразата JV опишува едно партнерство кое обезбедува взаемен интерес на две или повеќе страни во остварување на одредени економски активности на пазарот. Но, интернет JV партнесртво не е:

 • Спојување на две или повеќе компании
 • Општо партнерство
 • Купување на други компании
 • Не е нешто што значи делење на капитал.

Интернет JV партнерство претставува партнесртво заради остварување на поединечна цел и заради тоа влегува во групата на краткорочни активности. Целта се постигнува и партенрството завршува на взаемно задоволство. Ова не значи дека за некој друг производ, или некоја друга кампања партнерството нема повторно да се оствари.

Она што е карактеристично за интернет JV партнерство е што вообичаено функционира на принципот на делење на приходот меѓу партнерите. Вие имате производ и/или услуга, јас ќе го промовирам преку моите ресурси и од секоја продажба ќе заработам одреден процент.

За да функционира едно вакво JV партнерство една страна мора да има производ и/или услуга и интерес, додека другата страна мора да има ресурси и секако интерес.

На пример, компанија А има производ и/или услуга и има листа од 5000 потенцијални потрошувачи. Компанија Б во моментов нема производ и/или услуга, но има листа од 100.000 потенцијални потрошувачи за компанија А и производот што таа компанија го нуди. Затоа, компанија А ќе се обиде освен сопствените ресурси да ги користи и ресурсите на компанија Б при што ќе дојде до 100.000 нови потенцијални купувачи. За таа цел компанија А прави JV партнерство со компанија Б и за секој продаден производ од страна на компанија Б, компанија А ќе исплати одреден процент на компанија Б.

Интересно е да се напомене дека во пракса оваа делење на приходот може да биде различно во зависност од производот кој се продава. Во некои случаи кога се продава информациски производ, процентот кој компанијата со ресурси може да го добие изнесува и до 100%. Би се прашале зошто да се даде целосниот приход. Затоа што со помош на тоа партнерство компанијата ќе добие многу драгоцен ресурс, а тоа е листа на потенцијални потрошувачи.

Ова е слично како affiliate маркетинг и може да се каже дека affiliate маркетинг може да се разгледува како еден вид на JV стратегија кога станува збор за интернетот.

Неколку факти за JV партнерство

Би сакал да напоменам неколку факти кои се цврсто поврзани со оваа маркетинг средство, врз основа на искуството на експертите од оваа подрачје.

 • Нормално е првите неколку партнерства да не завршат онака како што се планирало.
 • Не постои брз начин за остварување на успех.
 • Можноста за учење од претходни неуспеси е голема.
 • Како и секое друго маркетинг средство бара вештини и соодветна координација и комуникација меѓу страните.
 • Потребен е вистински партнер, кој има огромно влијание врз сопствената аудиенција.

Процес на користење на оваа маркетинг средство

Накратко ќе се обидам да претставам еден процес кој што јас би го дизајнирал кога би го користел оваа маркетинг средство.

 • Трансформација на бизнис моделот. Прво што би направил би го проверил мојот бизнис модел дали би бил соодветен за едно вакво маркетинг средство и доколку има потреба би извршил соодветни прилагодувања. Не може секој бизнис да го користи оваа маркетинг средство. Мора јасно да се дефинира дали, каде и како може да се користи.
 • Дефинирање на цели на партнерството. Која е целта на остварување на едно такво партнерство? Дали е тоа откажување од приход на еден поевтин производ со цел да се понуди upsale со поскап производ? Дали е градење на листа со квалитетни потенцијални потрошувачи? Дали е тоа брзо остварување на приход? Дали е тоа зголемивање на препознатливост на брендост? Сите овие и уште многу други прашања треба да бидат одговорени пред започнување.
 • Избор на идеални партнери. Овој чекор од процесот е многу важен за успешност на едно вакво партнерство. Мала е веројатноста компанија која продава храна да биде идеален JV партнер за компанија која продава мебел. Потребно е добро да се дефинираат идеалните партнери. Користете специфична индустрија, специфична компанија, специфично лице… Внимавајте партенрите треба да бидат влијателни во подрачјето на вашиот бизнис.
 • Контактирање на потенцијални партнери. Откако ќе ги изберете потенцијалните партнери можете да ги контактирате и да понудите една таква соработка. Можете да им го испратите Вашиот производ или да ја опишете услугата која ја нудите. Прецизирајте точно што ќе добијат.
 • Подготовка и потпишување на договор. Чекор кој ќе обезбеди соодветно спроведување на договореното и заштита на сите страни.
 • Подготвка на план. Без соодветен план успехот на кампањата однапред ќе биде осудено на пропаст. Потребно е добро да се дефинираат сите активности од двете страни. Доколку тоа е испраќање на email до потенцијални потрошувачи, ќе треба да се дефинира содржината, фреквенцијата на email-овите… Кординацијата и комуникацијата помеѓу партнерите треба прецизно да биде дефинирана за да не се случуваат грешки во процесот на самата кампања.
 • Започнување. И секако последен чекор е започнување на кампањата.
post

План за социјални медиуми – Маркетинг средство 93

План за социјални медиуми

Досега направивте SWOT анализа за градење на присутноста на вашиот бизнис на социјални медиуми од која ги откривте сите ваши слаби и јаки страни како и можности и закани кои доаѓаат од надворешноста на вашиот бизнис. Изготвивте стратегија за градење на присутност на Вашиот бизнис на социјални медиуми која резултираше во активности кои го трасираат патот за посигнување на поставените бизнис цел.

Сега е време да изготвите соодветен план за сето тоа што го опфаќа сратегијата за да може истата да се преточи во реалност. Инако стратегија како документ останува обичен безвреден документ доколку не се примени во пракса. План за социјални медиуми е 93-тото маркетинг средство на претприемач.

Што значи план за социјални медиуми?

Наједноставно кажано планот ќе треба да даде одговор за тоа кои активности ќе треба да се превземат, кога треба да се превземат, од кого треба да се превземат и што значи успех за завршена активност.

Планот треба да служи како патоказ за тоа каде треба да се движиме согласно зацртаната стратегија за градење на присутност на социјалните медиуми. Од друга страна планот ќе ни биде единственото средство со кое ќе можеме да го мериме учинокот од сработеното.

Што треба да содржи планот за социјални медиуми?

Веќе знаете дека не сакам некои сложени планови кои изгледаат повеќе како приказни отколку како план. Во стратегија можеме да користиме приказни преку реченици кои започнуваат на ќе…

Но, во планот мора да имате специфични активности кои ќе го водат вашиот бизнис кон исполнување на се она што е предвидено со планот. Така да минималните елементи кои ќетреба да ги содржи тој план се:

 • Листа на активности
 • Точен датум на реализација на секоја активност
 • Одговорни лица за спроведување на тие активности
 • Мерни индикатори за секоја активност со кои ќе може да ја мерите успешноста на спроведената активност.

Не е лошо оваа листа на активности да ги содржи и специфичните содржини кои ќе бидат споделени на социјалните медиуми. Сепак содржината е нешто што најчесто ќе се спроведува по еден однапред утврден план.

post

Scorecard за социјални медиуми

Scorecard за социјални медиуми

Scorecard за социјални медиуми

Сеуште сме на социјални медиуми како дел од серијалот за маркетинг средства на претприемач. Досега направивте SWOT анализа и резултатите ги имате вклучено во стратегијата. Но, што е со изборот на специфични платформи на социјални медиуми кои ќе ги користите.

Оваа маркетинг средство претставува алатка која ќе ви помогне за останатите маркетинг средства во делот на социјални медиуми. Помошта се однесува на правилен избор на платформи кои ќе ги ористите за вашиот бизнис.

Што е scorecard за социјални медиуми?

Scorecard за социјални медиуми претставува еден лист на кој ќе ги евалуирате и рангирате социјалните медиуми во однос на тоа кои се оние вистинските и вредни за Вашиот бизнис.

Ова е едноставна табела на која од левата страна на прва колона ќе ги имате наведено социјалните медиуми, додека во првиот ред во наредните колони ќе бидат карактеристики за рангирање и вкупна оценка.

Ова може да биде и обичен MS Excel фајл кој ќе ви овозможи рангирање согласно последната колона – вкупна оценка.

Целта на Scorecard за социјални медиуми

Целта на scorecard за социјални медиуми е да направите листа на највлијателни и најкорисни социјални медиуми на кои треба да започнете да ја градите присутноста на Вашиот бизнис.

Некои социјални медиуми ќе одговараат за вашата индустрија, за видот на вашиот бизнис, но некои воопшто нема да одговараат. Затоа не треба да губте ресурси и енергија на тие што нема да одговараат.

На пример, постојат многу платформи за споделување на видео, но YouTube е број еден кога станува збор за популарноста и бројот на посетители како и појавата при пребарување на пребарувачите.

Освен вистинскиот избор, оваа алатка може да ви помогне и за понатамошна анализа, додавајќи уште една колона – резултати од присутноста. Креативноста за користење на една ваква алатка е огромна.

Дизајн на Scorecard за социјални медиуми

Како ќе го дизајнирате ќе зависи од вас и вашиот бизнис. Но, во овој дел би сакал да наведам неколку можни карактеристики врз основа на кои можете да ги рангирате платформите за користење во бизнис цели:

 • Популарност на платформата,
 • Присутност на вашите целни потрошувачи на платформата,
 • Вашата организациска способност за нивно користење,
 • Потребен буџет
 • Постигнати резултати.

За секоја карактеристика ќе треба да дадете оценка. Каков систем за оценување ќе користите повторно ќе зависи од вас. Препорачливо е да ги оценувате карактеристиките на секоја платформа со оценка од 1 до 5 (каде 5 е највисока оценка  додека 1 е најниска оценка).

post

SWOT анализа за социјални медиуми – Маркетинг средство 91

SWOT анализа за социјални медиуми

SWOT анализа за социјални медиуми

Концептот за примена на SWOT анализа за социјални медиуми претставува навистина корисен концепт кој може да ви помогне во успешно градење на присутноста на Вашиот бизнис на социјални медиуми. Како 91-во маркетинг средство го избрав токму овој концепт – спроведување на SWOT анализа за социјални медиуми.

Што престатвува SWOT анализа за социјални медиуми?

SWOT анализа е тема која повеќе пати беше обработувана на претприемач, како од научен така и од практичен аспект. Да се потсетиме првин за тоа што претставува SWOT анализа.

Во SWOT анализа во 4 чекори наведовме дека:

SWOT анализа е алатка за планирање, особено за стратешко планирање. Се користи за проценка на Јачините (Strengths) и Слабостите (Weakness) како внатрешни елементи на бизнисот, Можностите (Opportunities) и Заканите (Threats) како надворешни елементи на бизнисот.

Кога станува збор за социјалните медиуми оваа анализа ќе се однесува на проценка на јаките и слабите страни на вашиот бизнис на социјалните медиуми како внатрешни елементи и можностите и заканите како надворешни елементи.

Оваа анализа може да ви помогне при изготвување на стратегија за социјални медиуми која беше опфатена како 90-то маркетинг средство.

М-р Илија Чубровиќ (се надевам дека од утре ќе го именувам како Д-р) како дел од неговата магистерска работа дизајнираше прашалник за спроведување на SWOT анализа. Тој прашалник содржи прашања актуелни за тоа време, но како пример како да се спроведе една ваква анализа може да користи и денес, нормално со редизајн на некои прашања прилагодени кон вашиот бизнис.

И во овој дел ќе се обидам да дадам еден таков приод за спроведување на SWOT анализа за социјални медиуми преку одговор на минимум прашања.

Прашања кои ќе треба да ги одговорите?

И во овој дел ќе се обидам да дадам еден таков приод за спроведување на SWOT анализа за социјални медиуми преку одговор на минимум прашања. Прашањата треба да бидат групирани во два дела – внатрешни и надворешни елементи.

Прашања за внатрешни елементи

Внатрешните елементи треба да ви ги покажат јаките и слабите страни на вашиот бизнис на социјалните медиуми. Одговорете колку што можете повеќе прашања. Бидете реални и не ги одбегнувајте слабите страни. Со одбегнување нема да го подобрите вашиот бизнис.

 1. Колкаво е досегашното искуство на вашата команија на социјални медиуми?
 2. Што е она што го правите добро на социјални медиуми, а што е она што го правите лошо?
 3. Каква е опременоста со кадри за градење на присутноста на социјалните медиуми?
 4. Каква е мотивираноста на тие кадри за градење на присутност на социјалните медиуми?
 5. Дали мате соодветна технологија за градење на присутноста на социјални медиуми?
 6. Како ја користите таа технологија?
 7. Какво е знаењето и оспособеноста на вработените за користење на таа технологија?
 8. Дали вработените во вашиот бизнис користат различни социјални медиуми во нивниот приватен живот?
 9. Доколку користат како можете да го искористите тоа за целите на Вашиот бизнис?
 10. На какво ниво е соработката помеѓу вработените во вашиот бизнис?
 11. Дали менаџментот е подготвен за користење на социјални медиуми?
 12. Дали менаџментот знае како да ги обучи вработените за користење на социјални медиуми?
 13. Дали вашиот бизнис има барем малку забавна карактеристика во дневното функционирање?
 14. Дали можете тоа да го искористите за градење на присутност на социјалните медиуми?
 15. Колкаво е нивото на креативноста во вашиот бизнис?
 16. Дали веќе имате веб сајт или блог на кои креирате вредна содржина?
 17. Дали вие или вашиот бизнис користите социјални медиуми за лични или бизнис цели?
 18. Кои социјални медиуми ги користите и колкав е нивниот број?
 19. Каква е вашата експертиза за индустријата во која оперирате?
 20. Каква е глобалната експертиза на вашиот бизнис за индустријата во која оперира?

Ова се 20 прашања кои ве водат низ процесот. Не значи дека се комплетни или целосни. Слободно додавајте уште прашања за кои сметате дека се валидни како внатрешни елементи кои ќе ви покажат кои се вашите слаби или јаки страни за присутноста на социјалните медиуми.

Прашања за надворешни елементи

Надворешните елементи треба да ви ги покажат можностите и заканите кои вашиот бизнис треба да ги искористи или избегне на социјалните медиуми. Одговорете колку што можете повеќе прашања. Бидете реални и не ги одбегнувајте заканите. Тие имаат цел да ви покажат каде треба да внимавате.

 1. Развојот на технологијата во подрачјето на социјалните медиуми претставува можност или закана за вашиот бизнис?
 2. Како ве ценат вашите потрошувачи?
 3. Дали вашите потрошвачи користат технологија за присутноста на социјалните медиуми?
 4. Дали присутноста на социјалните медиуми на Вашите потрошувачи е компатибилна со вашата присутност?
 5. Дали присутноста на социјалните медиуми на Вашите потрошувачи е компатибилна со присутност на вашите вработени?
 6. Како сакаат вашите потрошувачи да комуницираат со вашиот бизнис?
 7. Како сакаат вашите потрошувачи да соработуваат со вашиот бизнис?
 8. Дали вашите потрошувачи имаат потреба од едукација за да ги користат вашите производи и/или услуги?
 9. Каква стратегија за социјални медиуми користат вашите конкуренти?
 10. Како вашите конкуренти комуницираат со нивните потрошувачи?
 11. Како вашите конкуренти ги едуцираат нивните потрошувачи?
 12. Каде се наоѓаат потрошувачите на вашите конкуренти?
 13. Каква е експертизата на вашите конкуренти?
 14. Каква технологија користат вашите конкуренти?
 15. Дали вашите снабдувачи се присутни на социјалните медиуми?
 16. Какво влијание може да имаат вашите снбдувачи врз вас и вашиот бизнис на социјалните медиуми?
 17. Постои или закана дека вашите снабдувачи можат да навлезат и на вашиот пазар?
 18. Многу нелегални бизниси се обидуваат да продаваат преку социјални медиуми. Какво влијание има ова врз вас?
 19. Дали во вашата околина има доволен број на луѓе обучени за да бидат дел од вашиот бизнис тим?
 20. Дали едукативниот систем во вашата околина опфаќа и обука за користење на технологија?

Ова се 20 прашања кои ве водат низ процесот на анализа на можностите и заканите за користење на социјални медиуми. Не значи дека се комплетни или целосни. Слободно додавајте уште прашања за кои сметате дека се валидни како надворешни елементи и кои ќе ви покажат кои се вашите можности и закани за присутноста на социјалните медиуми.

Што понатаму?

Понатаму продолжете со станардната оперативна процедура за спроведување на SWOT анализа која опфаќа:

 • Конструирање на SWOT матрица и
 • Дефинирање на стратегии.

Чија е одговорноста?

Доколку навистина сакате да успеете мора да постои одговорност. Но, прашањето кој ќе биде одговорен за спроведување на една ваква SWOT анализа за социјални медиуми?

Првин, најдоговорен сте вие како еден претприемач. Потоа тимот кој ќе го изберете да работи на анализата и подготовка на стратегијата и на крајот сите вработени во Вашиот бизнис ќе бидат одговорни за градење на присутноста на социјалните медиуми.

post

Стратегија за социјални медиуми – Маркетинг средство 90

Стратегија за социјални медиуми

Стратегија за социјални медиуми

Ќе продолжиме со серијалот маркетинг средства на претприемач. Во изминатиов период во овој
серијал опфативме повеќе различни видови на социјални медиуми кои може да се користат за градење и зголемување на присутноста на вашиот бизнис на интернет. Но, често пати се поставуват прашања во
вид на што, како, кога или каде. Ние опфативме само еден мал дел од различните платформи кои постојат, реалноста е инаку една џунгла без некои добро воспоставени правила на игра. Затоа за да се постигне одредена успешност за секој бизнис потребно е да се примени стратешки приод. Мора да имаме стратегија за користење на социјални медиуми бидејќи сите напори без една таква стратегија ќе бидат залудни.

Што е стратегија за социјални медиуми?

Стратегија претставува план на акции за остварување на поставените цели. За имплементација на една стратегија потребно е да имаме повеќе тактики. Секоја тактика се исполнува со активности кои имаат одредени датуми на остварување, одговорни лица за остварување на тие активности и потребни финансиски средства за остварување. Значи стратегија за социјални медиуми ќе ни биде средство со кое ќе ги оствариме поставените цели.

А кои цели ги има поставено нашиот бизнис кои треба да ги оствари преку социјални медиуми? Овие цели не се толку опипливи како другите, но може да бидат во вид на:

 • градење на присутност,
 • зајакнување на препознатливоста на брендот,
 • зголемување на листа на потенцијални купувачи,
 • помош и подршка на купувачите,
 • едукација на купувачите и потенцијалните купувачи,

Ова е само еден мал дел од можни цели на еден бизнис за настап на социјални медиуми. Стратегијата треба да даде листа на активности за остварување на тие цели кои што ќе си ги поставите. Морате да бидете свесни и за ресурсите, особено временски.

Градење на стратегија за социјални медиуми

Стратегијата за социјални медиуми треба да ни даде одговор минимум на следниве прашања:

 • Кои социјални медиуми ќе ги користиме?
 • Како ќе ги користиме тие социјални медиуми?
 • Кои се нашите следни активности?

Да навлеземе накратко во сите 3 пршања.

1. Кои социјални медиуми ќе ги користиме?

Одговор на ова прашање зависи од:

 • целите кои ги имате поствено и кои треба да се остварат преку социјални медиуми,
 • видот на бизнисот како и пазарот и индустријата во која стопанисува истиот и
 • одговор на прашањето каде се моите потенцијални потрошувачи.

Откако ќе дојдете до листа на најважните социјални медиуми веќе ќе знаете кде треба да го насочите Вашето внимание.

2. Како ќе ги користиме тие социјални медиуми?

Второто прашање на кое ќе треба да дадете одговор е како ќе ги користите тие социјални медиуми до
кои дојдовте преку одговор на првото прашање. Во овој дел кога одговарате на како размислувајте веднаш на 4 елементи:

 • Комуникација – Со кого, што и како ќе комуницирате?
 • Едукација – Кого, што и како ќе едуцирате?
 • Забава – Со кого, што и како ќе се забавувате? Во овој дел е потребна и внимателност, не за секој бизнис функционира забава.
 • Соработка – Со кого, за што и како ќе соработувате?

3. Кои се нашите следни активности?

Претходните две прашања ни дадоа одговор за тоа кои социјални медиуми ќе ги користиме и како ќе ги користиме. При одговор на оваа прашање преточете ги тие одговори во листа на активности за периодот кој следува во кој треба да ги остварите поставените цели.

Во Премиум материјалот на претприемач во модулот за социјални медиуми овој процес го поминуваме подетално и е следен со темплејти во вид на алатки кои ве водат низ процесот.

post

SlideShare – Маркетинг средство 89

SlideShare - Маркетинг средство

SlideShare - Маркетинг средство

Како 89-то маркетинг средство на претприемач избрав една платформа SlideShare која спаѓа во групата на платформи за објавување на содржина. Кога станува збор за содржина веќе ја опфативме како посебно маркетинг средство, но можете да забележите дека кога станува збор за онлајн маркетинг средства секаде се споменува содржина која всушност претставува една пајакова мрежа околу Вашиот бизнис.

Што претставува SlideShare?

SlideShare претставува место на интернетот каде може да се споделуваат презентации (јавно или приватно) подготвени во PowerPoint, PDF или OpenOffice.

Како што самите се опишуваат на нивниот веб сајт:

SlideShare е бизнис медиа сајт за споделување на презентации, документи и pdf фајлови. SlideShare се карактеризира со активна заедница на професионалци кои редовно коментираат, фаворизираат и симнуваат содржина. Содржината се шири вирозно преку блогови и социјални мрежи како  LinkedIn, Facebook and Тwitter. Индивидуалците и организациите аплоадираат документи на SlideShare за да споделат идеи, за да се поврзат со другите корисници и за да генерираат потенцијални потрошувачи за нивните бизниси. Секој може да види презентации и документи од теми кои ги интересираат. Сајтот расте брзо со над 25 милиони посетители месечно.

Презентациите и документите може да се означат со клучни зборови за да се обезбеди полесен пристап на оние кои се заинтересирани за темата за која се однесува презентацијата. Исто така истите може да се симнуваат или залепат на веб сајт или блог како и лесно да се споделат на социјалните мрежи што дава вирозен карактер на истите.

Како може да се користи?

Освен што може да се користи за споделување на Вашите презентации, можете да додадете и аудио на истите, можете да го рекламирате настанот кој го организирате или на кој сте присуствувале, можете да се приклучите на група во која се споделуваат документи од исто подрачје на интерес како Вашето и секако да го зголемувате Вашето знаење преку симнување на презентации или документи.

Оваа платформа ви овозможува и да ги залепите Вашите презентации на Вашиот блог или пак веб сајт многу едноставно.

Дали треба да го користите?

Имање на бизнис презентации е нешто што спаѓа во категорија на мора, без разлика дали станува збор за продажна презентација или карактеристики и полезности на Вашите производи и/или услуги. Па дали постои пречка ако таа презентација биде видена или забележана од повеќе луѓе, или пак споделена или пак симната за понатамошно користење? Сметам дека одговорот е не. Па затоа и би ребало да го користите.

post

Ping.mk – Маркетинг средство 88

Пинг како маркетинг средство

Пинг како маркетинг средство

Продолжуваме со серијалот од маркетинг средства на претприемач и како 88-мо маркетинг средство зибрав еден агрегатор од Македонија – Ping.mk. Како 87-мо маркетинг средство го претставувме Digg еден вид на агрегатор на онлајн содржина каде корисниците поднесуваат линкови до таа содржина и гласаат за истата при што онаа со најголем број на гласови се наоѓа на почетната страна.

Што претставува Ping.mk?

Како и Digg така и Ping.mk претставува место каде луѓето може да откриваат и споделуваат веб содржина од подрачје на Македонија.

На официјалниот веб сајт на Ping.mk во однос на тоа што претставува може да се прочита следново:

Пинг е агрегатор на е-содржини кои се собираат автоматски преку претходно задавање на РСС фидови до веб-сајтови или тематски посебни делови од нив. Во моментов постои голема база на зададени извори за Македонија кои секојдневно агрегираат нови содржини, а корисниците и самите можат да пријавуваат и фидови, но и линкови до поединечни написи, фотографии, видео содржини и сл. и да ги сместуваат во соодветни групи (категории).

Покрај собирањето на сите видови содржини, овој веб-сајт има една дополнителна вредност – можност за гласање од страна на регистрираните корисници со што линковите до најпопуларните содржини, фер и демократски избиваат меѓу првите.

Значи освен споделување, карактеристично е и гласањето, па така најпопуларните содржини излегуваат на почетната страна на сервисот.

Како можете да го користите?

Првин, доколку имате Ваш бизнис блог отворете акаунт на Пинг и поднесете го RSS фидот на блогот. Следно нешто е да споделувате интересна веб содржина до која ќе дојдете и секако да гласате за она што ќе го прочитате и во ви се допадне.

Она што дополнително би го издвоил, а всушност што му дава еден вид на социјален карактер е што можете да додадете пријатели и да ги следите сите содржини кои ќе бидат споделувани од тие пријатели.

Уште една клучна карактеристика е можноста за креирање на група за одредена тема која ќе биде од Ваш и од интерес на членовите на групата. Групата може да биде јавна (што е препорачливо за бизнис цели) и ограничена. Во јавна група секој може да прегледува содржина и да споделува нови содржини, додека во ограничените групи секој може да прегледува додека само придонесувачите може да поднесуваат линкови. На пример, можете да креирате група која ќе се занимава со проблемите кои постојат на пазарот, а кои Вашиот бизнис ги решава. На ваков начин целта ќе ви биде да споделувате квалитетна содржина за групата и секој заинтересиран за ова подрачје ќе може лесно да најде информации.

Нешто што единствено ми недостасува можеби е можноста за градење на конверзација околу соодветната содржина од страна на корисниците, кои се надевам дека ќе ги има во некој од следните развои на сервисот кој сепак претставува нешто сосема ново за наши услови.

Дали треба да го користите?

Бидејќи интернет животот на еден поединец претставува како живот во една густа шума каде тешко се забележува патот кој треба да се изоди, оваа прашање постоело, постои и ќе постои како актуелно. Во едно од наредните маркетинг средства ќе стане збор и за еден начин за тоа како да се одлучите дали да користите нешто или не.

Сепак, доколку Вашиот бизнис креира содржина на интернетот, доколку сакате да градите како лично така и бизнис присуство на интернетот, а притоа Вашиот бизнис е сконцентриран на локалниот македонски пазар оваа маркетинг средство може да ви биде од корист.

post

Digg – Маркетинг средство 87

Digg - Маркетинг средство

Digg - Маркетинг средство

Ќе продолжиме со серијалот маркетинг средства на претприемач. Како 87-мо маркетинг ќе биде уште еден онлајн агрегатор на содржина со социјален карактер во себе – Digg.

Што претставува Digg?

Согласно сервисот во однос на тоа што тие претставуваат може да се прочита дека Digg e место каде луѓето може да откриваат и споделуваат содржина од било каде на интернетот.

Всушност, целта на Digg e неговите корисници да испраќаат веб сајтови и различни содржини кои ќе бидат од интерес на останатите корисници на сервисот.

Доколку доволен број на Digg корисници гласаат за веќе испратена веб содржина во системот таа содржина ќе котира повисоко и ќе се појави на насловната страна на Digg за да можат да ја забележат други корисници. На ваков начин се поттикнува поквалитетна содржина да биде забележана од повеќе корсници.

Од друга страна како и останатите социјални медиуми и Digg овозможува поблиско споделување на квалитетна содржина преку креирање и ширење на мрежа од пријатели – корисници на сервисот.

Освен споделување, следење или следење на веб содржина, креирање на нови мрежи на пријателства врз база на заеднички интерес преку споделената содржина, Digg обезбедува и алатки за конверзација помеѓу корисниците околу содржината споделена преку сервисот преку гласање, коментирање и споделување на други социјални мрежи како Facebook и Twitter.

Како да го користите?

Digg претставува корисен сервис за малите бизниси и особено претприемачите. Освен за да останете информирани за веб содржина од Ваш интерес ќе можете и:

 • Да споделите линк од ваш блог пост. Внимавајте на квалитетот доколку сакате резултати.
 • Можете да споделите линк од содржина која навистина ви оставила впечаток.
 • Да гласате и директно да учествувате во рангирање на квалитетна содржина.
 • Можете да изградите мрежа на истомисленици, односно луѓе кои имаат ист или сличен интерес со Вашиот.
 • Можете да коментирате разни линкови како еден експерт во Вашата индустрија и да бидете забележани.
 • Едноставно да се забавувате и бидете информирани.

Како и другите социјални медиуми и овој овозможува платени реклами, односно спонзорирани линкови. Овие реклами се појавуваат во листата со останатите содржини само е означена како спонзорирана. Секоја реклама се прикажува врз база на систем на аукција при што прикажувањето зависи од висината на CPC и секако број на гласови кои ќе ги добие таа содржина.

На овој сервис можете да забележите и лични и бизнис профили. Големите компании како Microsoft и Apple исто така се присутни и го користат сервисот.

Дали треба да го користите?

Секогаш интересно прашање кога станува збор за социјални медиуми и нивно користење во бизнис цели. Но, доколку сакате да останете во тек со најновите и најинтересните стории во светот и приота да градите мрежа од пријатели, да споделувате и учествувате во креирање на тие стории при што би имале и бизнис корист сепак ништо нема да загубите од користење.

Сепак Вие сте претприемач, експерт во својата индустрија и затоа е корисно да бидете присутни и пред една поширока аудиенција покажувајќи се дека знаете што се случува и следите трендови на глобално ниво.

Сепак при користење и потпирање на таа содржина поребна е внимателност. Прочитав за случаи кога невистинити приказни кои набрзина корисниците на Digg ги направиле популарни довеле и до зголемување на акции на компании.