post

Вашиот бизнис мора да биде подобар

Како еден претприемач вие градите нешто што ќе има вредност за вашите напори. Креирате ентитет, жив организам со свој сопствен живот.

понуда и побарувачка

Тој систем ви овозможува да се насочите на подобрување на бизнисот додека истиот ви овозможува финансиска слобода да си го живеете животот од соништата.

Продолжи…

post

Подобрете го вашиот бизнис за 24 часа

Факт е дека морате постојано да работите на подобрување на вашиот бизнис. Без подобрување ќе ризикувате да започнете со губење на учеството на пазарот, а приходот и со тоа проифитабилноста на бизнисот.

подобрување

Ризикот поврзан со непреземање на специфични чекори за подобрување е многу поголем од ризикот доколку пробате нешто и не успеете.

Продолжи…

post

10 Отпадоци или расфрлања и како да се справите

Според некои мои анализи и истражувања од терен скоро 60% од деловните активности на малите бизниси припаѓаат на онаа што се нарекува отпадоци.

отпадоци и расфрлања

А, кога станува збор за отпадоците сигурно знаете што правите со нив дома и каде завршуваат. Дали сакате да ги имате во вашиот дом? Сигурно не! Па затоа зошто и да ги имате и во вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Процес на експериментирање во вашиот бизнис

Значи имате бизнис, функционира, напредува и се се одвива согласно вашите планови кои сте си ги поставиле, односно според онаа што сте го сработиле во стартап фазата. Сега е повторно време за експериментирање.

ескпериментирање

Да, добро читате, иако не сте веќе во стартап фазата вие сепак ќе мора да експериментирате. Тоа е факт. Всушност, менаџирање и водење на бизнис претставува еден континуиран процес на експериментирање.

Продолжи…

post

Неколку идеи за подобрување на вашиот бизнис

Подобрување и особено континуирано подобрување е тема што постојано ќе биде актуелна за претприемачите и малите бизниси, па затоа идеи за подобрување секогаш ќе бидат потребни.

идеи за подобрување

Без постојано подобрување, бизнисот стагнира, привремено се одржува во состојбата во која што е, но сепак тоа се знаци кои кажуваат дека започнува патот на назадување на компанијата.

Продолжи…

audio

Епизода #12: Отпадоци или расфрлања во бизнисот

Оваа е дванаесета епизода на подкастот “претприемачки пат” при што секоја недела имаме нова епизода, а во оваа епизода зборуваме за отпадоци или расфрлања во бизнисот и справување со истите.

Претприемачки пат

Темава е доста интересна бидејќи според некои мои анализи и истражувања од терен скоро 60% од деловните активности на малите бизниси припаѓаат на онаа што се нарекува отпадоци. И оваа не се однесува само за малите бизниси, туку и за средните и големите, а да не споменувам пак за државните служби и органи.

Продолжи…

post

4 Совети за мерење на перформанси

Како еден претприемач постојано ќе следите и мерите различни перформанси на вашиот бизнис од кои ќе зависат и акциите кои ќе ги преземате, но и успехот на вашата компанија.

мерење на перформанси

Во овој пост сакам да презентирам четири совети кои ќе ви помогнат во примена на посистематски приод кога станува збор за мерење на перформансите во вашиот бизнис. Едноставно ќе тргнеме од кои мерки да следите па се до еден процес на следење и мерење на перформанси.

Продолжи…

post

100+ Идеи за подобрување на вашиот бизнис

Подобрувањата се можни насекаде околу вас и особено доколку сте претприемач, тоа е вашата примарна работа во вашата компанија.

идеи за подобрување

Ќе работите на подобрување на вашите производи и услуги, на подобрување на вашите системи и процеси, на подобрување на разни елементи кои ќе треба да бидат подобрени… Но, често пати забележувам дека претприемачите едноставно заглавуваат бидејќи не знаат од каде да започнат со нивните напори во однос на подобрување.

Продолжи…

post

Епизода #07: Неколку идеи за подобрување на вашиот бизнис кои можете да ги спроведете уште денес [Подкаст]

Ова е седма епизода на подкастот “претприемачки пат” при што секоја недела имаме нова епизода со цел да ви помогне во расветлување на вашиот сопствен и уникатен претприемачки пат.

претприемачки пат

Подобрување и особено континуирано подобрување е тема што постојано ќе биде актуелна за претприемачите и малите бизниси, но не само за нив (иако оваа епизода на “претприемачки пат” е наменета токму за нив) туку и за сите менаџери на сите нивоа во пирамидално-хиерархиската структура на една организација. Без постојано подобрување, бизнисот стагнира, привремено се одржува во состојбата во која што е, но сепак тоа се знаци кои кажуваат дека започнува патот на назадување на компанијата. Поради оваа важност ја избрав темава за подобрување да биде меѓу овие први 10 епизоди на овој подкаст.

Продолжи…

post

Моќта на физичкиот контакт…

Иако живееме во свет во кој алатките кои ги поседуваме го поедноставуваат социјалниот живот на луѓето, сепак се чини дека физичкиот контакт останува моќно средство за подобрување на бизнисите.

Многу пати пишував за стартапи и проверка на бизнис идеите и хипотезите за бизнис моделот. Иако алатките дозволуваат без физички контакт да прибереме доста информации, сепак мора да ни биде јасно дека без директно гледање очи во очи нема да знаеме дали решението кое што го нудиме е навистина извонредно и дали тоа решение ќе биде нешто што ќе помине на пазарот.

Физичкиот контакт со вашиот купувач и натаму останува најмоќно средство за стекнување на информации кои не само што ќе бидат најблиски до вистината, туку и ќе ви помогнат да го прилагодите вашиот бизнис токму онака како што купувачите сакаат тој да изгледа.

Продолжи…