post

Повик за акција – 7 работи кои може да ги подобриш

Дали користиш повик за акција во твоите понуди? Како тие помагаат во однос конверзијата кон целта на понудите кои ги имаш?

Една од клучните компоненти на неодолива понуда е твојот повик за акција, бидејќи воопшто не постои потреба од некоја понуда што не поттикнува некоја акција. Целта на твојата понуда е секогаш да биде превземена акцијата која се бара од страна на твојата понуда.

Ако твоите потенцијални купувачи не можат да видат јасен повик за акција во твојата понуда, не можеш да очекуваш дека ќе ја преземат акцијата што ја сакаш и што е целта на твојта понуда.

1. Одговори на прашањето зошто тие треба да преземат акции кои ќе ги побараш

Ти сакаш твоите потенцијални купувачи да преземат некој вид на акција. Зошто? Дали поради продажни цели при што ќе се генерираат веднаш одлуки за купување? Дали е тоа нешто што ќе ја зголеми твојата база на податоци со потенцијални потрошувачи? Дали е тоа нешто што ќе те натера да се доближиш до нив заради идните аранжмани со твојот бизнис?

Ќе треба точно да го знаеш она што го сакаш. Како можеш да очекуваш дека тие ќе превземат некои активности ако ни ти не знаеш која е целната акција, или зошто тие треба да преземат акција?

При одговарање на прашањето, размисли за корисностите кои тие ќе ги добијат ако преземат акција и најди соодветно место во твојата понуда, каде што ќе ги вклучиш истите.

2. Покажи јасна вредност која тие ќе ја добијат од акцијата

Можеш ли да ги подобриш нивните животи? Можеш ли да ги решиш нивните проблеми? Можеш ли да ги задоволиш нивните потреби? Можеш ли да го подобриш нивниот бизнис?

Ако одговорите  на овие прашања се да, тогаш ти имаш нешто да понудиш што ќе додаде вредност за твите потенцијални купувачи.

Затоа вметни ја вредноста која тие ќе ја добијат од акцијата но во близина на твојот повик за акција

3. Направи да биде можно за твоите потенцијални купувачи брзо да најдат одговор на прашањето: Што има за мене тука?

Секогаш, твоите купувачи ќе се прашуваат што ќе добијат од акцијата која би ја превзеле. Запрашај се дали твојот повик за акција е нешто што дава јасен одговор на ова прашање.

4. Играј се со визуелни ефекти на твојот повик за акција

Понекогаш можеме да гледаме во нешто, но не можеме да видиме ништо важно за нас, ако таа важност не е доволно ефективна за да го привлече нашето внимание.

Можеш да го имаш најдобар повик за акција со што ќе им ги покажеш вредностите на твоите клиенти, но ако тој повик за акција не го привлече вниманието на твоите потенцијални купувачи, тие нема да го видат.

Поради тоа треба да се играш со различни визуелни ефекти на твојот повик за акција. Користи ги најдобрите кои даваат најдобри резултати во превземање на акција ако сакаш твоиите потенцијални купувачи лесно да те најдат и да реагираат соодветно.

5. Поедностави, без да се изгуби функционалноста

Сакаш да имаш едноставен повик за акција, но во исто време да не ја изгубиш својата функционалноста на истиот.

Тоа значи дека твојот повик за акција треба да е јасен, едноставен и краток, но во исто време да ги прикажеш вредностите и придобивките за своите потенцијални купувачи кои ќе ги добијат кога ќе ја превземат акцијата која ја бараш.

6. Одговори на прашањето: Дали е акционо ориентиран?

Повик за акција е нешто што мора да ја охрабри акцијата. Затоа мора да биде акционо ориентирана.

7. Одговори на прашањето: Дали е доволно истакнат?

Повикот за акција мора да биде доволно истакнат пред сè друго во твојата понуда. Поради тоа запрашај се и одговори го прашањето и доколку не е доволно истакнат, направи да биде.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*