post

10 Ситуации во кои ќе треба да се извините

Понекогаш е многу тешко да се преземат одредени чекори, кога треба да се извините. Но, како претприемач ќе мора да се извинувате многу пати во вашата претприемачка кариера.

Како човечки суштества, можеме да направиме грешки. Вашиот бизнис како еден отворен систем во својот состав ги има луѓето кои во различна секојдневна работа можат да погрешат.

Понекогаш, грешките можат да бидат поради надворешните фактори како што се нашите добавувачи, партнери, па дури и купувачите. Но, понекогаш тоа е само перцепција на купувачот за она што тие сметаат дека треба да направите.

На пример, можете да се најдете во позиција каде што вашите купувачи мислат дека морате да се извините за нешто, а вие мислите дека не мора. Тоа може да биде голем судир помеѓу вас и некои од вашите купувачи.

Тука, сакам да прикажам 10 различни ситуации кога ќе треба да се извините, без оглед кој е во право а кој не. Понекогаш, извинувањето може да се претвори во вредна движечка сила за вашиот бизнис, затоа што луѓето знаат колку е тешко е да се направи еден таков чекор.

#1 Кога ќе погрешите

Мислам дека не може да се најде безгрешна личност. Сите ние секојдневно правивме различни грешки. За некои од нив, сме свесни, но за некои не сме. Но, сепак да бидеме реални, тие се тука.

Секој пат кога вие или вашиот бизнис ќе направите грешка, ќе морате да се извините.

#2 Кога не сте го испорачале ветено

Вашиот бизнис е изграден или се гради на ветување дека вашата клучна вредност и понуда ќе им се испорача накупувачите. Кога не можете да го исполните тоа ветување, без оглед на причините за тоа, ќе треба да се извините.
На пример, ако ветите испорака во рок од 24 часа, а поради некои причини, испораката не може да биде завршена во таа временска рамка, ќе треба да се извините и да им објасните на вашите купувачи зошто тоа се случило и што планирате да направите за во иднина.

#3 Кога го немате она што вашите купувачи го сакаат

Вие не можете да имате сè за секого. Тоа значи дека не можете да ги задоволите сите. Но, ќе имате потенцијални купувачи кои ќе сакаат нешто повеќе што не е дел од вашата актуелна понуда.

Од друга страна, тоа се многу корисни информации за вашата иднина, затоа што можете да ги користите тие информации за да ги подобрите вашите актуелни понуди и вашиот бизнис во целина.

Но, факт е дека неможете да постигнете, барем во моментов. Во таква ситуација, најдобро е да се извините и да кажете дека ќе го имате во предвид барањето за идните понуди.

#4 Кога ќе бидете критикувани

Како претприемач не да бидете поштедени од критика. Можете да бидете критикувани од вашите вработени, од вашите купувачи, вашите партнери, вашите добавувачи …

Затоа ќе треба да ги менаџирате критиките кои се однесуваат за вас и вашиот бизнис како целина. Не е добро решение да се дејствува нервозно на критичарите. Некои критики ќе бидат фер критики кои ќе треба да ги земете во предвид за подобрување на вашиот бизнис. Но, исто така, ќе има и критики кои нема да бидат поткрепени со вистински причини.

На секоја критика, треба да се одговори со извинување и да му кажете на критичарот дека ќе ги земете во предвид за во иднина.

#5 Кога касните со испорака

Понекогаш не можете да ги испорачате вашите производи и услуги на време поради различни причини за тоа.

Во таков случај, ќе треба да се извините и објасните зошто се случило такво нешто.

#6 Кога нешто ќе тргне во погрешна насока

Многу пати нешто ќе тргне наопаку, поинаку отколку што сте планирале. Кога ги правиме нашите планови, ние се обидуваме да направиме претпоставки за во иднина. Но, многу пати таа претпоставка нема да биде во согласност со нашата реалност.

Треба да се извините кога нешто ќе тргне во погрешна насока.

#7 Кога вашите вработени погрешат нешто

Не е важно кој погрешил нешто во вашиот бизнис, бидејќи вие како претприемач сте единствениот претставник во вашиот бизнис, одговорен за сите одлуки и чекори за акција што ќе се спроведуваат од вашиот бизнис, тоа значи и за чекорите и акции на вашите вработени.

Ако вработените погрешиле нешто, вие сте тој кој ќе треба да се извини за тоа.

#8 Кога вашите добавувачи направат грешка

Понекогаш некои од грешките ќе бидат базирани на грешките на твоите добавувачи. Но, факт е дека вашите купувачи не се грижат за вашите односи со вашите добавувачи. Вие сте одговорни се да биде како што треба да биде.

Поради тоа, вие ќе треба да им се извините на вашите купувачи, а не вашите добавувачи. Тие немаат никаков однос со вашите купувачи.

#9 Кога мислите дека треба да се извините

Понекогаш може да се чувствувате дека едноставно треба да се извините за нешто. Кога сте во таква позиција, подобро е да го преземете тој чекор и објасните што мислите и што ќе направите во однос на тоа.

#10 Кога мислите дека не треба, но вашите купувачи сепак очекуваат да се извините

Исто така, можете да се најдете во ситуација кога мислите дека дури и ако очекувањата на купувачите се да се извините, вие не треба да се извините. Вашиот купувач е секогаш во право, дури и ако не е. Подобро е да се преземе тој чекор и да разговарате со нив отворено за секој можен проблем, отколку да се инаетите.

 

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*