post

40 Маркетинг совети кои мора да ги имплементирате

40 Маркетинг совети

40 Маркетинг совети

Маркетингот слободно може да се каже дека претставува еден од најголемите секојдневни бизнис активности. Понекогаш може да донесе фантастични резултати, но понекогаш и не. Како и да е, не можеме да ја потцениме неговата вредност за секој бизнис.

На пазарот постојат илјадници, ако не и милиони потенцијални потрошувачи за вашата компанија. Тие ќе станат ваши потрошувачи само доколку слушнат за вашиот производ и/или услуга.

Маркетинг активности може да ви помогнат за да ја распространите пораката за вашиот производ и/или услуга или пак вашиот бизнис воопшто.

Во овој пост би споделил 40 маркетинг совети кои ги собрав во една листа преку искуство и едукација во последните 5 години.

Најдобри практики во имплементација на советите

Целта е да ги искористите овие совети и да направите вистински скок за вашиот бизнис. Затоа пред да започнеме со листата на совети би сакал да споделам неколку совети за тоа лалп да ги имплементирате советите подолу:

 • Најдобро е да започнете од првиот совет, но сепак останува на вас од каде ќе започнете.
 • Фокусирајте се на еден совет прво, а потоа на следниот. Не е лесно одеднаш да се имплементират сите, тоа се многу промени.
 • Документирај се што ќе се случува. Документирање на активностите ќе ви помогнат да креирате стандарди кои може да се користат во иднина.  На пример, доколку работите на обврзување кон маркетинг планот одговорете ги и документирајте ги следниве прашања: Како да се обврзам за остварување на маркетинг планот, што треба да направам, кога треба да направам…?

40 Маркетинг совети за претприемачи

 1. Знај кои се твоите потрошувачи.
 2. Знај што тие сакаат.
 3. Знај што тие не сакаат.
 4. Знај каде се тие.
 5. Знај што прават таму.
 6. Знај што размислуваат кога се таму.
 7. Знај што претставува вредност за нив.
 8. Знај ги нивните вистински проблеми.
 9. Знај го нивото на посакување да дојдат до решение за нивниот проблем.
 10. Секогаш биди таму каде што се тие.
 11. Специфицирај јасен пат како полесно да те најдат.
 12. Знај како да стигнеш до нив таму кај што се.
 13. Започни со градење на односи со нив.
 14. Знај што твоите конкуренти прават.
 15. Направи анализа на конкуренцијата.
 16. Познавај ги твоите производи и/или услуги.
 17. Направи неодолива понуда.
 18. Направи јасен повик кон акција.
 19. Користи различни медиуми за да стигнеш до потрошувачите.
 20. Тестирај постојано.
 21. Подобрувај постојано.
 22. Истражувај постојано.
 23. Биди креативен.
 24. Изгради силна бизнис репутација.
 25. Изгради доверба како внатре така и надвор од бизнисот.
 26. Имај кредибилитет.
 27. Секогаш подготвувај маркетинг план.
 28. Обврзи се кон твојот маркетинг план.
 29. Постојано проверувај го маркетинг планот за да видиш што следува.
 30. Споредувај ги реалните бројки со планираните.
 31. Постави јасни маркетинг цели кои ќе ги поддржат севкупните бизнис цели.
 32. Секогаш определувај маркетинг буџет.
 33. Исклучи го секој елемент од твојот маркетинг план кој претставува притисок.
 34. Гради листа.
 35. Направи систем за зголемување на листата.
 36. Сегментирај ја листата.
 37. Користи го блогирање како дел од маркетинг стратегија.
 38. Изработи стратегија за настап на социјални медиуми.
 39. Комуницирај со потрошувачите и потенцијалните потрошувачи преку социјални медиуми.
 40. Покажи ги корисностите наместо крактеристиките во твоите маркетинг средства.
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*