post

Вашите купувачи иако се проблематични, без нив не се може

Како еден бизнис, можете да ги имате најдобрите производи и услуги, да ги дизајнирате и комбинирате најдобрите процеси, но сепак да не успеете. Зошто? Затоа што немате купувачи.

купувачи за вашиот бизнис

Некако се чини дека постојаната трка со конкуренцијата, фокусот на производите и процесите како да ги заборава газдите, директорите, односно најглавните во еден бизнис. Да, купувачите претставуваат најкорисна личност за вашиот бизнис и време е да ги третирате како такви.

Продолжи…

post

Вашите некупувачи и неколку можни тактики во однос на нив

Зошто некупувачи? Истото тоа прашање вообичаено ми го поставуваат и клиентите, но кога ќе завршиме со процесот на нивното вклучување во нивните идни бизнис планови и кога ќе ги почувствуваат бенефитите веднаш има станува јасно.

купувачи и некупувачи

Како што знаете главната тема на претприемач за оваа година се иновации и иновативност, па и тука која ќе се обидеме да ги откриеме вашите некупувачи и онаа што можете да го направите во однос на нив на некој начин ќе биде поврзано со иновациите и зголемување на севкупната иновативност на вашиот бизнис воопшто.

Продолжи…

post

Како ефективно да конкурирате со поевтина конкуренција

Еден од најголемите проблеми кај претприемачите е цената како единствена конкурентска предност. Па, во таков случај како можете да конкурирате со поевтина конкуренција?

конкуренција со поевтини конкуренти

Да, овој проблем е еден од најголемите проблеми особено во индустрии во кои еден бизнис нема огромно влијание врз цената, но и кога не постои доволно знаење за можните опции кога станува збор за нивните ценовни стратегии. Најопшто кажано, постојат неколку работи кои вие како еден претприемач можете да ги преземете доколку сакате да конкурирате со такви конкуренти без притоа да изгубите дел од вашата профитабилност.

Продолжи…

audio

Епизода #26: Што се случува со некупувачите, кои се и што правите во однос на нив?

Да продолжиме со дваесет и шестата епизода на “претприемачки пат” во која станува збор за некупувачите тема која што исто така е поврзана со иновации и подобрување на и раст на вашиот бизнис.

Претприемачки пат

Во оваа епизода на “претприемачки пат” ќе начнам една тема која што често пати се заборава едноставно поради огромниот фокус кој го насочуваме кон купувачите, односно кон целниот пазар во кој се наоѓаат тековните купувачи и потенцијални купувачи. Прашањето е што можеме да добиеме доколку во нашите стратегии и планови за иднината ги вклучиме и некупувачите? Звучи збунувачки, но сепак имам забележано големи постигнувања на бизнисите со едноставно користење на некупувачите во дефинирање на идните стратегии за компанијата.

Продолжи…

post

Прoцес на дисквалификација на купувачи

Клучот за неуспех е вашиот постојан обид да ги задоволите сите. Иако знаеме дека е невозможно сепак нешто од внатрешностa не тера да се притискаме и себеси и нашиот бизнис да правиме нешто невозможно.

диквалификација на купувачи

Кога станува збор за претприемачи и бизниси, најголемата причина за вакво нешто е стравот дека нешто ќе се изгуби или пак нешто ќе се испушти. И едноставно поради тој таков страв започнуваме да се распространуваме на сите страни, да работиме се и сешто, да задоволуваме секого, да се обидуваме да задоволиме секого… И наместо да бидеме некој кој најоптимално и најпродуктивно ќе поентира на нашите најсилни компетенции стануваме просечен како и секој друг.

Продолжи…

post

Што еден купувач очекува од вас и вашиот бизнис?

Прашањето од овој наслов доколку го одговорите на вистинскиот начин во голем дел ќе може да ви биде гарантиран успехот како еден претприемач или пак еден бизнис воопшто.

купувач

Што еден купувач очекува од вас и вашиот бизнис?

Времето во кое вашиот бизнис денес функционира едноставно бара постојано барање на одговори токму на оваа прашање. Иако можеби повеќе пати досега оваа тема беше „начната” на претприемач, сепак тука би сакал да навлеземе малку во некои идеи за одговори на оваа прашање. Но, мора да ви биде јасно дека можете да ги искористите сите овие идеи и да ги тестирате или пак само дел од нив, но можете и да додадете ваши идеи или пак идеи кои не се тука наведени, а доаѓаат директно од вашите купувачи. Значи не се ограничувајте само на онаа што ќе го прочитате тука, бидете флексибилен за прифаќање на идеи од една страна и сосема нефлексибилен во тестирање и имплементација на истите.

Продолжи…

video

Видови на купувачи

Постојат повеќе видови на купувачи кои ќе имаат влијание на одлуката за купување. Кои се тие?
post

Ете зошто вашиот вебсајт не носи продажби

За авторот: Гостински пост од Блаже Аризанов, раководител на одделот за Дигитален Маркетинг во Mobiloitte Индија.
Многумина ќе ви речат дека треба да го промените ова или друго или трето во вашиот вебсајт. Банерот е премногу наметлив и делува одбивно, премногу детали на домашната страна (Home Page), или боите се несоодветно избрани и противречни во однос на вашата генерална бренд порака.

модел на приходи

Така и мене ми велеа. И на основа на такви совети многумина успеаа да се позиционираат себеси како гуруа, експерти итн. Но ние останатите и понатаму не реализиравме зголемена продажба. За нас тешко дека нешто се промени.

Продолжи…

post

Стекнување и користење на влијание за вашиот бизнис

Зошто е важна темата за влијание? Затоа што едноставно нашето внимание лесно се насочува од една на друга работа, фокусот станува се понестабилен, околу нас е една “џунгла” во која дивеет разни диви животни, тие креваат врева, не напаѓаат, сакаат да го привлечат нашето внимание…

влијание

Ако ја користиме истата метафора со џунгла и диви животни кои беснеат околу вас, кое животно ќе ви го привлече вниманието? Дали најгласното, дали најсилното, дали најстрашното…? Секако вашето внимание ќе биде привлечено од онаа животно кое на некој начин има изградено најголемо влијание во однос на тоа што вие во моментот сакате да постигнете. А што сакате да постигнете? Кога сте во џунгла во претходно дефинирана ситуација сигурно првото нешто што сакате да го постигнете е да се спасите, да преживеете бидејќи едноставно се наоѓате во опасност.

Продолжи…

post

Претприемачки мајндсет – во 2014 вашиот фокус нека биде купувачот

Да продолжиме со четвртиот наслов од серијалот за промена на претприемачкиот мајндсет кај вас како еден претприемач во кој ќе стане збор за купувачот, бидејќи иако многу пишував за оваа на претприемач сепак сеуште не забележувам голем напредок кај повеќето наши бизниси.

претприемачки мајндсет

Си го поставувам прашањето зошто, што е проблем да главниот фокус биде на купувачот?

Продолжи…