post

Претприемничко блогирање во период на годишен одмор

Бизнис блогирање во период на годишен одмор

Бизнис блогирање во период на годишен одмор

Блогот како маркетинг средство е се позначајно маркетинг средство за малите бизниси и претприемачите. Но, време е за годишни одмори. Малите бизниси најголем проблем кој го имаат во однос на ова маркетинг средство претставуваат ресурсите. Недостаток на човечки ресурси кои ќе придонесуваат да не замре Вашиот бизнис блог во летниот период претставува вистинска закана за оваа маркетинг средство. Во многу случаи претприемачот е тој кој во целост ги изведува активностите на оваа маркетинг средство.

Затоа во овој пост ќе се обидам да презентирам неколку идеи кои можете да ги искористите за соодветно организирање како на Вас како претприемачи така и на Вашиот тим доколку го имате.

Доколку имаш време…

Овој дел се однесува на идеи кои можете да ги спроведете доколку обезбедите повеќе време пред тргнување на годишен одмор, така да успеете да имате распоредено постови кои ќе се објавуваат и додека не сте тука. Во Word Press оваа е многу едноставно.

1. Распореди ги написите за период на одмор

Оваа опција навистина е доста полезна кога станува збор за блогот. Едноставно доколку ги подготвите постовите пред време ќе можете да ги распоредите за објавување во соодветниот временски интервал иако Вие нема да сте присутни пред Вашиот компјутер.

Распореди написи за иднина!

2. Подготви серија на постови

Доколку имаш време добро би било да избереш еден до два серијали на написи кои ќе ги подготвиш и ќе ги распоредиш за да се објавуваат во период кога се наоѓаш на годишниот одмор. Едноставно избери неколку теми, направи поднаслови, напиши ги и подеси ја блог платформата која ја користиш да се објават во иднина (период кога сте на годишен одмор).

3. Понеси лаптоп или блогирај преку мобилен

Како опција може да биде и Вашиот лап топ или мобилен телефон. Едноставно под претпоставка дека ќе имате интернет конекција онаму каде што ќе одите ќе можете да издвоите половина час од неколку дена за да напишете некои написи или пак некои случки кои може да бидат поврзани со Вашата индустрија. Но, не заборавајте Вие сте на заслужен годишен одмор!

4. Избери неколку твита за кои сметаш дека се добри и коментирај ги

И оваа алтернатива е добра доколку имате време. Едноставно избери неколку твита од индустријата во која се наоѓа твојот бизнис, коментирај ги и во вид на пост постави да се објават во период кога сте на заслужен годишен одмор.

Доколку немаш време…

Она што е поверојатно е дека претприемачите немаат доволно време во периодот од неколку дена пред тргнување на годишен одмор за да подготват постови за период на годишен одмор.

Тука се претставени некои идеи за брзо креирање на содржина за Вашиот блог која ќе биде објавувана во иднина.

5. Назначи некој од твојот тим да биде одговорен за ажурирање

Ова е најдоброто решение доколку постојат ресурси во бизнисот. Назначи еден колега кој ќе биде одговорен за пишување и објавување на Вашиот бизнис блог во периодот кога Вие ќе бидете отсутен.

6. Подготви реанимација на стари, но популарни постови

Сигурно веќе имате повеќе постови кои се заборавени таму некаде во базата на податоци на Вашата платформ за блогирање. Изберете неколку попопуларни постови извлечете неколку интересни цитати од истите и дообјаснете ги или коментирајте ги.

7. Искористи неколку YouTube видеа со краток коментар

На популарниот сервис за споделување на кртки видео материјали има безброј видео клипчиња кои на некаков начин може да бидат поврзани со Вашата индустрија. Пронајдете неколку популарни и дадете Ваше мислење, објаснување или коментар.

8. Едноставно не објавувај ништо, но барем…

Како последна идеја е едноставно да не објавувате ништо. Но, пред да отидете пишете еден напис дека заради годишни одмори Вашиот блог во тој период нема да има ништо ново.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Trackbacks

  1. […] Понеделник, 02.08.2010 – Претприемничко блогирање во период на годишен одмор […]

Speak Your Mind

*