post

Верувај во себе, да, ти можеш…

Бизнис 101: Маркетинг Како еден претприемач, еден од најважните фактори кои те прават успешен претставува твојата спремност да преземеш акција.

Доколку ја немаш инкорпорирано оваа особина во тебе, се останато ќе изгуби на значајност.

Постојат многу луѓе кои што имаат одлично знаење и вештини. Тие се креативни, имаат многу добри идеи. Тие се интелигентни, но сепак не го преземаат тој прв чекор кој води да неговите соништа станат реалност.

Дали тие се претприемачи? Не, тие се сонувачи. Тие може да сонуваат, но не успеваат нивните соништа да ги преточат во реалност. Тие не се претприемачи, бидејќи не прават нешто од ништо и се заради тоа што не се спремни да преземат акција кон исполнување на нивните соништа.

Зошто ова претставува чест случај?

Една од најголемите пречки кон успехот е кога луѓето не веруваат во нивните сопствени соништа и нивните способности за да ги реализираат тие соништа. Зошто?

Се плашат од непознато. Секој сон и секоја акција кон успехот бара да се напушти удобната зона во status quo позиција. Напуштање на денешната удобност за да се псотане успешен претприемач во иднина носи многу неизвесности.

Тие стравуваат дека не можат да успеат. Неизвесноста не гарантира успех. Како и да е, доколку не веруваш во твоето знаење, вештини, силни страни и искуство за да ја промениш иднината, како може да очекуваш дека некој друг ќе ти верува?

Мора да излезеш од сопствениот страв и започнеш да преземаш нешто во однос на твоите соништа. Тоа е најголемиот предизвик за човекот. Сите ние имаме потенцијал и можности да го промениме светот во кој што живееме.

Доколку се прашаш себеси можеш ли да започнеш бизнис, одговори да, јас можам.

Доколку се запрашаш себеси можеш ли да успееш со тој проект, одговори да, јас можам.

Доколку се запрашаш себеси можеш ли да го промениш светот, одговори да, јас можам.

Верувај во себе. Ти го можеш тоа. Можеби нема да биде едноставно (што е веројатно), но сепак чекор по чекор можеш да ги реализираш твоите соништа.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*