post

[Видео] Разговор со Проф.Д-р Тодор Кралев

Пред новата година во просториите на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје каде се наоѓа и факултетот за претприемачки бизнис снимивме разговор со Проф.Д-р Тодор Кралев во кој разговаравме за темите од претприемништвото.

Во овој пост се 4 делови од снимениот материјал.

post

Систематизација на твојот бизнис

Кога зборувам за систематизација не мислам на подготовка на “систематизација” како организациска структура и документ кој ги опишува работните места и работните задачи на твојот бизнис иако и ова е дел од процесот како што ќе видите низ вебинарот. Во овој вебинар станува збор за систематизација како еден процес на градење на системи во твојот бизнис, на кои се останато ќе се потпира.

Ти си претприемач и веднаш по завршување на стартап фазата доаѓаш во позиција во која системите ќе ти бидат попотребни од било кога досега.

Постојат многу практики кои покажуваат дека и тој мал број кога ќе ја преживее стартап фазата и кога започнува одреден видлив раст на бизнисот да се случи да пропаднат. Зошто?

Затоа што во следните фази бизнисот не може да се потпира само на тебе, претприемачот или пак на истите принципи на кои го обезбедил успехот во стартап фазата.

Потребни се сосема нови принципи. Она што функционирало во стартап фазата, нема и не може да функционира во следните фази.

Во третиот вебинар на премиум претприемач стана збор за темата од теорија на системи и практична креација и користење на системите во твојот бизнис. Многу е важно твојот бизнис да се потпира на квалитетно изградени системи, отколку само на тебе – претприемачот.

Тука одговараме на следниве прашања:

  • Што се тоа системи и каква врска имаат со твојот бизнис?
  • Какво е влијанието на системите врз твојот бизнис?
  • Од каде да почнеш си креирање на системи за твојот бизнис?
  • Чекор по чекор систем за креирање на системи во твојот бизнис.
  • Акции кои треба да ги преземете.

Овој вебинар во времетраење од 55 минути е само вовед во она што следува во делот на вебинари, бидејќи уште оваа недела го подготвуваме вебинарот за градење на твојот бизнис блупринт, за во почетокот на новата 2012 година да преминеме со моделирање на твојот бизнис. Во еден таков случај ке имате применето еден системски пристап на градење на бизнисот, со што ќе можеме да одиме со примена на една теорија насловена како теорија на ограничувањата која ќе помогне едноставно да се надминат сите пречки во однос на напредување на бизнисот.

Првите 10 минути од овој вебинар можете да ги погледате во видеото подолу.

post

[Видео] Бизнис план – Нови погледи

Минатата недела пишував за тоа како да напишеш бизнис план, тоа беше малку провокативен пост со цел да се поттикне едно поинакво размислување.

Веќе подолго време не сум голем фан на бизнис планови што може да се види и од повеќето постови за бизнис план, но и од прирачникот за процес на бизнис планирање каде се вметнати многу повеќе нетрадиционални елементи на едне бизнис план.

Имам забележано повеќе цитати, од многу книги, изјави на претприемачи, научни работници од полето на претприемништвото и малите бизниси. Во оваа видео се обидов да презентирам некои. Ова се цитати кои целосно кореспондираат со нашето време во кое живееме.

Што мислите за овие цитати, точни се или неточни? Да напоменам повеќето, ако не и сите се од луѓе кои изградиле успешен бизнис во последниве години.

post

[Видео] Инспиративно за да се постигне нешто повеќе

Одлично видео, инспиративно, поучно… Сите поседуваме моќ и способности да бидеме одлични. Можеби не во се, но во нешто сигурно да. Секогаш можеме нешто повеќе, секогаш можеме нешто подобро, секогаш можеме да бидеме одлични.

Вреди да се погледа, барем за инспиративни цели.

post

Биди најден и конвертирај повеќе со целни страни

Едно од почесто поставуваните прашања е како бизнисот да биде најден во една прашума од страни на интернетот од колку што може повеќе потенцијални потрошувачи и во исто време кога веќе ќе стигнат до страната да се конвертираат (да ја преземат акцијата која претприемачот ја сака) повеќе.

Затоа и вториот вебинар на премиум претприемач е од темата на интернет маркетингот: Како да бидеш најден и да конвертираш повеќе преку твоите целни (landing) страни? Кое сигурно си го поставуваш доста често доколку градиш присутност на интернет (а кој бизнис не гради).

Во овој вебинар станува збор за следниве прашања:

  • Што се тоа целни страни? Основата е да се знае точно што претставуваат целни страни. Постојат различни видувања кои се ограничувачки, но постојат и видувања кои се со многу пошироки видици. Целта е еден претприемач да го прошири сопствениот видик кога станува збор за целни страни.
  • Кои се трите фактори од кои зависи конверзијата? Многу е важно да постои двојна конверзија. Зошто? Потребна ти е конверзија на самата кампања (PPC реклама, банер, пребарување…) за да се стигне до таа целна страна. Поголема конверзија тука, повеќе посетители до страната, каде самата страна треба да ја преземе конверзијата во однос на преземање на акција од страна на посетителот (купувањље, нарачка, контакт, email листа…). Затоа во вебинарот навлегуваме во основните три фактори или како што уште се нарекуваат “троножец” на конверзија.
  • Примери од локално и глобално ниво во однос на целните страни и трите фактори на конверзија? Во минатите неколку месеци собиравме различни примери на кампањи (повеќето од локално ниво) и целни страни до кои водат тие кампањи кои во самиот вебинар ги анализираме и забележуваме што е добро, а што лошо.
  • Процес на креирање на целни страни. На крајот секако прикажан е еден процес на креирање на целни страни кој е најоптимален за најмалку можни грешки.
  • Акции кои треба да ги превземете. И секако и овој вебинар како и секој останат е проследен со акции кои ќе треба да ги преземете.

Пристап до еден вебинар на премиум претприемач е 500 денари, а со пристап до вебинарот имате и пристап до транскрипт на истиот, самата презентација и акциона листа.

Вебинарот трае еден час и 22 минути, а можеш и да го погледнеш воведниот дел на истиот во видеото подолу:

Уште еднаш линкот до вебинарот насловен како: Како да бидеш најден и да конвертираш повеќе преку твоите целни страни?

post

Претприемач: Интервју со Предраг Стојковски

Ова е прво интервју на претприемач во кое учество зеде господин Предраг Стојковски директор и сопственик на Интро Груп, компанија која се занимава со финансиски консалтинг, од Битола. За ова кратко време од 15-тина минути разговараме за инвестиции, финансии како бизнис плановите особено за малите бизниси.

post

[Видео] Muhammad Yunus за социјален бизнис модел

Уште едо видео од серијата видео материјали кои треба или МОРА да се изгледаат од страна на сегашни или идни претприемачи, а кое се однесува за социјален бизнис модел.

Нобеловецот Muhammad Yunus зборува, односно го објаснува принципот за креирање на социјален бизнис модел. Она што е интересно е што овие бизнис модели стануваат се посупешни во светски рамки, а не тргнуваат и не се однесуваат само на претприемачот, туку на другата страна – општеството. Ваквите бизниси опстојуваат, обезбедуваат зголемување на вработеноста, но и ги решаваат вистинските проблеми кои постојат во општеството. Токму и затоа се успешни.

post

[Видео] Seth Godin за идеите и успехот

Уште едно видео за кое сметам дека треба и МОРА да се погледа (бара само 8 минути од твоето време) а сепак објаснува кои идеи успеваат и зошто? Дали се во однос на идејата или се бара и нешто друго – привлекување на внимание?

post

Претприемнички пат кон успехот преку цик-цак принцип

За секој претприемач е важно да го дефинира патот кој треба да го помине за да стигне до посакуваниот успех. Но, ова е тешка задача, особено поради фактот што тој пат не е една едноставна права линија која ја поврзува сегашната ситуација со онаа посакуваната (успехот).

Ова е едно видео во кое се презентирани основите при дефинирање на тој пат преку цик-цак принцип од книгата на Rich Christiansen.

post

Видео: 3 Состојки на вирозност

Секој претприемач бара или барем би требало да бара начини како да ја зголеми вирозноста на своите маркетинг кампањи. Тоа е цел на сите мали бизниси.

Во оваа видео презентација ќе зборуваме за 3 основни (централни) состојки на еден вирозен објект кои треба да постојат за да се обезбеди што поголема вирозност на маркетинг кампањата.