post

Како го користам Evernote во мојот мал бизнис

Evernote стана незаменлив дел од мојот бизнис живот. Пред извесен период едноставно седнав и го средував мојот акаунт (Inbox нотесот кој содржи се и сешто, но непроцесирано), но и за да видам за што се и зошто ја користам оваа алатка, а е поврзано со мојот бизнис. Сепак секој месец ми симнуваат пари од сметка.

Го користам Evernote веќе неколку години, поточно од ноември месец 2009 година кога и го напишав првиот пост за оваа алатка. Но, не му дадов голем простор во мојот живот, што пак во последната година (2012) го зазеде првото место во користење затоа и зедов Premium акаунт.

Како го користам Evernote може да се подели на два дела во мојот живот: лично и деловно користење. Лично е се онаа што сакам да го запаметам, а доаѓа од мојот личен живот, семесјтвото, пријателите… Или се што нема никаква врска со деловното. Тука сакам да зборувам за користење на Evernote во деловни цели.

Како сопственик на мал бизнис имам потреба од нешто што секогаш ќе биде околу мене и нешто што ќе ме прави попродуктивен. Немам голем буџет за скапи алатки кои ќе ми го обезбедат тоа во мојот бизнис, па затоа и го користам Evernote.

Тука сакам да споделам еден дел од различните бизнис користења на оваа алатка кај мене.

Продолжи…

post

Конечно нешто најблиску до моите email потреби

Пред една недела започнав еден нов процес кој е наменет конечно да пронајдам алатка за десктоп менаџирање на email. Сфаќајки ја значајноста на оваа средство за комуникација како и анализите во однос на мојата лична продуктивност и учеството во таа продуктивност на менаџирање на разни епораки морав веќе еднаш да го преземам овој чекор.

Можеби ќе прашате зошто? Секој ќе си помисли дека тоа е едноставна задача и многуте алатки кои се бесплатни ќе ја завршат работата. Но, сепак не е така. Еве и зошто.

Во досегашното мое искуство имам користено повеќе алатки започнувајќи од веб на Hotmail и Yahoo, потоа Outlook Express во раните денови, Microsoft Outlook, Thunderbird, па повторно онлајн долго време Gmail, па накрајот до пред десетина денови Apple Mail.

Продолжи…

post

Најкористени алатки во мојот арсенал

Иако можеби ќе изгледа како да се повторувам бидејќи повеќе пати објавувам вакви наслови со различни алатки или апликации кои ги користам. Но, сепак живееме во многу динамично време. Нешто што користиме денес можеби нема да користиме утре. Или пак она што сме го користеле сме го замениле со нешто друго.

Развојот на технологијата не не остава веќе да бидеме мирни подолг временски период. Секојдневно излегуваат нови алатки, нови технологии, нови можности за претприемачи… Мора да следиме што се случува околу нас, но и да го користиме сето она што ќе ни биде потребно, а се со една цел, подобрување на нашите лични и бизнис перформанси.

Сега кога ја започнуваме оваа 2013 година, погледнав во разните алатки кои ги користам. Може да се каже дека се неколку стотици. Но, доколку треба да изберам да ги презентирам десетте најкористени алатки тоа се алатките наведени подолу. Редоследот не се однесува на важноста.

Продолжи…

post

[Видео] Запомнување со помош на Skitch

Skitch претставува апликација за скицирање како и создавање на сликички на кои можете да скицирате, означувате, забележувате идеи… Од пред извесен период оваа апликација е дел од семејството на Evernote.

Скоро една година како ја користам и веќе стана неизоставен дел од мојата секојдневна работа. Пред некој ден имав потреба да нарачам две парчиња иверици кои треба да бидат поголеми од онаа што го имав растурено. Едноставно за да ги знам димензиите при нарачка направив слика на која ги означив потребните димензии.

Ознаки за Skitch

Продолжи…

post

Insightly – CRM решение за вашиот бизнис

CRM (Customers Relationship Management) алатки претставуваат повеќе од потреба за сите бизниси, без разлика на големината или пак индустријата и пазарот во кој функционираат.

Досега пишував повеќе пати за можни решенија кои ви стојат на располагање. Можете да прочитате некои од нив во следниве наслови:

Пред некое време забележав уште една апликација како CRM алатка која сметам дека треба да се спомене и може да ви биде од користи – Insightly.

Meѓу поважните карактеристики кои ги поседува се вистински CRM систем, можност за менаџирање на проекти, интеграција со Gmail, интеграција со социјални медиуми, креирање на сопствени полиња по потреба, менаџирање на календар и настани, менаџирање на сет на активности…

Се на се една моќна алатка која со помош на Cloud технологијата обезбедува секогаш да го имате знаењето за вашите тековни и потенцијални купувачи со вас.

Цената е од бесплатна до 99$ за месец и зависи од бројот на корисници, просторот кој ќе го заземаат податците и бројот на контакти во базата на податоци.

post

[Видео] Зголемување на продуктивноста со QuickEver


Продуктивноста, односно зголемување на продуктивноста е важна задача на секој претприемач.

Доколку користите Evernote тука е една апликација за iPhone која едноставно го поедноставува процесот на пишување на белешки.

Погледајте го оваа кратко видео, а очекувајте повеќе вакви видео материјали на се она што ќе ми остави впечаток како корисно.

post

Алатки кои може да ви помогнат во зголемување на продуктивноста

Оваа година на претприемач темата за продуктивност се наметна како една од попотенцираните теми заедно со започнување на бизнис. Причината е што продуктивноста е доста значајна за успехот на еден претприемач.

Продуктивност значи:

  • Да се работи на вистинските работи од страна на еден претприемач.
  • Она што ќе се сработи да биде навремено и квалитетно.

За таа цел користиме различни алатки, системи, методи и помагала. Подолу се дадени основните алатки кои може да ви помогнат во зголемување на вашата лична продуктивност како еден претприемач.

Продолжи…

post

Кога треба да ги модернизирате вашите апликации?

Денес е сосема незамисливо еден претприемач и еден бизнис да функционираат без технологијата. Дури и наједноставните бизниси користат одредена форма на технологија за поедноставување на работите и подобрување на севкупните бизнис процеси.

Excel табели, процесирање на документи, мобилни телефони, мобилни апликации, десктоп апликации, менаџирање на задачи и проекти, потсетници, нотеси, CRM системи… Сите овие работи денес се користат од еден современ бизнис.

Но, проблемот е што технологијата се развива многу бргу. Времетраењето на еден технолошки производ од една варијанта до друга или сосема нов модел се повеќе и повеќе се скратува. Од друга страна модернизацијата значи и трошок за еден бизнис.

Прашањето е кога ќе треба да ги модернизирате вашите бизнис апликации?

Ќе се обидам преку следниве 7 причини да помогнам во донесување на вистинската одлука за тоа време.

Продолжи…

post

[Цитат] Доколку ви треба машина, а не ја купите…

Доколку ви треба машина и не ја купите, ќе сфатите дека сте ја платиле, а сепак ја немате.

– Хенри Форд

Вашиот бизнис има потреба од технологија без разлика за каков бизнис станува збор (производствен или услужен). Денес се потребни работници со знаење, а знаењето бара користење на различна технологија.

Можеби ќе ја избегнувате имплементацијата на технологијата, но набргу ќе сфатите дека ве гази времето, дека тоа игнорирање ќе ве чини време и пари, но и времето може да се конвертира во пари.

Се на се, Хенри Форд имал право за технологијата која ви треба а не ја купите. Сепак на крајот ја плаќате.

post

Apple iPhone 5 VS Samsung Galaxy S3

Не, овој наслов не е за споредба на карактеристики помеѓу два телефони. Не сме тука за споредба на мобилни телефони. Овој наслов е тука на претприемач заради извлекување на знаење од борбата на двата гиганти во мобилната индустрија.

Пред некој ден Samsung излезе со нова реклама насловена како “не треба да бидеш гениј” за да ја видиш разликата во која јужнокорејската компанија го споредува нивниот Samsung Galaxy S3 со штотуку излезениот нов iPhone 5 (во петок).

На сликата е дадена рекламата на која може да се видат споредба на карактеристики на мобилните телефони. Целта е обичниот граѓанин да ја види разликата и со тоа да се реагира на моменталниот интерес за популарниот производ на Apple кој за само 24 часа се продаде во 2 милиони примероци (за споредба скоро двојно повеќе од претходната верзија на производителот).

Продолжи…