post

Може ли поголема продуктивност со Evernote

Во изминатите неколку недели одлучив малку повеќе да се занимавам со користење на Evernote како една апликација која има потенцијал да ја зголеми мојата продуктивност.

Морам да напоменам дека сеуште сум во фаза на бреинстормирање и пробување на различни идеи како да се организирам самиот себеси и се она околу мене за да ја зголемам сопствената продуктивност. Затоа и планирам во нареден период да обработам повеќе постови за различно користење на Evernote како алатка за продуктивност.

Evernote

Досега повеќе пати во изминатите две години пишував за корисноста на оваа алатка, па можете да ги погледнете тие постови како за почеток.

Но, она што можев да го забележам во изминатите неколку недели е дека иако ја знам корисноста, иако го користам, јас не ги искористувам ни 10% од можностите што ми ги нуди алатката.

Зошто една ваква констатација. Можеби, но и најверојатно затоа што никогаш не сум имал време да седнам и подетално да потрошам неколку часови за да ги испитам сите можни опции истовремено размислувајќи за тоа како да ги користам тие опции за мене. Сепак останав едно утро до 3 часот по полноќ и успеав да се пограм доволно за да ја ставам алатката во категорија на најкористена на сите мои уреди: iMac, iPad и iPhone.

Тука би сакал да напоменам за некои начини на користење што ме натераа секојдневно да биде вклучена алатката:

#1 To-Do дневни листи

За една организација на моите дневни активности го користам Things за iPad. Алатката е одлична и можете да го видите и видеото кое го направив за Things. Но, сепак има и некои недостатоци, сеуште не работи во cloud како автоматски би се синхронизирале активностите на сите уреди (напомена: во моментов оваа опција е во фаза на тестирање). А, сепак понекогаш некои активности едноставно произлегуваат од некои забелешки, од нешто што прочитам на интернет или некоја книга која ја читам на iPad.

Затоа и започнав да го користам Evernote како надополнување на Things за поставување на некои активности кои треба да ги спроведам во иднина. Фолдерот за овие активности го именував како My Big To-Do List. Од друга страна денес (недела кога го пишувам овој пост) забележав 10-тици ливчиња на мојата работна маса кои содржеа белешки за некои активности и страници од некои книги на кои треба да се навратам а кои се однесуваат на еден проект кој го работам за еден мал бизнис. Сите тие ливчиња завршија во канта едноставно по внесување во Evernote.

#2 Блог постови

На претприемач сеуште не ги обработувам постовите во Evernote, но во изминатата недела сите постови за Entrepreneurship in a Box ги обработив тука. Забележав дека процесот е доста поедноставен, бидејќи постои еден фолдер каде што се наоѓаат идеи за идни постови кои ги ажурирав секојдневно за да на крајот ја завршам драфт верзијата. Не сум врзан за потреба да имам компјутер или интернет. Едноставно некоја идеја може да се заведе и преку мобилен телефон на место на кое немате Wi-Fi конекција, а кога ќе дојдете во позиција да имате интернет, апликацијата синхронизира и идејата е достапна од секој уред.

Морам да напоменам дека за оваа цел направив еден посебен темплејт во кој се обработува еден блог пост, а содржи различни елементи за олеснување на работата. На пример, темплејтот содржи и листа на активности кои треба да се преземат за еден пост, како на пример, обработка на драфт  верзија, проверка, избор на слика, избор на линкови… Но, повторно да напоменам дека овие идеи за користење подетално ќе ги обработам во посебен блог пост.

#3 Работа со клиенти

Оваа работа консултантска бара навистина големо ниво на фокусираност и секако креативност и инвентивност. Затоа и поставив еден фолдер во кој за секој клиент направив подфолдери каде идеите за нивно подобрување или она што би требало да се направи ги бележам. Ова е поради фактот што забележав дека идеите ми доаѓаат на различни места независни од клиентот, а тогаш и најбргу се забораваат.

Она што ми се допаѓа е што можам да додадам и аудио забелешка така да додека возам, кога и сум најкреативен лесно можам да додадам забелешка без да гледам во телефонот.

#4 Најинтересни сегменти од книги

Бидејќи оваа година започнав да читам само во електронска верзија книги најчесто на Kindle купени од Amazon, забележав еден недостаток покрај многуте предности. Иако апликацијата Kindle ми дава можност да подвлечам нешто и да се навратам на тоа нешто сепак некако не е баш најдобро решение. Ми се случува да она што сум го прочитам биде актуелно во мојот мозок се додека не поминам на друга книга.

Затоа одлучив да го користам Evernote каде ќе ги складирам сите тие забелешки или подвлекувања од книгите. Она што најмногу ми се допаѓа е што забелешки стануваат лесно достапни и преку фунцкијата пребарување и тоа без ограничување на една книга или пак извор на информацијата.

#5 Што уште планирам

Секако, тука не е и крај на можностите на користење на оваа алатка. Планирам се повеќе да ги зголемувам така да стане најголемиот извор на мое лично организирање . Тука ќе наведам некои планови за иднина кои ги вадам од белешката од Evernote:

 • Одделување на лични од бизнис белешки
 • Изработка на темплејт на белешка за бизнис идеи во стилот на книга со бизнис идеи
 • Изработка на темплејт за анализи и фолдер за идеи и белешки за анализи
 • Да го користам како основен извор на информации
 • Изработка на библиотека на хардкопи книги кои ги имам (околу 400), а кои досега се евидентирани во тефтер со број име на книга, автор, издавач и година на издавање.
 • Целата Email комуникација со клиенти да оди во соодветниот фолдер за клеинтот.
Но, подетално искуството од сите овие користење ќе бидат споделени во посебни постови.
post

Како да го користиш Gmail како CRM алатка?

Како сопственик на мал бизнис, ти или поточно твојот бизнис ќе има потреба да биде во контакт со тековни и потенцијални купувачи.

Ќе сакаш да ги менаџираш тековните купувачи за да бидеш сигурен дека се е онака како што треба да биде и дека ти се задоволни со работата со твојот бизнис.

Ќе сакаш секогаш да го прошириш твојот бизнис со додавање на нови потрошувачи контактирајќи ги тие потенцијални купувачи за твојот бизнис.

Како да ја реализираш оваа едноставна но важна задача за тебе и твојот бизнис? Одговорот е дека ти треба еден систем за менаџирање на односите со потрошувачите – CRM систем.

Можеби немаш доволно ресурси и не ти треба комплексен систем од комерцијални снабдувачи (кој секако нема да биде некорисен доколку го имаш), па затоа и едно решение е да го користиш акаунтот на Gmail за менаџирање на твоите активности во однос на потрошувачите.

Зошто ти треба CRM?

Целта на еден CRM систем е да овозможи твојот бизнис, односно ти едноставно:

 • да ги идентификуваш и таргетираш најдобрите купувачи,
 • да направиш сегментација на потрошувачите,
 • да ги менаџираш различните маркетинг кампањи за различни сегменти,
 • да ги следиш мерките на конверзија,
 • да градиш персонализирани односи со потрошувачите за да го зголеми нивното задоволство и да го максимизираш профитот,
 • да го зголемиш знаењето за потрошувачите,
 • да научиш повеќе за потрошувачите,
 • да знаеш што потрошувачите сакаат, а што не сакаат,
 • да знаеш точно кои се твоите потрошувачи, а кои се потенцијални потрошувачи,
 • да знаеш кои треба да бидат идните чекори со потрошувачите, а кои со потенцијалните потрошувачи.

Gmail како CRM алатка

Добра алатка за почеток за да ги изведуваш овие активности може да послужи еден Gmail акаунт, особено доколку твоите најголеми потреби се да следиш кого контактираш, кога си го контактирал, што бил предметот на контактот, каков бил одговорот и кои треба да бидат идните чекори на твојата компанија.

Што е она што едноставно можеш да го направиш со Gmail како една CRM алатка за твојот бизнис?

 • Можеш да собираш информации за твоите потрошувачи.
 • Можеш да собираш информации за твоите потенцијални потрошувачи.
 • Можеш едноставно да ги сегментираш.
 • Можеш да ги следиш твоите маркетинг активности со секој од твоите потрошувачи.
 • Можеш да научиш повеќе за нив.
 • Можеш да изградиш подобри односи со нив.

Да погледнеме како може да ги изведеш овие активности со помош на Gmail.

Собирање на информации

Контакти во Gmail

Контакти во Gmail

Ти треба постојано да собираш информации за контакт со твоите потрошувачи и секако потенцијални потрошувачи. Бидејќи денес една од најкористените форми за контактирање претставува email, оваа работа со Gmail станува многу полесна.

Секој Gmail акаунт доаѓа со контакт база на податоци која може автоматски да ги складира контакт деталите од било кој со кој имаш некаков вид на коресподенција.

Исто така можеш да импортираш надворешни контакти или да ги додадеш рачно.

Постои можност за додавање на многу повеќе информации освен email адресата и името. Може да додадеш роденден, брачна состојба, URL кон нивниот веб сајт, но она што е најдоброто е што можеш да додадеш прилагодливо поле, односно како сакаш да го наречеш согласно твоите потреби.

Додавање на контакти

Додавање на контакти

Сегментирање на потрошувачи и следење на активности

Најдобрата работа кога станува збор за Gmail и користење како CRM за твојот мал бизнис се групите. Групите се нешто што ќе ви овозможи да направите различни сегменти од твоите контакти. На пример, може да имате една група за купувачи, една за потенцијални купувачи, една за партнери итн.

Креирање на групи или сегменти

Креирање на групи или сегменти

Додавање на контакти во групи или сегменти

Додавање на контакти во групи или сегменти

Друг начин за додавање на сегменти во самите групи е да користиш различни фолдери за различни сегменти.

Доколку сакаш да ги следиш нивните активности имаш неколку опции. Едната е интегрирана во самиот Gmail, а втората е да ги користиш задачите (Tasks) или закажувања во Google Calendar. Јас сакам да го користам полето насловено како додади забелешка (Add Note) за секој контакт каде едноставно можам да напишам кога лицето е контактирано, што е пратено, каков е одговорот и кои ќе бидат моите следни чекори.

Научи повеќе за нив и изгради подобри односи

Едно од најдобрите решенија за да научиш нешто повеќе за твоите потрошувачи и потенцијални потрошувачи и така да изградиш подобри односи со нив е да искористиш решение како додаток на твојот Gmail акаунт наречен како Rapportive. Тоа е алатка која ќе додаде податоци од социјални медиуми за твоите контакти. Кога ги знаеш тие податоци ќе можеш да одиш и еден чекор понапред во градење на едни долгорочни односи со нив. За оваа алатка веќе имавме објавено едно видео кое можеш да го погледнеш подолу.

post

Софтвер за мал бизнис кој ја носи претприемничката слобода

Софтвери за мал бизнис Ја користиме технологијата за да ја зголеми ме нашата слобода. Користиме различни софтвери и решенија за мали бизниси за да ја зголемиме нашата слобода, и во исто време за зголемување на нашата продуктивност. Денес, можеме да направиме повеќе со помалку време и напор.

Кога првпат прочитатав за виртуелна компанија тоа беше во последните денови од минатиот век. На факултет имав проект за виртуелна компанија, и мојата задача беше да соберам различни извори на научни материјали за таа тема.

Во тоа време, не можев да верувам дека ова ќе биде можно наскоро. Мислев дека една таква компанија е научна фантастика.

Меѓутоа, денес гледам дека можеме да работиме на еден документ истовремено, без потреба да сме во иста канцеларија. Можеме да комуницираме побрзо отколку било кога досега. Може да соработуваме на проекти без физичка локација. Можеме да имаме состаноци без сали за состаноци. Можеме да споделуваме идеи и да добиваме предлози во секунди. Можеме да управуваме со нашето производство и машини без потреба да бидеме таму.

Се што мислев дека е научна фантастика стана секојдневна реалност. Но, уште поважно е дека овој начин на работа е достапен за сите нас без граници. Тие можат да бидат бесплатни или пак со ниски трошоци за малите бизниси.

Има многу софтвери за мали бизниси кои работи во cloud и ни овозможуваат слобода, бидејќи нашиот бизнис станува вистинска виртуелна компанија.

Тука, сакам да напоменам неколку софтвери за мали бизниси кои можат да ја зголемат твојата претприемачка продуктивност и да ти донесат поголема слобода за тебе како претприемач.

1. Google Docs

Продуктивноста е примарен клуч на успешен бизнис, и Google Docs е нешто што може да зголеми продуктивноста за тебе и за твојот бизнис. Овој пакет за мали бизниси всушност претставува канцелариски пакет што овозможува онлајн соработка помеѓу тебе и твоите соработници да се одвива многу полесно.

2. Survey Monkey

Survey Monkey е веб апликација која ќе ти овозможи да дизајнираш онлајн анкети, да ги распространиш истите и да ги анализираш добиените податоците. Бесплатнaта опција има ограничување до 100 одговори и 10 прашања во една анкета.

3. Aweber

Aweber e едно кул решение за малите бизниси кое може да се грижи за сите твои потреби со email маркетинг кампањи. Постојат многу функции кои ќе ги обезбедат твоите email маркетинг кампањи да одат еден чекор понатаму. И тоа не е се, бидејќи системот со извештаи може да обезбеди квалитетни циклуси на континуирано подобрување на самите кампањи.

4. Sales Force

Sales Force е еден од најдобрите cloud базирани CRM сервиси. Ако твојот бизнис се базира на редовни и конктинуирани контакти со потрошувачите, ова може да биде совршено решение за тебе.

5. Dropbox

Dropbox е сервис кој ти овозможува безбедно чување и лесно споделување на документи помеѓу различни уреди. Со оваа услуга, сите твои податоци можат да бидат достапни од секаде и од било кој уред каде што имаш интернет конекција.

6. Skype

Skype е алатка која едноставно го смени светот, но даде огромна вредност на многу мали бизнис. Со гласовни и видео повици и разговори, чет, трансфер на податоци и конференциски повици, Skype стана алатка која мора да се користи од страна на претприемачите.

7. Evernote

Evernote е алатка која може да ти помогне во зголемувањето на твојата продуктивност во однос на твоите идеи или настани кои се важни за тебе, а сакаш да ги запаметиш и користиш во иднина.

post

Видео: MindMap со iThoughtsHD за iPad

MindMaps се можеби едни од најкористените мапи во скоро сите уреди кои ги користам. Дали е тоа кога бреинстормирам некои идеи, или кога правам структура за некој блог пост, или структура за е-книга како блогирање за бизнис, или пак обликување на бизнис идеја, или пак некоја почетна верзија на некој проект овие мапи се тука да ми помогнат.

Помошта е особено драгоцена што едноставно со нивна помош мојот мозок излегува од онаа линеарно размислување кое е доста ограничувачко и влегува во еден покреативен момент.

Ова е едно видео кое го направив уште во период кога го напишав постот iPad и неколку корисни апликации за продуктивност, но пред извесен период чистејќи ја мојата камера ги забележав и одлучив кога веќе ги има да одат онлајн на претприемач.

 

post

Пребарувај ги белешките во Evernote кога го пребаруваш Google

Evernote е алатка која може да ви помогне да ја зголемите сопствената продуктивност во однос на идеи, белешки, складирање на надворешно знаење или било што што ви е важно и сакате да го запомните за да го искористите набргу.

Понекогаш белешките ги ставам во мојата сметка преку компјутерот, понекогаш преку iPhone или пак iPad за да ги користам во иднина. Но, забележувам дека честопати и заборавам дека имам такво нешто забележано. Понекогаш кога мислам дека имам некаква забелешка побарам преку Evernote и ја наоѓам, но понекогаш може да се случи тие белешки да стојат и со месеци без и да знам дека ги имам.

Пред некој ден случајн ја открив функцијата насловена како Simultaneous Search која што не сум ја користил претходно иако е скоро една година активна. Едноставно сум требал да ја активирам преку Evernote екстензијата на мојот интернет прегледувач Chrome.

Активирање на функцијата

Активирање на функцијата

Неверојатно е како оваа функција овозможува да се најдат забелешките кои сосема се заборавени, а се сместени на сметката на Evernote. Денес кога нешто пребарувам на Google функцијата автоматски ми кажува дека имам некои забелешки поврзани со тоа пребарување(слика подолу).

Пребарување на Google и Evernote забелешки

Пребарување на Google и Evernote забелешки

post

Бизнисот и видео камери

Бизнис и видео камери

Бизнис и видео камери

Денес живееме време кога технологијата ни е достапна по многу нормални цени. Кога станува збор за видео камери дури и не мора да се купуваат посебни видео камери доколку имате добар мобилен телефон во кој е интегрирана камера.

Во секој случај полека но сигурно поминува времето кога малите бизниси беа ограничени за сопствени видео кампањи заради високи цени на подготовка на истите.

Во овој пост би сакал да напоменам некои иде како можете да ги користите видео камерите во полза на вашиот бизнис.

1. Видео туториали за користење на вашите производи и/или услуги

Знам дека имате упатство на една страничка можеби во вид на текст и чекори (чекор 1, чекор 2…) или пак имате скица како да се монтира вашиот производ и/или услуга. Но, сепак нема ли да биде подобро доколку сето тоа го ставите на едно видео кое чекор по чекор ќе покажува како да се монтира или пушти во употреба производот кој го продавате.

2. Препораки од сегашните купувачи

Сигурно имате задоволни купувачи. Зошто да не ги прашате да ги снимите нивните изјави за препораки или искуство со вашиот бизнис. Овие видео материјали можат да имаат огромен потенцијал за вашиот бизнис.

3. Интервјуа за анализи

Доколку правите една анализа преку анкетен прашални составена од неколку прашања и поврзана со вашата индустрија, можете едноставно да го смените во вид на видео анализа преку која ќе ги интервјуирате луѓето за поставените прашања и на крај би ги сублимирале одговорите и дале заклучок од спроведената анализа.

4. Интервјуа со експерти во индустријата

Во секоја индустрија постојат експерти па и во вашата. Можете да контактирате некој од нив и да спроведете интервју за нивните мислења, предвидувања, предлози…

5. Зад сцената во вашиот бизнис…

Луѓето по природа се љубопитни. Сите сакаат да видат што се случува зад сцената во вашиот бизнис. Можете да го снимите работниот простор како канцеларии, погон, вработени… Можете да снимите дел од производствен процес на вашиот производ.

6. Зад сцената кај вашите купувачи…

Освен зад сцената во вашиот бизнис интересно и корисно би било да снимите видео за зад сцената кај некој од вашите клучни клиенти. Дури и ако можете да покажете како се користат вашите производи и/или услуги кај него би било супер.

7. Објаснувања

Објаснувања претставуваат можност да прикажете како нешто работи. Дали вашиот производ или услуга оди со некој друг производ или услуга, како да се омбинираат тие различни производи, како да се извлече максимумот… Ова се само дел од можностите кои можете да ги користите за да објасните нешто во врска со вашиот производ и/или услуга.

8. Промотивни видео материјали

И секако на крај како 8-ма идеја во овој пост да не ги заборавиме и промотивните видео материјали во кои едноставно можете да го покажете производот, да ги наброите карактеристиките, полезностите и како да може потенцијалните купувачи да дојдат до нив.

post

Видео: Things апликација за iPad

iPad

iPad


Пред извесен период започнавме со презентирање на корисни апликации за iPad кои можат да се користат од страна на претприемачите. Досега ги поминавме следниве категории:

Следуваат уште постови за категории како социјални медиуми, книги, манипулација со податоци и за читање.

Со овој пост би започнал и со ветените видео материјали за секоја од апликациите. Првото видео е за најмоќната апликација за продуктивност – Things.

post

iPad и неколку корисни апликации за блогирање

Апликации за блогирање за iPad

Апликации за блогирање за iPad

Да продолжиме со серијалот на постови за iPad и корисни апликации за еден претприемач. Во изминатите две недели опфативме апликации за продуктивност и канцелариски (office) апликации. Со овој пост ќе продолжиме уште со неколку корисни апликации кои се поврзани со блогирање. Повеќепати на претприемач ја истакнуваме корисноста од блогирање како еден дел од ваша маркетинг стратегија, па затоа и оваа група на апликации е издвоена во посебен пост.

 • WordPress е првата апликација со која ќе го започнам оваа кратка листа. Ова е официјалната WordPress апликација преку која можете да го ажурирате блогот и да администрирате коментари. Оваа апликација иако е солидна и се гледа дека развивачите вложуват напори да ја направат колку што може подобра, сепак сеуште е далеку во целост да ја замени функционаноста на WordPress преку веб. Понекогаш може да направи таква збрка во однос на форматирањето што сепак ќе бара да си го отворите компјутерот и да ги направите исправките. Во секој случај за кратки постови без преголеми потреби за форматирање или едноставно за пост-слика или пак пост-видео е одлична. Апликацијата е бесплатна.

WordPress за iPad

WordPress за iPad

 • BlogPress е втората апликација која понекогаш ја користам. Првично ја купив за iPhone (чини 2,99$), но истата верзија е компатибилна без дополнителна инвестиција и за iPad. Една од главните карактеристики на оваа апликација е што ги поддржува скоро сите сервиси за блогирање како WordPress, Blogger, Movable Type, LiveJournal, Drupal, Joomla, Tumblr, SquareSpace… Друга корисна карактеристика е што има можност за лесна интеграција со популарните социјални медиуми како Facebook, Twitter, YouTube, Flickr и Picasa. Често пати може да се сретне како апликација за видео блогирање особено поради фактот што оваа апликација има интегрирано можност за аплоад на видео на YouTube, потребно е само подесување на акаунтот и апликацијата самата ќе го аплоадира видеото и ќе го постави во вашиот пост. Во секој случај оваа апликација вреди за вложените пари.

BlogPress за iPad

BlogPress за iPad

 • Essаy е уште една апликација која ја ставив во оваа група и не е нешто што служи за објавување на платформи за блогирање, туку претставува апликација за пишување на постови кои подоцна ќе ги објавите на блогот. Оваа апликација претставува rich text editor која ги содржи само најпотребните функционалности како оној кој ја користи ќе се фокусирана најважната работа – креирање на содржина. Во секој случај корисна апликација преку која можете да креирате секојдневна содржина за вашиот блог. Сепак, уникатната и квалитетната содржина е основа на оваа долгорочна стратегија. Цената на апликацијата е 3,99$.

Essay за iPad

Essay за iPad

 • Split Pea е последната апликација која ќе ја споменам во оваа група на апликации за блогирање. И оваа апликација се однесува на креирање на содржина за вашиот блог. Она што е добро и за што ја користам е кога истражувам бидејќи апликацијата го дели екрнот на два дела: еден за пишување и вториот за отворање на разни веб сајтови преку кои ја истражувате и проучувате темата за која пишувате. Понекогаш од старите постови правите нови при што оваа апликација може да ја зголеми вашата продуктивност. Цената на апликацијата е 3,99$.

SplitPea за iPad

SplitPea за iPad

Продолжува со:

 • апликации за социјални медиуми,
 • апликации за книги,
 • апликации за манипулација со податоци и
 • апликации за читање.

 

post

iPad и неколку корисни канцелариски (Office) апликации

iPad Office Апликации

iPad Office Апликации

Ќе продолжиме со серијалт најавени постови за iPad и апликации кои можете да ги користите како еден претприемач во целите на твојот бизнис. Претходно стана збор за апликации за продуктивност и во овој пост ќе опфатам неколку апликации за канцелариска работа (Office апликации).

Повторно би најавил дека за сите овие апликации во фаза е изработка на видео презентација со што полесно би ги увиделе можностите на истите.

Па, да започнеме со овие апликации:

 • Pages е првата апликација која ќе ја споменам во оваа категорија на апликации. Тоа е апликација на Apple која го менува MS Word, што значи дека претставува комплетно решение на апликација за обработка на текстуални документи во комбинација со слики, табели или се она што вообичаено го правите се MS Word. Функционалноста и дизајнот претставуваат вистинско волшебство што не изненадува кога станува збор за Apple. Изработените докуманти може да се експортираат во PDF, DOC и PAGES. Експортираните документи може да се пратат преку email, iWork, iTunes, iDisk и WebDAV. Апликацијата чини 9,99$.

Pages за iPad

Pages за iPad

 • Keynote е уште една апликација од семејството на Office апликација на Apple која претставува одговор на MS Power Point, што значи за изработка на презентации. Првично бев скептик за оваа апликација за тоа дали ќе ми вреди и дали ќе има примена во мојата секојдневна работа. Но, откако започнав да ја користам за некои презентации кои ги изработував во изминатиов период успеав овеќекратно да ја зголемам мојата продуктивност и секако креативност. Сепак изработка на презентација претставува и креативна работа. Се чувствувам како секогаш да имам покрај мене апликација за презентација и без разлика каде и да сум едноставно секоја идеја можам да ја претворам во интересна презентација. Изработените презентации може да се експортираат во PDF, PPT и KEYNOTE. Експортираните документи може да се пратат преку email, iWork, iTunes, iDisk и WebDAV. Апликацијата чини 9,99$.

Keynotes за iPad

Keynotes за iPad

 • Numbersе уште една апликација од семејството на Office апликација на Apple која претставува одговор на MS Excel, што значи за изработка и работа со табели. Оваа е последнта апликација за која се одлучив за да ја користам. Она што најмногу ми се допадна е лесна изработка на форми и користење на истите како една мини база на податоци во разни ситуации во кои можете да се најдете. Ги има поголемиот дел од функциите кои се во MS Excel и лесно се користат (она од што најмногу стравував).  Изработените табели може да се експортираат во PDF, XLS и NUMBERS. Експортираните документи може да се пратат преку email, iWork, iTunes, iDisk и WebDAV. Апликацијата чини 9,99$.

  Numbers за iPad

  Numbers за iPad

 • PDF Reader PRO е навистина корисна апликација кога станува збор за iPad и читање и обрботка на iPad документи. Мојот печатач веќе не мора да принта на хартија секакви PDF документи бидејќи лесно преку оваа апликација може да се прочитаат истите. По пробување на неколку бесплтни пликации се одлучив за оваа и не се разочарав. Секој PDF документ може да се чита како книга и што е најважно може да се додаваат забелешки, да се подвлекува и да се допишува. Апликацијата чини 9,99$.

PDF Reader PRO за iPad

PDF Reader PRO за iPad

Продолжува со:

 • апликации за блогирање,
 • апликации за социјални медиуми,
 • апликации за книги,
 • апликации за манипулација со податоци и
 • апликации за читање.

 

post

iPad и неколку корисни апликации за продуктивност

iPad

iPad

Пред скоро месец дена дојдов до еден iPad за кој се мислев подолго време дали вреди инвестицијата и одлучив дека ќе вреди. Помина извесен период и сакам преку овој пост да споделам неколку информации за апликации кои сметам дека ќе бидат корисни за претприемачите.

Ова е прв пост од серијалот на постови за iPad во кој ќе опфатам неколку апликации за продуктивност. Следуваат постови за канцелариски (Office) апликации, блогирање, социјални медиуми, книги, податоци и читање.

Пред да започнам со апликациите би најавил и дека ќе се обидам во наредниот период секоја од овие апликации ги презентирам преку едно видео за практично користење на истите.

 • iThoughtsHD е корисна аплиакција за креирање на mindmap која освен за iPhone ја купив и верзијата за iPad. Секојдневно секоја идеја ја претворам во една таква мапа која што ми овозможува поголема организираност и секако продуктивност за реализација. Апликацијата е 9,99$.

iThoughts за iPad

iThoughts за iPad

Evernote за iPad

Evernote за iPad

 • Things е последната и сега засега конечната апликација која се однесува на организирање на работни активности за секој ден во една To-Do листа. Она што најмногу ми се допадна е што се можам да организирам во вид на проекти и да доделам рок на завршување на активностите кои го сочинуваат секој проект. Интегриран е и со некои други апликации кои едноставно го олеснуваат животот. Апликацијата е поскапа од некој просек околу 20$ но вреди во секој случај. Единствено нешто што не ми се допаѓа е што не синхронизира помеѓу iPhone и iPad. Но на сајтот на дизајнерите стои дека во наредната верзија е планирано да се имплементира оваа интеграција.

Things за iPad

Things за iPad

 • TextExpander е апликација што од летото 2010 година ја користам на iPhone и е нешто што навистина го олеснува животот. За првпат започнав да ја користам вистински кога за еден состанок кога требаше д фаќам белешки заради подготовка на извештај внесов повеќе кратенки за зборови кои во работата ги користевме. Па така наместо да го впишувам целиотзбор или реченица со внесување на три букви зборот или реченицата се внесуваа автоматски. Подоцна забележав дека и други апликации имаат интеграција со оваа особено Twitter клиентите. Апликацијата е 4,99$, но со едно купување е функционална и за iPad и за iPhone.

TextExpander за iPad

TextExpander за iPad

 • OmniGraffle е најскапата апликација која сум ја купил, но се покажа како доста добра инвестиција. Барем за син ми кој сака да си игра со оваа апликација. Првенствено ја зедов заради изработка на докторска дисертација особено во делот на дијаграми. Освен за дијаграми најдов корисност и за скицирање на некои идеи од кои може нешто да произлезе во иднина. Како да имате парче хартија пред вас и слободно можете да си шарката и кога ќе дојде време скицата да ја направите во попрофи форма. Апликацијата е 49,99$.

OmniGraffle за iPad

OmniGraffle за iPad

Продолжува со:

 • канцелариски апликации
 • апликации за блогирање,
 • апликации за социјални медиуми,
 • апликации за книги,
 • апликации за манипулација со податоци и
 • апликации за читање.