post

Три видови на купувачки проблеми на кои треба да се фокусирате

Иако главниот фокус на секој веќе постоечки бизнис или пак стартап при дизајнирање на бизнис моделот е проблемот кој го имаат купувачите и чие решение е директно интегрирано во производот или услугата, сепак не е доволно целиот фокус да биде само на овој проблем.

Во видеото кое што следува презентиран е еден график кој е специфично дизајниран за најновата екнига на претприемач насловена како “Бизнис блог предизвик за 30 денови” која со задоцнување ќе биде достапна овој месец (јули 2013). Основата на оваа екнига е бизнис блог предизвикот кој го објавивме пред скоро две години, со тоа што ќе бидат интегрирани доста нови елементи за новото време кое го живееме. Затоа следете не и нема да ја испуштите.

А, сега клучните проблеми!

Не е доволно само да се фокусирате на примарниот проблем, без разлика дали станува збор за блогирање за бизнис, или пак за маркетинг активности, или пак за развој на вашиот производ или услуга. Купувачите секогаш ќе имаат потреба од нешто плус, а за да постигнете успех со примарниот проблем ќе мора да ги интегрирате во вашите процеси и останатите два проблеми.

post

Што претставува успех за претприемачи?

Прашањето кое многу пати го потенцирам тука на претприемач. А, еве резултати од едно истражување за тоа како претприемачите го дефинираат успехот и преку што.

Постот во целост можете да го прочитате на блогот на Infusionsoft.

post

Доколку сакате нешто, земете го… Точка!

post

[Инспиративно] Моќта на тимска работа од филмот “Гладијатор”

Како за инспирација, едни од најинспиративните реченици во одличниот “Гладијатор”:

…ќе имаме поголема шанса да преживееме доколку работиме заедно. Разберете дека ако бидеме заедно ќе преживееме.

post

Evernote и пристап до информации во самиот документ

Пребарување документи и пристап до информации сигурно претставува една секојдневна активност која вие како претприемач ја изведувате.

Како сопственик на мал бизнис сигурно имате голем број на документи како фактури, конверзациски писма со снабдувачи или купувачи, планови, листа на тековни залихи, листа на нарачки…

Сите овие документи во најголем дел кога станува збор за малите бизниси се во форма на MS Word, MS Excel, презентации или други видови на алатки кои ви овозможуваат креирање и ажурирање на вакви документи. Сигурно знаете колку може да претставува макотрпно пристапување до тие документи, особено кога имате фолдери со поголем број на документи. На пример,

Продолжи…

post

[Инспиративно] Говор на Neil Gaiman

Како да бидете креативни и успешни? Оваа комбинација ги одликува повеќето претприемачи.

Затоа погледајте го оваа инспиративно виде од говорот на Neil Gaiman.

post

[Видео] Д-р Тодор Кралев за претприемништвото и ризикот

Каде се класифицира претприемништвото е прашање кое постојано кружи кај експертите. Дали во економија или организациони науки? Што е со ризикот, дали претприемачот се карактеризира со преземање на ризик, односно дали е коцкар или нешто сосема друго?

На овие прашања Д-р Тодор Кралев дава одговор на работилницата за стратегија за претприемачко учење која се одржа во четврток на 18.04.2013 година.

Погледајте го оваа кратко видео.

post

3 Темели како основа на одржлив бизнис

Пред неколку денови ги групирав факторите (ги имам над илјада) кои влијаат на градење на одржлив бизнис кои ќе бидат дел од премиум претприемач 2.0 и работев на график кој ќе ги поврзе тие фактори со значењето на одржлив бизнис во мојата канцеларија. Гледајќи го графикот на таблата едноставно ми дојде идеја да направам кратка видео презентација на истиот.

Бидејќи имам купено различна опрема за оваа намена уште пред две години, а сеуште ваков вид на материјали не сум подготвил за претприемач се одлучив да направам тест. Кога го прегледав тест видеото ми беше јасно дека може да се објави бидејќи содржи корисни информации. Па така, беа потребни помалку од 5 минути за снимање и уште 10 минути за едитирање и аплоад на YouTube и сега сме тука каде што сме.

Еве ги трите основни темели за одржлив бизнис.

post

[Видео] Земено и дадено за бизнисите

Суштината на секој бизнис е на крајот се онаа што ќе го земе во вид на приходи да биде поголемо или најмалку еднакво на онаа што ќе го даде за да се реализираат тие приходи.

Одлична хумуристична презентација од одличната серија “Вратиќе се роде”.

post

[Видео] Обезбедете поголема слобода со 10 часа неделна заштеда

Заштедувајќи 10 часа и повеќе неделно од вашата работна недела ќе успеете да обезбедите поголема слобода за вас, но и да бидете пофокусирани на суштинските задачи за вашиот бизнис.

Оваа видео е дел од видео презентација која е нешто повеќе од два и пол часа на премиум претприемач.

Претходните постови од оваа тема се: