post

Градење на свесност кај купувачите за проблем кој вие го решавате

Мора да бидеме свесни дека бизнисите не продаваат само храна, облека или било кој друг производ кој служи за задоволување на основните човечки потреби. Бизнисите иновираат. И не значи дека само големите бизниси иновираат туку иновираат и мали  бизниси.

свесност кај купувачите

На пример, еден мал бизнис може да иновира производ или услуга со кој се скратува времето на реализирање на нарачки за некоја онлајн продавница, или пак да иновира интелигентни роботи за автоматизација на сите рачни активности во едно складиште. Не дека не постојат овие работи, но да кажеме дека вашето решение обезбедува помалку грешки, пократко време за изведување на операциите и секако најважното е дека има интегрирано самоучење со што колку повеќе време работи роботот во вашето складиште подобро ќе го осознава и поефикасно и поефективно ќе си ги завршува задачите.

Продолжи…

post

10 причини за неуспех на еден стартап

Кои се причините за неуспех на еден стартап? Прашање кое многу често се поставува од страна на претприемачите, од страна на потенцијалните претприемачи, од страна на инвеститори, од страна на научни работници… Прашање кое е често и валидно за поставување, но и кое постојано бара одговор.

Вистински прашања

Имам спроведено мои истражувања, имам сопствена база на податоци врз база на искуство во работата со клиенти и имам пристап до стотици истражувања кои бараат одговор на оваа прашање. Но, сепак никогаш не сме на чисто со вистинскиот одговор и сметам дека нема ни да го најдеме.

Продолжи…

post

20 „МОРА” за стартап претприемачи

Што мора стартап претприемачи да поседуваат, прават и на каков начин да се однесуваат? Кога велиме мора, тоа е нешто неизбежно, нешто без што навистина не може да се успее.

стартап претприемачи

Разговарајќи со еден клиент на оваа тема уште пред да го започне бизнисот, односно пред да навлезе во навистина неизвесните води на стартап животот, бреинстормирав едно стотина мора елементи за да се обезбеди колку толку поголема веројатност за успех на стартапот. Оваа беше уште во 2009 година.

Продолжи…

post

Може ли вашиот бизнис да ги поддржи вашите идеи

Како еден претприемач вие можете и треба постојано да имате нови и свежи идеи. Вашиот бизнис го бара тоа од вас. Вашите купувачи го бараат тоа од вас. Успехот го бара тоа од вас.

идеи

Можеме да имаме илјадници идеи, тоа е наша дарба како човечки суштества. Можеме да сонуваме колку што сакаме. Можеме да мечтаеме колку што сакаме. Можеме да планираме колку што сакаме. Сепак, ништо од тоа нема да ви вреди доколку не го имплементирате.

Продолжи…

chat

5 Работи кои би сакал да ги знам пред започнување на бизнис

Одлична презентација која ќе ви помогне да избегнете некои грешки кои се чести при започнување на бизнис.
video

Лансирање на бизнис – кога можете да тргнете

За да го лансирате вашиот супер бизнис уште пред да започнете ќе бара да се исполнат определени услови, нормално доколку сакате успех. Во оваа видео презентација на претприемач се презентирани некои од најважните услови кои треба да ги исполните пред да тргнете со започнување на вашиот бизнис.
post

Подгответе бизнис план во услови на крајно променливо опкружување

Денес бизнисите функционираат во едно крајно променливо опкружување, па затоа и еден бизнис план се подготовува во едно такво опкружување.

бизнис план

Може ли да успееме во такви услови да подготвиме бизнис план кој ќе ни гарантира успешна имплементација? Особено во вакви услови се јавува една временска разлика од планирање и имплементација.

Продолжи…

image

Индустрии во раст и индустрии кои опаѓаат

Многу е важно да следите кои индустрии се во континуиран раст, а кои започнуваат едноставно да изумираат. Дали вашата индустрија ќе се најде на удар на можно изумирање? Еве еден одличен инфографик каде се анализирани повеќе индустрии.
video

Дали вие сте претприемач?

Интересно видео во кое ќе видите неколку факти преку кои можете да се запрашате дали сте вистинската личност за да станете претприемач.
post

Биди перспективен, започни свој бизнис

Една кратка информација за сите заинтересирани за започнување на бизнис кои се на возраст од 18 до 30 години.

Министерство за економија објави јавен повик за избор на најдобри бизнис планови за започнување на бизнис под мотото “Биди перспективен, започни свој бизнис”.

Јавниот повик каде можете да ги прочитате условите и критериумите за оценување можете да го преземете тука, додека краткото упатство за подготовка на бизнис планот тука.

Па, со среќа.