post

Што мора да правите како стартап претприемач

Еден стартап процес спаѓа во групата на најтешки процеси за секој потенцијален, па и постоечки претприемач.

стартап претприемач

Прво условите во кои функционира еден стратап се доста тешки услови особено поради неизвесноста и ограничени ресурси. Не се знае дали трудот ќе се исплати или не затоа што едноставно мора да се вложи и време и пари за да се изгради нешто, а потоа да се мери успешноста на пазарот.

Продолжи…

post

Во светот не недостасуваат идеи, туку оние кои ќе ги реализираат

Бизнис идеите се само еден мал дел од севкупниот процес кој обезбедува претприемачко однесување. Но, за жал во голем дел од тој процес многумина го ставаат фокусот само на нив.

кога бизнис идеи не успеваат

Да расчистиме уште на старт, не значи дека бизнис идеите не се важни, но не значи и дека се најважни за да генерираат успех. Веќе знаете дека тие имаат бизнис потенцијална енергија, но сепак таа енергија е само еден многу, многу многу мал дел од севкупната енергија потребна за генерирање на успех. Особено што како прво таа треба да се пренесе како прво на друг елемент со бизнис потенцијална енергија и потоа со понатамошен пренос да се трансформира во бизнис кинетичка енергија.

Продолжи…

post

Не само колкав е пазарот, туку и каков е

Кога постои нов производ или услуга за сосема нов пазар без разлика дали се креира или едноставно компанијата се шири на него секогаш се започнува со големината без притоа да се води сметка за тоа каков е или ќе биде тој пазар.

колкав е пазарот

Да, големината на пазарот е важен индикатор за секоја компанија без разлика дали станува збор за веќе постоечка или стартап. Од таа големина зависат многу идни акции но и успеси на бизнисот.

Продолжи…

post

Како да се преживее првата година

Многу работи стануваат јасни уште во првите неколку месеци на еден стартап. Но, сепак прашањето како да се преживее првата година е доста актуелно прашање.

да се преживее првата година

Не дека тоа значи дека по првата година е постигнат огромен успех и веќе не треба да се работи, но преживување на првата година значи дека е постигнат моментумот за следните големи нешта во однос на вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Што треба да содржи презентација на иновативни идеи

Прашањето е што треба да содржи презентација на иновативни идеи. Иако можеби се чини како неважно прашање, сепак сметам дека треба да обрнеме поголемо внимание за во иднина.

Презентација на иновативни идеи

За што станува збор?

За нешто многу важно кога станува збор за стартапи или мали бизниси кои имаат идеја, но немаат финансиски ресурси за реализација на истата. Во една таква ситуација бараат начини да убедат потенцијални инвеститори или пак доколку учествуваат на бизнис план натпревар или некоја друга манифестација во стилот стартап викенд, старт бла, стартап блу… за да победат, добијат награда вообичаено финансирана од поголема глобална компанија…

Продолжи…

gallery

52 алатки/идеи/препораки за да иновирате како стартап

Малите ги копираат големите, големите ги корпираат малите. Одлични совети, односно идеи за било која компанија да може да иновира како стартап
post

Како да се однесувате кога сте стартап

Навистина, како да се однесувате кога сте стартап? Сметам дека прашањето е на место и доколку навистина сакате да запливате во немирните води на стартапи, овие совети ќе ви бидат од корист.

стартап

Во изминатите пет години работев со многу стартапи, идеи, потенцијални претприемачи и потоа некои од нив вистински претприемачи. Советите кои ги давам се многу напредни, едноставно нешто што подготвува не само за денес, не само за утре, туку за следните пет до десет години. Но сепак, секоја нова работа особено со стартапи води до нови сознанија кои воопшто не сум ги ни замислил, ниту сум можел да ги замислам како такви.

Продолжи…

post

Зошто некои бизнис идеи не успеваат

На прашањето зошто некои бизнис идеи не успеваат веројатно повеќе пати сум давал одговор тука на претприемач. Но сепак, не можам да кажам дека со 100% сигурност го знаеме ниту пак дека го применуваме онаа што како информација и знаење може да се најде на сајтов.

кога бизнис идеи не успеваат

Зошто повторно едно слично прашање и можеби слични одговори? Затоа што секогаш е актуелно и секогаш се поставува многу повеќе пати од оние кои ја искусиле горчината на неуспех на некоја идеја која изгледала сосема надежна и со неверојатно добра иднина.

Продолжи…

post

Започнување на бизнис – најдоброто од 2013 година

Започнување на бизнис е тема на која можеби и дадов малку повеќе простор, особено поради фактот што сметав и сметам дека треба да се смени целосно процесот и мајндсетот на потенцијалниот претприемач кога станува збор за започнување на бизнис.

претприемач нова 2014

И во новата година очекувам дека темава ќе биде сеуште застапена, заљтоа што сеуште е важна и потребна на многумина дури и за оние кои веќе имаат искуство со започнување на бизнис и веќе имаат успешен бизнис.

Но, ајде да презентирам некои прашања кои можеби ќе ви бидат интересни доколку сакате да започнете сопствени бизнис во 2014 година.

Продолжи…

audio

Епизода #17: Што мора да направите како еден стартап претприемач

Еден стартап, па и еден стартап претприемач на својот пат ќе имаат доста комплексни предизвици кои на ваков или онаков начин ќе мора да ги надминат и тоа во своја полза. Затоа и оваа тема за седумнаесетата епизода на подкастот “претприемачки пат”.

Претприемачки пат за стартап

Оваа епизода на претприемачки пат всушност ќе биде надополнување на постот кој го напишав на претприемач насловен како 20 мора за стартап претприемачи. Во тој наслов само ги нафрлав тие 20 „мора” кои се дел од една листа на 100 такви мора. Таа листа како што напишав и на претприемач ја подготвив уште во 2009 година, а сега истата таа листа само што ја проширив со уште 87 нови „мора” кои очекувам по уште едно седнување и преразгледување лесно ќе ја надминат бројката 200.

Продолжи…