post

Што мора да правите како стартап претприемач

Еден стартап процес спаѓа во групата на најтешки процеси за секој потенцијален, па и постоечки претприемач.

стартап претприемач

Прво условите во кои функционира еден стратап се доста тешки услови особено поради неизвесноста и ограничени ресурси. Не се знае дали трудот ќе се исплати или не затоа што едноставно мора да се вложи и време и пари за да се изгради нешто, а потоа да се мери успешноста на пазарот.

Продолжи…

post

Не само колкав е пазарот, туку и каков е

Кога постои нов производ или услуга за сосема нов пазар без разлика дали се креира или едноставно компанијата се шири на него секогаш се започнува со големината без притоа да се води сметка за тоа каков е или ќе биде тој пазар.

колкав е пазарот

Да, големината на пазарот е важен индикатор за секоја компанија без разлика дали станува збор за веќе постоечка или стартап. Од таа големина зависат многу идни акции но и успеси на бизнисот.

Продолжи…

post

Како да се преживее првата година

Многу работи стануваат јасни уште во првите неколку месеци на еден стартап. Но, сепак прашањето како да се преживее првата година е доста актуелно прашање.

да се преживее првата година

Не дека тоа значи дека по првата година е постигнат огромен успех и веќе не треба да се работи, но преживување на првата година значи дека е постигнат моментумот за следните големи нешта во однос на вашиот бизнис.

Продолжи…

gallery

52 алатки/идеи/препораки за да иновирате како стартап

Малите ги копираат големите, големите ги корпираат малите. Одлични совети, односно идеи за било која компанија да може да иновира како стартап
post

Како да се однесувате кога сте стартап

Навистина, како да се однесувате кога сте стартап? Сметам дека прашањето е на место и доколку навистина сакате да запливате во немирните води на стартапи, овие совети ќе ви бидат од корист.

стартап

Во изминатите пет години работев со многу стартапи, идеи, потенцијални претприемачи и потоа некои од нив вистински претприемачи. Советите кои ги давам се многу напредни, едноставно нешто што подготвува не само за денес, не само за утре, туку за следните пет до десет години. Но сепак, секоја нова работа особено со стартапи води до нови сознанија кои воопшто не сум ги ни замислил, ниту сум можел да ги замислам како такви.

Продолжи…

audio

Епизода #17: Што мора да направите како еден стартап претприемач

Еден стартап, па и еден стартап претприемач на својот пат ќе имаат доста комплексни предизвици кои на ваков или онаков начин ќе мора да ги надминат и тоа во своја полза. Затоа и оваа тема за седумнаесетата епизода на подкастот “претприемачки пат”.

Претприемачки пат за стартап

Оваа епизода на претприемачки пат всушност ќе биде надополнување на постот кој го напишав на претприемач насловен како 20 мора за стартап претприемачи. Во тој наслов само ги нафрлав тие 20 „мора” кои се дел од една листа на 100 такви мора. Таа листа како што напишав и на претприемач ја подготвив уште во 2009 година, а сега истата таа листа само што ја проширив со уште 87 нови „мора” кои очекувам по уште едно седнување и преразгледување лесно ќе ја надминат бројката 200.

Продолжи…

post

Градење на свесност кај купувачите за проблем кој вие го решавате

Мора да бидеме свесни дека бизнисите не продаваат само храна, облека или било кој друг производ кој служи за задоволување на основните човечки потреби. Бизнисите иновираат. И не значи дека само големите бизниси иновираат туку иновираат и мали  бизниси.

свесност кај купувачите

На пример, еден мал бизнис може да иновира производ или услуга со кој се скратува времето на реализирање на нарачки за некоја онлајн продавница, или пак да иновира интелигентни роботи за автоматизација на сите рачни активности во едно складиште. Не дека не постојат овие работи, но да кажеме дека вашето решение обезбедува помалку грешки, пократко време за изведување на операциите и секако најважното е дека има интегрирано самоучење со што колку повеќе време работи роботот во вашето складиште подобро ќе го осознава и поефикасно и поефективно ќе си ги завршува задачите.

Продолжи…

post

10 причини за неуспех на еден стартап

Кои се причините за неуспех на еден стартап? Прашање кое многу често се поставува од страна на претприемачите, од страна на потенцијалните претприемачи, од страна на инвеститори, од страна на научни работници… Прашање кое е често и валидно за поставување, но и кое постојано бара одговор.

Вистински прашања

Имам спроведено мои истражувања, имам сопствена база на податоци врз база на искуство во работата со клиенти и имам пристап до стотици истражувања кои бараат одговор на оваа прашање. Но, сепак никогаш не сме на чисто со вистинскиот одговор и сметам дека нема ни да го најдеме.

Продолжи…

post

20 „МОРА” за стартап претприемачи

Што мора стартап претприемачи да поседуваат, прават и на каков начин да се однесуваат? Кога велиме мора, тоа е нешто неизбежно, нешто без што навистина не може да се успее.

стартап претприемачи

Разговарајќи со еден клиент на оваа тема уште пред да го започне бизнисот, односно пред да навлезе во навистина неизвесните води на стартап животот, бреинстормирав едно стотина мора елементи за да се обезбеди колку толку поголема веројатност за успех на стартапот. Оваа беше уште во 2009 година.

Продолжи…

chat

5 Работи кои би сакал да ги знам пред започнување на бизнис

Одлична презентација која ќе ви помогне да избегнете некои грешки кои се чести при започнување на бизнис.