post

Мерки кои живот значат за успешна продавница на мало

Не постои претприемач или сопственик на мал бизнис кој не користи различни мерки за донесување на клучни одлуки за иднината на компанијата.

мерки за продавница на мало

Истото е случај и со продавници на мало. Традиционално ние постојано следиме и мериме нешто, споредуваме со некои таргети и донесуваме одлуки дали тоа нешто е добро или лошо, дали сме успеале или не сме успеале, дали треба да се корегираме или не…

Продолжи…

post

Како малопродажен бизнис може да дојде до купувачи?

Купувачите се оние за кои постои секој бизнис па и малопродажниот. Едноставно тие се оние кои создаваат проблеми, но сепак без нив не се може. Нема купувачи, нема ни бизнис.

малопродажба купувачи

Зошто велам созадаваат проблеми?

Затоа што тие се оние кои го палат огинот, а вие како сопственик на малиот бизнис, вашите менаџери на продавница и сите од продажниот тим сте оние кои постојано морате да ги следите и да го гасите огинот кој што тие ќе го запалат. Но, проблемот не е во однос на еден огин. Кога станува збор за малопродажба зборуваме за стотици па и илјадници мали, но значајни искрички кои едноставно палат на повеќе страни одеднаш и постојано низ компанијата. Како и да е, мора да сфатите дека сепак купувачите се оние кои први можат да ви помогнат во водењето на вашата компанија кон сигурна успешност.

Продолжи…

post

6 Победнички практики за малопродажба

Конкурираат со исти или слични производи. Конкурираат со исти или слични цени. Конкурираат со сличен внатрешен дизајн. Конкурираат со сличен број на вработени. Конкурираат со исти или слични деловни процеси. Конкурираат со ист или сличен бизнис модел. Тоа се малопродажни бизниси. Тогаш прашањето кое често пати го слушам е дали и како може да се обезбеди силна конкурентска предност?

практики за малопродажба

Забележувате дека секаде како опции за конкурентност стои „или слични”, понекогаш токму таа разлика која ја прави сличноста доведува до голема конкурентска предност на еден малопродажен објект во однос на друг. Сепак сето тоа се нијанси обезбедени од различни варијации на функционалности како на понудените производи, така и на севкупниот бизнис модел на еден малопродажен бизнис.

Продолжи…

post

Комбинација на видот на малопродажба како потенцијал за успех

Очигледно е дека денес навистина постои еден хаос кога станува збор за обид да се направи некаква класификација на малопродажни продавници, особено поради фактот што границите кои порано постоеа веќе не постојат и едноставно правилата на игра се комплетно редизајнирани, но редизајнирани во приказ на „не постојат правила”.

малопродажба

На пример, ако се обидеме да кажеме дека продавниците на мало може да се поделат во однос на индустрии како што се фармацевтска индустрија, прехрамбена индустрија, детски играчки и други индустрии веќе не можеме затоа што ако ги земеме аптеките кои се продавници на мало за фармацевтска индустрија во нив ќе забележите дека се продаваат и производи од козметичката индустрија, па дури и во некои можете да најдете и играчки за деца. Во поголемите маркети може слободно да се каже дека има од „игла до локомотива” при што многу индустриски гранки си го наоѓаат своето место за да стигнат до крајните купувачи токму преку овие маркети како посебен вид на продавница на мало.

Продолжи…

post

На кои локации се вашите купувачи

Како претприемач секогаш ќе треба да знаете каде се наоѓаат вашите купувачи доколку сакате вашиот бизнис секогаш да биде блиску до нив.

купувачи

Најважната личност за вашиот бизнис е вашиот купувач. Тоа веќе многу пати го пишувам и зборувам (на подкастот претприемачки пат), не мора сега да обрзложувам нешто повеќе. Но, бидејќи веќе знаете дека вашите купувачи се најважни за вашиот бизнис и најмоќни од друга страна особено со моќ која има потенцијал да го обликува вашиот бизнис логично за вас е да бидете колку што можете поблиску до вашите купувачи. На таков начин, лесно ќе зборувате со нив, а за возврат можете да ја очекувате нивната доверба да дојдат во вашиот бизнис и да ги купат решенијата кои вие им ги нудите.

Продолжи…

post

Како вашиот купувач да не ве замени?

Никој не сака да биде заменет, но сепак честопати тоа е реалност во еден претприемачки свет. Еден од поголемите императиви на сите претприемачи е да ги избегнат можностите да бидат заменети од нивниот купувач.

купувач

Зошто?

Затоа што доколку продолжите да го искусувате заменувањето, тоа е знак дека вашиот бизнис ќе страда од губење на купувачи, намалување на продажба, приходи и профитабилност.

Продолжи…

post

Епизода #06: Купувачот и неговата моќ која го содржи интересот за себеси [Подкаст]

Оваа е шеста епизода на подкастот “претприемачки пат” при што секоја недела имаме нова епизода.

Многу пати пишував на претприемач за купувачот и моќта која ја поседува во своите раце. Таа моќ едноставно постојано се зголемува се повеќе и повеќе. Постојат повеќе видови на моќ кои ги поседува еден купувач, не е само оваа моќ за која зборуваме денес во оваа епизода на “претприемачки пат”.

Продолжи…

post

Што треба да знаете за вашите купувачи?

Купувачите како најважните личности за вашиот бизнис треба доволно добро да се знаат и познаваат, а врз основа на тоа знаење да се носат одлуки кои се директно поврзани со маркетинг активности но и со продажни активности на вашиот бизнис.

купувачи за бизнис

Имам доста пишувано за купувачите, за тоа како да ги спознаете подобро, како да им пристапите, што значат тие за вашиот бизнис… Доволно е само да пребарате на сајтов и ќе дојдете до голем број на идеи.

Тука би сакал да презентирам еден систематски пристап за спознавање на вашите купувачи преку пет прашања или пет најважни работи кои треба да ги знаете за нив.

Па, да започнеме без губење на време…

Продолжи…

post

Три лица кои ќе имаат влијание на вашиот продажен тим

Вашиот продажен тим е значаен за вашиот бизнис. На нивните перформанси ќе се базираат сите останати бизнис активности. Доколку тие успеат, и вашиот бизнис ќе успее да ги зголеми приходите, обезбеди поголема профитабиност и имплементира различни инвестиции за во иднина.

Веројатно веќе го имате изградено вашиот продажен тим. Тие се најдобрите за вас во моментов. Но, како и се останато во вашиот бизнис и продажниот тим ќе мора континуирано да се подобрува.

Кога зборуваме за подобрувања во однос на продажниот тим не смееме да ги заборавиме различните влијателни фактори околу нив исклучувајќи ве вас како претприемач и вашиот бизнис како нешто нормално и вообичаено.

Можеме да излистаме голем број на влијателни сили околу вашиот продажен тим, но денес сакам да зборуваме за најважните лица кои ќе имаат големо влијание на перформансите на вашиот продажен тим.

Да започнеме со првите, најважните или највредните лица за вашиот продажен тим.

Продолжи…

post

Справување со лутите купувачи

Како претприемач, веројатно имате искуство во справување со лути купувачи. Понекогаш вашите лути купувачи се во право поради направените грешки од ваша страна, или грешки направени од страна на вашата компанија, но понекогаш нивната лутина е затоа што тие постојано се лутат или поради други проблеми кои што ги имаат.

Како можете да се справите со различни разлутени купувачи?

Вие веројатно знаете дека купувачите се секогаш во право. Но, во многу случаи тоа може да биде погрешен пристап. Велам погрешно, заради вас и вашето време кое ќе ви треба за да се справите со таа лутина.

Еве еден процес кој би можеле да го користите.

Продолжи…