post

Што треба да содржи презентација на иновативни идеи

Прашањето е што треба да содржи презентација на иновативни идеи. Иако можеби се чини како неважно прашање, сепак сметам дека треба да обрнеме поголемо внимание за во иднина.

Презентација на иновативни идеи

За што станува збор?

За нешто многу важно кога станува збор за стартапи или мали бизниси кои имаат идеја, но немаат финансиски ресурси за реализација на истата. Во една таква ситуација бараат начини да убедат потенцијални инвеститори или пак доколку учествуваат на бизнис план натпревар или некоја друга манифестација во стилот стартап викенд, старт бла, стартап блу… за да победат, добијат награда вообичаено финансирана од поголема глобална компанија…

Продолжи…

post

Зошто некои бизнис идеи не успеваат

На прашањето зошто некои бизнис идеи не успеваат веројатно повеќе пати сум давал одговор тука на претприемач. Но сепак, не можам да кажам дека со 100% сигурност го знаеме ниту пак дека го применуваме онаа што како информација и знаење може да се најде на сајтов.

кога бизнис идеи не успеваат

Зошто повторно едно слично прашање и можеби слични одговори? Затоа што секогаш е актуелно и секогаш се поставува многу повеќе пати од оние кои ја искусиле горчината на неуспех на некоја идеја која изгледала сосема надежна и со неверојатно добра иднина.

Продолжи…

post

Може ли вашиот бизнис да ги поддржи вашите идеи

Како еден претприемач вие можете и треба постојано да имате нови и свежи идеи. Вашиот бизнис го бара тоа од вас. Вашите купувачи го бараат тоа од вас. Успехот го бара тоа од вас.

идеи

Можеме да имаме илјадници идеи, тоа е наша дарба како човечки суштества. Можеме да сонуваме колку што сакаме. Можеме да мечтаеме колку што сакаме. Можеме да планираме колку што сакаме. Сепак, ништо од тоа нема да ви вреди доколку не го имплементирате.

Продолжи…

post

Апликација за бизнис идеи – Elevatr

Една од првите препораки на овој сајт кои ги напишав е да имате, одржувате и ажурирате книга со бизнис идеи. Тоа беше пред повеќе од четири години.

Иако, во премиум претприемач имаме подетална форма за водење на книга со бизнис идеи, сепак во оваа видео е презентирана една апликација која е одлична за оваа намена.

Elevatr е апликација која нуди лесно и едноставно бележење на вашите бизнис идеи, но и нешто што ќе ве натера да размислите уште неколку чекори понапред.

Доколку не можете да го видите видеото кликнете тука.

post

Кога хобито станува бизнис

Сите имаме некаков вид на хоби. Децата имаат хоби. Возрасните имаат хоби.

Хоби наједноставно кажано претставува активност која постојано и постојано ја повторуваме, но не затоа што мораме да ја повторуваме, туку затоа што уживаме додека ја изведуваме таа активност. Некој игра шах, некој изработува рачно некои предмети, некој пишува, некој чита…

Но, интересно е што многу често хобито може да прерасне во вистински бизнис. Оној кој изработува ракотворби може да започне да ги продава на роднини и пријатели, тие да ги покажат на нивни други роднини и пријатели па да ја заголемат побарувачката на производот кој произлегува од обично хоби. И така се повеќе и повеќе да се зголемува побарувачката кога едноставно притисокот нема да дозволи веќе уживање. А, за да биде нешто хоби како што кажав погоре треба да претставува уживање за оној кој го има како хоби.

Продолжи…

post

Кога можете да бидете сигурни дека идејата ќе даде резултати?

Кога можете да бидете сигурни дека вашата идеја ќе даде резултати? Навистина интересно и важно прашање за сите претприемачи и потенцијални претприемачи.

Идеја и резултати

Сигурно веќе сте свесни дека бизнис идеја значи решение на проблем. Проблемот може да биде опишан едноставно како проблем, како желба за нешто, или пак потреба од нешто. А, како еден претприемач постојано имате идеи за решавање на проблеми за купувачите, исполнување на нивните желби или пак задоволување на нивните потреби.

Продолжи…

post

Вашите идеи од идеја до реализација

Бизнис идеи како идеи на лист хартија не додаваат вредност ниту за вашиот стартап, ниту за вашиот веќе постоечки бизнис. Тие за да додадат вредност за вашиот бизнис мора да се реализираат.

Добри идеи се само оние идеи кои ќе се реализраат, но не и оние кои ќе останат во вашата глава или на лист хартија нереализирани.

Сега, не значи дека секоја бизнис идеја ќе даде добри резултати. Сепак, едно е јасно без нивна имплементација нема да знаете дали е добра или лоша, нема да можете да научите за идните чекори и можни подобрувања доколку не успее и нема да можете со сигурност да ги почувствувате придобивките доколку успее.

Како да ја трансферирате вашата бизнис идеја од вашиот мозок во реализиран проект?

Одговорот на оваа прашање е даден во следниве препораки.

Продолжи…

post

Тестирајте ја вашата бизнис идеја преку следниве 11 прашања

Вам ви требаат бизнис идеи доколку сакате да станете претприемач. Ви ребаат бизнис идеи доколку сакате да останете пред конкуренцијата. Ви требаат бизнис идеи доколку сакате да бидете лидери на пазарот. Ви требаат бизнис идеи доколку сакате да ги задоволите тековните купувачи и да привлечете нови.

Но, кога зборуваме за бизнис идеи и тука постои 80/20 правило кое ни кажува дека 20% од сите ваши бизнис идеи ќе ви донесат 80% успех во вашите намери. Секоја бизнис идеја нема да биде редна за имплементација денес.

Затоа ќе треба да ги тестирате вашите бизнис идеи пред да започнете со процесот на имплементација на истите.

Тука се презентирани 11 прашања кои можете да си ги поставите и да ги најдете одговорите кои ќе ви помогнат во вашите напори за тестирање на вашите бизнис идеи.

Продолжи…

post

Не ви треба брилијантна идеја, едноставно откријте ја

Првин да ви посакам успешен почеток на неделата. Некако сум навлезен во фазата на најиновативно размислување за бизнис, иновации и претприемништво што беше резултат на насловите од целата претходна недела и би сакал да ја започнам и оваа недела на ист начин, со ист тон и со ист интензитет.

Знам дека некои се најдоа погодени од овој серијал на постови на претприемач, но јавно им се извинувам дека немам намера да ги повредам, единствената намера е да ги поставам темелите на еден сосема поинаков начин на размислување кои подетално ги разработувам во премиум претприемач 2.0. Тоа се факти на денешницата и добро поддржани за утрешницата. Дали ќе ги искористите, односно ќе користите GPS наместо карта од 1960-тата година останува на вас.

Минатиот пат зборував за неизвесноста, избегнување на неизвесноста, безгрешен претприемачки процес, линеарен наместо кружен претприемачки процес…

Да продолжиме со уште некои иновативни размислувања и тоа за бизнис идеите. Сигурно веќе сте слушнале, сте прочитале или пак сте учеле дека вам ви треба брилијантна бизнис идеја која всушност претставува препознавање на можност на пазарот. Не, дека не е точно, точно е тоа. Но, проблемот што тој исказ е се помалку функционален денес.

Продолжи…

post

Дали вашата бизнис идеја е доволно голема?

Големите идеи претставуваат животен крвоток на секој успешен бизнис. Сите претприемачи имаат потреба од нив. Но, прашањето е како ќе знаат дали соодветната идеја е доволно голема да донесе уште поголем успех за бизнисот.

Дали идејата вреди да се имплементира? Зошто треба да започнам со оваа идеја наместо некоја друга идеја?

Оваа се прашањата кои ќе бидат поставени од секој претприемач пред да започнат со процесот на имплементација.

Сите ние имаме многу големи идеи. Некои од нив стануваат реалност, но поголемиот дел никогаш нема да бидат дел од процесот на имплементација.

Продолжи…