post

Совет за еден мал бизнис: Елиминирај ги сите препреки до успехот

Совет за мал бизнис

Совет за мал бизнис

Ова е уште еден пост од неделниот серијал совет за еден мал бизнис. Секој четврток по еден совет.

Дали сметаш дека немаш никакви препреки кон твојот личен и бизнис успех?

Како еден претприемач, особено како стартап претприемач секогаш ќе започнеш со некои скриени различни препреки кои едноставно ќе те влечат наназад.

Тука ќе наведам неколку можни препреки кои можеби се и најчестите кога станува збор за претприемничката кариера:

 • Недостаток на вештини и знаење. Неможеш да очекуваш дека кога ќе започнеш со бизнисот ќе ги имаш сите неопходни вештини како и знаење за водење на бизнисот. Можеби имаш вештини и знаење да направиш најдобри во светот рачно изработени свеќи. Но, дали имаш вештини за маркетинг, продажба или онаа бизнис административна работа? Ќе ти требаат многу повеќе вештини отколку што можеш да си замислиш дека ќе ти се потребни кога започнуваш со твојот бизнис.
 • Недостаток на пари. Можеби имаш бизнис план и финансиски проекции кои се во согласност со парите кои ги поседуваш за да го заппчнеш бизнисот. Како и да е, практиката покажува дела скоро секогаш проекциите се базирани на лажни претпоставки.  Тоа значи дека можеби нема да имаш доволно пари за преживување во првите најтешки години на твојата нова компанија.
 • Премногу информации за цели на анализа. Постои онаа старата дека од многу глава не боли. Но, кога станува збор за информации ова е неприменливо. Една од поголемите можни пречки до твојот успех може да биде кога имаш премногу информации кои доведуваат до т.н. парализа на анализа.  Не можеш да одиш понатаму бидејќи едноставно си заглавен со твојата анализа која се чини дека нема крај.
 • Можни одложувања. Како човечки суштества сакаме да ги одложуваме обврските и работите. Како и да е, кога станува збор за твојот бизнис, тој не трпи одложувања. Доколку одложуваш во бизнисот, тоа ќе биде една од најголемите пречки кон патот на успехот. Она што можеш да го завршиш денес, заврши го. Не одложувај, бидејќи за утре ќе имаш друго.

Затоа за оваа недела совет за еден мал бизнис е: Пронајди ги сите можни препреки кои те враќаат наназад. Анализирај ги и пронајди можни начини за да ги елиминираш. Доколку имаш недостаток на вештини или знаење, пронајди лица кои ги имаат и вработи ги. Доколку имаш недостаток на пари, најди ги преку позајмици, кредити, партнерства… Доколку имаш премногу информации, застани за еден момент, очисти се што нема вредност за твојот бизнис и потоа доврши ја анализата. Доколку одложуваш, пронајди систем кој ќе ќе ги менаџира твоите дневни задачи и активности и елиминира одложувањето.

post

Совет за еден мал бизнис: Перманентно елиминирај ги причините на проблемите

Совет за мал бизнис

Совет за мал бизнис

Дали очекуваш дека твојот бизнис ќе функционира без проблеми?

Дали ти си тип на личност која цело време го троши на решавање на различни проблеми од кои повеќето се повторуваат?

Дали имаш премногу време да решаваш проблеми кои се повторуваат?

Можеби твојата компанија ќе биде без проблеми, но само ако твојот бизнис е сам без потрошувачи, без конкуренти, функционира надвор од екосистеми, нема вработени, не решава проблеми на други луѓе, не се подобрува самиот себеси…

Дали ова е возможно? Во случај на успешен бизнис, тоа е невозможно.

Доколку сето горенаведено е вистина, тоа значи дека твојот бизнис е мртов. Не превземаш акции. Не го раснеш и развиваш твојот бизнис. Не се обидуваш да ги задоволиш твоите потрошувачи. Не се обидуваш да го подобриш твојот бизнис.

Запомни едно нешто, како еден претприемач нема да имаш проблеми само кога твојот бизнис ќе биде мртов. Најверојатно не го сакаш тоа.

Секој проблем со кој се соочуваш лично ти или пак твојот бизнис има сопствен извор, сопствен корен, сопствена причина. Доколку го решиш проблемот без да ја елиминираш причината за негово појавување, не можеш да очекуваш дека истиот проблем нема да се појави во иднина.

Затоа, доколку не сакаш истиот проблем да се појави во иднина (а не сакаш), ќе мора да ги елиминираш сите причини за појавувањето на проблемот.

Ти како еден претприемач не си пожарникар. Ти си претприемач кој спречува појава на пожар во сопствениот бизнис. Ти си личност која кога решава проблеми секогаш один еден чекор понатаму – да ги најде причините за проблемот и да ги елиминира за да не се појават во иднина.

Затоа за оваа недела совет за еден мал бизнис е:  Перманентно решавај ги твоите бизнис проблеми, но исто така најди ги и елиминирај ги и причините. На таков начин ќе имаш континуирано подобрување на твојот бизнис и ќе можеш да се фокусираш на новите проблеми кои ќе донесат нови подобрувања. Многу е подобро да спречиш, отколку да лечиш.

post

Совет за еден мал бизнис: Создади неодолива понуда

Совет за мал бизнис

Совет за мал бизнис

Уште еден пост од неделниот серијал совет за еден мал бизнис: создади неодолива понуда.

Што е она што ќе донесе долгорочна конкурентска предност и благосостојба за твојот бизнис?

Одговорот е понуда, но не било каква понуда, туку неодолива понуда.

Како еден претприемач, ти секогаш ќе сакаш твојот бизнис да има неодоливи понуди кои ќе конвертираат повеќе потенцијални купувачи во купувачи. Ова значи дека ќе имаш повеќе купувачи за твојот бизнис, поголем приход и секако поголема профитабилност. Тоа е твојата долгорочна конкурентска предност.

Како и да е вие ќе имате различни понуди кои користат различни медиуми и канали за презентација. Сите тие понуди мора да содржат компоненти кои ќе обезбедат неодоливост во очите на потенцијалните купувачи. Така на пример, ќе имате една понуда:

 • која ќе обезбедува влез во вашата email листа преку вашиот веб сајт или блог,
 • која ќе ја користите на состаноци во живо,
 • која ќе ја користите на различни настани на кои ќе присуствувате,
 • која твојот продажен тим ќе ја користи во самиот продажен процес,
 • за вашата листа на потенцијални купувачи,
 • за вашите купувачи…

Како што можете да забележите сите овие се различни понуди со различни цели зад нив. Доколку сакаш да ги постигнеш најдобрите резултати за твојот бизнис, ќе мора сите од нив да ги направите да бидат колку што може повеќе неодоливи.

Клучните компоненти кои што една понуда ја прават да биде неодолива се следниве:

 • Корисност. Понудата треба да ги содржи корисностите кои купувачот ќе ги добие доколку ја прифати твојата понуда. Во реалноста луѓето не ги е гајле за она што ти и твојот бизнис го правите или како го правите. Единствената работа за која им е гајле е што ти можеш да направиш за нив. Корисностите се едноставно одговорите кои потрошувачот ќе ги добие на прашањето: Што има тука за мене?
 • Проблеми. Таа треба да решава специфични проблеми на твојот целен пазар. Твојот целен пазар секогаш ќе има одредени видови на проблеми. За да ги најдеш вистинските проблеми на пазарот, ќе мора да ја анализираш сегашната состојба на твојот целен пазар и да ги откриеш нивните вистински проблеми кои ќе ги вклучиш во самата понуда.
 • Желба. Не е доволно да ги објасните само проблемите на твоите потенцијални купувачи. Мора да постои и доволна желба за решавање на тие видови на проблеми. Мора да ги подготвите вашите понуди на таков начин за да инспирираат моментална желба за вашите решенија.
 • Повик за акција. Дали имате потреба од понуда доколку немате повик за акција? Што сакаш твојот потенцијален купувач да направи во однос со твојата понуда? Целта секако ќе биде одреден вид на акции од кои некои напоменавме погоре. Затоа, вметни јасен повик за акција во твојата понуда.
 • Социјален доказ. Луѓето сакаат да го следат мнозинството. Затоа, важно е да имате социјален доказ во вид на приказни, препораки, искуства… Вашите потенцијални купувачи треба да знаат дека тие не се сами во пронаоѓање на решенија за нивните проблеми и дека токму вие сте вистинската личност за тоа.
post

Совет за еден мал бизнис: Не можеш да ги задоволиш сите

Совет за мал бизнис

Совет за мал бизнис

Овој пост е дел од неделните совети за еден мал бизнис кои од минатата недела започнавме да ги практикуваме на претприемач.

Како сопственик на еден мал бизнис, дали се обидуваш да ги задоволиш сите или пак се обидуваш да задоволиш една ниша на пазарот каде што се чувствуваш најсилен?

Размисли за последниот дел од прашањето: задоволување на ниша каде што ти и твојот бизнис сте најдобри. Ти си најдобар во еден дел од твојот пазар, но ти си просечен во друг дел или пак слаб во третиот дел. Доколку сакаш да имаш успешен бизнис, ќе мора да ги задоволиш потребите кои знаеш како да ги задоволиш подобро од сите останати учесници на пазарот.

Можеме ли навистина да ги задоволиме сите?

Секој пазар има различни видови на потреби, различни проблеми кои бараат решенија, различни видови на потрошувачи, различни навики…  Иако е тој едниот пазар по повеќе карактеристики. Погледнете го цитатот подолу (кој повеќепати е прикажан тука):

Не го знам клучот за успехот, но клучот за неуспех е обид да ги задоволиш сите. ~ Bill Cosby

Многу мали бизниси се обидуваат да опфатат широк спектар на потрошувачи, но по се што ќе направат, многу бргу се наоѓаат себеси во модалитетот наречен промашување.

Кога разговарам со претприемачите, можам да забележам дека логиката зад задоволување секого се наоѓа во тоа да ако задоволат повеќе потреби, или решаваат повеќе различни видови на проблеми нивниот пазар ќе биде поголем а со тоа и веројатноста за поголемо пазарно учество.

За некои бизниси, понекогаш оваа логика е нивната најважна конкурентска предност. Како и да е, малите бизниси се разликуваат особено поради фактот дека имаат ограничени ресурси. Не можеш да дозволиш да ги дисперзираш и така ограничените ресурси, бидејќи секогаш ќе постои веројатност во поголем дел од нишите на кои ќе се нафрлите да изгубите (некаде може и да добиете, но тоа нема да ги покрие губитоците во останатите).

Пред да започнеш со задоволување на секого запрашај се следно:

 • Имаш ли доволно ресурси за да ги задоволиш сите на пазарот?
 • Имаш ли потенцијал за да решаваш повеќе различни проблеми или да задоволиш повеќе различни потреби?
 • Дали твојот бизнис, или пак ти како претприемач имаш доволно знаење за водење на битки на различни пазарни ниши?

Затоа за оваа недела совет за еден мал бизнис е: Не се обидувај да ги задоволиш сите дколку не си сеуште спремен за тоа. Фокусирај се на нишата каде што си најдобар, таргетирај ги твоите потрошувачи и задоволи ги најдобро што можеш и знаеш со најдобрите можни решенија за нивните проблеми. Доколку успееш во ова, ќе забележиш еден неверојатен раст на твојот бизнис.

post

10 Совети за да бидеш успешен претприемач

Претприемач во транснационални компании

10 Совети за претприемачи

Да се биде претприемач не е лесно. Многу предизвици, многу различни патишта, многу различни можности, многу закани, многу проблеми… Тоа се секојдневни предизвици на еден претприемач со кои се соочува.

Во овој пост ќе се обидеме да ги систематизираме најважните совети кои треба да бидат следени од еден претприемач.

1. Желба и фокус

Кога постои страствена желба да се постигне нешто, поголема е веројатноста дека ќе се постигне. Но, од друга страна таа желба доведува до висок степен на фокусираност на претприемачот за реализација и претворање на желбата во реалност. Сонот станува реалност.

2. Работи го она што го сакаш и знаеш најдобро, а за се останато најмувај

Никој не е специјалист за се и сешто. Секој човек има нешто во што е подобар од другите. Затоа не може да се очекува ниту од претприемачот дека ќе има капацитет и ќе може сите претприемнички активности да бидат спроведени од него.

Успешните претприемачи го работат она што го знаат најдобро, а за се останато најмуваат соработници.

3. Не се обидувај да ги задоволиш сите

Не го знам клучот за успехот, но клуч за неуспех е да се обидете да ги задоволите сите. ~ Bill Cosby

Цитатот сосема доволно кажува дека клуч за неуспех е обидување да се задоволат сите. Сите немаат потреба од ваш производ или услуга. Можеби немате капацитет да задоволите премногу потрошувачи. Сите потрошувачи немаат капацитет ниту потреба за вашите производи или услуги. Понекогаш можеби е подобро да имате еден ама вреден наместо 1000 кои не додаваат вредност на бизнисот.

Искористете го првиот совет да бидете фокусирани, и тоа фокусирани кон оние најважните потрошувачи.

4. Имај план или To-Do листа за определен период

Кога постои план вашиот фокус е на многу поголемо ниво. Со план имате скицирано патека која води кон успехот – реализација на вашата желба.

5. Обврзувај се да ги завршуваш работите

Можете да го имате најдобриот план за реализација на вашите желби. Можете целосно да бидете фокусирани он таа реализација. Но, доколку не се обврзете да ги завршувате работите испланирани за дневните активности Вашиот бизнис ќе страда.

6. Секој ден обиди се барем малку да го подобриш твојот бизнис

Подобрувањето е основа на секој успешен бизнис. Не постои нешто што не може да се подобри. Луѓето, процесите, структурата, технологијата, производите и/или услугите… Тоа се елементи кои секогаш можат да бидат подобрени.

Обидете се секој ден да барате и да најдете барем нешто со што тие елементи би се подобриле со што ќе обезбедите поголема конкурентска предност.

7. Биди лидер кој ќе биде следен од вработените

Вие и вашиот бизнис не сте сами. Тука се и вработените на кои им е потребно силно водство за да одржат висок морал и императив за завршување на работите онака како што се замислени и предвидени од ваша страна.

8. Никогаш не заборавај на готовинскиот тек

Готовинскиот тек е основниот крвоток на секој бизнис. Без готовина нема да може да се финансира тековното работење на бизнисот ниту пак идниот развој и раст на истиот.

Обиди се секојдневно да го следиш готовинскиот тек и навреме елиминирај ги сите можни застои и пречки кои се јавуваат кај него.

9. Не се плаши од технологијата

Страв од технологија може да биде голема пречка за раст и развој на еден бизнис. Од друга страна таа технологија е нешто што постојани се менува.

Користи ја технологијата, не бегај од можностите што ги нуди.

10. Обидувај се и учи од грешките

Секоја грешка е претходница на можно подобрување.

Секое големо подобрување се појавува по повторување на грешка. Буквално ништо не се изведува правилно од прв пат. Грешки, повторени грешки, се помагала на патот кон остварувањата. ~ Charles Franklin Kettering

post

15 Маркетинг Совети за 2010 година

Полека но сигурно поминува и оваа 2009 година. Претприемач постои веќе една година, а како вчера да започнав да пишувам блог написи за трендови кои ќе не очекуваат во 2009 година. Претходниот напис опфаќаше совети во однос на некои активности кои би требало да ги започнете во 2010 година.

маркетинг средства за 2010 година на претприемач

Овој напис едноставно ќе претставува едно сублимирање на се она што на некој начин го опфативме во делот на маркетинг на претприемач во 2009 година.

1. Гради листа

Листа со тековни купувачи и потенцијални потрошувачи претставува една моќна алатка на секој претприемач во поглед на маркетинг активностите за сопствениот бизнис. Како едно од маркетинг средства градење на листата ја опфативме во Маркетинг средства 12 – Гради листа. Еден од 10-те бизнис темплејти од претприемач претставува токму една форма која можете да ја искористите за градење на сопствена листа.

2. Сегментирај ја листата

За подобро спроведување на маркетинг активностите пожелно е да ја сегментирате листата. Сегментацијата можете да ја извршите врз основа на некои карактеристики на членовите во листата како на пример, пол, значајност, потенцијални потрошувачи и купувачи…

3. Биди еден чекор поблиску до твоите потрошувачи и еден чекор пред конкуренцијата

Едно правило за секој претприемач е основната цел да му биде да биде еден чекор поблиску до потенцијалните и тековните купувачи, а секогаш да биде еден чекор пред конкуренцијата. Се она што го правите погледнете го низ призмата колку тоа нешто ќе ве доближи до потенцијалните и сегашните купувачи.

Од друга страна постојано анализирајте ја конкуренцијата и најдете ги нивните слабости, однос што е тоа што тие го прават на полето на маркетингот, а што е тоа што не го прават. Сето она што го прават тие, направете го и вие само подобро, а сето тоа што тие не го прават едноставно Вие направете го.

4. Направи едноставен маркетинг план

Една од најголемите грешки што еден претприемач ги прави во поглед на маркетингот согласно Jay Conrad Levinson (таткото на герила маркетингот) е шт немаат маркетинг план, а се обидуваат да спроведуваат маркетинг активности за нивниот бизнис. За изработка на едноставен маркетинг план можете да прочитате во Маркетинг план во 7 едноставни реченици.

Доколку пак сакате да изготвите маркетинг план согласно „правила и прописи“ или како уште го нарекувам маркетинг план од учебници, прочитајте во Маркетинг план како дел од бизнис планот.

5. Обврзи се на тој маркетинг план

Необврзувањето кон тој маркетинг план кој ќе го изработите е уште една грешка која ја потенцира Jay Conrad Levinson. Кога нешто ќе испланирате едноставно мора и да го спроведете. Можете да прочитате некои идеи како Вие како претприемач и Вашите вработени да се обврзете на тој маркетинг план во Дополнувања за маркетинг планот.

6. Ажурирај ја твојата веб страна

Доколку имате веб страна на која го презентирате Вашиот бизниси отворете ја и погледнете од кога не сте ја ажурирале. Дококу одговорот е една, две или три години и повеќе, веднаш ажурирајте ја. Додадете кои се новите производи или пак услуги што ги нудите. Сменете го делот Copyright 2005, на пример. Ажурирајте ги контакт деталите, ставете Skype контакт детали, e-mail, GoogleWave детали за сорабтка со Вас, Facebook корисничко име, Twitter и се што имате, користите а не е наведено на Вашата веб страна за да Ве најдат.

7. Направи блог за твојот бизнис

Оваа е една стратегија која ја започнаа малите бизниси, а големите веднаш ја прифатија откако сфатија дека е добра и дава резултати. Но, најчест проблем што се јавува кај претприемачите е за што да пишуваат. Можете да прочитате за 10 теми за кои можете да пишувате на Вашиот бизнис блог. Запомнете дека со блогот не е целта да направите моментална продажба туку едноставно градите содржина која има за цел да ја поддржи денешната и утрешната продажба.

8. Направи стратегија за присуство на социјални медиуми

Ова едноставно значи да одговорите на следниве прашања:

 • Кои социјални медиуми?
 • Како да бидам присутен?
 • Со што да бидам присутен?
 • Кој јазик да користам во комуникација?

9. Започни со имплементација на стратегија за присуство на социјални медиуми

Имате премногу отворени можности за користење на социјалните медиуми, само треба да направите добра стратегија и да започнете со имплементацијата на се она што е опфатено во стратегијата. Ништо нема да изгубите, само можете да добиете поен плус во очите на потенцијалните потрошувачи.

10. Биди присутен секаде каде што се присутни твоите потенцијални потрошувачи

Секој би се занимавал со маркетинг доколку знае точно каде се наоѓаат неговите потенцијални потрошувачи. Но, проблемот не е толку едноставен. Потребна е анализа и познавање на потенцијалните потрошувачи како би знаеле каде тие се присутни. На таков начин и Вие како претприемач и Вашиот бизнис ќе можете да бидете присутни таму, било лично или пак преку некое маркетинг средство.

11. Мери ги резултатите од секоја маркетинг активност

Кога станува збор за маркетинг, ова е неминовна активност за еден претприемач. Прашањето е како да се мери успешноста на една маркетинг активност. Постојат неколку работи кои и досега ги потенциравме на претприемач. Првин, потребно е уште при дизајнот на маркетинг активноста да размислите за тоа како ќе ја мерите успешноста на таа маркетинг активност. На пример, доколку користите весник да ставите попустен купон за секој кој ќе дојде да купи или пак нарача од Вас. Потоа секоја таква продажба да ја претворите во приход во пари. За на крај тој приход да го поделите со по трошокот за таа маркетинг активност. Искористи го маркетинг календарот како еден од 10-те бизнис темплејти на претприемач.

12. Користи ги резултатите од мерењето и подобри ја секоја маркетинг активност

Кога веќе ќе имаш одреден фактор на успешност за секоја маркетинг активност лесно ќе можеш да ги подредиш врз основа на успешноста. За сите оние маркетинг активности кои даваат добри резултати обиди се да ги подобриш и да дадат уште подобри резултати. Размисли за менување на боја на огласот која ќе привлече поголемо внимание, доколку користиш огласи во весници.

13. Елиминирај се од маркетинг календарот што во 2009 година има слаби резултати

Сите оние кои се најслаби исфрли ги од маркетинг календарот, а сите оние кои даваат добри резултати продолжи ги. За секоја маркетинг активност која ќе ја исфрлиш избери нова согласно маркетинг буџетот. Па, повторно продолжи со мерењето. Така постојано ќе го подобруваш маркетингот на твојот бизнис.

За користење на маркетинг календарот од 10-те бизнис темплејти можете да го погледнете видеото за маркетинг календар.

14. Комуницирај со потенцијалните потрошувачи и купувачи

Доколку комуникацијата се употреби како посебно маркетинг средство моќта на маркетингот за Вашиот бизнис навистина ќе биде на едно завидно ниво. Можете да користите различни „далечински“ маркетинг средства, но доколку не воспоставите ситем на вистинска комуникација во вистинско време, ефиксноста и ефективноста на Вашите напори ќе биде мала.

Комуникацијата може да бидне вербална и невербална комуникација, директна и индиректна, официјална и неофицијална, озбилна и смешна, онлајн и офлајн…

Се е тоа еден вид на комуникација која ја остварувате со надворешниот свет – Вашите потенцијални купувачи.

15. Анализирај преку интервјуа и прашалници

Анализирај преку интервјуа у прашалници – Но што да анализираме? Едноставно што е она што го сакаат Вашите тековни купувачи и потенцијални порошувачи, но и што е она што не го сакаат. На ваков начин ќе успеете да искористите неколку работи:

 • Ќе стекнете знаење што е тоа што го правите добро и заради што купувачите ве избираат Вас. Сето тоа може да биде елемент на идно подобрување како би ја задржале конкурентската предност во тие елементи.
 • Ќе стекнете знаење за она што не им се допаѓа на Вашите купувачи. Ова е простор на големи промени и подобрувања.
 • И едноставно интервјуто или пак прашалникот претставува еден вид на маркетинг средство кој во очите на купувачот ве претставува како некој кој се грижи за нивното мислење.
post

10 Клучни Работи Кои Треба да Ги Започнете во 2010

Како навршува оваа 2009-та година и се побликсу е 2010-тата се прават различни анализи и проценки за тоа каква ќе биде 2010 година. На претприемач подготвуваме посебен напис за некои наши предвидувања во однос на бизнисите за 2010.

Препораки за претприемач за 2010

Во овој напис би сакал да издвојам 10 клучни работи за кои би требало да размислите и да ги спроведете во новата 2010 година, доколку не сте ги спровеле досега. Па да тргнеме:

1. Доколку сеуште не сте започнале сопствен бизнис размислете за оваа опција

Секогаш постои една ваква опција доколку сакате да постигнете нешто повеќе, односно доколку сакате да излезете од динамичката рамнотежа на удобноста што status quo ситуацијата Ви ја пружа. Можете новогодишните празници да ги искористите и да размислите дали можете да постигнете нешто повеќе во животот и дали опцијата да бидете претприемач е соодветна за Вас.

2. Внесете го вашиот бизнис во светот на интернетот

Една активност што според мене влегува во категорија МОРА. Маркетингот и начинот на комуникација помеѓу бизниси и бизниси како и бизниси и крајни потрошувачи во светот е целосно променет. Започнува да се менува и кај нас. Бидете подготвени и на оваа поле. Но, моја препорака е воопшто да не се нфаќате со оваа активност доколку сметате дека Вашата веб страна треба да биде една обична брошура. Само ќе потрошите пари, а ништо нема да добиете.

3. Започнете со SEO доколку сеуште не сте започнале

Една од основните активности кога станува збор за Вашата достапност на интернетот е SEO (Search Engine Optimization – Оптимизација на пребарувачи). Ова е една од најважните активности за да бидете достапни и најдени од потенцијалните потрошувачи во интернет светот. Дали Ви е потребна веб страна ако никој не може да Ве најде кога ќе има потреба од Вашите производи и/или услуги.

4. Искористете ги социјалните мрежи во полза на Вашиот бизнис

Секојдневно никнуваат нови социјални медиуми кои на некој начин ги поврзуваат луѓето меѓу себе. Социјалните медиуми се еден од елементите кои го изменија начинот на практицирање на маркетингот. Помеѓу 300 до 400 илјади македонци се на Facebook. Пред едно 3 до 4 месеци на Twitter имаше неколку илјади македонци, а верувам дека денес се уште повеќе и тој број ќе се зголемува уште.

Така да не смее да се испушти оваа можност кога еден просечен Facebook корисник е минимално еден час на неговата омилена мрежа. Затоа бидете и Вие како претприемач и Вашиот бизнис таму.

5. Интегрирајте систем на постојано учење

Во Знаење и креативност – втор слој за успех на еден претприемач веќе ги поставив основите за знаењето и неговата претходица наречена учење. Постојано учете за сите Ваши бизнис активности, учете за маркетинг, финансии, планирање, менаџмент, преговарање и договарање, продажба… Листата навистина е предолга. Кога станува збор за интегрирање на систем ова е навистина процес кој можеда се каже дека е и сложен и едноставен. Сложен бидејќи ќе бара еден вид на познавање од информатичка технологија за да се подеси пристигнување на информации и едноставно бидејќи по подесување учењето е навистина лесно.

6. Воведете систем за квалитетно следење на конкуренција

Втор систем кој би требало да го воведете е систем за следење на конкуренцијата. Конкуренцијата претставува важен фактор за Вашиот бизнис. Следејќи ја соодветно конкуренцијата и предвидувајќи ги нивните чекори ќе бидете секогаш еден чекор пред нив.

Кога зборувам за систем мислам на еден поавтоматизиран систем кој нема да бара премногу време од Ваша страна, а ќе Ве снабдува со квалитетни информации за Вашиот бизнис.

7. Воведете систем за квалитетна комуникација со Вашите купувачи

Она како се вели: Бидете еден чекор пред конкуренцијата и еден чекор поблизу до купувачите. Квалитетна комуникација со купувачите ќе Ви обезбеди да бидете еден чекор поблизу до нив. Кога сте поблиски со Вашите купувачи ќе добиете информации кои можат Вашиот бизнис да го подобрат во сите поглед на бизнис работење.

Освен традиционалата комуникација очи во очи, воведете можност за комуникација преку е-mail, социјални медиуми, телефон… Но, запомнете дека доколку ја овозможите оваа комуникација комуницирајте, одговарајте на меилови, одговарајте на прашањата преку социјалните медиуми и одговарајте на телефонските повици.

8. Воведете систем за квалитетна комуникација со Вашите потенцијални купувачи

Четвртиот важен систем е систем за квалитетна комуникација со Вашите потенцијални купувачи. Освен купувачите кои веќе Ви имаат дадено доверба потребно е да комуницирате и со потенцијалните купувачи кои сакате да Ви ја дадат нивната доверба и да постанат купувачи. Системот може да биде ист или пак сличен со системот за комуникација со купувачите.

9. Направете реинженеринг на комплетната маркетинг стратегија

Реинженеринг едноставно претставува повторно градење од почеток. Размислете ја целокупната Вашата маркетинг стратегија во поглед на се она што дава резултати и она што не дава резултати. Доколку не сте ги мереле сопствените маркетинг активности, сега е вистинско време да започнете. Исфрлете го сето она што не дава резултат и подобрете го она што дава резултат. Вообичаено компаниите кои ги спроведуваат Вашите маркетинг активности ќе се обидат да го продолжат договорто со Вас и за 2010. Пред да одлучите да го продолжите договорот запрашајте се за следново:

 • Дали имам резултати од таа маркетинг активност?
 • Какви се резултатите (денари/купувач од таа маркетинг активност или пак денари/продажба од таа активност)

10. Бидете фокусирани на она што го работите

И како последна препорака го избрав фокусот. Доколку не сте фокусирани на Вашиот бизнис и на Вашите претприемнички активности животот како претприемач навистина ќе Ви биде потежок.

2010 година не очекувам дека ќе биде розева во поглед на бизнисите и особено на малите бизниси. Ќе имате премногу активности кои ќе треба да ги спроведете. Затоа бидете фокусирани во она што го работите. Следете го она наједноставното правило: Првин најважните и најприоритетните работи.

Ова се едни од препораки кои сметам дека навистина имаат потенцијал да го подобрат Вашиот бизнис. Ако започнете и со други активности само ќе се подобрите уште повеќе. Па, се надевам дека ќе ја истуркаме и 2010-тата и ќе започнеме да бележиме вистински резултати.

post

Неколку Совети за Брошури или Флаери

Брошурата или пак флаерот како маркетинг средство може да биде доста ефективно за бизнисот на еден претприемач. Но, од друга страна може едноставно да заврши во канта за ѓубре.

Брошури и флаери

Ова се однесува и на други традиционални маркетинг средства кои на некаков начин пристигаат во рацете на потенцијалните потрошувачи.

Како функционира еден потенцијален потрошувач со некоја брошура или флаер во рака? Еве еден вообичаен тек на активности:

 1. Го гледа маркетинг средството кое му се наоѓа во раката.
 2. Го скенира. Запомнете не чита, туку само скенира со поглед од горе до долу.
 3. Доколку во првите 10-тина секунди го класифицира како вредно ќе го остави во „пултот“ кој служи за понатамошно разгледување.
 4. Доколку во првите 10-тина секунди го класифицира како невредно оди во „Recycle Bin“ – Канта со отпадоци. Тука и завршува животниот век.
 5. Онаа кое е класифицирано како вредно уште денес или утре ќе биде прочитано. Но, повторно не се чита цело. Се читаат интересни наслови. Се гледаат интересни слики. Се читаат кратки потенцирани содржини кои даваат одговор на прашањето „Што има тука за мене“.
 6. Одлука за контакт или ставање на тоа маркетинг средство на место кое ќе послужи за наоѓање доколку ќе има некој проблем.

Значи она што е најважно за еден претприемач е неговото маркетинг средство да не биде класифицирано како невредно.

Зошто овој напис?

Овој напис е едноставно дополнување на оние што веќе имавте можност да ги прочитате како маркетинг средства:

Во секој случај овие две маркетинг средства се многу користени од страна на претприемачите и малите бизниси.

Пред некое време ја видов мојата прва брошура. Која не даде никакви резултати. Беше толку многу класична и пренатрупана со текст. Сакав се да кажам во неа. И секогаш ми беше мал простор. Тоа е најголемата грешка. Не размислував на елементите во вид на корисност и повик за акција.

Од тука и овој напис за совети за брошури.

Совети кои ја подобруваат брошурата или флаерот

Еве некои совети од претприемач кои можете да ги искористите при дизајнирање и содржина на една брошура или пак флаер:

1. Корисности наместо карактеристики

Да, едноставно прикажи ги корисностите наместо карактеристиките на твојот производ, услуга или пак бизнис. За ова веќе пишувавме во Прикажи ја корисноста наместо карактеристики.

2. Вие, Вас, Ваш… наместо Ние, Нашиот бизнис, Нашата компанија…

Избегнувајте да зборувате за Вас, Ваш бизни, Ваши производи и услуги. Зборувајте за Нив – Вашите потенцијални клиенти кои сакате да бидат Ваши купувачи со тоа маркетинг средство.

3. Слики наместо текст

Наместо гол текст обидете се да ставите и неколку сликички, но не Вашето лого.

4. Смешно наместо озбилно

Сликите или пак текстот нека бидат смешни наместо преозбилни. Смешни кои навистина ќе го привлечат вниманието на потенцијалниот купувач и кое може да прерасне во навистина вирозно маркетинг средство.

5. Интересно наместо здодевно

Доколку е здодевно ќе биде класифицирано како невредно иако во таа здодевност се кријат вредни информации за потенцијалниот клиент.

6. Привлекување на внимание наместо притисок

Повикот за акција треба да го привлече вниманието на потенцијалниот клиент, а не да звучи како Ваш притисок врз него.

7. Градење на доверба наместо обична продажба

Понекогаш еден претприемач е толку преоптеретен со продажба, па заборава на првото и основното правило да изгради доверба во очите на потенцијалниот клиент.