post

Вашиот бизнис мора да биде подобар

Како еден претприемач вие градите нешто што ќе има вредност за вашите напори. Креирате ентитет, жив организам со свој сопствен живот.

понуда и побарувачка

Тој систем ви овозможува да се насочите на подобрување на бизнисот додека истиот ви овозможува финансиска слобода да си го живеете животот од соништата.

Продолжи…

post

Подобрете го вашиот бизнис за 24 часа

Факт е дека морате постојано да работите на подобрување на вашиот бизнис. Без подобрување ќе ризикувате да започнете со губење на учеството на пазарот, а приходот и со тоа проифитабилноста на бизнисот.

подобрување

Ризикот поврзан со непреземање на специфични чекори за подобрување е многу поголем од ризикот доколку пробате нешто и не успеете.

Продолжи…

post

Бизнис потенцијална енергија складирана во 10 елементи

Mоделот на бизнис потенцијална енергија е всушност модел со кој го анализирам потенцијалнот на една компанија доколку е постоечка или стартап доколку бизнисот е во започнување.

Бизнис потенцијална енергија

Целта на овој модел е да се добие реална слика за тоа како секој елемент дава придонес во обезбедување на успех во бизнисот. Вториот дел од моделот е теорија за бизнис кинетичка енергија во која потенцијалната енергија се претвора.

Продолжи…

audio

Епизода #21: 10 елементи со бизнис потенцијална енергија

Се наоѓаме во дваесет и првата епизода на “претприемачки пат” на тема која ќе даде одговор за десетте најважни бизнис елементи кои можат и имаат бизнис потенцијална енергија.

Претприемачки пат

Всушност во оваа подкаст епизода зборувам за еден начин кој го користам во практиката и кој го развивам веќе пет години за да анализирам како бизнисот функционира и кои се слабостите кои бараат подобрување, односно промени. Развојот на оваа теорија започна некаде во 2008 година при што користев иницијална квантификација на повеќе фактори за пресметка на бизнис потенцијална енергија на бизнисот и специфично за секој елемент кој придонесува во интензитетот на таа бизнис потенцијална енергија. Дури пред некој месец кога ги разгледував првите документи за процесите на оваа методологија забележав дека скоро ништо не е исто. Развиените алатки како и процесите кои сум ги користел во почетните денови еволвирале и се развивале да денес се сосема различни. Едно нешто е исто, идејата на која започнав да ја базирам оваа теорија.

Продолжи…

post

Поставување на прашања за зголемување на вашиот потенцијал

Прашања, но не било какви туку критични прашања се единствени можности кои го зголемуваат креативниот потенцијал кај секој претприемач.

прашања

Добро, прашањата не даваат резултати и тоа е факт. Но, сепак тука зборувам за бизнис потенцијална енергија која се зголемува со нив, а бизнис потенцијална енергија не е нешто што дава резултати. Резултатите бараат бизнис кинетичка енергија.

Продолжи…

post

Со подобрувања во следниве подрачја до раст на бизнис

Секогаш, ама баш секогаш една од главните цели на секој претприемач е да обезбеди солиден раст на бизнис. А, како можете да го обезбедите таквиот раст?

5 подрачја за раст на бизнис

Едно нешто е јасно, а тоа е дека растот се обезбедува преку подобрување, односно првин преку зголемена продажба, а со тоа и профитабилност. Зголемена продажба, односни приходи и профитабилност ќе се постигнат само преку соодветни постојани подобрувања.

Продолжи…

video

Со KAIZEN до Lean и преку Lean до Зелен бизнис

Одлично три минутно видео во кое Masaaki Imai, основачот на Kaizen Institute и автор на Kaizen книги, објаснува како Kaizen води кон Lean и Lean води кон зелен бизнис.
post

10 Отпадоци или расфрлања и како да се справите

Според некои мои анализи и истражувања од терен скоро 60% од деловните активности на малите бизниси припаѓаат на онаа што се нарекува отпадоци.

отпадоци и расфрлања

А, кога станува збор за отпадоците сигурно знаете што правите со нив дома и каде завршуваат. Дали сакате да ги имате во вашиот дом? Сигурно не! Па затоа зошто и да ги имате и во вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Процес на експериментирање во вашиот бизнис

Значи имате бизнис, функционира, напредува и се се одвива согласно вашите планови кои сте си ги поставиле, односно според онаа што сте го сработиле во стартап фазата. Сега е повторно време за експериментирање.

ескпериментирање

Да, добро читате, иако не сте веќе во стартап фазата вие сепак ќе мора да експериментирате. Тоа е факт. Всушност, менаџирање и водење на бизнис претставува еден континуиран процес на експериментирање.

Продолжи…

video

KAIZEN промени за постигнување на крупни цели

Причина за непостигнување на она што сакате да го постигнете и особено доколку постигнувањето е нешто големо и нешто неостварливо одеднаш, туку бара повеќе чекори, повеќе труд и работа е обид да се постигне одеднаш, обид да се постават нереални активности и нереален план без разлика на вашиот личен и бизнис капацитет и потенцијал. Во оваа видео зборувам за 4 совети кои ќе ви помогнат да работите на постојано доближување до целта и тоа преку KAIZEN филозофија на промени.