post

4 Филмови кои е пожелно повторно да се прегледаат од претприемачите

Од секој филм може да се извлечат различни лекции за секојдневието за секој човек.

Претприемништвото е дисциплина која содржи и може да содржи различни аспекти од животот на еден претприемач.

Подолу се 4 филмови од кои може еден претприемач да извлече нешто заради позиционирање на сопствениот пат кон успешноста.

1. Кум

Навистина заслужено место како прво да се започне една ваква листа. Еден од најдобрите филмови (трилогија) за едно семејство како од ништо станува едно од најголемите криминални семејства во САД.

На тој пат може да се забележат многу лекции за кои пишував и посебен наслов – 4 лекции за претприемништво од Кум.

Понуда која не може да се одбие!

2. Роки

Повторно приказна за успех на човек кој од ништо станува нешто. Инспиративна филмска приказна за одрекувања и постигнувања. За упорност и истрајност на патот кон успешноста.

Мојата поента е дека правам нешто, никој не е премногу среќен за тоа.

3. Forrest Gump

Приказна за просечен, можеби и подпросечен човек кој се обидува да си го живее животот на начин на кој знае, притоа имајќи само една цел. Иако случајно, сепак неговиот живот поминува низ многу успеси.

Приказната покажува дека не мора да си гениј за да успееш во животот. Доволно е да сакаш нешто да направиш.

Ќе мора да го направиш најдоброто со она што Бог ти го дал. ~ Мајката на Forrest Gump

4. Wall Street

Светот на финансии е добар, но и опасен свет. Големи игри без правила, или со правила кои служат за да се прекршат. Филмот е одличен во прикажување на млад човек кој сака да успее и при тоа е спремен да направи се, дури и вон на неговите граници на можноста.

Престани со бркање на лесни пари и започни да правиш нешто со твојот живот. Креирај, наместо да живееш со купување и продавање за некој друг.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*