aside

Широк објектив – Нова стратегија за иновација

Wide Lens - Нова стратегија за иновација Широк објектив – Нова стратегија за иновација од Ron Adner

Последните дваесет години се години во кои можевме да забележиме дека процесот, начинот и чинителите на иновацијата драстично се променети. Единките не успеваат. Успеваат само иновациите кои ќе успеат да ги интегрираат сите лица кои се важни за да успее самата иновација. Исто како и алките на синџирот, така и во процесот на иновација доколку една алка не постои или е слаба, процесот нема да успее.

Зошто имаме примери каде големите компании со огромен капацитет за иновација не успеваат? Sony имаше невиден успех со вокмен, но mp3 плеерот не беше продолжеток на еден таков успех. Автомобили на електричен погон дури сега наоѓаат соодветен екосистем кој може да гарантира успех на иновација како еден производ која не е од денес ниту од вчера, туку многу порано. Но, екосистемот дури сега се развива и можеме да кажеме дека постои голема веројатност во следните години да видиме многу големи промени на една цела индустрија.

Продолжи…

aside

Големи податоци – Револуција која ќе трасформира како живееме, работиме и размислуваме

големи податоци Големи податоци – Револуција која ќе трасформира како живееме, работиме и размислуваме од Viktor Mayer-Schönberger и Kenneth Cukier

Во оваа одлична книга, авторите даваат еден аутлајн на најкорисните алатки и чекори, но наместо преку научен и теоретски јазик користат збир на успешни приказни во однос на овој нов феномен кога станува збор за користење и дејствување на база на големи податоци.

Книгата може да ви помогне во промена на тоа како во моментов го гледате светот. Со еден сосема нов поглед на светот од ваша страна како еден претприемач, ќе бидете свесни дека се околу вас може да биде важно и корисно доколку се собира и поврзува со податоците кои веќе ги поседувате во вашиот бизнис. Авторите велат:

Да се гледа светот како информации, како океан на податоци кои можат да бидат истражени во уште поголема ширина и длабочина, ни нуди перспектива за реалноста која ја немавме порано.

aside

Купувачот како CEO

Купувачот како CEO Купувач како CEO – Како да профитирате од моќта на купувачите од Chuck Wall

Книгата е навистина нешто што ќе ги подготви компаниите за иднината која станува се поенеизвесна, особено поради фактот на оваа промена на сопственоста на моќта каде купувачите стануваат се помоќни за сите видови на компании.

Книгата базира на голем број на истражувања и фокус групи и затоа преовладува со доста случаи и примери од вистинскиот свет. Авторот ги користи овие случаи и примери за да ги објасни сите 9 видови на моќ кои што денес купувачите ги поседуваат. Книгата е корисна за сите претприемачи и вреди да се потроши дел од времето на читање, но и на имплементирање од наученото.

post

10 Книги за менаџмент кои мора да се прочитаат од секој претприемач

Работиш ли со луѓе во твојата компанија?

Менаџираш ли различни проекти во твојот бизнис?

Сакаш ли твојот бизнис да успее?

Доколку одговориш со да на овие прашања тогаш ќе ти бидат потребни менаџерски вештини. А, ќе ти требаат и лидерски вештини.

Еден начин за да ја зголемиш твојата бизнис потенцијална енергија во твоите менаџерски вештини е да најдеш, прочиташ и научиш од различни книги за темата. Тука сакам да споделам листа од најважните книги за кои јас сметам дека ти како еден претприемач мора да ги прочиташ доколку сакаш да ја менаџираш твојата компанија кон успехот.

Листата не е согласно некое рангирање по важност.

1. The Lean Startup

The Lean Startup The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses претставува книга која навистина може да ја зголеми твојата бизнис потенцијална енергија преку имплементирање на lean принципи во твојот мал бизнис. Книгата ги користи основите на lean производство за да ти помогне во креирање на една навистина иновативна компанија преку континуирано учење, експериментирање и тестирање на твојата визија како еден претприемач.

2. Linchpin

Linchpin Linchpin – Are You Indispensable? Книга, која ќе го промени твоето размислување за се околу твојот бизнис. Книга која ќе ги отвори твоите очи за да гледаат на работите во твојот бизнис многу поразлично и во корелација со денешната реалност. Seth Godin зборува за тоа како менаџерските и лидерските стилови можат да те направат тебе, твоите партнери, твоите соработници и твоите вработени неопходни (indispensable). Оваа е книга која мора да се прочита од секој претприемач.

3. StrengthsFinder 2.0

StrengthsFinder 2.0 Знам дека ти како еден претприемач знаеш многу работи кои ги работиш. Но, знаеш ли што е она што го знаеш најдобро, нешто во што навистина си најдобар? Дали го работиш токму она што го знаеш најдобро и во што си најсилен? Дали си се нашол себеси во средување на твоите недостатоци или слабости, наместо да ги развиваш твоите силни страни? Strengths Finder 2.0 е книга која ќе ти помогне да ги пронајдеш твоите јаки страни, да ги развиеш и да започнеш да го градиш се останатото врз нив.

4. Good to Great

Good To Great Good to Great од Jim Collins е нешто што исто така мора да биде прочитано од секој претприемач. Никој не е совршен. Но, како твојот бизнис може да постигне трајна одличност од нешто што се нарекува добар бизнис, просечен бизнис или пак лош бизнис. Книгата ќе ти покаже зошто некои компании стануваат одлични компании додека останатите остануваат само добри.

5. Thinking Fast and Slow

Thinking Fast and Slow Thinking Fast and Slow од Daniel Kahneman се однесува на нашето размислување, или на нашиот мозок и начинот на кој го користиме при размислување. Книгата опишува два системи кои ги користиме во процесот на размислување: првиот е системот на брзо размислување кој се базира на интуиција и емоции, додека вториор е систем на споро размислување базиран на логиката. Важно е за тебе како еден претприемач да знаеш кога можеш, а кога не можеш да и веруваш на твојата интуиција.

6. The Tipping Point

The Tipping Point The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference од Malcolm Gladwell претставува книга за промени, кои можат да започнат од нешто навистина мало и да го промени целиот твој живот или целиот твој бизнис. Овој феномен авторот го нарекува како tipping point кој во целост е опишан во книгата. И оваа е едно задолжително четиво за претприемачите.

7. Start With Why

Start With Why Размисли за тоа колку пати како еден претприемач си дошол до идеи за подобрување на твојот бизнис едноставно преку одговор на едно прашање кое едноставно започнува со зошто, или пак целото прашање е само зошто. Во книгата Start With Why, Simon Sinek обезбедува една рамка околу идејата која тој ја нарекува “The Golden Circle”. Таа идеја може да ти помогне да изградиш одличен бизнис, и таа идеја започнува токму со тоа “зошто”.

8. The E-Myth Revisited

The E-Myth Revisited The E-Myth Revisited: Why Most Small Businesses Don’t Work and What to Do About It од Michael E. Gerber ќе те води низ процесот кој треба да го имплементираш доколку сакаш да успееш преку сите нивоа на животни циклуси на твојот бизнис. Друг важен аспект кој ќе го научиш преку читање на оваа книга е разликата помеѓу тоа да работиш на твојот бизнис и да работиш во твојот бизнис.

9. The Speed of Trust

The Speed Of Trust Како еден претприемач секогаш ќе бидеш во потрага по довербата околу тебе. Сакаш твоите потрошувачи да ти веруваат. Сакаш твоите вработени да ти веруваат. Сакаш твоите партнери да ти веруваат. Довербата е најважниот елемент за секој мал бизнис. Колку побргу ја изградиш, побргу твојот бизнис ќе стане успешен. The Speed of Trust: The One Thing That Changes Everything од Stephen M.R. Covey е книга која ќе те води низ процесот на креирање на силна доверба околу тебе и твојот бизнис.

10. Blue Ocean Strategy

Blue Ocean Strategy Blue Ocean Strategy: How to Create Uncontested Market Space and Make Competition Irrelevant е книга која може да ти даде многу идеи како да пристапиш на пазарот со нешто навистина различно, нешто што ќе креира нов пазар и нова потреба за твоите производи и услуги. Авторите оваа различно и ново го нарекуваат како “плав океан”, кој ти треба да го креираш на пазарот.

post

Книга: Enchantment од Guy Kawasaki

Enchantment

Enchantment

Минатата недела завршив со читање на книгата насловена како Enchantment од Guy Kawasaki. Од самото започнување со создавање на една поширока заедница за креирање на книгата преку дизајн на корицата за која се крена голем прав, истата привлече големо внимание низ целиот свет. Внимание привлече и одлуката на авторот да не користи веб сајт за нејзина промоција туку едноставно Facebook страна.

Затоа и јас бев еден од оние на кои процесот на enchantment на авторот влијаеше и меѓу првите ја нарачав истата.

Што значи enchantment?

Не сум сигурен дали постои некој вид на официјален превод за овој збор па затоа кога започнав со читање на книгата побарав низ неколку речници и лексикони за да пронајдам можен превод или дефиниција. Така да она што го разгледував беше:

New Oxford Dictionary за enchant вели дека значи:

Да опсипеш некого со големо задоволство; Да шармираш.

Истата дефиниција ја најдов и во онаа хардкопи издание на Oxford Advanced Learner’s Dictionary. Исто или слично може да се најде и во Wikipedia каде се додава и активност да фрлиш магија на некого.

Во книгата и Guy Kawasaki дава дефиниција за Enchantment каде што вели:

Јас го дефинирам Enchantment како процес на задоволување (усреќување) на луѓето со некој производ, услуга, организација или идеја.

Очигледно е дека е поврзано со задоволување, задоволство, усреќување, влијание врз луѓето, привлекување… Се она што на еден бизнис денес му е повеќе од потребно.

Но, да навлеземе малку во книгата.

Што е опфатено во книгата?

Она што особено ми се допадна е што авторот се обидува книгата да биде еден план, една водилка низ процесот на привлекување, шармирање, задоволување (enchantment) на потенцијални потрошувачи, колеги, соработници, шефови… Кога ќе ја погледнете содржината истата отсликува еден готов план кој е спремен за имплементација во бизнисот и животот на еден претприемач. На, мапата подолу е прикажана основната содржина на истата од која може да се забележи дека книгата е ориентирана кон превземање на акција, а не теоретски излагања кои не помагаат за излез од status quo ситуација.

Содржина на Еnchantment

Содржина на Еnchantment

Од мапата на сликата забележувате дека тоа се теми кои се постојано актуелни за еден бизнис и еден претприемач во денешните времиња.

Но секоја од овие теми се расчленети дури и до најситен детал со конкретни совети, препораки и иксуства кои ги презентира авторот.

Книга Еnchantment

Книга Еnchantment

За кого е оваа книга?

Првин намената на книгта не е само за претприемачи, туку и за сите оние кои сакаат да станат покорисни во сопствената заедница или во сопственото општество. Оваа книга не е класична книга за користење на социјални медиуми иако во одреден дел ги обработува и социјалните медиуми. Оваа книга дава некои основи за тоа како да се однесувате и во оној вистинскиот живот не поврзан со виртуелниот свет.

Затоа оваа книга може да се користи од страна на претприемачите како сегашни така и идни кои се подготвени да учествуваат во креирање на вредноста во заедницата во која живеат или работат.

Може да се користи и од страна на оние кои на било каков начин се занимаваат со маркетингот и сакаат производот или идејата полесно да ја распространат до оние до кои треба да пристигнат.

Во секој случај корисна книга од која може да се извлече големо знаење.

Инфографик за Enchantment

И за крај инфографик за Enchantment превземен од сајтот на Guy Kawasaki:

Enchantment Infographic

post

Книга: Со содржина до потрошувачи

Книга: Со содржина до потрошувачи

Книга: Со содржина до потрошувачи

Само што завршив со читање на книгата Со содржина до потрошувачи (Get Content Get Customers) од Joe Pulizzi & Newt Barrett и би сакал да дадам краток преглед на истата.

Јасно е дека маркетингот и начинот на конекција на компаниите со потенцијалните потрошувачи и трансформација на истите во купувачи е променет суштински од самите корени. Дури и големите компании како Nike, Procter & Gamble, Johnson & Johnson, General Motors и многу други ги оставаат зад себе традиционалните закони на маркетингот (оние со чија помош ги изградија сопствените брендови) и се свртуват на една сосема друга страна.

Станува јасно дека содржината како маркетинг средство (без разлика дали станува збор за онлајн или офлајн содржина) започнува да игра се поголема улога во развојот на компаниите.  Нудење и притискање на потенцијалните потрошувачи да купат се смени во едукација и комуникација и следење на идната рекција. Токму и затоа ја гледам содржината на оваа книга како вредна, бидејќи едноставно аргументирано и преку примери ги докажува овие промени.

Што е опфатено во книгата?

Книгата е структурирана во 4 делови и 25 поглавја:

 • Дел 1: Справување со револуцијата на содржината како маркетинг. Во овој дел авторите ги објаснуваат основите зошто традиционалниот маркетинг ја губи вредноста на која што се базираше повеќе децении како и причините зошто се повеќе бизниси се свртуваат кон содржината како едно од најглавните маркетинг средства.
 • Дел 2: Како содржината да работи за вашиот бизнис. Едно од клучните поглавја во книгата се во овој дел бидејќи се објаснуваат елементите како креирање на mindset и процес во самиот бизнис за користење на содржина како маркетинг средство и избор на содржина која ќе биде во согласност со севкупната бизнис стратегија.
 • Дел 3: Учење од најдобрите – успешни приказни. Третиот дел е интересен бидејќи во него низ 16 поглавја се дадени 16 примери на реални компании кои во пракса го имплементирале оваа маркетинг средство како и резултатите од нивното вложување. Изненадувачки е што некои од компаниите дури се наѓаат во индустрија како црна металургија за кои постои мислење дека немаат многу што да користат како содржина.
 • Дел 4: Сублимирање на лекциите од 16-те компании. Ова е последен дел каде во книгата се сублимирни лекциите од примерите во претходните поглавја во една форм подготвена за примена од страна на бизнисите.

Интересна е формулата BEST која авторите ја опфаќаат и која е основа за имплементација на содржина како маркетинг средство.

 • Behavioral. Се што се комуницира со потрошувачите има одредена цел. Што сакате тие да направат?
 • Essential. Испорака на информација која навистина му е потребна на потенцијалниот купувач за да успее во работата или воопшто во животот.
 • Strategic. Сите напори за содржина мора да бидат интегрирани во севкупната бизнис стратегија.
 • Targeted. Содржината мора да биде таргетирана за да биде релевантна за потенцијалните купувачи.

За кого е оваа книга?

Како и секогш при вакви прегледи на книги сакам посебен дел да посветам за тоа за кого е нменета оваа книга. Првин, најкорисна ќе биде за сите претприемачи кои планираат да ја користат содржината како маркетинг средство.

Менаџерите на поголемите компании исто така ќе имаат корист бидејќи ќе можат да видат како практично да спроведат имплементација на процес на креирање на содржина наменета за потенцијалните и тековните купувачи.

Не може да се изостават и маркетинг агенциите кои веќе треба да креираат нов вид на услуги кои ќе се концентрираат на имплементација на содржина како маркетинг средство.

post

Книга: Poke the Box од Seth Godin

Poke the Box

Poke the Box

Уште првиот ден кога излезе ја купив оваа книга насловена како Poke the Box. Пред една недела ја прочитав и последната страна и еве не тука денес со еден краток преглед на претприемач за оваа книга.

Во книгата во делот за насловна страна стои следново:

Човекот во брзање е еден архетип, првпат откриен во хиероглифите на античките египќани. Тоа си ти, возбуден, оптимистички експериментатор кој разбира дека ризикот е погрешно разбран и тоа движење нанапред е клучот за успехот. Сликата е трговска марка на The Domino Project, но ја имате нашата согласност да ја користите некомерцијално, за да ги поттикнете колегите да одат напред.

Оваа кратка (околу 80-тина страници) книга е последната книга на Seth Godin преку која тој не поттикнува да започнеме со нешто, да превземеме акција, да паднеме и повторно да станеме, да не се откажуваме, да го промениме светот иако тој и околината цврсто се противат на таквите промени…

Основната цел на книгата е да ве поттикне да започнете нешто. Не треба да чекате некој околу вас да каже ајде, едноствно вие бидете тој кој ќе поттикнува нови идеи, нови работи, нови начини, нови…

Seth вели дека скоро никој не вели „Јас започнав нешто.“ Точно, искуствено сметам дека никој не започнува нешто кога се му е дефинирано со опис и попис на работното место. Иновација = 0!

Кога работев во царина секогаш се обидував да ги подобрам тековните работни процеси преку различни мали но корисни иновации кои секогаш на крај остануваше само јас да ги користам. 🙂 Страв од ново? Страв од незнаење? Или пак страв да се променат нештата. Дури, и на еден состанок кај директорот бев нападнат дека некој си игра и прави различни бази на податоци надвор од она што се нарекува официјална IT структура во еден организациски систем. Но, тоа не беа играчки, денес тие бази станаа нераздвоен дел на работа на едно цело одделение. Јас ги викав калкулатори кои една работа наместо 10 дена да се завршува ја скратија на еден ден. И тие беа резултат на потребата на работниот процес, резултат на тоа што моите барања преку официјалната структура не беа исполнети (сигурно завршуваа во канта кај оние кои ме нападнаа) и секако резултат на потребата на зголемување на ефикасноста и ефективноста на одделението. Да не започнев сеуште ќе се работеше рачно.

Токму тоа преку оваа книга ни го кажува Seth Godin. Се зависи од нас.  Ова не значи дека треба да барате стратегија на син океан (книга за која ќе пишувам во друга прилика и во која пазарот авторите го делат на син и црвен океан – син океан без конкуренција и црвен океан со конкуренција). Една од најголемите пречки е што секогаш бараме перфектност, нешто што ќе го промени светот, нешто уникатно…

На едно место ја дефинирав веројатноста на успешност како број на успешни обиди во број на вкупни обиди. На пример ако имаме еден обид и тој е неуспешен, веројатноста е 0 (0/1). Ако имаме 2 обиди и двата се неуспешни, веројатноста повторно е 0 (0/2). Имаме 5 обиди и еден е успешен, веројатноста на успехот е 0,2 (1/5). Но, што доколку сме застанале на оној првиот обид? Вројатноста ќе останеше 0.

Во секој случај книгата е ОК, поттикнувачка и навлегува во некои основи на човековото размислување, страв, предрасуди… Секој претприемач ќе ја смета како нешто од корист, како еден манифест кој служи за поттикнување и превземање на судбината во сопствените раце.

post

Книга: Генерирање на бизнис модел

Книга: Генерирање на бизнис модел

Книга: Генерирање на бизнис модел

Бизнис модел е нешто што јасно и недвосмислено ги дава внатрешните и надворешните врски на еден бизнис. Бизнис модел ви помага јасно и недвосмислено да знаете што вашиот бизнис прави и како тоа го прави. Бизнис модел ги поврзува вашите снабдувачи преку вашиот бизнис со вашите купувачи. Бизнис модел е… најважното нешто за еден бизнис.

Доколку сте редовен читател на претприемач сигурно сте забележале дека сум голем подржувач на бизнис модел како еден елемент кој во многу „лични“ ситуации може да го замени и бизнис планот. Лични го ставив во наводници бидејќи сеуште кај нас преку бизнис модел не можете да комуницирате со инвеститори, банки и други институции кои обезбедуваат средства за малите бизниси.

Во овој пост сакам да претставам една книга насловена како Business Model Generation од Alexander Osterwalder и Yves Pigneur. Книга која можеби ќе го смени начинот на пишување на бизнис книги. Книга која можеби ќе го смени, ако веќе и не го менува начинот на моделирање на бизниси.

Од внатрешноста на книгата…

Книгата е навистина неконвенционална особенопоради тоа што не е напишана онака како што сме научиле да се пишуваат книгите кои обработуваат бизнис проблематика. Составена е од 5 дела:

 • Платна на бизнис моделот. Ова се алатки за дизајнирање, анализирање и опишување на еден бизнис модел. Овој начин на прикажување на бизнис моделот ги опаќа четирите главни подрачја на еден бизнис: потрошувачи, понуда, инфраструктура и финансиска одржливост на бизнисот.
 • „Модели“ на бизнис модели. Во овој дел од книгата авторите презентираат 5 модели од бизнис литературата. Сите модели се опишани преку јазикот на платната од првиот дел на книгата.
 • Дизајн. Овој дел од книгата опфаќа техники кои може да помогнат во дизајнирање на бизнис модели. Објаснети се 6 техники како увид во потрошувачи, идеи, визуелно размислување, прототип, приказни и сценарио.
 • Стратегија. Овој дел од книгата се однесува на реинтерпретација на стратегијата преку призмата на еден бизнис модел. Целта на овој дел е да обезбеди соодветни прашања за стратешка оценка на опкружувањето во кое егзистира постоечки бизнис модел.
 • Процес. Петиот дел од книгата дава еден процес во кој ќе се измиксаат сите претходни елементи за да се дизајнира еден сосема нов и иновативен бизнис модел.

За кого е оваа книга?

Првата корист од оваа книга ја забележувам за врвните менаџерите кои управуваат бизниси и кои се соочуваат секојдневно со ре-размислување за тековниот бизнис модел. Оваа книга ќе им помогне да го погледнат бизнис моделот на компанијата која ја управуваат со еден сосема поедноставен, но комплетен приказ. Оваа книга ќе им даде алатки, техники и процеси за редизајнирање на постоечкиот бизнис модел.

Освен менаџерите, тука се и претприемачите кои се карактеризираат со препознавање на пазарна можност и започнување на нов бизнис или пак развој на нивниот постоечки бизнис. Оваа книга ќе им даде алатки со кои ќе можат да си ги средат сопствените идеи и да ги проверат истите преку дизајн на еден бизнис модел.

И на крај како трета група на луѓе кои би можеле да „профитираат“ од оваа книга се сите бизнис консултанти, кои ќе можат целосно да го променат нивниот концепт на „помагање“ на бизнисите, тргнувајќи од центарот на проблемот па се до најситниот детал за подобрување на еден бизнис.

post

Книга: Поумно, побрзо, поефтино – Не здодевни, бесплатни стратегии за маркетинг и промоција на твојот бизнис

Книга: Smarter, Faster, Cheaper

Книга: Smarter, Faster, Cheaper

Маркетингот е променет и сеуште се менува во однос на начинот на пристап до потенцијалните потрошувачи.

Поумни, побрзи, поефтини наспроти поглупави, поспори и поскапи стратегии за маркетинг и промоција на бизнисот навистина претставува предизвикувачки за читање.

Како дојдов до оваа книга?

На Twitter објавив дека започнувам да ја читам книгата Нови правила во маркетингот од David Meerman Scott. Набргу потоа добив директна порака на истата платформа (Twitter) од David Siteman Garland (@TheRiseToTheTop) во која ми вели дека книгата која ја читам е одлична, а можам и да го погледнам интервјуто на неговиот сајт со авторот на книгата која ја читав. Веднаш кликнав на линкот, го погледнав видеото во кое имаше доста корисни совети и му се заблагодарив на David. Додека бев на неговиот сајт забележав дека набргу ќе излезе неговата книга насловена како насловот на овој пост.

По неколку недели додека преку мобилен телефон разгледував кои нови книги се излезени на Amazon налетав и на овој наслов. Не можев да одолеам бидејќи веќе на некој начин бев запознат со содржината и со авторот, па затоа со неколку кликови Kindle верзијата веќе беше во мојот телефон спремна за читање.

Како некој од Македонија (Јас) станав купувач и посетител на сајтот The Rise to The Top на David Siteman Garland. Едноставно преку една Twitter директна порака која не продаваше ништо, туку само понудуваше една дополнителна вредност за мене.

Што доколку пораката гласеше: Драган купи ја мојата книга и линк до Amazon.

Сигурно дека не би ја купил ниту би ја погледнал, затоа што добивам стотици такви пораки дневно, што преку социјални медиуми, што преку email пораки…

Ова е само една од стратегиите за кои се зборува во книгата. Стратегија, која очигледно преку мојот пример дава резултати.

Што претставува книгата?

Книгата веќе ја ствив во категорија во една од повредните книги во мојата лична колекција од 400 книги. Не затоа што е нешто спектакуларно прикажано, туку затоа што дава вредност, преку примери, лично искуство и искуство на огромен број на експерти и претприемачи кои David ги интервјуирал.

Книгата обработува тема која е многу актуелна последниве години – градење на препознатлив бренд преку интернет. Од градење на основа на бизнисот на интернет, преку билдање на содржина, споделување на содржина, „промоција на производ“ (во наводници бидејќи не се однесува на онаа традиционалната промоција туку промоција на новото време), комбинација на онлајн со офлајн маркетинг активности… авторот преку практични примери и совети не води низ процесот на градење на присутноста на бизнисот на интернет.

Неколку извадоци од книгата

Имам подвлечено (мислам електронски Highlight) многу елементи тука ќе споделам неколку:

 • Денес се потребни многу помалку пари, но повеќе пасија, повеќе личност, повеќе креативност и можност да се постане доверлив извор и лице во од, спротивно од шематскиот буткач на производот.
 • Поглупаво, поспоро, поскапо  претставува начин кој секогаш не учеле: Вие го маркетирате производот.
 • Спротивно на буткање на производот, овој метод се базира на тоа да станете доверлив извор, авторитет, некој кој другите го сакаат и веруваат.
 • Интернетот ви овозможува да зборувате со повеќе луѓе одеднаш и сеуште да постои чувство на интимност.
 • Потребни се три карактеристики за поумен, побрз и поефтин маркетинг: пасија, личност и знаење.

За кого е оваа книга?

Секоја книга е за секого кој сака да научи нешто ново, кој сака да навлезе во светот кој го обмислува авторот, кој сака да напредува духовно…

Но, не е секој за се. Сепак, првенствено оваа книга би ја препорачал на сите претприемачи на мали бизнис. Тоа се луѓето кои треба да започнат да ги применуваат новите стратегии и секако да престанат да ги трошат парите на активности кои се послабо даваат резултати.

Бидејќи се однесува на маркетинг, оваа книга е одлична и за сите оние кои се занимаваат со маркетинг.

И секако, книгата е добредојдена за сите менаџери кои на некаков начин се вклучени во донесување на одлуки за маркетингот.

post

Преглед на книгата Making Ideas Happen

Making Ideas Happen

Уште од самиот почеток на овој блог бизнис идеите се тема која доста ја разработуваме. Тие се основата и почетокот на секој бизнис, тие се денот Д во раѓањето на еден нов бизнис. Пред извесен период ја купив Kindle верзијата на Making Ideas Happen од Scott Belsky и моето првично искуство од овој нов начин на читање е на многу високо ниво за што повеќе пишував Технологија – промена на навики.

Она што во прв план можам да го кажам во однос на оваа книга е дека доста се разликува од досегашните кои сум ги прочитал за бизнис идеи. Додека повеќето книги се концентрираат на тоа како да се дојде до добра бизнис идеја Making Ideas Happen се концентрира како да добрите бизнис идеи постанат реалност (да се случат, да се трансформираат во еден успешен бизнис).

Бизнис идејата е еден од факторите кои во себе содржат бизнис потенцијална енергија (концепт кој јас го дефинирав и користам воподобрувањето на бизнисите). Но, постои опасност таа бизнис потенцијална енергија да не се претвори (трансформира) во кинетичка енергија (вистински бизнис, акција). Токму тој процес на трансформација на идејата во акција е опфатен во оваа книга.

Што опфаќа Making Ideas Happen?

Книгата започнува со следнава реченица:

Идеите не се случуваат затоа што тие се одлични идеи или заради случајност.

Значи не постои случајност или пак гаранција бидејќи идејата е одлична дека ќе успее. За да успее или да се случи идеата согласно Scott Belsky потребни е следниов збир:

Случување на идејата = Идеја + Организација + Заедница + Лидерски способности

Оваа книга опфаќа се совен доаѓање до идеите, односно самата идеја.

 1. Организација. Без соодветна организација која ќе даде соодветни акциски чекори и идни насоки за завршување на проектот (идејата) идејата може да биде заборавена и оставена некаде на страна без потенцијал да стане реалност.
 2. Заедница. Секоја идеја не смее да биде во изолација. Вашиот бизнис нема да биде само за Вас. Затоа овој концепт содржи и заедница до која треба да се распространи идејата. Освен распространувањето на идејата во оваа фаза потребно е и слушање како идејата би се подобрила.
 3. Лидерски способности. Се што е ново или креативно предизвикува отпор. Затоа ефективно лидерство во процесот на имплементација на бизнис идеи е неминовно за соодветен успех.

За кого е оваа книга?

Првенствено оваа книга е за сите претприемачи, сегашни или пак идни. Не верувам дека не постои човек кој нема барем една идеја за започнување на бизнис. Сите сме креативни, тоа е вродено кај човекот. Целиот живот се сведува на решавање на проблеми, а проблемите бараат креативност.

Но, некој има неколку а некој повеќе бизнис идеи. Не мора да значи само бизнис идеи, може да постојат и идеи за проекти, за активности, за прилагодување на животниот стил… Особена помош од оваа книга може да добјат сите оние кои имаат многу идеи, а слаба реализација. Со помош на книгата ќе научат еден процес како да ги трансферираат идеите од нешто абстрактно, непостоечко во нешто реално, опипливо.

Неколку извадоци кои ми беа интересни

Со помош на Kindle имав можност да потцртувам и да следам што другите подвлекле како интересно или важно во книгата. Од едно 50-тина highlights во книгата ќе извлечам неколку тука:

 1. За секоја идеја мора да пронајдете и да ги потенцирате акциите кои треба да ги превземете во вид на чекори.
 2. Колку се појасни и поконкретни Вашите чекори помал напор ќе имате во обид да ги комплетирате. Доколку чекорите се нејасни или комплицирани, веројатно ќе ги скокнете  и ќе се насочите на другите од Вашата листа кои се поедноставни.
 3. Кога станува збор за организирање на чекорите на дневна основа и како да ја алоцирате вашата енергија во реализација креирајте две листи: една за ургентни чекори и една за важни чекори.
 4. Направете дневни подрачја за фокусирање.
 5. Без разлика дали работите сами или со тим, посветеноста на раните чекори (акции) ќе помогне идејата да се материјализира.
 6. Голем дел од извршувањето зависи од упорноста.