post

[Апликација] CRM директно во вашето сандаче

Знаеме колку е важно да се менаџираат сите контакти и сите односи со купувачите, но и потенцијалните купувачи. Од првиот контакт, обиди за продажба па се до затворање на продажбата и понатамоѓни односи со купувачот.

За оваа цел, се попопуларни стануваат  CRM (Customers Relationship Management –  Менаџирање на односи со купувачите) системи.

Во некој од претходните постои пишував за една можност за користење на Gmail како еден CRM систем. Двата постоа се насловени како:

Презентираните можности се навистина корисни кога станува збор за еден мал бизнис и претприемач кој сака да изгради солиден систем за следење на сите негови активности во однос на потенцијалните купувачи и купувачи.

Имајќи во предвид дека денес голем дел од комуникацијата на еден бизнис со купувачите се одвива преку епошта и се повеќе стануваме зависни од нашиот email систем, повеќе од потребно е да имаме систем кој ќе обезбеди едноставна и корисна интеграција помеѓу епоштата и CRM системот. Токму за таа цел беа и напишани претходните два постови.

Пред некој ден налетав на една апликација во вид на екстензија за Google Chrome која едноставно интегрира еден солиден CRM систем во вашиот Gmail. Апликацијата е наречена како Streak. Интересно е што има повеќе опции за користење како Продажба/CRM, подршка преку епошта, развој на производ, следење на багови при развој на апликации, менаџирање на кандидати за вработување…

Се забележува дека оваа апликација е многу покомплексна и со многу повеќе опции за еден бизнис отколку само CRM  систем. Еве го првиот прозорец кој се појавува по самата инсталација:

CRM систем

Од друга страна, овозможува лесно следење и менаџирање на сите процеси на еден логички и нормално прилагодлив начин од вашата срана преку дизајн на една продажна или маркетинг инка низ која ќе се движат сите контакти и активности од ваша страна и од страна на купувачите.

CRM систем

Апликацијата е сеуште во бета верзија и е бесплатна. Но дизајнерите планираат да воведат премиум план со дополнителни карактеристики за кој ќе реба да се плаќа. Но, според нив секогаш ќе имаат и бесплатна верзија.

Повеќе детали за функционирањето можете да погледате во видеото подолу. И секако пробајте, ништо нема да загубите, но доколку добиете, добивката ќе биде огромна за вашиот бизнис.

post

[Видео] Видови на купувачи

Купувачите како “срцето” на секој бизнис се единствените кои овозможуваат нормално функционирање на бизнисот.

Но, сепак потребно е да се знае дека тие се многу покомплицирани отколку еден индивидуалец за кој сметате дека е ваш купувач.

Во видео презентацијата се дадени неколку видови најзначајни купувачи кои имаат или ќе имаат влијание врз вашата продажба и бизнисот воопшто.

post

Користење на Gmail и Evernote како CRM систем

Evernote Минатиот месец напишав еден пост за тоа како може да се користи Gmail како CRM систем (систем за менаџирање на односите со потрошувачите ) од страна на еден претприемач или за целите за еден мал бизнис. Gmail дава доста добри можности за внесување на податоци за потрошувачите и потенцијалните потрошувачи.

Но, понекогаш природата на бизнисот е таква да самите податоци за секој клиент може да дојдат во една навистина несредена форма. На пример, слики, текст, честа email комуникација, материјали за проекти, понуди, одговори… Иако може да се најде начин како сето ова да се спакува преку Gmail, но тука би сакал да споделам една креативна можност да се комбинираат Gmail и Evernote за ти како еден претприемач биднеш многу поорганизиран во однос на тие односи како со потрошувачите така и со потенцијалните потрошувачи.

Во претходниот пост за Evernote кој беше објавен на претприемач насловен како може ли поголема продуктивност со Evernote наведов повеќе идеи за користење на оваа апликација во кои не беше опфатена темата во овој пост. Но, како што наведов се повеќе се играм во однос на користење на оваа апликација и постојано наоѓам нови креативни начини на користење на истата.

Како едно надополнување во однос на користење само на Gmail каде може да собираш информации за твоите потрошувачи, за твоите потенцијални потрошувачи, да вршиш сегментација, можеш да ги следиш твоите маркетинг активности поврзани со email со секој од твоите потрошувачи, можеш да научиш повеќе за нив, можеш да изградиш подобри односи со нив, со помош на Evernote ќе можеш да ги следиш и сите други маркетинг активности поедноставно, да додадеш едноставно било што друго поврзано со нив и секако да имаш едноставен и брз пристап до информациите.

Ајде да видиме како може да се комбинираат овие две алатки.

#1 Креирање на нотеси во Evernote

Контејнер и нотеси во Evernote

Контејнер и нотеси во Evernote

Првин мора да започнеш со добра организација во Evernote преку креирање на соодветни нотеси. На пример, организацијата на нотеси во Evernote се изведува преку Stacks (именуван контејнер за нотеси) и Notebooks (нотеси). Значи, логиката е да има по еден уникатен контејнер со повеќе нотеси во истиот. Ваквиот начин ни овозможува организирање и расчленување на две нивоа, што можеби претставува и една ограниченост и недостаток кој го забележав во апликацијата бидејќи полесно е да имам еден контејнер со клиенти и во истиот нотеси за различни клиенти и во тие нотеси уште поднотеси кои би можеле да бидат, контактирано, одговорено, генерални информации, состаноци…

Но, во секој случај и ваквиот начин ни одговара, доколку добро се организираме. Во овој случај би имале по еден контејнер (stack) за секој клиент во кој ќе бидат содржани различни нотеси. На пример би имале:

 • Клиент 1 контејнер (нотес 1, нотес 2, нотес 3, …)
 • Клиент 2 контејнер (нотес 1, нотес 2, нотес 3, …)
 • Клиент 3 контејнер (нотес 1, нотес 2, нотес 3, …)
 • Клиент n контејнер (нотес 1, нотес 2, нотес 3, …)

Кога станува збор за нотеси тие ќе зависат од твоите потреби, но како еден пример како би можел да ги организираш може да ги користиш следниве идеи:

 • Контакт од твоја страна
 • Одговор
 • Информации за потрошувачот
 • Состаноци…

Следното нешто на што добро треба да размислиш се ознаките (tags) на секоја белешка која ќе оди во одреден нотес заради поедноставен пристап во иднина и помош во пребарувањето.

Кога веќе ќе ги имаш определено структурата на организацијата и клиентите може да преминеш во следната фаза, интеграција со Gmail.

#2 Интеграција на Evernote со Gmail

Пред да започнеш со самата интеграција, сакам да напоменам дека не треба да очекуваш целосна автоматизација. Но, целта на CRM систем не е да работи без човек, туку да биде организиран од страна на човекот и да се користи од страна на човекот.

Интеграцијата на Gmail со Evernote ќе ти помогне малку во автоматизирање на самиот процес преку користење на опцијата филтри во Gmail. Така, првин треба да изработиш филтер за секој од твоите клиенти.

Филтер во Gmail за интеграција со Evernote

Филтер во Gmail за интеграција со Evernote

Филтер во Gmail кој ќе ги праќа email-овите во Evernote

Филтер во Gmail кој ќе ги праќа email-овите во Evernote

На втората слика е покажана акцијата која филтерот ќе треба да ја направи, а тоа е email-от од клиентот да го прати како белешка во твојот Evernote акаунт (Evernote ти дава посебен email акаунт кој се користи за праќање на белешки преку email). Запомни дека постапката треба да ја повториш, но со филтер кој ќе користи To како на првата слика за email-ови кои ги праќаш на тој клиент.  На ваков начин секој email кој ќе го добиеш од твојот клиент или потенцијален клиент или пратиш автоматски ќе се покаже и како забелешка во Evernote со што нема да мора рачно да ги внесуваш тие контактирања.

Секоја ваква забелешка нема да биде веднаш во вистинскиот контејнер и клиент како нотес во Evernote туку ќе оди во посебен фолдер кој ти е изберен за внесување на белешки. Така да ќе треба секоја нова забелешка добиена преку Gmail да ја ставиш во нотесот за кој клиент се однесува. Оваа од друга страна е добро, бидејќи ќе бара да влезеш во апликацијата и да ја најдеш забелешката која треба да ја пренесеш во соодветен нотес, а во исто време и да ја едитираш со твои забелешки или идеи за идни активности во однос на таа белешка.

#3 И што потоа?

Сега кога веќе имаш организиран систем, твојата работа ќе биде да го полниш и со останати информации или белешки поврзани со потрошувачот. Еве некои примери како можете да го користите она што го креиравте до сега:

 • Можете да ставите забелешка со твои идни активности и да користите check box во таа забелешка за што Evernote има одлично решение, со тоа да креирате посебна To-Do листа за вашите идни активности.
 • Можете да направите контакт листа со слика, адреси, контакт детали за вработените, родендени на тие вработени кај тој ваш потрошувач доколку ги има. Секако еден дел од работата на CRM е да градите односи со потрошувачите. Дали, праќање на роденденска честитка нема да ви помогне да тие односи бидат на едно повисоко ниво.
 • Можете се она што ќе дознаете за потрошувачот да го внесете во вид на белешки. Каде јаде, каде пие кафе, со кого се дружи, каде излегува, што сака, што не сака, какво пиво пие и дали пие… Можеби сите овие прашања ви изгледаат смешно, но верувајте може да ви се најдат. Колку повеќе знаеш толку подобри односи ќе изградиш, а колку подобри односи ќе изградиш, толку подобар бизнис ќе имаш со тој потрошувач.

Ова се само како идеи, сепак вашата креативност е таа која ќе ве води низ процесот.

#4 Подобрувај

Колку повеќе ќе го користите системот, толку подобро ќе бидете испраксирани со што ќе дојдете до многу идеи за подобрување.

***

Мора да напоменам дека Evernote може да биде секаде со тебе. Го има како мобилна апликација. Го има за таблети, за десктоп компјутери, но и веб верзија.

post

Како да го привлечеш твојот идеален купувач?

Твојата работа како еден претприемач е секогаш да работиш на привлекување на нови потрошувачи за твојот бизнис. На ова се базира растот на твојот бизнис. Тоа е дополнителна бизнис потенцијална енергија за твојата компанија.

Но, привлекување на купувачи за твојот бизнис те чини пари. Сакаш да бидеш присутен секаде каде што се наоѓаат твоите потенцијални купувачи. Оваа присутност бара напор, време и пари.

Зошто би сакал да ги фасцинираш потенцијалните купувачи доколку тие немаат интерес за твоите производи или услуги?

Зошто би сакал да ги фасцинираш потенцијалните купувачи доколку тие ги немаат проблемите кои твојата компанија ги решава?

Сигурно не сакаш да ги фасционираш таквите потенцијални потрошувачи, туку сакаш да ги привлечеш идеалните потрошувачи за твојата компанија.

За таквите потрошувачи вреди напорот, времето и парите вложени за нивно привлекување. Тие имаат поголем потенцијал да конвертираат во купувачи, бидејќи тие веќе имаат потреба од твоите производи или услуги, и секако сакаат да ги решат проблемите кои твојата компанија може да ги реши за нив.

Во продолжение се дадени 4 чекори кои ќе треба да ги преземеш доколку сакаш да ги привлечеш идеалните купувачи за твојата компанија.

#1 Целен пазар

Кој е твојот целен пазар?

Треба да го знаеш одговорот, бидејќи твоите идеални потрошувачи се токму на тој пазар. Треба да ги пронајдеш таму.

Без прецизно знаење на целниот пазар, нема да можеш ниту да ги најдеш твоите идеални потрошувачи.

Затоа треба да го опишеш твојот целен пазар. Користи демографија, социологија, географија или било што друго што ќе ти каже каде се наоѓаат твоите идеални купувачи.

#2 Твоите идеални потрошувачи

Знаеш ли кои се твоите идеални потрошувачи?

Дали тоа е Перо, сопственик на мал бизнис кој продава мобилни телефони и има потреба од рекламирање на неговиот бизнис? Или тоа е Елена, која сака да има сопствена пекара и има потреба од консултации за започнување на бизнис?

Повторно, кои се твоите идеални потрошувачи?

Размисли за ова:

 • Тие се дел од твојот целен пазар.
 • Тие имаат потреби за твоите производи и услуги.
 • Тие треба да имаат проблеми кои твојот бизнис ги решава.
 • Тие треба да имаат страсна желба за да ги решат тие проблеми.
 • Тие мора да бараат можни решенија за нивните проблеми.

Опиши го твојот идеален купувач користејќи ги погоре опишаните потреби за некој да може да влезе во категорија на твојот идеален купувач.

#3 Лоцирај ги

Сега знаеш кој е твојот целен пазар и ги знаеш твоите идеални потрошувачи. Следното нешто што треба да го преземеш е да ги лоцираш.

Каде се твоите идеални потрошувачи?

Каде одат, каде јадат, каде работат, каде ги бараат решенијата за нивните проблеми…?

Сите овие прашања се важни за тебе и за твојот бизнис доколку сакаш да изградиш присуство на твојот бизнис на тие места и нормално, да ги привлечеш.

#4 Начини за привлекување

Можеш да бидеш присутен на сите тие места каде што се наоѓаат идеалните купувачи, но доколку не успееш да го привлечеш нивното внимание нема да можеш да ја исполниш целта, а тоа е да привлечеш колку што може повеќе од нив.

Размисли за овие прашања:

 • Како можеш да им пристапиш?
 • Како можеш да комуницираш со нив?
 • Која ќе биде првата работа за која ќе комуницираш со нив?
 • Како ќе кажеш приказна за слични проблеми?

Доколку ги одговориш прашањата, ќе знаеш како да ги привлечеш. Денешниот бизнис свет не е место каде едноставно ќе ги закачиш твоите маркетинг материјали и ќе се здобиеш со потребното внимание.

Таму, на твојот целен пазар, постојат многу ентитети кои се обидуваат да го привлечат истото внимание за истите лица кои ти се обидуваш да ги привлечеш. Мора да бидеш попаметен, и да го искористиш твојот потенцијал.

Затоа комуницирај, не продавај. Едуцирај, не продавај. Гради односи, зголеми го кредибилитетот и довербата, биди нивен пријател… (Повеќе за тоа како до позитивно влијание врз идеалните купувачи можете да видите во вебинарот насловен како: Како потрошувачите да те изберат тебе место конкуренцијата.) Доколку успееш во ова, ќе зграбиш многу поголемо внимание и привлекување на твоите идеални купувачи.

post

Слушање како нова бизнис функција

Слушање Дали ги слушате вашите потрошувачи?

Дали ги слушате вашите потенцијални потрошувачи?

Видот на малите бизниси кој го познававме во минатото полека но сигурно се губи од сцената на денешниот бизнис свет.

Некои од нив се трансформираат и започнуваат да ги користат новите алатки за водење на бизнис. Некои од нив едноставно исчезнуваат бидејќи едноставно не сакаат да ги прифатат промените. Но, и некои од нив кои сеуште не исчезнале, набргу ќе исчезнат доколку не превземат нешто за да се променат самите себеси.

Мора да започнеш да го слушаш твојот пазар.

Слушај ги твоите потрошувачи и потенцијални потрошувачи

Денес твоите потрошувачи и потенцијални потрошувачи се помоќни од било кога во минатото. Тие се опремени со алатки наречени како социјални медиуми кои им овозможуваат да ја распространат нивната мисла со светлосна брзина. Тие можат да и помогнат на твојата компанија преку споделување на добар збор за тебе, твојот бизнис, твојот бренд или пак твоите производи и услуги. Но, исто така тие можат да те нападнат и создадат лошпублицитет за твојот бизнис.

Затоа како еден претприемач секогаш мора да бидеш блиску до твоите потрошувачи и потенцијални потрошувачи. Мора да започнеш да ги слушаш секаде каде што се наоѓаат, да одговараш и да комуницираш со нив.

Мора да им помогнеш доколку се обидуваат да најдат решение за нивните проблеми, мора да комуницираш со нив за темите на твојата експертиза. Мора да се извиниш за некои твои грешки кога тие зборуваат за нив и да им понудиш можности да се поправат грешките.

Слушај ги твоите конкуренти

Од друга страна, тука се и твоите конкуренти кои што исто така мора да ги слушаш. Што тие велат, нудат, користат, како комуницираат со нивните потрошувачи и потенцијални потрошувачи…? Сите овие прашања се вредни за тебе и твојата компанија бидејќи може да се користат во процесот на учење и подобрување на бизнисот во иднина.

На пример, можеш да дојдеш до конверзација помеѓу твоите конкуренти и нивните незадоволни потрошувачи. Зошто да не започнеш конверзација со тие потрошувачи и да се обидеш да ги конвертираш во твои задоволни потрошувачи.

Ова е нов вид на разузнавање кое може да ја зголеми твојата бизнис потенцијална енергија.

Што треба да слушаш?

Мора да слушаш се што се однесува за:

 • Твојот бренд,
 • Иметона твојата компанија,
 • Името на твојата компанија плус придавки,
 • Индустрија,
 • Производи и услуги,
 • Главните конкуренти,
 • Конкурентските производи и услуги,
 • Твоите тековни потрошувачи и нивните имиња или имињата на нивните компании,
 • Конверзацијата на твоите тековни потрошувачи…

Како што можеш да забележиш слушањето станува една од најважните бизнис активности денес. Тоа е нова функција која носи нова и ја зголемува постоечката бизнис потенцијална енергија на твојот мал бизнис.

Што мислите за слушањето како една бизнис функција? Дали го користите слушањето и што слушате за вашиот бизнис?

post

4 Знаци дека потрошувачите мислат вие сте број еден

JV Партнерство како маркетинг средство

4 знаци дека потрошувачите мислат вие сте број еден

Постојат многу знаци кои мора да бидат следени од страна на претприемачите. Едни од нив се знаци кои ќе ти кажат дека твоите тековни потрошувачи се лојални на твојот бизнис, вашата компанија или вашиот бренд.

Понекогаш претприемачите се премногу концентрирани во донесување на нови потрошувачи воо бизниснот (во продажната инка). Нови потрошувачи се нешто што секој сопствени на бизнис го сака. Како и да е, без задржување на постоечки потрошувачи не може да се очекува раст на бизнисот иако ќе се внесуваат нови. Вашиот бизнис на ваков начин ќе остане на исто ниво и веројатно по извесен период ќе почне да страда поради недостаток на потрошувачи.

Да зборуваме малку за 4 можни знаци кои ќе ви кажат нешто за постоечките потрошувачи.

1. Доаѓаат и го повторуваат купувањето

Запрашајте се себеси со следниве прашања:

 • Колку од тековните потрошувачи не се враќаат и не го повторуваат купувањето?
 • Зошто не се враќаат и него повторуваат купувањето?

Одговорот на овие прашања ќе тиги даде можните места каде ќе можете да направите значајни подобрувања во вашиот бизнис.

На пример, доколку не се враќаат бидејќи квалитетот на производот не е во ред, подобрете го квалитетот. Доколку не се враќаат поради продавачот, сменете го или едуцирајте го продавачот.

Од друга страна доколку се враќаат и го повторуваат купувањето ќе знаете дека вашиот бизнис е на вистинскиот пат.

2. Го споделуваат нивното неверојатно искуство со вашиот бизнис

Втор знак кој ќе ви каже дека вашите потрошувачи се приврзани за вашиот бизнис е доколку тие го споделуваат нивното искуство со нивните блиски.

Мора да го следите нивното однесување по завршување на купопродажбата. Доколку се на социјалните медиуми, следете ги, и откријте што тие зборуваат за вас, вашиот бизнис или пак вашиот бренд.

Доколку не кажат ништо, веројатно нешто не е во ред, или пак не се импресионирани. Велам веројатно бидејќи не значи дека мора да биде нешто лошо. Како и да е, можете да се осигурате едноставно доколку ги прашате за нивното искуство со вашиот бизнис. Прашајте ги што сакаат, а што не сакаат. Помогнете им и тие ќе ви помогнат да го подобрите вашиот бизнис.

3. Ги донесуваат нивните блиски во вашата продажна локација

Овој знак не функционира за бизниси кои не се базирани на локација. Како и да е, доколку вашиот бизнис е ресторан, продавница на мало, сендвичара или пак нешто слично базирано на локација каде се остварува купувањето, овој знак ќе ти каже значајни работи за твоите потрошувачи.

4. Се чувствуваат како дома

Не сакам да купувам од продавници каде продавачот ме прави нервозен. Веројатно, никој не сака да купува некаде каде што не се чувствува пријатно.

Прашајте ги вашите купувачи за тоа како се чувствуваат кога се наоѓаат во вашиот бизнис. Прашајте ги што сакаат да биде имплементирано што ќе го подобри нивното искуство и чувства кога се наоѓаат во процесот на купување.

Одговорите ќе ви ги дадат можните елементи кои бараат подобрување.

 

post

Како до повеќе купувачи?

Како до потенцијални потрошувачи?

Како до потенцијални потрошувачи?

Како до потенцијални купувачи?

Навистина интересно и постојано актуелно прашање за секој претприемач. Нема кој не сака да го знае одговорот.

Но и да го знаеме одговорот, истиот е променлива категорија. Денешниот одговор не мора да биде ист како утрешниот.

Претприемачот при водење на бизнис постојано претставува еден вид на пронаоѓач на нови потрошувачи за негов бизнис.

Еден рибар знае како до улови риба. Знае кои алатки му се потребни, какви временски услови и на што најмногу рибата гризе. Но, тоа е во риболовот. Во бизнисот не е толку едноставно.

Што сакате да „уловите“?

Во бизнисот прво треба да знаете што сакате да уловите. Ова значи треба да знаете кои се Вашите идеални потрошувачи. Заради тоа потребно е да ги опишете во минимум следниве термини:

 • возраст
 • пол
 • вработеност
 • приходи
 • место на живеење
 • образование
 • брачен статус.

Каде се наоѓаат тие?

Откако ќе имате јасна претстава за тоа кои се Вашите потрошувачи, следно што ќе мора да откриете е каде тие се наоѓаат. Следниве прашања ќе ви помогнат во откривање на нивната локација:

 • Каде се движат?
 • Каде јадат?
 • Каде пијат кафе?
 • Која телевизија гледаат или кое радио слушаат?
 • Каде работат?
 • Каков спорт следат?

Што им го привлекува вниманието?

Знаете кои се вашите потенцијални купувачи и знаете каде се наоѓаат. Ајде малку пробајте и вие да бидете таму и едноставно слушајте и вклучете се во конверзацијата. Слушајте и разговарајте, а притоа забележувајте што е она што им го привлекува вниманието.

Можете да го имате најдобриот бизнис. Можете да ги имате најдобрите производи и/или услуги. Но, доколку потенцијалните купувачи не слушнат за вас, доколку не им го привлечете вниманието, тие нема да дојдат и да купуваат. Не, затоа што не ве сакаат, туку затоа што не ве знаат и познаваат.

Ова е многу важен елемент за кој во Премиум Претприемач имаме издвоено цел модул кој трае скоро два месеци.

Кои алатки ќе користите?

Знаете кого треба привлечете, знаете каде се наоѓаат тие кои треба да ги привлечете и знаете што им го привлекува вниманието. Сега изберете ги алатките со кои ќе настапите за да ве дознаат и за да им го привлечете вниманието.

Па што чекаш? Акција….

post

5 Тајни кои купувачите нема да ви ги кажат

5 тајни кои купувачите нема да ви ги кажат

5 тајни кои купувачите нема да ви ги кажат

Сметам дека не постои претприемач кој не би сакал да знае што купувачите мислат за неговиот бизнис. Како и да е, тоа мислење во повеќето од случаите останува затворено кај самите купувачи кое ќе биде споделено со лицата со кои тие сакаат да ја споделат. Доколку пак тоа мислење е негативно, тајната ќе се распространи како вирус помеѓу неговите пријатели, потоа пријатели на пријатели итн.

Секогаш ќе постојат одредени тајни кои купувачите ќе се обидат да си ги задржат само за себе. Вашата задача како претприемач е секогаш да се обидете да најдете начин како да дојдете до тие тајни и да ги користите во Вашите секојдневни активности за бизнис подобрување.

Можете да користите различни техники за прибирање на тоа знаење за нивните тајни, но најкористено и најпрактично е едноставно да ги прашате за нивните мислења во однос на Вашиот бизнис. Од друга страна, тука е и Вашиот продажен тим кој секојдневно е во контакт со Вашите купувачи и едноставно може да постави прашање или да го набљудува нивното невербално однесување кое може во голем дел да ни каже за нивните тајни.

Едноставно правило е: Доколку не прашате, тие нема да ви кажат.

Во продолжение се дадени 5 основни тајни кои купувачите на своја волја нема да ви ги кажат.

1. Што тие не сакаат во вашиот бизнис?

Доколку не ги прашате тие едноставно нема да ви кажат што е она што тие не го сакаат во вашиот бизнис. Различни купувачи имаат различни елементи кои ги сакаат или не ги сакаат (прочитај во Оптимизација за потрошувачи).

Тренирајте го вашиот продажен тим да го чита невербалното однесување на купувачите за да најде знаци на незадоволство и едноставно да ги праша што е тоа што кај нив предизвикува незадоволство.

Користете ги тие информации за соодветни подобрувања за да ги направите тие купувачи позадоволни од вашиот бизнис.

2. Зошто уживаат во бизнисот со вас?

Доколку тие уживаат во бизнисот со вас, тогаш тие ќе се вратат и ќе го повторат истото. Како и да е, како што поминува времето нивните потреби ќе се менуваат и вашиот бизнис мора да се прилагоди на новокреираните потреби на пазарот.

Од друга страна, доколку нешто во вашиот бизнис предизвикува вистинско уживање за вашите купувачи ќе можете тоа да го нагласите во сите ваши маркетинг кампањи. Доколку знаете во што најмногу тие уживат ќе можете да ги подобрите тие елементи и да креирате уште поголема „уживанција“ за вашите купувачи.

Затоа прашајте ги што креира најголемо уживање за нив во бизнисот со вас. Користете ги тие информации за да креирате уште поголема продажба со тековните купувачи и во исто време да опфатите повеќе купувачи.

3. Зошто ве напуштаат?

Некои купувачи може да бидат незадоволни заради нешто и сепак да го продолжат бизнисот со вас. Но, некои едноставно ќе ве напуштат и ќе се свртат кон вашите конкуренти.

Мора да вложите напори за да го запрете тој тренд на напуштање. Како и да е, за да започнете да реагирате на таков тренд ќе мора да знаете зошто ве напуштаат. За ова ќе можете да јандете информации на неколку начини:

 • Места каде тие можат да се жалат (блог, вебсајт, продавница, продажен тим, состаноци…)
 • Социјални медиуми
 • Форуми

Користете ги тие информации за да ја подобрите вашата компанија. Кога и да можете да одговорите на таквите поплаки, одговорете со ветување дека сето тоа ќе биде поправено во точен временски период.

4. Што друго сакаат од вашиот бизнис?

Секогаш ќе постои нешто екстра што ќе биде посакувано од вашата компанија. Оваа информација е една од најважните информации која секој претприемач сака да ја има и да ја искористи.

Едноставно прашајте ги вашите најважни купувачи што уште тие сакаат од вашиот бизнис, или пак искористете анкета за соодветна анализа.

5. Колку се спремни да платат?

Цените претставуваат важен бизнис елемент за секој претприемач. Вие ќе мора да ги пресметате цените така да тие ги задоволат двете страни – бизнисот и купувачите.

Мала е веројатноста дека ќе ви кажат колку се спремни да платат. Затоа мора да прашате и да го следите нивното однесување за да собирате податоци за овој вид на нивни тајни.

Со оваа информација во вашите раце, ќе можете да ги прилагодите вашите ценовни стратегии со што ќе се стекне поголема продажба за вашата компанија.

post

Потреби на потрошувачи преку WeShop

Секој претприемач сонува полесно и поедноставно да ги знае потребите на неговите потрошувачи. Знаете дека доколку сте ги сегментирале потрошувачите согласно RFM формулата Вие ги анализирате врз основа на пари, време и нарачки. Некои ќе имаат само едно купување и ќе се изгубат. Некои ќе го повторат. Исто така особено е интересно да се има информации за потрошувачите кои согласно Портфолио приод за менаџирање на потрошувачи спаѓаат во квадрантот на потрошувачи со слаба сегашна и висока идна потенцијална вредност. Овие потрошувачи треба да ги задржиме, тие едноставно не тестираат на почетокот и одлучуваат дли ќе останат во бизнис со нас.

Затоа многу вредна информација за еден претприемач е да го знае искуството на тие потрошувачи со неговиот бизнис. Тешко е да се очекува дека некој ќе дојде и ќе Ви каже не ми се допаѓа тоа, тоа и тоа, промени го за да продолжиме бизнис. Поверојатно е незадоволниот да се сврти кон други можности (конкуренцијата).

WeShop Мрежа на потрошувачи

WeShop Мрежа на потрошувачи

Интересна мрежа на потрошувачи гради WeShop.

Што претставува WeShop?

Согласно нивната официјална страна овој сервис претставува:

Мрежа на потрошувачи. Потрошувачите ја користат WeShop платформата за да споделат информации за купување на бесплатна и анонимна основа, распространат потреби за продавачите, формираат мрежа базирана на различни интереси и да се приклучат на пазарот на еден на еден основа.

Едноставно кажано преку овој сервис ќе се обезбеди размена на информации помеѓу потрошувачи, но и достапност до квалитетни информации за бизнисите кои може да ги користат информациите за да не ги направат грешките на другите бизниси или пак доколку се најдат директно да го подобрат сопствениот бизнис.

Сервисот е сеуште во бета верзија.

Поволности за бизниси

Сервисот ги продава анонимните податоци купувачки навики на потрошувачите кои го користат сервисот на бизнисите што има потенцијал да претставува солиден извор на квалитетни информации. Овие информации се локализирани што значи дека еден бизнис ќе може да добие информации и на локално или регионално ниво, односно од онаму од каде што се неговите купувачи.

Од друга страна бизнисите може да им пристапат на потрошувачите кои се дел од WeShop сервисот со целосно персонализирани понуди согласно нивните потреби. Но, овој процес не значи дека бизнисите ќе ги добијат контакт информациите на потенцијалните купувачи, туку целиот процес едноставно се одвива преку оваа платформа.

Во секој случај интересна социјална мрежа, која има потенцијал да се рашири меѓу бизнисите и купувачите. А колку ќе успее зависи колку луѓето ќе ја прифатат (во моментов има над 15000 членови). Но, како идеја за она што бараат во светот е интересно.

post

Купувачот секогаш има повеќе алтернативи

Секогаш има барем уште една алтернатива

Секогаш има барем уште една алтернатива

За овој пост поттик добив од пред некој ден кога во разговор со еден пријател додека пиевме кафе разговаравме за нов производ/услуга кој тој планира да го воведе во сопствениот бизнис. Не дојдовме до конкретна одлука, но затоа отворивме теми од различни агли преку очите на еден иден купувач на една таква услуга.

Не ни требаше, компјутер, ниту мобилен телефон, едноставно еден бележник и пенкало. Се извинувам телефонот го употребивме за една информација за аутсурсинг цена од една компанија.

На сликата е претставен една таква груба анализа која изведовме, но бројките и ставките користени во бележникот од сликата не се исти со оние кои во реалноста ги калкулиравме. Целта е само да се даде едноставен пример за тоа како може да се одвива споредба на алтернативи.

Секогаш постојат повеќе алтернативи за купувачот!

Оваа е основната претпоставка од која Вие како претприемач ќе треба да тргнете секогаш кога ќе планирате воведување на нов производ и/или услуга. Секогаш постојат повеќе алтернативи за еден купувач.

Ставете се вие во позиција на еден купувач. Кога набавувате нова опрема за Вашиот бизнис барате повеќе понуди, контактирате со повеќе компании, разгледувате различни можности. Сето тоа е пред да ја донесете одлуката за купување. Така и Вашиот потенцијален купувач првин ќе анализира, мери, споредува за да на крај донесе одлука со избор на една алтернатива.

Затоа пред да донесете одлука бреинстормирајте повеќе алтернативи кои би можеле да му дојдат на ум и на потенцијалниот купувач.

Претворете ги во една единица мерка!

Откако ќе дојдете до неколку алтернативи кои Вашиот потенцијален купувач би можел да ги користи во анализата претворете ги истите во една единица мерка. Вообичаено во вакви ситуации се користи износот на пари како единица мерка.

Во овој случај ние тргнавме од цената на чинење на новиот производ услуга, добиена врз основа на трошоци плус методата. Потоа ја определивме цената на чинење на втората алтернатива врз основа на трошоците што потенцијалниот купувач би ги имал со избор на таа алтернатива.

На ваков начин ги добивме трошоците за потенцијалниот купувач за една година.

Определете ги трошоците за подолг период!

Колку подолгорочно гледаме ќе можеме да го видиме влијанието на парите при донесување на одлука за купување. Во некои случаи ова не мора да биде потребно. Доколку се работи за производ со пократок рок, на пример храна не е потребно да гледате какви финансиски импликации ќе има по една две или 5 години. Во овој случај се однесуваше на производ кој се користи подолгорочно.

На ваков начин дојдовме до еден резултат дека алтернативата 1 што претприемачот сака да ја понуди ќе го чини потенцијалниот купувач 1.200.000 денари за 5 години, додека алтернатива 2 без да користи услуга од бизнисот ќе биде поевтина и тоа 1.044.000 денари за 5 години. Разликата е 156.000 денари.

На крај нешто најважно… Бреинстормирај корисности!

Сега кога ја знаеме разликата дека нашиот производ или услуга ќе биде поскап од останатите пазарни алтернативи, мораме да одговориме на прашањето: ЗОШТО? Но, зошто поставено не од наша страна туку од страна на потенцијалниот купувач.

Што ќе добие потенцијалниот купувач за разликата во цената, а ќе претставува корисност за него?

Дали тоа ќе биде бесплатен сервис, одржување…? Или пак осигурување, безбедност, стабилност…?

Мора прецизно да бидат дефинирани овие корисности кои немаат директни финансиски импликации. Во многу ситуации тома може да бидат невидливи ефекти кои мора потенцијалниот купувач да ги знае, или да му бидат предочени пред да донесе одлука за купување.