post

Оптимизација за пребарувачи e континуирано подобрување

Ајде да се навратиме на темата за која не пишував долго време – SEO или оптимизација за пребарувачи.

На тој линк ќе ги најдете сите наслови од серијалот кој ќе ве воведе во основите на проблематиката кој иако е од 2010 година сеуште околу 90% од работите држат вода и се применливи и може да ви донесат резултати.

Ако не пишував, тоа не значи дека мојата лабораторија подесена за таа намена не работеше во овој период. Додјов до многу нови сознанија за кои ќе ми треба многу поголем простор, но и многу нестабилни сознанија затоа што во овој период се случи Panda и Pinguine и секако донесоа многу новитети во самата тематика.

Продолжи…

post

SEO Оптимизација за пребарувачи: 5 Најчести грешки

 

Дојдовни линкови

Дојдовни линкови

Грешките се составен дел од нашиот живот. Но, понекогаш може да бидат кобни, и особено кога станува збор за оптимизација за пребарувачи (SEO).

Тука сакам да потенцирам 5 грешки, кои спаѓаат во групата на ненамерни или несвесни грешки кои што може и во најголем број на случаи се прават. Првин ги забележав во анализите на повеќе веб сајтови, но ги забележав дека и јас лично ги правам доколку не издвојам половина час пред да се објави нешто и да се елиминираат истите.

Па, предлагам да започнеме.

1. Густина на зборови

Ова е една од најчестите ненамерни грешки, особено кога станува збор за примарен клучен збор содржан во текстот наменет за објавување на интернет. Нормално е доколку темата е за тој примарен збор истиот да биде повеќепати повторуван. Но, премногу повторување (или голема густина) е штетно за оптимизираноста на тој текст.

На пример, она што го забележав при пишување за Entrepreneurship in a Box (во најголем дел моите откритија се од анализите преку тој сајт за што дури и изградив еден scoring систем кој пред објавување треба да ми даде процентуална оптимизираност на постот) е дека скоро 80% зборот business ми излегува со преголема густина и тоа ненамерно или несвесно. Па затоа, за да ја зголемам процентуалната оптимизираност вршам измена на првичниот текст за тие зборови така што на одредени места каде е тоа соодветно користам company наместо бизнис. Со што доаѓам до посакуваното ниво за да не направам грешка.

2. Недостаток на примарен збор

Моите анализи за кои во некои постови пишував (последната анализа е SEO – оптимизација за пребарувачи – анализа 2, набргу ќе следува уште една која е многу поголема) покажуваат дека постои силна корелациска врска помеѓу насловот, содржината на текстот и описот. Ова значи дека овие три елементи треба да се поддржат еден со друг кога станува збор за примарен збор.

Што се случува кога грешиме? Насловот или описот ни се оптимизирани за еден примарен збор, додека текстот за кој се однесува тој наслов или опис не го истакнува тој збор како примарен збор. Во една таква ситуација и немаме примарен збор.

Како друг пример може да биде несоодветноста помеѓу описот и насловот така што во насловот е еден примарен збор додока во описот го нема.

3. Должина на наслов

Ова грешка исто така е ненамерна грешка и произлегува од фактот што насловот од една страна треба да биде описен, што бара поголема должина. Од друга страна пребарувачите можат да прочитаат само извесен број на знаци од него, така да преголемиот наслов веќе е грешка.

4. Должина на описот

И оваа е уште една грешка која често и ја забележувам и ја правам кога од прва ставам опис. Исто како и со должина на насловот и тука поголема должина претставува грешка.

5. Користење на зборови кои не се содржани во текстот

Не дека оние клучни зборови кои ги ставаш имаат некакво големо влијание за пребарувачите, но сепак кога веќе ги ставаш и тие можат да бидат прочитани од пребарувачите би требало и да ги имаш во текстот. Зошто?

Едноставно за да не бидеш класифициран како “измамник”, а ништо да не добиеш со она што го правиш.

post

SEO: Дали дојдовни линкови може да ми наштетат?

Во овој пост како дел од серијалот за оптимизација за пребарувачи (SEO) ќе навлеземе во малку реални, но и нереални ситуации кога станува збор за дојдовни линкови.

Дојдовни линкови

Дојдовни линкови

Постои прашање дали дојдовни линкови од “конкуренција” (ова конкуренција го ставив во загради бидејќи и не мора да значи дека тие може да бидат само од конкуренција, имам забележано едноставно некој сака да наштети или пак од незнаење а добронамерно линкување) може да ми наштетат со тоа што доколку јас продавам мобилни телефони, конкуренцијата преку некој нивен веб сајт со слаба репутација прати линк кон нас со анчор текст кој се однесува на бели пецива. Ова е премногу теоретски и слаба е веројатноста дека ќе се случи во реалноста. Но, сепак таков случај може да служи како пример за штетни линкови. Штетно, бидејќи вие како претприемач се обидувате да успеете во една сосема друга насока.

Вобичаено кога некој ќе има линк кон вашиот веб сајт како анчор текст го става домен името на Вашиот веб сајт, името на Вашиот бизнис или пак нешто поврзано со она што го има на Вашиот веб сајт.

Но, она што тука е важно да се напомене е следново:

 • Google нема да го казни Вашиот веб сајт заради тоа што некој „лош“ веб сајт има линк кон Вашиот. Вие за тоа не сте виновни, бидејќи немате контрола над тоа кој линкува кон вас.
 • Google ќе го казни Вашиот веб сајт доколку Вие пратите линк до некој „лош“ веб сајт. Ова е многу поштетна варијанта за вашиот веб сајт.

Пример со Џорџ Буш

Иако овој пример е постар, но добро се сеќавам каква врева беше кренал во светски рамки. Па дури и Google реагираше за да се измени состојбата.

Поранешниот претседател Џорџ Буш кога сеуште беше претседател на САД, на резултатите на Google се појавуваше официјалната веб страна на Белата Куќа. Но, и кога пребарувате за зборот “measurable failure” повторно се појавуваше истата официјална претседателска веб страна. Дури по две години Google реагираше и обезбеди при едно такво пребарување да не се појавува официјалната страна на тогашниот претседател.

Зошто се случило такво нешто?

Сигурно официјалната веб страна на Белата Куќа не го користела зборот “measurable failure”. Но, многу други веб сајтови пратиле линк кон тој веб сајт со анчор текст “measurable failure”. Од ова можете да забележите колкаво е значењето на анчор текст за дојдовните линкови.

Но, исто така може да се забележи дека понекогаш и најмоќниот човек на светот (Претседател на САД) нема влијание за кои зборови при пребарување ќе се појават на првите места на страната со резултатите.

Едноставно можам да кажам дека ваквиот начин нема да му наштети директно на вашиот веб сајт, но во секој случај може да наштети на репутацијата на вашиот бизнис.

post

5 Слоеви за успешен бизнис блог

5 Слоеви на бизнис блог

5 Слоеви на бизнис блог

Блогирање во бизнис цели претставува дел од маркетинг стратегија која веќе „мора“ да биде содржана во секој маркетинг план на малиот бизнис. Се повеќе и повеќе претприемачи откриваат дека оваа стратегија е навистина успешна за нивниот бизнис. Некои мали бизниси пак нивната целосна маркетинг сратегија ја базираат на и околу нивниот бизнис блог.

Што претставува успешен блог за бизнис цели?

Ова е едно најчесто поставуваните прашања? Пред било што друго, мора да знаеме што ќе претставува успешен бизнис блог за бизнис цели. Многу поголем процент е на неуспешни отколку успешни бизнис блогови.

Наједноставно кажано:

Успешен бизнис блог претставува оној блог кој овозможува остварување на целите за онлајн присутноста на бизнисот.

Што сакаме да оствариме со ова маркетинг средство? Доколку го оствариме она што сакаме да го оствариме ќе можеме да кажеме дека бизнис блогот е успешен.

Секојдневно на веб просторот се појавуваат нови блогови креирани за бизнис цели. Некои се многу успешни, некои пак преосечни, додек другите освен денот на појавување понатаму остануваат незабележителни.

Секој бизнис на различен начин може да го концепира својот блог. Како и да е, потребно е да се воспостават одредени слоеви како камен темелници на кои секој бизнис блог ќе се развива.

Слоеви за успешен бизнис блог

За да изградите успешен бизнис блог мора да го градите истиот на 5 слоеви, започнувајќи од првиот до 5-тиот слој.

Слој 1: Цели

Првиот слој на кој оваа маркетинг средство треба да се базира претставуваат поставените цели кои треба да се постигнат со него. Ова е важен слој бидејќи сите останати слоеви ќе се базираат токму на овој.

Кога воспоставуваме цели за онлајн присутноста на бизнисот можеме да имаме два вида на цели: примарни и секундарни. На пример, за еден бизнис примарни цели би изгледале вака:

 • Градење на бренд
 • Рекламирање
 • Продажба
 • Обезбедување на информации за производи и/или услуги
 • Обезбедување на информации за бизнисот
 • Обезбедување на услуги и поддршка на купувачите
 • Подобрување на интеракција со тековни и потенцијални купувачи.

Додека секундарни цели би биле следниве:

 • Блогот треба да биде дизајниран согласно SEO принципите и да обезбеди да биде лесно најдени и повторување на посетите.
 • Блогот треба да има инкорпорирано елементи на вирозен маркетинг за да ги поттикне посетителите да ги преопрачуваат производите, услугите или постовите на други.
 • Блогот треба да обезбеди посетителите да останат подолго на него.
 • Блогот ќе треба да поттикне интерес за бизнисот, производите и услугите.
 • Блогот треба да ги конвертира посетителите во потенцијални купувачи и купувачи.
 • Блогот треба да има инкорпорирано e-mail маркетинг кој ќе ги конвертира потенцијалните купувачи во купувачи.

Ова е само пример кој би ребало да ве наведе на едно вакво размислување.

Слој 2: Технички слој

Кога ќе завршиме со првиот слој – целите, ќе можеме да започнеме со градење на техничкиот слој на нашиот бизнис блог. Овој слој мора да биде базиран на претходниот слој, односно целите кои блогот мора да ги исполни. Кога зборуваме за техничкиот слој мора да одлучиме за следниве прашања:

 • Која платформа за блогирање ќе ја користиме?
 • Статичка или динамична почетна страна?
 • Каков дизајн ќе се користи?
 • Каква и која графика ќе се користи?
 • Кои додатоци ќе се користат?

Слој 3: Содржина

Третиот и најважниот слој е содржината. Прашањето на кое треба да се одговори во овој дел е што ќе се објавува на блогот? Во 10 блог теми за Вашиот бизнис блог ги презентирав следниве идеи:

 1. Блог написи за производи и/или услуги.
 2. Блог написи за индустријата.
 3. Блог написи за Вашата експертиза.
 4. Блог написи за искуството на задоволни потрошувачи.
 5. Блог написи за проблеми на потрошувачи.
 6. Видео презентации.
 7. Блог написи за резултати од прашалници.
 8. Блог написи за тековни настани.
 9. Одговарајте на прашања од коментари.
 10. Општи теми.

Не се ограничувајте само на овие теми, можеби ќе имате уште десетици и стотици идеи за теми, едноставно бреинстормирајте ги и искористете се што мислите дек ќе биде интересно за оној за кој е наменет блогот.

Слој 4: Маркетинг

Овој слој се однесува на маркетинг функцијата на бизнис блогот. Сите претходни слоеви помагаат да се изгради овој слој со следниве елементи за успешен бизнис блог:

 • Репутација. Блогот претставува навистина одлична алатка за градење на добра претприемничка и бизнис репутација. Овој елемент треба да овозможи да се разликувате од конкуренцијата. Репутацијата претставува мислење на личност, група или организација која го има за Вас или Вашиот бизнис. Затоа е важна.
 • Кредибилитет. Кредибилитетот претставува верување дека некое лица има експертиза и знаење и може да биде сигурен за бизнис со него. Доколку го користите блогот на вистинскиот начин ќе можете да изградите добар кредибилитет како претприемач и бизнис.
 • Бреднирање. Одлично место за градење на силно препознатлив бренд за Вашиот бизнис претставува токму Вашиот бизнис блог. Секој блог пост мора да има нешто преку што ќе се комуницира Вашиот личен и бизнис бренд на посетителите и читателите.
 • Поврзување. Вашиот блог ќе ве поврзе сомногу поединци и бизниси кои можат да станат Ваши купувачи или бизнис партнери.
 • Релации. Една можност која што ја обезбедува блогот е создавање на квалитетни релации сопосетители и читатели. Коментарите се една опција која овозможува ова да биде навистина едноставно.
 • Вирозни елементи. Постовите се вирозни и секој пост може да биде проследен до пријател. Добар блог пост може да биде виден од голем број на потенцијални купувачи.

Слој 5: Бизнис

Да бидеме реални за момент. Целта на секој бизнис блог е да создаде бизнис со потенцијални купувачи. Затоа последниот слој во градење на еден бизнис блог е да му се даде бизнис карактер на истиот. Секој бизнис продава нешто и целта е да се зголеми продажбата. Затоа блогот мора да ги содржи бармен следниве можности:

 • Да овозможи лесен контакт до бизнисот.
 • Да бидат презентирани производите и/или услугите во форма на бенефиции (полезности).
 • Да овозможи лесно купување на производите и/или услугите.
 • Да овозможи подршка за купувачите.
post

Содржина – Маркетинг средство 75

Содржина - Маркетинг средство

Содржина - Маркетинг средство

Овој пост претставува 75-тото маркетинг средство на претприемач како дел од серијалот од 100 маркетинг средства. Досега веројатно како дел од овие онлајн маркетинг средства веќе имате бизнис веб сајт и секако бизнис блог. И на двете маркетинг средства вие имате некаква содржина. Содржина која треба да привлече внимание, да изгради доверба и репутација (прочитај Внимание, Репутација и Доверба), да поттикне акција и интеракција… Затоа посебен модул во Премиум Претприемач имаме за привлекување на внимание. Овој серијал се ближи кон последната четвртина (останати 25 маркетинг средства) која ќе се однесува на различни платформи на социјални медиуми. Таму ќе биде останатата содржина која исто така може да има огромна улога за Вашиот бизнис.

Два вида на содржини

Ќе тргнам од два вида на содржини. Нема и не сакам да ги делам на вакви или онакви содржини врз основа на платформата преку која ќе се испраќаат, туку едноставно ќе ги поделам врз основа на создавачот на таа содржина.

Создавачот на соджината може да биде:

 • Вие и ваш бизнис
 • Вашите бизнис стејкхолдери

Нормално вие содржината ќе ја креирате преку Вашите платформи (веб сајт, блог, социјални медиуми…) и тоа ќе претставува Ваша лична креација. Но, ќе постои содржина и од страна на некои врз кои вие нема да имате директно влијание. Од лица кои не можете да ги менаџирате. Дали вие ќе сакате или не, таа содржина ќе се појавува и ќе струи низ интернетот. Таа содржина може да биде добра или лоша по Вашиот бизнис. Вашата цел е да ја поттикнете и да ја распространите добрата и во исто време да одговорите на лошата.

Кога станува збор за стејкохолдери мислам не сите оние кои имаат или пак можат да имаат некакво влијание врз одлуките на Вашиот бизнис и врз кои одлуките на Вашиот бизнис влијаат. Така стејкхолдери може да бидат:

 • Купувачи
 • Потенцијални купувачи
 • Снабдувачи
 • Потенцијални снабдувачи
 • Финансиери
 • Вработени
 • Конкуренти

Содржина како пајакова мрежа

Содржинта се плете како пајакова мрежа. Колку пипците напајакот се поголеми толку и поголема ќе биде исплетената мрежа и секако толку ќе биде поголема и видливоста и достапноста на Вашиот бизнис во онлајн светот. За ова веќе пишував во Промени во Маркетингот каде што го напоменав следново:

Содржината е таа која ќе се испреплете како пајакова мрежа низ сите тие платформи и медиуми. Содржината е таа која ќе биде креирана или од Вашиот бизнис, или од Вашите купувачи, или од Вашите потенцијални купувачи или од Вашите конкуренти и противници. Секогаш ќе имате противници кои нема да ве сакаат од различни причини. Значи ќе постојат повеќе пајаци кои ќе плетат различни мрежи. Едниот пајак ќе сте вие, а останатите ќе бидат сите бизнис стејкхолдери. Секоја мрежа ќе има една или повеќе допирни точки со вашата основна мрежа. Колкава ќе биде успешноста и големината на тие мрежи сепак ќе зависи не само од онлјн фактори, туку и од офлајн фактори.

Еден пример на содржина од страна на конкурент

Пред извесен период бев контктиран од страна на еден вебмастер на еден бизнис веб сајт кој ме замолув да го отстранам линкот кон нивниот веб сајт од мојот форум кој беше активен, но јас едноставно немав време да го администрирам. Човекот смет дека неговите конкуренти создале содржина со линк кон неговиот веб сајт но со несоодветен anchor текст. За anchor текст и неговото значење пишував во SEO Основни столбови – Off Page фактори. Еве го mail-отк кој го добив:

Негативна содржина

Негативна содржина

Забележувате дека кога станува збор за содржината ќе постојат и валкани игри на кои ќе треба да бидете подготвени.

Неколку прашања при развивање на Вашата стратегија

Дизајнирање на стратегија за користење на содржина како маркетинг средство претставува умешност, уметност и наука во откривање на она што сакаат да знаат Вашите сегашни и потенцијални купувачи и што тие би сакале да знаат испорачувајќи им го токму тоа на најсоодветен начин. Тие немаат вишок на време за да им се одземе непотребно. Затоа е потребно да се креираат прецизни вистински содржини, испорачани на вистинското место, во вистинско време преку вистинската платформа.

Неколку најважни прашања од повеќето на кои ќе треба да одговорите се следниве:

 • Кои платформи за испорака на содржината ќе ги користам?
 • Каква вредност ќе додава мојата содржина?
 • Каква содржина на која платформа ќе испорачувам?
 • Кои ќе бидат потенцијалните приматели?
 • Како да ја диференцирам содржината за различните сегменти на приматели?
 • Како ќе одговорам на содржината која не е креирана од мене?
 • Како ќе ја следам содржината која не е креирана од мене?
post

Вие не се борите со Google се борите со Вашата конкуренција

Овој пост првенствено е напишан за SEO Labs – нов проект на претпримач кој за одреден период ќе биде официјално пуштен. Додока да го лансираме (ќе има над 100 стартни постови со видео материјали и анализи) овој проект ќе објавиме некои делови од постовите за него.

Прво нешто што треба да ви биде јасно пред да започнете да размислувате за подобрување на Вашата веб присутност и особено зголемување на достапноста на Вашиот веб сајт на пребарувачите претставува јасно разграничување на следново:

Вие не се борите против Google, Вие се борите против Вашата конкуренција на веб просторот.

Погрешен чекор во оптимизација за пребарувачите претставува тоа дека Вие треба да се борите против Google за да бидете меѓу првите на страната со резултатите на пребарувачите.

Google не ми е конкурент!

Google не ми е конкурент!

Точно така, Google само си ја врши својата работа и може да претставува Вашиот најголем пријател за Вашиот бизнис.

Постојат многу мали бизниси кои тргнуваат со претпоставка дека тие треба да се борат со Google за да бидат рангирани повисоко. И така веднаш почнуваат да размислуваат како да го измамат, како да зголемуваат линкови за да имаат поголем Page Rank…

Но, целта не е да го победите Google. Целта е да ја победите конкуренцијата и доколку играте во играта поумно од нив резултатите ќе бидат бргу видливи.

Кога велам конкуренти не мислам само на Вистински конкурентски бизниси, туку и на сите веб страни кои не мора директно да претставуваат Ваша конкуренција, но сепак на веб просторот за посакуван клучен збор се конкуренција.

Затоа и секоја оптимизација на Вашиот веб сајт треба да започне со конкуренцијата.

Да бидеме јасни, Вие не можете да го победите алгоритмот на Google, на него работат илјадници доктори на науки и кандидати за доктори на науки. Затоа и нивниот алгоритам е така дизајниран за да не може да се победи, или пак во краен случај доколку некој се приближи доволно блиску тимот на Google едноставно го пресекуваат или ја пополнуваат дупката. Но, затоа можете да ја победите конкуренцијата за да бидете успешни.

Затоа и целта на оваа SEO лабораторија на претприемач е постојано да ве надополнува со нови идеи и можности како да се борите со конкуренцијата а не со Google.

post

SEO – Оптимизација за пребарувачи – Анализа 2

SEO Анализа

SEO Анализа

За SEO или оптимизација за пребарувачи пишував во еден серијал од повеќе постови кој можете да го прочитате во насловот SEO – Оптимизација за пребарувачи. Пред едно 2 месеци објавив некои резултати од една континуирана моја анализа на влијанието на повеќе фактори врз позицијата на која се појавува еден веб сајт на резултатите на Google. Таа анализа е претставена во SEO – Оптимизација за пребарувачи – Анализа.

Во овој пост ќе ги претставам дел од најновите податоци од оваа анализа.

Првин, потсетување за текот на анализата на SEO фактори…

Анализата се состои од избор на 20 збора и резултатите за првите 10 веб страни на Google. Месечно се додаваат по 20 нови зборови во базата на податоци заедно со резултатите за секој од долунаведените фактори. Овие резултати доаѓаат од 20 зборови во јули и 20 зборови во август или вкупно 40 зборови. Анализирани се скоро 400 веб сајтови кои се појавуваат на првата страна од резултатите при пребарување на тие зборови на Google со сите нивни SEO фактори.

Факторите кои ги анализирам во однос на позицијата на пребарувачите се следниве:

 1. Google Page Rank – Рангирањето од страна на Google во однос на авторитетот на веб страната
 2. Дојдовни линкови – Колку дојдовни линкови има соодветната веб страна
 3. Зборови – Колку зборови има соодветната веб страна која излегува на резултатите по пребарување.
 4. Повторувања – Колку пати тој збор се повторува во текстот на страната.
 5. Густина – Колкав е процентот на појавување на тој збор.
 6. Наслов – Колку пати е содржан зборот во насловот.
 7. Линк – Колку хиперлинкови има на тој збор во текстот.
 8. Alt – Колку пати во Alt делот се користи зборот (Alt служи за давање на опис на сликата).
 9. Клучни зборови – Колку пати е содржан зборот во клучните зборови.
 10. Опис – Колку пати е содржн зборот во описот.
 11. Болд – Колку пати е болдиран зборот низ текстот.
 12. H1 – Колку пати е содржан зборот во H1 tags.

Резултати од оваа анализа на SEO фактори

Првин да напоменам неколку работи. Како што напоменав овие резултати доаѓаат пред промени на функционирањето на пребарувањето на Google. Како се додаваат повеќе податоци во базата на податоци која ја користам за овие анализи така и се менуваат заклучоците од анализата. Ова е жива материја и влијаат многу елементи кои се надвор од математиката во оваа анализа како на пример;

 • Видот на клучен збор за пребарување
 • Конкуренција за тој клучен збор
 • Индустрија во која се наоѓаат тие веб сајтови

На сликата подолу се дадени резултатите на влијание на определени фактори врз позицијата добиена при пребарување.

Резултати од SEO анализа

Резултати од SEO анализа

Забележувате дека постојат одредени промени во однос на минатиот пат. Тоа е математиката која ја обожувам. Различни податоци различни резултати. Да искоментирам нешто од оваа табела:

 • Насловот и понатаму останува најважен фактор за позицијата на страната со резултатите.
 • Клучните зборови ме изненадија, бидејќи пред два месеци беа последни. Најверојатно, во оваа анализа има доста веб сајтови кои извршиле соодветно поставување на клучните зборови. Но треба да напоменам дека при проверката на веб сајтовите со поголем број на клучни зборови во полето клучни зборови се појавија веб сајтови со висок PR и голем број на дојдовни линкови. Затоа не можам да кажам дека овој резултат треба да се земе како сосема точен, иако треба да го имаме во предвид.
 • Број на зборови е на трето место што не е изненадувачки.

Не би продолжувал понатаму со сите останати фактори, оставам на вас да ги толкувате.

Би сакал да додадам дека оваа е комплексна анализа и не може само од оваа табела да се извлекуваат заклучоци. На пример, имаме позитивна и негативна корелација што значи високо влијание со знак – и високо влијание со знак +. Интересно е дека:

 • Google PR има негативна корелација што кажува дека е точно што повисок PR има еден веб сајт ќе има подобра позиција.
 • Alt има негативна корелација што кажува дека колку повеќе пати се користи Alt Tag на една веб страна ќе се добие подобра позиција.
 • Повторување – негативна корелација. Колку повеќе пати зборот е содржан во текстот ќе има подобра позиција за тој збор.

Нешто за влијанијата

Малку да презентирам и за меѓусебното влијание на одделните фактори (ќе ги изберам најголемите 3 корелации иако има и други кои даваат некој интересен патоказ):

 • Наслов – Опис. Овие два фактори имаат најголема меѓусебна позитивна корелација (0,566). Што значи дека би требало да бидат соодветно усогласени за подобри резултати доколку анализираните веб сајтови ги земеме како најдобри бидејќи се наоѓаат на првите 10 позиции.
 • Густина – Повторување – Линкови. Густината веќе нема да ја анализирам бидејќи е резултат на повторување и број на зборови. Но, овие фактори се на второ место со најголема меѓусебна корелација (0,561). Колку повеќе повторувања имаме во текстот на соодветниот збор ќе треба и повеќе хиперлинкови да бидат содржани на тие зборови. Ова е логичен резултат во секој случај.
 • Број на зборови со линкови. На трето место со корелација од 0,409 доаѓаат овие два фактори, што е логично како и претходото. Значи доколку имаме повеќе зборови треба да имаме и повеќе линкови.

И за крај од презентациите за анализа за овој месец само еден мал сегмент од различните аспекти на анализирање кои ги правам во оваа подрачје.

post

Размена на линкови – Маркетинг средство 67

Размена на линкови претставува 67-мо маркетинг средство на претприемач. Во серијалот за оптимизација за пребарувачи веќе навлеговме во одреден дел на оваа тема, но сепак со овој пост како дел од серијалот маркетинг средства би сакал да дообјаснам некои елементи.

Што претставува размена на линкови?

Во SEO – Дали размена на линкови вреди ја претставивме размената на линкови како:

Процес во кој администратор на еден веб сајт ве контактира Вие да поставите линк до нивниот веб сајт и за возврат тие ќе постават линк до Вашиот веб сајт.

На сликата подолу е прикажан тој процес кога веб сајт А разменува линк со веб сајт Б.

Размена на линкови

Зошто размена на линкови?

Линковите се важни за онлајн светот и Вашиот веб сајт. Тие линкови даваат кредибилитет и авторитет за Вашиот веб сајт во очите на пребарувачите. Повеќе за ова можете да прочитате во серијалот од постови за SEO на претприемач. Но, секој кој се занимава со маркетингот и особено интернет маркетингот знае дека линковите имаат голема важност. Сега прашање е дали да се оди со природен процес кој е подолготраен или пак да се оди се еден ваков „вештачки“ процес кој е побрз.

Сепак сакам да напоменам дека размена на линкови може да одигра солидна улога во развој на онлајн присуството на Вашиот бизнис, особено доколку започнувате сега да го градите тоа присуство. Но, доколку не се претерува и соодредена доза на внимателност.

На што треба да се внимава?

Важно е да знаете дека ќе треба да бидете доста внимателни применувајќи го оваа маркетинг средство. Не е работата во тоа да приграбите колку што може повеќе линкови преку размена на линкови. Работата е во тоа колку ќе бидат квалитетни тие линкови. Внимавајте на следниве елементи кога го користите оваа маркетинг средство:

1. Да разменувате линкови со веб сајтови со повисок авторитет

Основата е да со размена на линкови добиете дојдовен линк од веб сајт со повисок авторитет. Ова значи дека прво ќе треба да погледнете каков PR има тој веб сајт. Иако не можете да бидете сигурни, бидејќи Google го менува постојано, додека еднаш до двапати годишно го ажурира за нас да можеме да го видиме, сепак ќе имате некоја слика за тој веб сајт. Можете и да го анализирате во однос на посетеноста, линковите кои доаѓаат до него… Сето ова ќе ви даде една јасна слика за тоа дали ќе вреди или нема да вреди таа размена на линкови.

2. Anchor текст

Ова е значаен елемент од процесот на размена на линкови. Тоа е текстот кој што ќе стои и кој кога ќе се кликне ќе го одведе посетителот до Вашиот веб сајт. Внимавајте да биде основниот клучен збор.

3. Опис

Често пати во размена на линкови се разменува и краток опис на значењето на линкот. Ова е она што треба да го поттикне посетителот од еден веб сајт да го привлече и наведе да кликне на линкот за да стигне до Вашиот. Внимавајте да биде кратко, јасно, прецизно и да поттикнува акција (клик).

4. Следење дали линкот е сеуште тука

Следете од време навреме дали линкот од оној веб сајт со кој разменувате линкови е сеуште активен. Постојат различни администратори кои може да го тргнат линкот без да ве информираат. Во една таква ситуација веднаш отстранете го и линкот кој се наоѓа на Вашиот веб сајт.

5. Мерење и анализа на успешноста

Следете колку посетители добивате од кој линк и секако дали ќе има промена во PR на Вашиот веб сајт.

post

Клучни зборови – Маркетинг средство 66

Клучни зборови

Клучни зборови

Стигнавме до 66-тото маркетинг средство на претприемач – клучни зборови. Во серијалот на постови за SEO веќе пишував за клучни зборови како прв столб на еден SEO процес. Во голем дел она што претставуваат клучни зборови е објаснето во тие постови. Но, освен за SEO оптимизација што претставува бесплатно рангирање на страната со резултати на пребарувачите клучните зборови може да се користат во однос на секое Ваше или пак Ваш бизнис присуство на интернетот.

На пример, едни ќе бидат клучните зборови за Вашата веб страна, други ќе бидат за Вашите социјални мрежи (Facebook, Twitter, Youtube…), трети ќе бидат за PPC (Pay Per Click) кампањи… Некои ќе се повторуваат, но некои едноставно не може. На пример, клучни зборови за Google Adwords кампања ќе треба да бидат прилагодени за одредени услови кои се однесуваат само за тие кампањи. На нашиот веб сајт или блог можеме да користиме различни информативни текстови поврзани со нашиот бизнис, но на Google Adwords ќе мора добро да ги анализираме клучните зборови бидејќи грешката ќе не чини многу пари. Сепак, сакам секој вложен денар во една таква кампања да ми се врати. Подетално ќе стане збор за ова кога ќе го обрабутуваме тоа маркетинг средство.

Да не должам многу, она што треба да го направите пред да започнете со било каков маркетинг базиран на интернетот е следново:

1. Подговти онлајн стратегија за присуство на твојот бизнис

Онлајн стратегија ќе претставува основа на сето она што понатаму ќе го работите за онлајн претставување на Вашиот бизнис. Таа ќе даде одговор на тоа што сакате да постигнете со веб страна, блог, социјални мрежи…? Што ќе користите? Како ќе ги користите различните маркетинг средства? Што треба да се постигне со секое од маркетинг средствата кои ќе ги користите? Сетоа ова се прашања чии одговори во понатамошниот дел ќе ги дадат насоките за подесувања.

2. Дефинирај неколку клучни зборови поврзани со твојот бизнис

Многу е важно да ги знаеме неколкуте основни клучни зборови на што ќе се базира нашето онлајн присуство. На пример, доколку произведувам здрава храна, можам да ги користам користам следниве клучни зборови: здрава храна, прехрана, здрав живот, нискокалорична храна… Забележувате дека тука има и премногу општи зборови кои опфаќаат поголема ниша од нашата (на пример, прехрана). Но, зборот прехрана нема да се користи секаде подеднакво во нашите маркетинг средства.

3. Размисли за тоа кога некој би барал нешто на интернет кога би сакал да те пронајде тебе

Надополни ги тие основни зборови со зборови кои сметаш дека некој кога би барал нешто на интернет би сакал да го пронајде твојот бизнис. Добро, некој ќе каже подобро ќе искористам Google Keyword Tool и ќе видам што се бара. Но, сепак многу е подобро кога Вашиот мозок ќе се стави во позиција на еден потенцијален купувач кој бара нешто на интернет.

4. Анализирај го начинот на барање на нешто на интернет од страна на потенцијалните купувачи

Е сега може да се користат алатки за да видиме каква е навиката на пребарување на интернетот. Но, веќе имаме доволно зборови врз основа на кои ќе се спроведе оваа анализа.

5. Анализирај ги клучните зборови

Сите тие клучни зборови до кои дојдовме досега треба да се анализираат согласно квалитетот на истите. Колку пати се пребарува тој збор? Кога се прабарува? Зошто се пребарува? Дали е купувачко пребарување или не? Одговорите на овие прашања веќе ќе ни даваат слика за тоа кој збор во кое маркетинг средство да го користиме.

6. Дефинирај групи на клучни зборови за посебни маркетинг средства

Во овој чекор веќе ќе можете да ги групирате клуните зборови за различните маркетинг средства кои ќе ги користите за Вашата онлајн присустност.

post

SEO – Оптимизација за пребарувачи – анализа

SEO - Оптимизација за пребарувачи - Анализа

SEO - Оптимизација за пребарувачи - Анализа

Има многу пишувано, нагаѓано и образложувано за SEO – оптимизација за пребарувачи во однос на тоа кои се поважни фактори, кои се помалку важни и што има поголемо или помало влијание. Доколку сте го прочитале серијалот за SEO на претприемач, сигурно сте забележале дека веќе извесен период вршам анализи и истражувања во однос на оваа проблематика. Досега вообичаено анализите се однесуваа преку реална веб страна и аналитиката која покажува различни однесувања и резултати при мои различни активности на таа веб страна.

Но, пред една недела започнав со проширување на мојата SEO лабораторија со анализа на податоци од други веб страни. Започнав со собирање на дополнителни податоци и дополнителни анализи од досегашните при што мерам, анализирам и споредувам различни влијанија на позицијата на пребарувачите. Така, ова ќе претставува прв пост во кој ќе ги споделам првичните сознанија од едната од 10-те дополнителни анализи.

Опис на SEO анализата

Анализата се состои од избор на 20 збора и резултатите за првите 10 веб страни на Google. Што значи дека се анализирани 200 веб страни, со сите нивни SEO фактори и влијание на тие фактори на позиција на пребарувачите.

Во моментов постојано ја проширувам базата на податоци со цел да се добијат поквалитетни резултати.

Факторите кои ги анализирам во однос на позицијата на пребарувачите се следниве:

 1. Google Page Rank – Рангирањето од страна на Google во однос на авторитетот на веб страната
 2. Дојдовни линкови – Колку дојдовни линкови има соодветната веб страна
 3. Зборови – Колку зборови има соодветната веб страна која излегува на резултатите по пребарување.
 4. Повторувања – Колку пати тој збор се повторува во текстот на страната.
 5. Густина – Колкав е процентот на појавување на тој збор.
 6. Наслов – Колку пати е содржан зборот во насловот.
 7. Линк – Колку хиперлинкови има на тој збор во текстот.
 8. Alt – Колку пати во Alt делот се користи зборот (Alt служи за давање на опис на сликата).
 9. Клучни зборови – Колку пати е содржан зборот во клучните зборови.
 10. Опис – Колку пати е содржн зборот во описот.
 11. Болд – Колку пати е болдиран зборот низ текстот.
 12. H1 – Колку пати е содржан зборот во H1 tags.

Врз основа на сите овие податоци анализата се состои од спроведување на корелациона анализа со Пирсонов коефициент на корелација со што го споредувам различното влијание на секој од факторите со позицијата на страната на резултатите на Google.

Резултати од оваа SEO анализа

Глобално од резултатите се забележува релативна слаба корелација на факторите со самата позиција на пребарувачите. Но, сепак резултатите претставуваат една основа и приказ за тоа што пребарувачите го ценат при прикажување на резултати по барање на одреден збор. На сликата е прикажан само дел од анализата кој се однесува на овој пост иако анализата е спроведена и на меѓусебното влијание на еден фактор со друг.

SEO - Оптимизација за пребарувачи - Фактори

SEO - Оптимизација за пребарувачи - Фактори

Од овие резултати прикажани на сликата може да се заклучи следново:

 • Најголемо влијание врз позицијата на страната на резултатите на пребарувачите имаат насловот на веб страната и описот на веб страната.
 • Најмало влијание врз позицијата на страната на резултатите на пребарувачите има делот клучни зборови. Затоа можете да бидете добро рангиран за некој збор иако не сте го поставиле тој збор во клучни зборови.
 • Карактеристично е што PR на веб страната исто така не е премногу импресивно за резултатите. Затоа можете да забележите веб страни со послаб PR да излегуваат на повисока позиција на страната на резултатите.

Овие сознанија би ги издвоил како покарактеристични, иако анализата и истражувањата продолжуваат со зголемување на базата на податоци.