post

Kако да стандардизирате процеси во вашиот бизнис

Веројатно си го поставувате прашањето: зошто стандардизација кога можеби илјада пати на претприемач споменував дека еден бизнис функционира во крајно неизвесно опкружување?

стандардизирање на процеси

По едно вакво прашање сигурно се отвораат и други теми како да стандардизирам кога во моментот ќе имплементирам стандарди неизвесноста ќе си го направи своето и ќе доведе до нивно застарување, неприменливост или пак погрешно изведување на работата во самата компанија.

Продолжи…

audio

Епизода #28: Стабилизација на процеси и како до стабилни процеси

Во дваесет и осмата епизода на “претприемачки пат” станува збор за стабилизација на процеси и можности да ги направите вашите процеси постабилни.

Претприемачки пат

Со оваа епизода на “претприемачки пат” ќе продолжам од темата за која зборував во минатата епизода. Тогаш зборував за стандардизација на процесите, а сега ќе зборувам за стабилизација на вашите деловни процеси.  Оваа тема едноставно претставува суштината на сите ваши напори во обезбедување на соодветни системи во вашиот бизнис на кои слободно ќе можете да се потпрете.

Продолжи…

audio

Епизода #27: Kако дo стандардизирани процеси

Се наоѓаме дваесет и седмата епизода на “претприемачки пат” во која станува збор за стандардизирање и тоа стандардизирање на процеси во бизнисот.

Претприемачки пат

Со оваа епизода на “претприемачки пат” ќе започнам една тема која што е поразлична од досегашните, но едноставно претставува основа за успешно функционирање на една компанија. Во услови на крајна неизвесност во опкружувањето на кое еден претприемач има многу мало влијание, градењето, одржувањето и подобрувањето на системи во самата компанија кои ќе бидат спремни да одговорат на сите сили кои доаѓаат од надворешноста претставува вистински императив за секој претприемач.

Продолжи…

image

Кој ги плаќа вработените?

gallery

Пасија, цели и системи… Што води до успех?

Целите секогаш ќе бидат потребни, но истите не гарантираат успех. Пасија секогаш ќе биде потребна за исполнување на цели, но повторно таа не гарантира успех. Системите се тие кои единствено можат целите заедно со пасија да ги претворат во посакуван успех. Еве една одлична презентација на оваа тема.
post

Премногу цели, добро или лошо?

Понекогаш навистина знаеме да претераме поставувајќи премногу цели кои сакаме да ги постигнеме без воопшто да се запрашаме дали можеме да ги постигнеме.

премногу цели

Да, премногу цели за постигнување, понекогаш, ако не и секогаш ќе биде многу полошо отколку воопшто да се нема цел. Зошто? Затоа што е подобро ништо да не преземаме отколку да се загубиме во џунглата на активности кои треба, а не можеме да ги спроведеме за да ги постигнеме поставените цели.

Еве некои факти кога станува збор за цели и нивната количина.

Продолжи…

post

Претприемачки мајндсет – во 2014 бидете поодлучен претприемач

Сега се наоѓаме во петтиот наслов од серијалот за промена на вашиот претприемачки мајндсет кај вас како еден претприемач во кој ќе стане збор за вашата одлучност како една потребна карактеристика за градење на бизнис кој победува на сите стази.

претприемачки мајндсет

Премногу размислување и одложување на донесување на квалитетни одлуки едноставно го забавува растот и развојот на вашиот бизнис. Не, тука не станува збор за брзоплети одлуки, туку станува збор за повисоко ниво на вашата претприемачка одлучност.

Продолжи…

post

Како да ги постигнeте сите крупни цели

Дали некогаш сте имале искуство со поставување на крупни цели како што се реализирање на голем сон, заработка на милиони, седмоцифрен раст на вашиот бизнис…?

крупни цели со мали чекори

Доколку сте имале искуство со поставување на такви крупни цели сигурно знаете колку е фрустрирачка нивната реализација, односно нивното постигнување, особено поради фактот што тие не може да се постигнат утре, следна недела или следен месец.

Продолжи…

video

Кога процесите ја намалуваат креативноста и продуктивноста

Знаеме дека процесите понекогаш ја намалуваат креативноста, но зошто истовремено понекогаш ја намалуваат и креативноста? Во оваа видео зборувам за три причини.
post

Донесување на одлуки и спроведување на одлуки

Сите, ама баш сите се занимаваме на некаков начин со донесување на одлуки и со спроведување на одлуки без разлика дали станува збор за претприемачи или менаџери или обични луѓе кои секојдневно сме поврзани со некакви одлуки.

донесување на одлуки

Да се донесе одлука не значи ништо се додека не се спроведе донесената одлука. Но, проблемот кој се јавува е тоа што големите одлуки за да се спроведат ќе бараат многу, а во некои случаи и илјадници мали одлуки.

Продолжи…