post

Ете зошто вашиот вебсајт не носи продажби

За авторот: Гостински пост од Блаже Аризанов, раководител на одделот за Дигитален Маркетинг во Mobiloitte Индија.
Многумина ќе ви речат дека треба да го промените ова или друго или трето во вашиот вебсајт. Банерот е премногу наметлив и делува одбивно, премногу детали на домашната страна (Home Page), или боите се несоодветно избрани и противречни во однос на вашата генерална бренд порака.

модел на приходи

Така и мене ми велеа. И на основа на такви совети многумина успеаа да се позиционираат себеси како гуруа, експерти итн. Но ние останатите и понатаму не реализиравме зголемена продажба. За нас тешко дека нешто се промени.

Продолжи…

post

Email маркетинг и основни прашања кои бараат одговор

Темата за email маркетинг е доста интересна особено поради фактот што секојдневно примаме огромен број на email пораки од кои повеќето воопшто не сме ги ни побарале.

email маркетинг

Сепак знам дека се обидуваме да бидеме фокусирани и да ги читаме оние пораки за кои сметаме дека сакаме или имаме потреба од читање. Во една ваква џунгла од информации станува се потешко пораката која бизнисите сакаат да ја испратат да биде примена на вистинскиот начин. Самата порака можеби ќе биде примена, но сепак на тој пат до очите на потенцијалниот купувач ќе има и препреки како што се:

Продолжи…

image

Apple email маркетинг реклама за MacBook Air

За викенд добив email порака од Apple. Забележете ја само едноставноста, јаснотијата и пораката која компанијата ја праќа преку оваа маркетинг средство. Што кажуваат другите, а не Apple за главните карактеристики на производот!
post

Зошто започнување на блог пред започнување бизнис е одлична стратегија

Вие знаете дека како потенцијален претприемач ја имате најбрилијантна идеја која ќе го промени светот во кој што живееме денес. Исто така вие знаете, но дали вашите идни купувачи знаат дека вашата бизнис идеја ќе им донесе производи и услуги кои ќе им ги променат животите.

бизнис блог

Блогирање за вашиот бизнис е докажано како една од најдобрите маркетинг стратегии познати денес и голем број на мали бизниси го градат нивниот пат кон успехот токму користејќи го блогот за зголемување на сопствена видливост во очите на потенцијалните купувачи.

Продолжи…

chat

Интернет трендови за 2013

Презентација во која се опфатени некои трендови во однос на интернетот за 2013 годинина кои треба да ги знаеме.
audio

Епизода #10- Email маркетинг и основни прашања на кои треба да одговорите

Оваа е десета епизода на подкастот “претприемачки пат” при што секоја недела имаме нова епизода со цел да помогнеме во градењето на тој ваш пат.

Претприемачки пат

Темата за email маркетинг е доста интересна тема и секако дека ќе бара многу поголем простор за да се опфатат сите важни елементи од овој процес кој доколку го дизајнирате како што треба, ќе постигнете неверојатни резултати.

Продолжи…

quote

Дигитален дарвинизам

Секој бизнис е жртва на дигитален дарвинизам, еволуција на однесувањето на потрошувачите кога општеството и технологијата еволуираат побргу отколку што сме способни да ги искористиме. Дигитален дарвинизам не дискриминира. Секој бизнис е под закана.

~ Brian Solis

The End of Business as Usual

post

Оптимизација за пребарувачи e континуирано подобрување

Ајде да се навратиме на темата за која не пишував долго време – SEO или оптимизација за пребарувачи.

На тој линк ќе ги најдете сите наслови од серијалот кој ќе ве воведе во основите на проблематиката кој иако е од 2010 година сеуште околу 90% од работите држат вода и се применливи и може да ви донесат резултати.

Ако не пишував, тоа не значи дека мојата лабораторија подесена за таа намена не работеше во овој период. Додјов до многу нови сознанија за кои ќе ми треба многу поголем простор, но и многу нестабилни сознанија затоа што во овој период се случи Panda и Pinguine и секако донесоа многу новитети во самата тематика.

Продолжи…

post

Креирајте ја вашата стратегија за маркетинг со содржина

Содржината станува една од најважните маркетинг тактики за денештните претприемачи. Сега, секој мал бизнис станува креатор и на содржина.

Зошто имате потреба од различна содржина за вашиот мал бизнис?

Живееме во ера на социјални медиуми, каде секој креира нешто, дава нешто, споделува нешто, зборува за нешто… Тоа нешто е еден вид на содржина креирана од лица кои се обидуваат да креираат различни релации со други луѓе. Тие креираат и споделуваат пораки, блог постови, слики, видео, презентации…

Растот на различните социјални медиуми околу нас го прават овој процес на креирање и дистрибуција како и достапноста на различна содржина за различни лица многу полесен. Малите бизниси го знаат или пак треба да го знаат тоа и едноставно сакаат да бидат дел од севкупниот екосистем на креирање, дистрибуција и консумпција на различна содржина.

Во овој наслов, сакам да зборувам малку за стратегија за маркетинг со содржина бидејќи доколку знаете дека ви треба содржина, знаете и дека ќе ви треба одлична стратегија. Одлична стратегија значи дека ќе имплементирате стратешки приод за да успеете во вашиот напор во однос на креирање и дистрибуирање на содржина заради зголемување на потенцијалот на бизнисот.

Продолжи…

post

12 начини за прибирање на email адреси за вашиот бизнис

Email маркетингот претставува корисно маркетинг средство за малите бизниси. Се карактеризира со добро таргетирана група на приматели, но и релативно ниска цена на чинење.

Тука нема да стане збор за оние пораки кои што ги добивате секојдневно и кои пристигаат на инфо адресите на компаниите, или пак оние кои на крај имаат забелешка дека email адресата е преземена од јавни регистри и доколку не сакате веќе да добивате да реплицирате на пораката со текст unsubscribe. Тука ќе стане збор за email маркетинг базиран на одобрение, некој сакал да влезе на листата и да остане информиран за вашиот бизнис, како и понуди кои ги праќате.

 

Листава не е конечна, туку претставува збир на најкористени техники кога станува збор за малите бизниси. Ограничувања не постојат, освен вашата креативност како да го имплементирате процесот.

 1. При секоја продажба понуди можност да им испратиш на купувачите email кој треба да го потврдат за да влезат на вашата email листа.
 2. На вашите бизнис картички поставете линк до страната за оставање на информации каде луѓето може да се регистрираат.
 3. На летоците поставете линк до страната за оставање на информации каде луѓето може да се регистрираат и објаснете накратко што добиваат.
 4. Вашите брошури нека содржат информации како да се регистрираат луѓето.
 5. Кога учествувате на семинари понесете лаптоп на кој ќе биде отворена страната за регистрација и поканете ги луѓето кои доаѓаат до вашиот штанд да се регистрираат заради подетални информации.
 6. Во потписот на вашиот email поставете линк до страната за регистрација со што секоја ваша конверзија преку епошта ќе биде можност за регистрација.
 7. Обезбедете дека на секоја страна на вашиот веб сајт и блог имате форма за регистрација.
 8. Можете да користите скокачки прозорец на вашиот бизнис веб сајт за потсетителите да бидат потсетени за за можноста за регистрација и придобивките.
 9. Имплементирајте иницијативи за регистрација како попуст само за регистрирани или пак некоја дополнителна вредност во замена за eпошта.
 10. Поставете форма за регистрација на Facebook страната на вашиот бизнис.
 11. Здружете се со некои бизниси кои користат email маркетинг и взаемно испратете понуди за регистрација на листата на партнерите.
 12. Оптимизирајте ја страната со форма за регистрација во однос на клучните зборови како лесно би можеле да бидат најдени преку пребарување.

Повеќе информации за оваа маркетинг средство можете да прочитате на: