post

6 Важни прашања за вашите цели

Целата ваша претприемачка кариера ќе се базира на поставување на цели и работење на нивната реализација. Доколку ги постигнете, тоа ќе значи успех за вас.

Поради важноста на вашите цели, станува јасно дека успехот на вашиот бизнис во голем дел ќе се базира на поставување на цели. Доколку ги имате вистинските цели за вашиот бизнис и ги реализирате истите тогаш и вашиот бизнис ќе успее.

Но, доколку имате погрешни цели кои лесно ќе ги постигнете тоа нема да ви гарантира дека вашиот бизнис ќе успее.

Тука сакам да претставам 6 прашања кои ќе ви помогнат во процесот на поставување на вистински цели на вашиот бизнис.

Продолжи…

post

Предиктивно размислување во претприемништво

Сакам да ја завршам оваа недела со уште едно контрадикторно од традиционалните размислувања за бизнис, претприемништво и иновации. Тука малку ќе навлезам во еден традиционален пристап наречен како предиктивно размислување на што можеби се базира целокупното досегашно промовирање на претприемништвото.

Едноставно научени сме да размислуваме дека ако го направиме А чекорот ќе стигнеме до Б, а потоа до В.

Ако ја преземеме таа акција можеме да ги очекуваме овие резултати. И само доколку ги постигнеме тие резултати можеме да продолжиме со нашиот план.

Едноставно, се обидуваме процесот на претприемништво да го прикажеме како еден софтверски програм во кој можеме се да испрограмираме.

Но, што доколку не ги постигнеме тие резултати? Дали можеме да ги предвидиме сите можни ситуации во кои ќе се најде нашиот бизнис?

Продолжи…

post

Денес е вчерашното утре

Сите ќе се сложиме дека насловот е точен. Да, денес е вчерашното утре. Просто.

Но, дали доволно го разбираме значењето особено кога станува збор за претприемачите и бизнисот?

Денес, вчера, утре… Циклус кој не запира.

Она што го правиме денес ќе ја смени утрешноста и на нашиот живот и на нашиот бизнис. Како ќе ја смени, ќе зависи од она што сме го правеле вчера, што правиме денес…

Една алка од синџирот доколку попушти, функцијата на целиот синџир ќе биде загубена.

Денес планираме што ќе правиме утре. Денес правиме нешто што ќе даде резултати утре. Денес ги уживаме благодетите на она што сме го направиле вчера.

Се она што го правиме оваа година, ќе има влијание на резултатите на нашиот бизнис идната година. Оваа година уживаме во резултатите од активностите минатата година.

Овие прашања може да придонесат во вашето континуирано подобрување како претприемач:

 • Што треба да направам денес за подобро утре?
 • Што направив вчера со што имам подобро денес?
 • Дали треба да го повторам она што го направив вчера со што допринесов за подобро денс?
 • Што направив вчера со што не сум придонел за подобро утре?
 • Што направив вчера со што нема да допринесам за подобра иднина?
 • Дали треба да го правам она што го направив вчера, а со што не допринесов за подобра иднина?
 • Можам ли повеќе?

Добра идеја е водење на личен дневник, кога станува збор за вашите активности во однос на вашиот бизнис, со што лесно ќе можете да ги споредите активностите и резултатите во бизнисот. Дневникот не е само “да направам” листа, затоа што често пати (ако не и во 100% на случаи) вие излегувате од рамката на таа листа и правите нешто што не е планирано за соодветен ден. Ваквиот дневник ќе ги содрќи сите ваши остварувања, односно активности кои лесно ќе се поврзат со вашите чувства, резултати и подобрувања.

 

post

Премногу нереални цели е полошо од немање на цели воопшто

Понекогаш навистина претеруваме. Дали, поради недоволно самопознавање или пак поради нешто друго сепак знаеме да претераме.

Знаеме да си поставиме цели кои не се реални, кои се премногу на број и кои никако не можеме да ги реализираме.

Во една таква состојба едноставно може да се случи да почнеме премногу работи, а ниедна од нив да не биде завршена до крај.

Премногу нереални цели е полошо отколку да немаме воопшто цели. дефокусираност, стресни ситуации, конфузија… Сето тоа се резултати на премногу нереални цели кои сте ги поставиле пред вас како еден претприемач.

 • Целите претставуваат основа за остварување на вашата претприемачка визија. Ни помалку ни повеќе. Едноставно, тие треба да обезбедат чекор по чекор да се приближувате кон вашата долгорочна визија. Тие не претставуваат волшебно стапче кое утре ќе доведе до остварување на визијата.
 • Целите бараат планови. Целите само како цели без конкретни планови претставуваат само пишани или непишани зборови. Ви требаат ли цели кои ќе стојат на хартија, или едноставно во вашиот мозок и кои ќе ги гледате секојдневно без да знаете што треба да правите? Секако дека не. Премногу цели ќе бараат и премногу планови и покомплексни планови кои ниту може да се започнат со имплементацијата, ниту може да се реализираат онака како што треба.
 • Плановите содржат задачи/активности. Секој план мора да содржи активности, доколку сакате да го имплементирате. Но, премногуте цели, премногуте планови и комплексноста на плановите ќе бараат и премногу активности. Прашањето е дали ќе можете да ги спроведете во периодот за кој се однесуваат тие цели и планови.
 • Задачите/активностите бараат труд од страна на претприемачот. Секоја задача, односно активност е нешто што бара вложен труд. Не можете да очекувате дека доколку се ставени задачите на хартија тоа гарантира дека ќе бидат и реализирани. Потребно е да ги завратите ракавите и да започнете со работа. освен вложен труд ќе треба да вложите и време за секоја од задачите. Повтроно, можете ли?
post

Дали знаете каде сте сега?

Сакаме да размислуваме за иднината и да заборавиме на минатото. Сепак, живееме во сегашноста, а денешницата е многу влијателна во создавањето на нашата иднина.

Размислете за прашањето во насловот на овој пост? Дали навистина знаете каде сте сега?

Не знам каде сум во овој момент во времето, но знам, каде сакам да бидам. Можно ли е тоа?

Како можeмe да отидeмe некаде, ако не знаeмe каде сме сега и што ќе треба да направиме со цел да стигнеме до местото каде што сакаме да бидеме во иднина?

Продолжи…

post

Како да ја предвидите иднината?

Се попопуларно работно место може да се забележи и во малите и во големите бизниси. Во големите станува хит позиција, додека малите ја комбинираат со тековната работна сила.

Оваа позиција се нарекува бизнис аналитичар.

Задачата на еден бизнис аналитичар е да ја предвиди иднината. Во почетните фази, се додека бизнисот не се стабилизира, во најголем број на случаи оваа позиција е длабоко вкоренета во претприемачот.

Но, задачата за да се предвиди иднината не е лесна, ниту за претприемачот, ниту за било кој експерт најмен однадвор или пак „фул-тајм” вработен во бизнисот.

Една карактеристика на секој бизнис претставува неизвесноста. Тогаш, како може да биде задачата лесна да се предвиди иднината доколку најсилната карактеристика на бизнисите е неизвесноста? Предвидување на иднината по дифолт претставува намалување на неизвесноста.

Но, сепак многу елементи од иднинта би можеле да се претпостават доколку се знае што се сака и што треба како најважно да се следи и предвидува. Понекогаш не е потребно да имате 100% прецизност за да знаете што може да се случува во индустријата и што ќе треба виде како еден претприемач да преземете за подобро дочекување на таа иднина. Доволен е еден тренд, еден мал индикатор, еден во тој момент можеби воопшто неважен збор, а сепак да ве наведе на вистинската насока.

Подолу е презентиран еден поедноставен процес кој би можеле да го следите, но морам да напоменам дека иако изгледа едноставен, сепак самиот процес не е лесен.

Продолжи…

post

Добрата подготовка е половина пат до успехот

Секој почеток бара соодветна подготовка. Потребно е да се почне нешто, потоа силите на инерција ќе не движат нанапред правејќи различни егзибиции за да стигнеме до целта.

Но, постои опасност подготовката да се одолжи со што никогаш нема да започнеме со имплементацијата. Сепак, доколку соодветно се организирате и подготвите, лесно ќе започнете со она што сакате да го започнете.

Еве ги основните 6 чекори за вашата подготовка да започнете со нешто.

#1 Скицирај што сакаш да постигнеш

Запомнете дека се што правите и се што започнувате има одредена цел. Прво вие сакате да постигнете нешто. Можеби сакате да ги подобрите бизнис процесите. Можеби сакате да ја зголемите продуктивноста. Можеби сакате да ја зголемите продажбата…

Затоа како прв чекор започнете со скицирање на она што сакате да го постигнете, бидејќи многу полесно ќе дојдете до чекорите кои ќе треба да ги преземете. Обидете се со визуелизација и поттикнување на емоционалните фактори кои ќе ве мотивираат во понатамошните чекори.

Овој чекор всушност претставуваат целите кои си ги поставувате пред вас.

#2 Концепирај го она што треба да го направиш

За да го постигнеме она што го сакаме ќе бара преземање на повеќе активности од наша страна. Доколку останеме инертни и не преземеме ништо, нема ни да го постигнеме она што го сакаме.

Затоа кога веќе знаете што сакате да постигнете, едноставно направете еден концепт на она што ќе треба да го направите за да го постигнете токму тоа.

Овој чекор претставува дефинирање на тактики со кои ќе можете да ги постигнете целите.

#3 Дефинирај ги конкретните чекори

Иако е многу тешко да дефинирате нешто за во иднина, сепак добро е да се обидете да го определите патот што треба да го изодите и тоа во форма на чекори.

На пример, доколку станува збор за зголемување на продуктивноста преку набавка на нова опрема, тука ќе треба да имате резултат во форма на:

 • Чекор 1: Дефинирање на потребната опрема
 • Чекор 2: Анализа на можни снабдувачи
 • Чекор 3. Рангирање на снабдувачите
 • Чекор 4: Контактирање на најдобрите и барање на понуди
 • Чекор 5: Анализа на доставените понуди
 • Чекор 6: Избор на најоптимално решение
 • Чекор 7: Имплементација на решението

#4 Приоритизирај ги дефинираните тактики

За постигнување на она што сакате да го постигнете не се сите тактики со исто значење или ист придонес во однос на дефинираната цел.

За да се осигурате дека побргу ќе се доближите до реализација на целта, добро е да ги приоритизирате тактиките, со што ќе започнете со оние најприоритетните.

#5 Делегирај ги чекорите кои може д ги заврши некој друг од твојот тим

Бидејќи сеуште сте во фаза на планирање, добро е да определите и кој што ќе работи, односно кој ќе биде одговорен за кои чекори кои ги дефиниравте со оваа подготовка.

Ако сте претприемач не значи дека мора се сами да сработите. Тоа, дури и не е возможно.

#6 Започни со имплементација

И секако како последен чекор е да започнете со имплементација на она за што се подготвувавте во претходните чекори.

post

Ден 9: Претходно искуство – 77 Подобрувања за 77 дена

Подобрување на креативност Започнуваме со вториот дел од нашиот предизвик за подобрување на твојот бизнис во 77 дена. Овој дел се однесува на подобрувања во однос на процесот на бизнис планирање.

Најдобар начин за да започнеш со подобрување на процесот на бизнис планирање е со твоето претходно искуство во еден таков процес.

Ти знаеш, што си направил добро, а што лошо во минатото. Знаеш што ти ги донело посакуваните резултати, а што не. Ги знаеш сите твои грешки. Тоа знаење ќе ти ги даде можните места каде треба да започнеш со подобрување на процесот на бизнис планирање.

Интересно е што постои голема корелација (силна) помеѓу подобрувањата во процесот на планирање и севкупните бизнис подобрувања. Преку подобрувања во процесот на планирање, ја подобруваш и иднината на твојот бизнис.

Да погледнеме во прашањата кои ќе те водат кон можните подобрувања:

 • Во претходно искуство, кои се целите во твојот бизнис план кои не си ги постигнал? Зошто не си ги постигнал тие цели?
 • Во прерходно искуство, кои се целите во твојот бизнис план кои што си ги постигнал? Зошто си успеал да ги постигнеш тие цели?
 • Дали постои нешто во твоите производи или услуги што може да биде подобрено врз основа на имплементација на претходните бизнис планови?
 • Дали твоите производи или услуги се во согласност со вистинските потреби на твоите потрошувачи? Зошто не се, доколку не се во согласност со вистинските потреби?
 • Дали твојот бизнис модел е нешто што ја дозволил имплементацијата на претходните бизнис планови такви како што биле без проблем?
 • Какво е твоето претходно искуство со предвидување на продажбата? Дали реализираните бројки се исти со планираните? Зошто се различни доколку се различни? Кои се причините за разликите?
 • Кога ќе погледнеш во твоите продажни бројки, може ли да видиш некои “шила” во нив? Зошто постојат такви нагли зголемувања или намалувања? Што можеш да научиш од нив?
 • Дали твоите претходни бизнис планови си ги базирал на потребите на потрошувачите? Дали тие потреби се менуваат брзо или пак остануваат непроменети во текот на целиот процес на имплементација на планот? Можеш ли да најдеш нешто повеќе за нивните потреби што би се вклучило во идните активности од процесот на бизнис планирање?
 • Дали некои потрошувачи си ги вклучил во твоите предвидувања, но тие едноставно не купиле ништо од тебе? Зошто? Можеш ли да ги повратиш и како?
 • Твоите бизнис планови се базираат на претпоставки и хипотези. Можеш ли да ги идентификуваш грешките во твоите претпоставки и хипотези? Можеш ли да ги подобриш претпоставките и хипотезите? Можеш ли да го подобриш бизнис планот кога се имплементира, доколку откриеш дека тој се базира на погрешни претпоставки и хипотези?

Одговори ги овие прашања и ќе ги откриеш подрачјата каде ќе треба да имплементираш подобрувања за идните процеси на бизнис планирање.

Следниот ден од овој предизвик е подобрување на предвидувањето како важен сегмент од процесот на бизнис планирање.

post

Бизнис план и маневри на еден претприемач

Бизнис план

Бизнис план

Значењето на еден бизнис план за еден претприемач без разлика дали неговата компанија е стартап бизнис кој штотуку започнува или пак е веќе компанија застаната на нозе, никогаш не го доведувам во прашање.

Бизнис план е потребен, па дури и повеќе од потребен. Но, она што ме загрижува е што честопати ги усложнуваме работите или пак одиме еден чекор понапред и претеруваме со цврсто врзување за еден таков план.

На пример, стартап бизнис има потреба од бизнис план бидејќи по дефиниција и по сите логики еден стартап функционира во една огромна неизвесност. Ќе потенцирам повторно неизвеснот.

Дали за веќе формиран бизнис кој излегол од стартап нивото не постои неизвесност? Иако, таа неизвесност е намалена, сепак постои.

Значи клучен збор карактеристичен за бизниси, и ова особено се однесува за мали бизниси е НЕИЗВЕСНОСТ.

Од друга страна, еден бизнис план го правиме денес, а се однесува за утре. И нормално, целта е колку што можеме повеќе да влијаеме на таа неизвесност за да ја предвидиме. Но, мора да бидеме реални затоа што кога работиме во една огромна неизвесност тешко може да ја предвидиме во целост. Всушност, тоа е невозможно.

Па зошто тогаш мора да се врземе за бизнис планот кога не гарантира дека условите кои сме ги предвиделе ќе бидат исти кога ќе ги применуваме чекорите дефинирани во тој план?

Не мора. Кој вели дека мора? Твојот бизнис план е твој патоказ за патот кој води до целта заради реализација на твојата визија. Но, не значи дека тоа е единстевниот пат и дека на патоказот не треба да се додаде некоја дополнителна насока.

Можеби и најважните делови во твојот бизнис план се деловите каде ги дефинираш мисијата и визијата за твојот бизнис како и целите кои сакаш да ги постигнеш во тој период. Тој е единствениот точен во целост дел од твојот бизнис план. Тој е делот на кој најчесто ќе треба да се навраќаш за да видиш дали си на вистинскиот пат.

Но, доколку не започнеш со имплементацијата на планот, никогаш не можеш да знаеш дека си на правиот пат и дека одиш кон исполнување на твоите цели. Ова е исто како кога планираш едно патување.

Знаеш каде треба да стигнеш. Си го испланирал патот. Но, кога поаѓаш на пат се може да се случи. Може да има застој, може да има работа на пат, може да има сообраќајка, може да има одрон, може да има блокада… Тоа се неизвесности на кои немаш влијание и кои бараат одреден маневар од твоја страна кој значи скршнување од твојот зацртан пат од планот. Што правиш во тој момент? Твојот мозок веднаш размислува за друг алтернативен пат кој ќе те одведе до целта. И доколку си упорен наоѓаш начин да се извлечеш од моменталната status quo ситуација.

Истото е и со еден бизнис план. Си испланирал се супер. Си ставил одлични колор графици, табели… Но, сепак реалноста станува поинаква од она што си го испланирал. Хипотезите и претпоставките може да бидат погрешни (а еден план во голем дел се базира на тие хипотези и претпоставки). Но, како еден успешен претприемач не велиш што да правам виша сила, туку правиш маневар, бараш друг пат, други хипотези и други претпоставки за да дојдеш до воспоставените цели.

Овие маневри може да се потребни по еден месец, можеби три или пак по една година. Сепак се реалност и мора да се направат. Инаку светот на бизнисот би бил премногу лесен доколку се она што го ставиме на хартија во вид на план е така како што сме го замислиле.

post

30 работи кои можете да ги направите во однос на вашиот бизнис план

 

Бизнис план

Бизнис план

Бизнис план претставува алака која значи живот за вашиот бизнис. Тој е тука за да ти помогне како на еден претприемач, твојата компанија да биде подобра, попрофитабилна, постабилна… Мора да го искористиш потенцијалот складиран во една таква алатка – бизнис план.

Имам видено бизнис кои немале бизнис план и сепак успеале. Но, како и да е потенцијаот на тие бизниси би бил многу поголем доколку претприемачите користеле и имплементирале процес на бизнис планирање кој ќе го дизајнира (мапира) патог кон успехот. Најмалку, бизнис планот би го намалил времеот од започнување до успехот.

Затоа тука е направен обид да се сублимираат некои работи кои би можеле да ги направите во однос на вашиот бизнис план како во ниво на подготовка, така и во ниво на имплементација.

 1. Нека биде едноставен.
 2. Нека поттикнува акција.
 3. Нека биде реален.
 4. Направи го ветувачки.
 5. Направи го да биде ориентиран кон потрошувачите.
 6. Нека биде едноставен за користење.
 7. Нека биде едноставен за имплементација.
 8. Нека овозможи лесно следење на имплементацијата.
 9. Нека претставува рамка за вашиот бизнис.
 10. Користи го како блуптинт.
 11. Користи го како средство за финансирање на започнување.
 12. Користи го како генератор за бизнис идеи.
 13. Користи го како средство за опис на твоите идеи.
 14. Користи го како алатка за имплементација на стратегија.
 15. Користи го како мапа за идни бизнис активности.
 16. Користи го секогаш кога треба да донесеш некаква одлука.
 17. Користи го за развој на нови производи и услуги.
 18. Користи го кога имаш потреба за мозочна регулација.
 19. Користи го како алатка за контролната функција.
 20. Користи го за подобрување на твојот бизнис.
 21. Користи го како алатка за менаџирање на сегашен и иден ризик.
 22. Користи го за проверка на тоа дали целите се остварени.
 23. Користи го за подобрување на твојот глобален бизнис модел.
 24.  Користи го како водич за градење на посилна заедница околу твојата компанија.
 25. Користи го како алатка за комуникација помеѓу тебе, твојот менаџерски тим и сите вработени.
 26. Користи го како регулатор за трошење на пари.
 27. Користи го како алатка за наоѓање и анализа на твоите силни страни.
 28. Користи го како алатка за наоѓање и анализа на твоите слаби страни.
 29. Користи го како алатка за наоѓање и анализа на можности.
 30. Користи го како алатка за наоѓање и анализа на закани.