post

Агенти за Доверба – Преглед на Книга

people make trust
Image by Tojosan via Flickr

Агенти за Доверба (Trust Agents) претставува релативно нова книга од 2009 година напишана од страна на Chris Brogan & Julien Smith која се однесува на градење на доверба на веб или попрецизно користење на веб за да се изгради доверба која може да се искористи за бизнис цели. Мислам дека не треба да го потенцирам значењето на интернетот и присуството на истиот за денешните бизниси.

Авторите на почетокот во книгата даваат одговор на прашањето што претставува ова книга многу едноставно:

Одговор на прашањето „Што правам сега“.

Со ова ни кажуваат дека книгата е полна со стратегии, потребни акции, примери и анализи за она што го правиме во моментов на веб просторот.

На што се однесува книгата?

Зад оваа книга се луѓе кои успеале да изградат солидна доверба користејќи го интернетот и врз таа доверба да изградат успешни бизниси. Едноставно книгата отвора едни нови погледи за онлајн присуството на бизнисите и како тоа присуство бизнисите можат да го искористат за сопствениот бизнис.

За да ја постигнат оваа цел авторите книгата ја базираат на 6 карактеристики или специфични однесувања на агентите за доверба кои се обработени во посебни поглавја на книгата. Тие крактеристики се:

 1. Агентите за доверба прават своја сопствена игра. Игра во која тие царуваат.
 2. Тие се едни од нас. Не се ни над нас ни под нас туку едни од нас, односно нашата заедница.
 3. Архимедов ефект – Дајте ми потпора и ќе го помрднам светот.
 4. Тие се нулта агенти – централни фигури во заедницата во која ја направиле таа нивна сопствена игра.
 5. Тие сепак се луѓе кои ги разбираат другите, кои комуницираат со другите, кои ги поттикнуват другите, кои споделуват со другите…
 6. Тие градат армија. Знаат дека ништо не можат да остварат сами па затоа и соработуваат со заедницата.

Кои се придобивките од читањето на книгата?

Кога се прашувам дали можам една книга да ја издвојам и да кажам дека е подобра од друга многу тешко наоѓам одговор. Во последно време доста навлегов во оваа проблематика преку свои сопствени истражувања и експериментирања како и со посебни обуки и инвестиции во книги од оваа подрачје, но сепак слободно можам да кажам дека сите книги имаат свој сопствен карактер и свој сопствен придонес во мојот интелектуален развој. Но, за оваа книга би ги издвоил следниве предности:

 • Едноставна за читање.
 • Практична без замарање со теорија.
 • Искуствено прикажување.
 • Полна со вистинити примери и асоцијации.
 • Претставува еден водич за продлабочување и зацврстување на односите на вебот.

За кого е наменета ова книга?

Оваа книга првенствено е наменета за малите бизниси, за претприемачи, односно луѓе кои превземаат акција. Самите автори напоменуват дека оваа книга е корисна и за големите бизниси, но тие нема да ги преземат потребните чекори што заради бирократијата, што заради тоа што тие ќе започнат своја сопствена игра.

Освен за сопствениците на малите бизниси ова книга може да биде корисна за сите професионалци кои на некаков начин се занимаваат со бизнисите и секако за луѓето кои се занимаваат со маркетинг.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*