post

Бизнис блог – ден 4: Дефинирање на потрошувачи

Конкуренција

Продолжуваме со предизвикот за блогирање за бизнис и се наоѓаме во четвртиот ден од истиот, кој служи за претприемачи кои сакаат да започнат да го користат блогот за привлекување на внимание, градење на репутација, кредибилитет и доверба. Третиот ден од предизвикот се однесуваше на одговор на прашањето како ќе ги оствариме поставените цели кој доколку не сте го поминале би било добро да се вратите пред да одите со активности од овој четврти ден.

Ден 4: Дефинирање на потрошувачи

Потрошувачите се централната фигура во твојот бизнис, но и за твојот бизнис блог. Ти не си газда, тие се газдите на твојот бизнис блог. Тие одлучуваат што ќе читаат, дали ќе дојдат до твојот блог да читаат и што ќе превземат доколку се наоѓаат на твојот блог. Затоа овој ден претставува можеби еден од најважните денови од овој предизвик. Доколку промашите тука, не очекувај дека твојот бизнис блог ќе ги оствари дефинираните цели.

Кои се твоите купувачи? Кои се твоите потенцијални купувачи? Каков е профитот на тие потрошувачи? Дали тие потрошувачи поминуваат одредено време на интернет? Доколку поминуваат како и каде го поминуваат нивното време на интернетот? Ова се прашања кои треба да ви дадат одговор за тоа каде треба да се насочите со оваа маркетинг средство.

Да одиме практично со она што ќе треба да го направите токму овој ден:

  • Дефинирај ја целната аудиенција на твојот блог кои бидејќи станува збор за бизнис блог треба да бидат твоите тековни купувачи и твоите потенцијални купувачи. Одговори на прашањето кои се тие. Какви им се демографските карактеристики? Дали се тоа една, две или повеќе групи или сегменти?
  • Анализирај го нивното однесување на интернет. Мора да знаеш што и како тие прават кога се онлајн. Колку време поминуваат на интернет? Каде го поминуваат нивното време кога се на интернет? Што прават таму? Што е она што најмногу ги интересира?
  • За секој сегмент изгради измислен карактер со интегрирана приказна во него која едноставно ги интегрира одговорите на овие прашања за кои баравте одговор денес. Оваа приказна и овие карактери треба да ве водат за понатамошните одлуки за вашиот блог.

Следува: Бизнис блог – ден 5: Клучни зборови

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*