post

На Интернет Сите Сме Голи и Бизниси и Физички Лица

The Internet is not a newspaper
Сликата од mfophotos via Flickr

Досега повеќепати пишував само за позитивни придобивки на интернетот за бизнисите во вид на маркетинг средства. Но, во исто време треба да бидеме свесни дека интернетот не соблекува сите нас, како бизниси така и како физички лица. Од ова соблекување не се поштедени ниту гигантите во бизнис сферата.

Ова значи дека како што можеме да добиеме позитивен публицитет, многу е едноставно да добиеме и негативен публицитет заради некои лоши бизнис односи или пак постапки.

Бизнисите сметаат дека никој не им може ништо, но многу се лажат. Во историјата на интернетот постојат безброј примери на многу моќни компании на кои им е нарушен угледот и авторитетот со помош на еден напис на блог во кој издржано се критикува бизнисот или пак производите и/или услугите кои ги нуди тој бизнис. На еден таков начин бизнисот може да навлезе во една навистина пеколна ситуација.

Средствата за комуникација на обичниот граѓанин кои се достапни во моментов се навистина се помоќни и помоќни. Можеби во минатото не можеше секој од нас да стигне до медиум како радио или пак ТВ, но денес можеме самите да си напрвиме сопствено радио или ТВ преку интернет и сервисите како YouTube и BlogTalkRadio. А, од друга страна луѓето се почесто ја всисуваат токму оваа содржина.

Денес, на пример прочитав (всушност тоа и ми беше инспирација за овој напис) напис на Археоблог за тоа како една издавачка куќа се однесува непристојно. Што можам да извлечам од оваа информација. Едноставно да ја ставам оваа компанија во графата ризични во мојата база на податоци.

Затоа бизнисите мора да започнат да градат вистинско внимание поддржано со репутација и доверба. А за тоа треба да се смени и офлајн однесувањето, односно да се биде професионалец во вистинска смисла на зборот.

Така да интернетот дава неограничени можности, но треба да се управуваат тие можности во вистинската насока за да ги искористиме, а во исто време да бидеме свесни и за реалните закани и да го прилагодиме однесувањето онака како што треба.

Едноставно ова е зрело за да направите SWOT анализа.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*