post

Ден 6: Процес на имплементација – 77 Подобрувања за 77 дена

Подобрување на креативност Се наоѓаме во шестиот ден во нашиот предизвик за подобрување на твојот бизнис за 77 дена. Претходниот ден, разговаравме за подобрување на твојот план за имплементација.

Сега, имаш подобар креативен процес во твојот бизнис. Си го подобрил процесот на комуникација на твоите идеи кои резултираат во подобрувањата на основните идеи. Имаш голема заедница околу твојотот бизнис, знаеш што е приоритет број еден за твојот бизнис, и имаш план за имплементација на идеи кои треба да бидат имплементирани.

Сега, е време да се започне со процесот на имплементација.

Што може да се подобри таму?

Нам ни треба одговор на тоа прашање, но првин да видиме што овозможува еден процес на имплементација да биде одличен.

 • Треба процесот да се имплементира како што е планирано.
 • Ни треба подобрување во самиот процес кога ќе откриеме дека нешто што не е во ред.
 • Ни треба процес кој ќе создаде поголема вредност за нашите потрошувачи што е можно поскоро.
 • Ни треба процес кој ќе го избегне можниот отпор кон истиот.

Тоа се основните работи кои треба да се подобрат, кога станува збор за твојот процес на имплементација.

Секој процес има своја почетна точка и завршна точка. Стартот е врз основа на планот за имплементација. Целната линија мора да биде нешто што може да донесе остварување на нашите цели. Сепак, ова не значи дека не можеме да го подобриме процесот, бидејќи имаме јасен план.

Планови се базираат на претпоставки, а не може да се земат здраво за готово како нешто што не може да се промени во процесот на имплементација. Ние зборуваме за подобрувања и сето она што може да се подобри е дозволено да се промени.

Кога си во процесот на имплементација, или по процесот, треба секогаш да ги најдеш одговорите на овие прашања доколку сакаш да имаш постојано подобрување во твојот бизнис:

 • Дали твојот план е имплементиран?
 • Дали се појавиле некои грешки кои треба да бидат корегирани?
 • Како можат да се коригираат грешките од твојот план?
 • Зошто постојат  разлики помеѓу планот и резултатите од имплементацијата?
 • Што треба да направиш за да се отстранат тие разлики?
 • Што треба да се направиш во иднина за да се минимизираат појавите на такви разлики?
 • Дали она што го спроведуваш сега е нешто што создава вредност за твоите потошувачи?
 • Можеш ли да ја зголемиш вредноста за твоите потрошувачи ?
 • Што треба да се спроведе за да се зголеми вредноста на твоите потрошувачи?
 • Може ли некако да се скрати спроведувањето на таков начин при што ќе биде завршено што е можно поскоро, но ќе има многу поголема вредност за твоите потрошувачи?
 • Дали има некој вид на отпор на промените?
 • Како може да се минимизираат или елиминираат можните отпори кон промените?

Овие прашања и нивните одговори ќе те водат низ континуирано подобрување при имплементација на нови идеи во твојот бизнис.

Утре ќе продолжиме со седмиот ден кога ќе работиме на лидерство.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*