post

Email маркетинг – Пример зошто професионален сервис

Email маркетинг како едно маркетинг средство е моќно за малите бизнис особено поради тоа што претставува доста ефикасно и ефективно, а од друга страна и доста ефтино, па дури за некои и бесплатно.

Кога веќе го споменав зборот бесплатно, треба да напоменам дека иако не сум некој кој препорачува ваков пристап (поради фактот што поминав низ сите тие фази од бесплатен сервис до професионален сервис), сепак може да се користи од страна на бизнисите доколку станува збор за помала меилинг листа и со користење на бесплатни сервиси кои постојат до одреден број на email адреси кои ги содржи листата.

Целта на овој краток пост е да покажам еден пример зошто сервисите кои професионално ги нудат овие услуги се наплаќаат. Сакам да напоменм дека иако повеќе од една година го користам Aweber како сервис сепак сеуште ги учам можностите и опциите кои ми стојат на располагање, па така не ја исклучувм можноста да споделувам дополнителни елементи кои ги учам низ целокупниот процес.

Првин би започнал со едно потсетување на два термини од подрачје на email маркетингот кои ги опишавме во Ажурирање на бизнис поимник за email маркетинг:

  1. Bounce Rate – Претставува стапка на вратени email-ови до испраќачот кои се карактеризираат со порака од mail системот дека е вратена заради причини како што се непостоечко домен име, преполни инбокс на примателот, непостоечка еmail адреса.
  2. BlackList – Овој збор означува листа која содржи група на IP адреси, кои се осомничени за испраќање на несакани email пораки (спам). Доколку IP адресата од која ги испраќате вашите email пораки како дел од една email маркетинг кампања имаат висока стапка на жалби до интернет сервис провајдери, висока bounce стапка, или голем број на испраќања на стари и непостоечки адреси ќе постои поголема шанса да влезе во оваа несакана листа.

Ова значи дека доколку постојано испраќате email на адреси кои се веќе непостоечки, или не се отвораат поголем временски период па затоа сандачето е преполно или пак испраќате на адреса со непостоечки домен вашата адреса од која испраќате ќе влезе во таа црна листа.

Во Aweber ова е решено така што доколку неколку пати се врати пораката во вид на Bounce автоматски системот го брише тој email од листата.

Во примеров подолу забележувате дека двe email адреси се категоризирани како bounce и тоа два пати по ред за две последователни пораки.

Aweber Bounce

Aweber Bounce

Затоа системот автоматски ги брише со што се запира понатамошното праќање на тие email адреси.

Aweber - Неможност да се испрати

Aweber - Неможност да се испрати

 

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*