post

Evernote – Ја Зголемува Продуктивноста

Колку пати ви се случило да добиете идеја и по неколку моменти или пак неколку деново воопшто не ја паметите? Колку пати ви се случило да прочитате нешто интересно во некој весник што навистина ви остава силен впечаток но по неколку часа или пак неколку денови тоа нешто воопшто не се наоѓа во Вашиот мозок? Колку пати ви се случило да прочитате некоја одлична книга а по еден месец она што ви се допаѓало да не го паметите? Колку пати Ви се случило да по гледање на некој филм, или пак по слушање нешто на радио што ви остава голем впечаток утре да не го знаете?

Ова се секојдневни прашања кои најчесто одговорот е ДА. Доколку е не ќе биде загрижувачко. Доколку ова ви се случува, а знам дека се случува не значи дека сте неинтелигентни. Не значи дека немате капацитет за примање на информации. Ова само значи дека сте бомбардирани секојдневно со огромен број на информации. Што е нормално за секој претприемач.

Во моментов вршиме една анализа за фактори кои еден претприемач го прават успешен претприемач (Можете да се вклучите во анализата на претприемнички фактори). Не значи дека доколку одговорот на прашањата е ДА дека не ги поседувате тие фактори, туку значењето е само во тоа што не користите алатки за да ја зголемите вашата продуктивност во бележење на она што навистина е Важно за Вашиот живот и за Вашиот бизнис.

Evernote за Полесно Паметење на Важни Работи

Една алатка која навистина може да помогне во зголемување на нашата сопствена продуктивност во однос на нашите идеи или пак случувања кои ни се важни и сакаме да ги запаметиме за да ги користиме во иднината е Evernote. Оваа алатка е синхронизирана за користење преку вашиот компјутер, мобилен телефон и веб. Значи се што бележите од различни места ќе оди во една и единствена база на податоци за Вашиот акаунт. Еве ги основните карактеристики на оваа алатка:

Забележување на се и сешто

На различни места забележуваме различни корисни работи кои сакаме да ги запаметиме и користиме во иднина. Дали се тоа белешки од некој состанок, или пак некое интервју во весник, или пак некој интересен филм имаме потреба од бележење на тие работи. Оваа алатка навистина се наоѓа на секое место. Еве што е наведено на страната на оваа алатка:

Се она што го гледате или пак мислите Evernote може да го забележи и да ви помогне да го запаметите. Да напишете текст. Извадок од веб страна. Фотографија или пак скриншот.Evernote ќе го зачува на безбедно место.

Организирање

Една од предностите на оваа алатка е соодветно организирање на белешките. Можеби ќе кажете зошто ми е потребен Evernote кога едноставно можам да го користам MS Word или пак едноставниот Notepad кои ги имаме на секој компјутер. Да има смисол. Но кога станува збор за продуктивноста нема смисол. На мојот компјутер имам над 30 гигабајти текстуални фајлови. На мојот лаптоп имам над 150 гигабајти документи. Кога барам нешто што сум забележал претставува вистинска ноќна мора. Еве што велат на Evernote за оваа карактеристика:

Се што ќе забележите е автоматски обработено, индексирано и овозможено е да биде пребарувано. Доколку сакате можете да додате обележувачи или пак да ги организирате забелешките во различни бележници.

Обележувачите навистина го олеснуваат животот за пребарување на различни забелешки.

Брзо пронаоѓање

Доброто организирање доведува до друга карактеристика – пронаоѓање. Целта е брзо да го пронајдеме она што го бараме. Со брзо пронаоѓање ја зголемуваме нашата продуктивност. Еве што велат на Evernote за оваа карактеристика:

Пребарувајте ги белешките по клучен збор, наслов и обележувачи. Evernote волшебно овозможува печатен и рачно пишуван текст во Вашите слики да биде пребаруван.

Процес на Инсталација

Инсталацијата е едноставна во неколку чекори:

 • Оди на evernote.com
 • Симни ја верзија за PC
 • Регистрирај се за бесплатна верзија
 • Внеси го кодот што ќе го добиеш по mail
 • И едноставно започни да го користиш.

Верзии на Evernote

Постојат две верзии:

 • Standard – Бесплатна верзија
 • Premium – 5$/месец или 45$ годишно.

Разликата е во следниве карактеристики:

 • Месечен аплоад на податоци до 40 мегабајти за бесплатната и 500 мегбајти за платежната верзија.
 • Ограничени типови на фајлови кои се прифатени од бесплатната верзија.
 • Поддршка.
 • На платежната верзија има SSL енкрипција.
 • Бесплатната верзија е поддржана со реклами.

Во секој случај за старт доволна е и бесплатната верзија за неколкукратно да си ја зголемиме сопствената продуктивност.

Неколку Примери за Корисење

Еве неколку примери кои во моментов и јас самиот запонав да ги корстам со Evernote:

 • Бележење на најважните моменти од состаноците
 • Сликање на визт картички и поставување во Evernote за да не ми го дуваат џебот.
 • Извадоци од книги кои ги читам.
 • Извадоци од весници кои сакам да ги запомнам а да не го притискам мојот мозок.
 • Извадоци од веб страни кои ми се допаѓаат.
 • Истражување и анализа на веб страни од кои сакам да купам нешто
 • Маркетинг идеи
 • Бизнис идеи.

Навистина една алатка која во голем дел го олеснува животот и ја зголемува продуктивноста во исто време, што досега се сметаше за невозможно. И уште еднаш интелигенцијата не значи дека еден претприемач е предодреден да биде успешен. Постојат многу интелигентни луѓе кои едноставно работат за големи бизниси или пак во државна администрација. Но, успешен претприемач е оној кој знае да се организира онака како што треба и да биде продуктивен во однос на остварување на сопствените цели.

Затоа слободно симнете ја алатката и променете го сопствениот живот барем со мало зголемување на Вашата сопствена продуктивност.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Trackbacks

 1. […] Evernote e алатка која навистина може да помогне во зголемување на нашата сопствена продуктивност во однос на нашите идеи или пак случувања кои ни се важни и сакаме да ги запаметиме за да ги користиме во иднината. За зголемување на продуктивноста преку Evernote веќе пишував во насловот Evernote – Ја зголемува продуктивноста. […]

Speak Your Mind

*