post

Интересни неделни информации 19.07-25.07.2010

Неделни информации на претприемач

Неделни информации на претприемач

Карактеристично за овој период од годината е намалена бизнис активност и се е насочено кон размислување за годишните одмори. И тие што не планираат одмор, мора да се прилагодат на потребите на своите клиенти и соработници кои веќе се или го планираат својот заслужен одмор. Неделата што помина не изобилуваше со премногу вести поврзани со економијата и бизнисот, претпоставувам претходната констатација е и причината за тоа.

Наш избор за денешниот пост е:

Многу често се спомнува за нова глобална криза, како продолжување на последната, но и како продолжеток поради несоодветните антикризни мерки кои беа превземени од најголемите и најсилните светски економии. Последиците од тоа на големо се чувствуваат и кај нас и не верувам дека има некој што се чувствува тотално комотен и релаксиран во моменталното бизнис опкружување. Големо внимание треба да се посвети да се постави црта под која не би требало да одиме надолу, да се превенира состојба во која светот западна пред 2 години. Македонија нема голем удел во глобалната светска економија, но случувањата од таму длабоко не засегаат.

СЕДУМ ЕВРОПСКИ БАНКИ НЕ ГО ПОМИНАА СТРЕС ТЕСТОТ

Комитетот на европски банкарски супервизори тестираше 91 банка за издржливост на уште една финасиска криза. Само седум банки не го издржаа стрес-тестот, меѓу кои грчката ,, АТЕ банк’’, германската ,, Хипо Риал Естејт” и пет шпански банки. Тестирани беа и банки кои со својот бренд се присутни и во Македонија : Нациоанална банка на Грција, НЛБ Словенија, грчката Алфа Банка и Сосиете Женерал. Сите се покажале успешни во справување со евентуална појава на нова финансиска криза, падот на вредноста на државните обврзници или рецесија. Со оглед на фактот дека ова се најголеми финансиски институции кај нас, заклучок е дека банкарскиот систем кај нас е стабилен. Освен ова банките кај нас се предмет на тест и од страна на Народна Банка на Македонија, кои како што известуваат, го тестираат банкарскиот сектор на секои 3 месеци и дека банките учествуваат во финансирањето со над 10% сопствен капитал.

МАКЕДОНИЈА СО ЛОША ПРОГНОЗА ЗА ЕКОНОМСКИ РАСТ

Европска Банка прогнозира раст за макекодонската економија за 0,5% што е втора најлоша прогноза по Романија споредбено со 7 земји од регионот. Владата прогнозираше раст од 2 %, но првите 3 месеци од годинава имаше многу поголем пад на економијата од планираното. Индустријата највува пад во периодот што следи, што може да ја доведе Македонија до повторна рецесија. Буџетскиот дефицит е над планираното, владата има поголеми расходи од приходи, само за првите 6 месеци е 100 милиони евра од вкупно планираните 170 милиони до крајот на годината. Потфрлаат планираните буџетски приходи што заедно со прокциите од Европска банка водат до заклучок дека ребалансот е нереален. Мора да се најдат нови извори на приход:

БЛОКАДА НА ФИРМИ ОД СТРАНА НА ПЕНЗИСКИОТ ФОНД

Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Макединија вршеше контрола  на 20.000 фирми за неплатени придонеси во вкупен износ од 20 милиони евра. Блокирани се сметки на 4.000 компании. Загрижува фактот што постојат фирми чии сметки се блокирани, а кај кои не постоел долг. По добивање на решението на наплата на долгот, без информација по која основа и за која сума станува збор и по упатена жалба на решенито за непостоење на таков долг, сепак сметките на поголем број компании се блокирани. Можеби е административна грешка, но сепак државниот апарат треба попретпазливо да ја спроведува својата функција и да биде подржувач, а не да го кочи процесот на функционирање на приватниот бизнис сектор.

САД ПРОГНОЗИРААТ ДЕФИЦИТ ОД 1,47 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ

Иако помал од предвиденото на почетокот на годината, ова е рекорден буџетски дефицит во САД. Се должи на намалени приходи и пад на економската активност. Економијата заздравува побавно од планираното, стапката на невработеност се искачи на 9%. Дури 41 цент од секој долар поотрошени пари од страна на Американската влада се од кредити.

Кризата е глобална главоболка, некој полесно се снаоѓа, некој потешко, некој е помоќен да го издржи периодот, некој не, факт е дека сите превземаат мерки за превенција и справување со последиците од овој удар. Она што треба да се размислува е када да се бара излезот, како да почнат инвестициите, да се креираат нови бизниси, нови работни места.

АФРИКА ЌЕ ГО ПРИДВИЖИ РАСТОТ НА СВЕТСКАТА ЕКОНОМИЈА

Поранешниот премиер на Британија, Гордон Браун истакна дека идниот раст на светската економија ќе зависи од Афика. Сиот светски продуктивен потенцијал треба да се насочи кон општото корисничко побарување на овој континент.

Можеби е во право, таму кај што има огромна популација на која и е неопходно инфраструктура која ќе го поплоча патот за да го стигне остатокот од светот е местото кај што тие што ги чуваат парите (ММФ, Светска Банка…), треба да ги вложат за имплементација на проекти во кои би се вклучиле компании кои би вработиле и обезбедиле милиони нови работни места. Се отвора патот  за индустријата ширум светот. Ако Англија, заедно со САД и другите Западноевропски земји во изминатиот и овој век ја креираа глобалната политика, ваква изјава на до неодамна нејзин челен човек не е за потценување. Можеби треба да размислуваме како да се пробиеме и да го фатиме возот по кој ќе се движат финансиите во наредниот период. Зборувам за стратегија како индивидуалци, но и на државно ниво. Кои ни се предностите, потенцијалот и можностите ?

About Андоновски Александар

Speak Your Mind

*