post

Интересни неделни информации – 02.08.2010 – 08.08.2010

Интересни нделени информации

Интересни нделени информации

Во редовните постови на интересни неделни информации за неделата што помина претприемач ги издвои следниве:

Новите возила ќе се регистрираат на 2 години

Возилата понови од 2 години ќе вршат проверка на техничката исправност еднаш на две години. Ова олеснување ќе важи само за граѓаните кои купуле возило од салон и немаат направено промена на сопственоста.

Законот се донесе пред две години а правилникот на сила стапил годинава на 17 јуни.

Но иако веќе скоро два месеци станиците работат според новите регулативи никој од таму не ги информира граѓаните.

Увоз на стари возила со ЕУР 1 до крајот на септември

Уште два месеца е продолжен рокот до кој може да се увезуваат стари возила со нискиот еколошки стандард, ЕУР 1. Вака реши владата, откако до денеска, кога беше последен ден за увоз на овие возила, многу од нив останаа непродадени по плацевите на препродавачите.

Новиот рок, до крајот на септември, важи и за регистрација на оние кои имаат возила со странски таблички.

Продавачите на половните возила, пак, не очекуваат зголемена продажба во овој пролонгиран рок.

Инаку, од почетокот на годинава во земјава се увезени 34.000 возила, од кои 30.000 се стари, а само 4000 нови. Од овој увоз, државата ќари 36 милиони евра во буџетот.

Бизнисот со половни возила е огромен во Бугарија, се случува на име на едно лице да има регистрирано и до 300 возила. Овие возила освен кај нас се увезуваат и во Романија. Таму е потполно законски да се возат со полномошно, а причина е регистрација на возило кое во Романија чини и до 1500 евра, додека во Бугарија е 250-300 евра во зависност од годината на производството на автомобилот.

Владата најавува конечно решение за зелениот картон

До крајот на месецов Владата ќе донесе одлука дали ќе се укине доплатата за зелен картон, најави премиерот Никола Груевски. Тоа во петокот минатата недела го побараа камионџиите.

  • Владин тим веќе има добиено задача да врши анализи и да бара опции што ќе бидат важни не само за камионџиите туку и за граѓаните. Владата до крајот на август, почетокот на септември, веројатно ќе одлучува за тоа и ќе се донесе некакви заклучоци и решенија.

Независниот синдикат на камионските транспортери „Макамтранс“ упати ултимативно барање до Владата конечно да ја укине доплатата за добивање зелен картон.

Во однос на пролонгирањето на рокот за законот за домување, Владата се’ уште нема дискутирано за ова. Владата се уште нема расправано за овој закон и не сакаат да прејудицираат никаков одговор.

Влез и со кеш до 10.000 евра

Подгорица – Централната банка на Црна Гора го подигна лимитот за внесување и изнесување готовина од земјата од 2.000 на 10.000 евра, соопшти Централната банка на Црна Гора.

Ниту резидентите ниту нерезидентите во иднина нема да мораат да им пријавуваат на царинските служби готовина во износ до 10.000 евра.

„Внесувањето и изнесувањето готовина се либерализира и се усогласува со директивите на Европската унија“, се додава во соопштението на Централната банка на Црна Гора

Невработеноста го топи доларот

Вредноста на доларот се намалува во споредба со јенот и еврото откако најголемата економија во светот соопшти дека во јули изгубила повеќе работни места од предвиденото.

Зелената банкнота падна наспроти јенот откако податоци од одделот за труд на САД покажаа дека бројот на Американци што поднеле барање за бенефиции за невработеност минатата недела неочекувано се зголеми. Овој неочекуван пад отвори шпекулации дека Федералните резерви на САД ќе мора да го спасуваат пазарот на труд. Економскиот гуру Џозеф Стиглиц рече дека економското закрепнување на САД е анемично и повика на втор круг на подобро дизајнирани стимуланси.

Турски ТАВ ќе го разбива монополот на Макпетрол

Турскиот концесионер ТАВ планира да го либерализира снабдувањето со говриво на авиокомпаниите што летаат од македонските аеродроми. Во изминатите 20 години овој монопол го држеше Макпетрол. ТАВ планира во конкуренција за снабдување да ги вклучи и ОКТА и Лук Оил. Керозинот за авионите не е сегмент за регулација на регулаторната комисија, поради што Макпетрол одржуваше висока цена за овој тип на гориво. Пракса на авиокомпаниите што оперираат од земјава е со керозин да се снабдуваат во други држави. Колку за споредба тон керозин во Македонија чини 800 евра, а во Германија околу 590 евра. Се очекува да следи и намалување на цените на авио билетите.

Проблемите во Западниот Балкан ги бркаат инвеститорите

Странските инвеститори се помалку инвестираат во земјите од Западен Балкан, а и тие што се веќе присутни почнуваат да се откажуваат.

Европските аналитичари оценуваат дека она што ги одвраќа инвеститорите од регионов се високиот степен на корупција, бавното судство и заштитата на домашните тајкуни. Аналитичарите препорачуваат владите на земјите од регионот да не се правдаат со светската економска криза за сопствениот неуспех во привлекување на странски инвестиции.

Македонија, во анализата на европскиот портал – ЕУ Обсервер се посочува како држава која иако направила забележителни напори во подобрување на деловната клима, сепак во 2009 година останала на дното меѓу земјите од регионот – со само 200 милиони евра странски инвестиции.

Компаниите се жалат дека владата не се држи до своите ветувања кон бизнисот, а се посочуваат и проблеми со сериозните инвеститори кои веќе се присутни во земјава, кои ја влошуваат и така лошата инвестициска клима. Освен економијата, и нестабилната политичка состојба се наведува како голем проблем за една мала држава, посебно во период кога напорите за членство во НАТО и Европската Унија,како што се вели,се ставени во мирување.

Од критики не се поштедени ни останатите земји од регионот. Во Хрватска се посочува проблемот со сопственоста, во Србија со долгите и бавни судски процеси, на Косово – крупни случаи на корупција. Аналитичарите оценуваат дека нема да има зголемување на инвестициите во регионот се додека не се решат овие проблеми и не подобри климата за инвестирање.

About Андоновски Александар

Speak Your Mind

*