post

Интересни вести 16.08 – 22.08.2010

Неделни вести

Неделни вести

Наш избор на вести од мината недела:

Препорака да се соработува со Турција

Македонија мора да соработува регионално со земјите од екс-Југославија поради економски напредок, но пред се треба да се насочиме кон соработка со регионалната велесила- Турција. Ова е препорака од Берт ван дер Варт, основач и главен извршен претставник на СЕАФ, глобална инвестициска фирма со седиште во Вашингтон, која се занимава со вложување со мали бизниси со висок потенцијал за раст во повеќе од 30 земји низ целиот свет.

Иако целиот регион е во фаза на реинтеграција од 1990-та па навака, тој сепак верува во пазарот на регионот иако економски и територијално е целосно поделен. Балканот е премал да го привлече и задржи вниманието на Западноевропските земји и Русија, но затоа треба да се насочиме кон Турција. Претприемачите не треба да се засегнати од историското минато на Турција во регионот и комплетно да се водат од бизнис логиката.

Берт ван дер Варт изјавува дека се  во преговори со Турската инвестициона компанија за формирање на заеднички фонд за инвестирање на балканот, но и во Турција и Кавкаскиот регион.

Овие фондови функционираат на база на изработка на бизнис план и заедничко вложување со сопственикот и иницијаторот на бизнисот. Освен пари вложуваат и дел од својот know-how, што им помага на претпримачите полесно да го водат својот бизнис.

Голема е предноста во однос на банкарско задолжување, а имајќи во предвид дека и во Македонија има повеќе претпријатија кои започнале со работа и сеуште успешно работат благодарејќи на подршката добиена од СЕАФ,  совет е да се почне да се размислува во правец Исток и да се искористи подемот на Турција но и средствата кои ќе влегуваат преку СЕАФ. Па сепак, Шехеразада не се појави тукутака.

Доделени уште 11 милиони евра од ЕИБ

Доделени се уште 11 милиони евра средства за подршка на малите и средните компании, како дел од владините антикризни мерки. Средствата се дел кредитот кој Македонија го доби од Европската Инвестициона Банка, се пласираат преку македонските еловни банки, а медијатор е Македонска Банка за подршка на развојот.

Со оваа транша, поделени се  40 милиони евра од вкупно 100 милиони евра кои се на располагање. Финансирани се 115 проекти. Каматнатаа стапка изнесува 6%, но и покрај тоа интересот кај компниите е слаб, пред се поради нивната слаба ликвидност. Постои страв за идно сервисирање на долговите, па компаниите тешко се одлучуваат да влегуваат во инвестициони проекти во овој период.

Најголем дел од компаниите кои аплицираа и ги добија овие средства се од градежната, текстилната и прехрамбената идустрија.

Остатокот од средставата треба да се искористат до половината на следната година.

Големите компании уште од почетокот реагира затоа што во време кога се најпогодени од светската економска криза, тие се исклучени од можноста да аплицираат за овие средства.

Продадени 20% акции од Стопанска Банка

Минатата недела беа продадени 20% од акциите на Стопанска банка. Купец на акциите е Национална банка на Грција, со што сега располага со 94% акциите на банката. Продавачи се ИФЦ и ЕБОР (Европска банка за обнова и развој) кои во 2000 година беа стратешки партнер со НБГ при купување на СТБ. Акциите се продадоа по цена од 574 ден. Од банкат изјавуваат дека со ова се потврдува долгогодишниот интерес на матичната компнија за присуство на пазарот.

Инаку Стопанска банка бележи работа со загуба во првиот семестар од оваа година. За првите 6 месеци има добивка од 1,7 мил. Евра, што е 5 пати помалку во однос на истиот период мината година ког остварија добивка од 9 мил.евра.

Почна бран на поскапувања!

Природните катастрофи во светот, неминовно водат до недостиг на количеството храна на располагање, со самото тоа и цените бележат пораст на глобално ниво, па и кај нас. Од она што минатата недела производителите и дистрибутерите на храна изјавуваа, како заклучок може да го издвоиме следново:

Маслото се продава по повисока цена. Се очекува да достигне цена и до 100 денари за литар. Цената на какаото исто така расне, па производителите на слатки највуваат покачување на цените на финалните производи. Некои скопски пекарници веќе го поскапеа лебот и бурекот. Маслото сигурно дека ќе го поскапи и традиционалното спремање на есенската зимница кај нас.

Се бележи пораст на цените и кај млекото и млечните производи, посебно на млекото, кашкавалот и сирењето кои се увезуваат од Србија. Имено кај нив е присутна млечна криза поради недостиг на свежо млеко.

Ќе поскапуваат и паштетите, а увозниците на месо од Бразил и Аргентина исто така најавуваат поскапување поради пораст на вредноста на доларот во однос на еврото.

Имајќи го ова во предвид, сигурно ќе треба да се ревидира предвидената стапка на

инфлација од 1% за Македонија за оваа година.

Нова платорма на Facebook – Facebook places!

Facebook претстави нова платформа наречена Facebook places, наменета за тие што имаат GPS. Платформата ќе се користи да се известуваат пријателите каде се наоѓате, да се наоѓате со пријателите во реално време, да коментирате за местата што ги посетувате или да ги читате коментарите на вашите пријатели за местата кои што планирате да ги посетите. Моментално е достапна само во САД, но набргу се најавува можност за користење низ цел свет.

Подолу е промо линк за платформата :

About Андоновски Александар

Speak Your Mind

*