post

Интересни вести 30.08 – 05.09.2010

Неделни вести

Неделни вести

Избор на интересни вести за минатата недела:

УЈП – Нова услуга – ЕЛЕКТРОНСКИ УВИД ВО ДАНОЧНА КАРТИЦА

Oд 1 септември 2010 година, Управата за јавни приходи воведе нова услуга за даночните обврзници – Електронски увид во даночна картица.

Услугата e достапна за сите правни субјекти и вршители на дејност кои се корисници на електронските услуги на УЈП, односно за секој даночен обврзник кој ќе се регистрира за користење на системот е-Даноци (http://etax.ujp.gov.mk/)

Електронскиот увид во даночна картица  би требало да овозможи, во секој момент преку вашиот компјутер, да вршите проверка и да бидете во тек со состојбата на вашите даночни побарувања и обврски кои ги води УЈП, без притоа да морате да одите лично во даночните канцеларии.

За сите дополнителни прашања во врска со новата услуга, постапката за регистрација за е-Даноци, како и пријавување за претстојните обуки кои ќе ги организира УЈП на оваа тема, УЈП ги посочува следниве контакти :

Инфо центар 0800 33 000
е-пошта: info@ujp.gov.mk

Дали ќе се издава домашна обврзница ?

Во претходните недели пишувавме дека државата има проблеми со полнење на буџетската каса, а Владата дефицитот го финансира со задолжување кај банките. Ваквата состојба придонесува за намалување на ликивидноста на стопанството од едноставна причина што банките наместо слободните средства да ги пласираат по поволни услови во стопанството, посигурно им е да откупуваат благајнички записи зад кои стои државата како гарант. Често се размислува за пуштање во оптек на еврообврзница, со што државата би се задолжила во странство. Експертската јавност е со спротиставени мислења и сугерира да се издаде домашна обврзница.
Универзитетскиот професор Томе Неновски, вели дека овој потег би имал позитивни ефекти, а каматата би била пониска од евентуално издавање на еврообврзница. Би ги извлекло домашните девизни резерви на граѓаните, би се добил нов прилив на средства во девизи и би се зголемиле девизните резерви на државата. Со тоа би се заштитил девизниот курс на денарот и платно-билансната состојба и би се надополнил буџетот .

Од друга страна поранешниот министер за финансии Никола Поповски, сугерира дека не е добор државата повторно да се задолжува и дека треба да се применат мерки за намалување на задолжувањата.
Без разлика на мислењата на експертите, за Вторник веќе е најавено ново задолжување на државата преку издавање државни записи.

Македонија дел од Железничката Алијанса?

На 1-ви октомври треба да почне да функционира новото претпријатие за железнички сообраќај кое е резултат на проект започнат од 3 земји: Србија, Хрватска и Словенија. Седиштето на компанијата ќе биде во Словенија, како земја членка на ЕУ, а проектот има за цел да го направи поефикасен и побрз железничкиот сообраќај долж коридорот 10.

Претставници на Македонски Железници беа на разговори во Словенија и укажуваат дека подготовките за приклучување на Македонија кон овој проетк наскоро ќе почнат. Ова е проект од кој Македонија не би требало да остане исклучена и што би ни овозможило да ја модернизираме нашата железница, но и да се приклучиме кон трговските и патнички рути кои овој проект ќе ги овозможи.

Нашата Влада цени дека ова е интересна иницијатива, но за својот став ќе ја известат јавноста откако ќе ги разгледаат сите факти.

Се проценува дека трите земји, инволвирани во проектот, на годишно ниво од новиот концепт ќе имаат по околу 50 милиони евра добивка.

Камионџии бараат поевтин зелен картон !

На 02.09.2010 камионџиите упатија ултиматум до премиерот за намалување на цената на зелениот картон. Ако во рок од 5 дена не им се исполни барањето, најавуваат блокада на главниот град.
Освен за транспортерите, цената е висока и за другите учесници во сообраќајот. Осугурувањето се наплаќа 2 пати, еднаш при регистрација на возилата и вторпат при излез на возилата од државата. Надлежните служби најавуваат одоговор во втората полвина на месецот.

За компарација, годишен зелен картон во Македонија чини 160 евра, плус осигурување од оклоу 100 евра, додека во Бугарија истото чини 104 евра, во Србија 117 евра.

20% повеќе боледувања во 2009 во однос на 2008

Од Фондот за здравствено осигурување дека постои позитивен тренд во однос исплати за боледување на македонските граѓани. Тоа делумно се должи на владината политика за зголемување на наталитетот и исплати за породилно отсуство. Но, од друга страна постои и негативна појава на драстичен пораст на боледување кај работниците. Во 2005 год биле доделени 6.325 боледувања, а минатата година оваа бројка пораснала 16.527 што е пораст од 265 отсто. Се најавуваат засилени контроли во постапката за доделување на боледувања.
Се ствара слика дека македонските граѓани повеќе сакаат да боледуваат отколку да работат, но во суштина голема улога игра огромниот пораст на нововработените административци, на кои им е полесно да земат боледување кое го добиваат без проблем, отколку да да одат на работа, каде што немаат доделено работни задачи, ниту место за седење. На ова се надоврзува непрофесионализмот во македонските компании и се поактуелниот мобинг, кој прави на работниците да им е непходно да земат ден плус надвор од предвидените одмори, како би го издржале секојдневниот стрес.

Хром во подем!

Интернет гигантот „Гугл“ ја претстави шестата верзија на „Хром“, точно на вториот роденден на овој се попопуларен Интернет пребарувач

Главниот акцент е ставен на брзината и едноставноста, но „Хром 6“ има и голем број на други подобрувања. Овој модерен Интернет пребарувач има вградено нова верзија на познатиот „Адобе флеш“, а најзначајно е тоа што користи ХТМЛ-5.
Според истражувањара „Хром“ веќе има удел од 7,5 проценти од пазарот на Интернет пребарувачи. Првите две места и натаму ги држат „Мајкрософт Интернет Експлорер“ со 60,4 проценти и „Мозила фајарфокс“ со 22,9 проценти од пазарот. Успехот на „Хром“ е многу позначаен доколку се земе предвид дека „Опера“ по десет години постоење има само 2,4 проценти од корисниците.

About Андоновски Александар

Speak Your Mind

*