post

Интересни неделни информации 06.09-12.09.2010

Неделни вести на претприемач

Неделни вести на претприемач

Наш избор на вести за минатата недела:

Резерви на нафта уште 10 години?

Изворите на нафта не се непресушни и се резултат на процес на фосилизација која траела со илјадници години. Научниците од службите за геологија и природни богатства проценуваат дека за 10 години ќе се исцрпат резервите на конвенционалната нафта. Решение е во нови извори на енергија кои полека би го замениле традиционалото гориво на 20-тиот век – нафтата. Новите биолошки горива ќе покриваат 12% од потребите до 2020 год. Проблемот е во цената на растителните продукти од кои се добиваат биолошките горива и нафтата. Засега цената на нафтата е доста поефтина, за илустрација 1 тон жито достигна цена и од 100 долари, што прави земјоделците да садат жито, а не шеќерна репка за производство на био горива. Ако би се правела пресметка од енергијата добиена од 1 тон жито, заклучок е дека е многу повеќе од енергијата добиена од нафта, што ја прави ситуацијата нелогична, но тука се инвестициите во нови погони за производство на нов тип на гориво, како и опасност од недостиг на храна на светсиот пазар, кога земјоделците целосно би се насочиле кон производство на суровина за био горива. Со оглед на фактот дека се предвидува цената на барел нафта да порасне на 100 долари а до 2030 год. и на 190 долари за барел, сигурно е дека полека ќе почнеме да се префрлуваме на поновите горива. Дополнително во корист на биогоривата е и фактот што им се зголемува ефективноста поради можноста за повеќекратна употреба, т.е. повторна термичка обработка за добивање на дополнителна енергија. Единствено ќе мора плански да се распоредуваат обработливите површини, за да не се ограничи прахранбената и добиточната продукција.

Работа на празник – поголема дневница

Минатата недела Македонија славеше 2 празника, денот на Уставноста и Бајрам Рамазан. Верувам дека многу сопственици, претприемачи не беа многу задоволни од 2 неработни дена во среднината на неделата, бидејќи ја прави неефикасна и непродуктивна целата работна недела. Од аспект на бизнис тоа значеше една седмица неработење – резултат на нашиот менталитет. Користа е на страната на работниците кои добиваат дополнителен одмор од напорните работни места. Државните институции, јавните претпријатија и големите комапнии се придржуваа на законот, но помалите фирми често ги кратеа празниците или воопшто немаа прекин на работата. Од Министерството за труд и социјала велат дека се свесни за оваа појава и затоа во текот на двата празнични дена беа излезени на терен и контролираа дали сопствениците се придржуваат на законските директиви. Законот јасно укажува дека работодавачот треба да направи реорганизација и дека на работникот му следува дневница и пол и две и пол дневници за работа на државен празник. Секако дека пак треба да се запази да не се надмине неделно предвидениот број на работни часови на работникот. Не постои можност работникот да добие дополнителен слободен ден или некаков друг надомест. Трудовата инспекција направила записници за фирмите кои ги има прочешлано во двата празнични денови. До 15-ти Октомври ќе се направи уште контрола за да се види дали работодавачите нависитна имаат исплатено две и пол дневници. Во спротивно казните се 15 илјади евра за правно лице и 7500 евра за директорот.

Банките спасени од Мафијата

Банките како најпогодени од светската економска криза, за спас посегнале по парите на Мафијата – изјавува британскиот весник „Гардијан“. Водечките светски банки во очај посегнале по овие средства кои по некоја проценки изнесуваат 352 милијарди – профит од трговија со дрога, оружје и луѓе. Ова го признал и шефот на агенцијата на Обединетите нации за борба со дрога и организиран криминал. Околу една петтина од глобалната економија отпаѓа на организираниот криминал.

Крадци пикирале куќа – плен на база на Фејсбук статус.

Кога објавувате статус на Фејсбук дека се спремате или заминувате на одмор, можеби е паметно да највите и дека имате добар алармен систем, чувар, ротвајлер или сл. Или подобро воопшто не објавувајте таква информација. Од Њу Хемпшир, САД, доаѓаат информации за крадци кои влегувале во куќи за кои претходно знаеле дека се празни благодарејќи на Фејсбук статусот на сопствениците. Успеале да ограбат 18 куќи и да се стекнат со вредност до 200.000 долари. Фатени се, но Фејсбук има огромен број корисници, никогаш не знаете кој ве следи и која му е намерата.

Инвестирање во ново растечки економии

Минатата недела претседателот на САД – Обама, се обрати пред нацијата и меѓу другото најави трошење на 50 билиони долари за подобрување на патиштата, железницата, аеродромите и другите инфраструктурни потреби. Но инвеститорите би требало своето внимание да го насочат кон пазарите и економиите во пораст.
Се очекува земјите во развој во наредните 3 години да потрошат повеќе од 100 пати од она што САД планираат да го потрошат во наредните 6 години. Околу 4 трилиони од вкупно проценетите  6,3 трилиони долари се поврзуваат со проекти во Кина, додека останатите обврски и проекти се планирани од приватниот и државниот сектор во Бразил, Русија, Мексико, Јужна Африка и блискиот Исток.
Компаниите кои градат или одржуваат инфраструктура, патишта, мостови и др. во Кина, Бразил и другите пазари во подем, во своите проекции имаат зацртано добивка.

За тоа постои и логично објаснение. Во земјите во развој, во урбаните средини, секоја недела се раѓаат или доселуваат повеќе од милион луѓе. До 2025 година 21 од 25-те најголеми градови ќе бидат во земјите во развој – според извештај на Обединетите нации.За да се ораганизира толкава маса на луѓе и за да се спречи хаос, овие земји немаат друг избор освен да трошат и да да градат се од пристаништа до електрични централи. Мора да изградат инфраструктура со што би обезбедиле стабилен економски развој. Градовите со најдобра инфраструктура ќе привлечат највеќе домашни и странски инвестиции, како и човечки капитал.
Проектите нема да се спроведуваат само со цел изградба на инфраструктура. Постојат и политички мотиви. Луѓето ширум светот сакаат чиста вода, санитарни услови и постојан транспортен и енергетски систем. Владите што ќе успеат да ги обезбедат овие услови имаат поголеми шанси за придобивање на гласачкото тело.

Бразил е домаќин на Светското првенство во фудбал во 2014 и Олимпијадата во 2016. Кина е насочена кон историскиот стремеж за поврзување на западниот дел на земјата со развиениот источен приморски дел. За разлика од порано инвеститорите и банките се многу поотворени кон овие земји отколку кон САД, Европа и Јапан кои имаат огромни долгови.

Овие инвестиции се поврзани со политички ризик, т.е. нивното спроведување зависи од одлука на владите на овие земји. Во Индија владее законот но бирократијата е спора, во Кина владее поредок. Кога еднопаертискиот систем ќе рече тргаме, тоа и се случува.

Големите компании од развиените земји ја гледаат својата шанса бидејќи располагаат со технологија и know-how. Следната деценија ќе биде деценија на градење, доградување и реконструктуирање на постојното. За инфраструктурата сфаќате дека е недакватна кога е многу доцна!

Единствено инвеститорите во овие капитал-интензивни проекти, ќе мора да почекаат подолг период за наплата на вложените средства.

About Андоновски Александар

Speak Your Mind

*