post

LinkedIn – Маркетинг Средство 83

LinkedIn Маркетинг Средство

LinkedIn Маркетинг Средство

Сеуште сме на социјалните медиуми како маркетинг средства на претприемач. Како 83-то маркетинг средство го избрав LinkedIn, уште една социјална мрежа за градење на конекции, конверзации и потенцијален бизнис.

Сега сме во социјална мрежа која повеќе се однесува на професионалци, бизнис вмрежување, конекции, соработки, дискусии…

Што претставува Linkedin?

LinkedIn претставува социјална мрежа како и сите досега кои ги споменавме во овој серијал со таа разлика што се додава зборчето професионална пред мрежата. Значи LinkedIn претставува социјална мрежа на професионалци преку која може:

 • да се одржуваат професионални релации помеѓу корисниците,
 • да се пребаруват отворени работни места,
 • да се регрутираат кадри за бизнисот,
 • да се споделуваат различни проблеми и разменуваат различни можни решенија,
 • уште многу други креативни бизнис релации…

Основната филозофија на LinkedIn е “Relationship Matter”. Мисијата на оваа социјална мрежа е:

да ги поврзе професионалците од целиот свет за да станат попродуктивни и поуспешни.

Последните факти од страна на LinkedIn велат дека имаат над 85 милиони членови во повеќе од 200 земји, што секако кога станува збор за професионално вмрежување не е за потценување.

Можете да го погледнете официјалното видео за тоа што претставува LinkedIn:

Како може да се користи?

Вообичаено користење на оваа социјална мрежа е да се креира акаунт и да се поканат другите корисници на мрежата за да станат конекции.

Кога станува збор за конекции LinkedIn ги рангира во степени. На пример, директните конекции се првостепени конекции, конекциите преку директните конекции претставуваат второстепени конекции итн.

Можете да ја користите мрежата за да најдете значајни контакти првин преку луѓе кои што ги познавате, а потоа да барате преку различните можности кои LinkedIn ги нуди за пронаоѓање на професионалци од Ваше значење како што се пребарување по компанија, од други социјални мрежи или преку одговори (LinkedIn Answer).

Можете да креирате група во која ќе ги поканите Вашите конекции за да се вклучат во дискусија на истата од теми поврзани со Вашата индустрија.

LinkedIn е одлична можност за генерирање на потенцијални купувачи за Вашиот бизнис. Со помош на алатките кои досега ги споменавме и секако можноста за адвертајзинг на мрежата има потенцијал да генерира нови купувачи за Вашиот бизнис. Едноставно како и со останатите маркетинг средства Вие сте присутен на една мрежа каде во моментов има над 85 милиони професионалци.

Затоа следете го следниов иницијален процес за започнување на градење на присуство на ова социјална мрежа:

 • Направете план. Одговорете на прашањата во која индустрија се наоѓа Вашиот бизнис, кои се првичните конекции кои би сакале да ги имате, од кои индустрии се важни луѓето за Вашиот бизнис, што ќе сакате да постигнете…
 • Отворете сметка на LinkedIn. Отворете сметка и започнете да барате значајни лица.
 • Прашања. Започнете со одговарање на поставените прашања за кои имате одговор, а потоа започнете и со поставување на конкретни прашања поврзани со Вашата индустрија како би можеле да дојдете до нови конекции, да видите какво е мислењето за соодветниот проблем и да најдете различни решенија кои ве мачат.
 • Ажурирајте го Вашио статус. Статусот има потенцијал за брзо забележување преку Вашиот профил и e-mail-от кој LinkedIn го праќа на Вашата мрежа.
 • Група. Разгледајте ја можноста од креирање на посебна група на LinkedIn каде ќе поттикнете дискусија помеѓу членовите.
 • Маркетинг. Поставете линк од Вашиот веб сајт и блог до Вашaтa LinkedIn група. Поврзете го LinkedIn статусот со Вашиот Twitter профил. Разгледајте ја можноста во сите маркетинг средства да покажете дека сте присутен и на LinkedIn.

Дали треба да го користите?

Бидејќи професионалци од скоро секоја индустрија се присутни и ја користат оваа социјална мрежа логично е дека би требало и Вие да ја користите.

Без разлика дали Вие барате бизнис контакти како можни потенцијални клиенти, или пак барате кандидати за вработување, или пак барате решенија за проблемите во индустријата, или пак сакате да се изградите како експерт во Вашата индустрија, LinkedIn ви обезбедува можности во овие подрачја и би требало да ги искористите.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*