post

Неколку правила за привлекување на внимание

Како претприемачи или сопственици на мал бизнис можеби веќе сте се нашле себеси во позиција кога можеби најважната активност во вашата работа е да привлечете внимание на потенцијалните купувачи.

Иако можеби изгледа лесно сепак бара повеќе напори.

Имате бизнис, имате производ или услуга, сега треба некој да чуе, да види, да почувствува дека вие сте тука спремни да го решите тој толку страшен, неподнослив, проблематичен и здодевен проблем за потенцијалните купувачи.

Првиот чекор е да го привлечете вниманието. Иако, привлекување на внимание нема да гарантира успех за вашиот бизнис за што може да прочитате повеќе во внимание, репутација и доверба, сепак претставува прв чекор кој мора да се преземе.

Вниманието има за цел да ги привлече потенцијалните купувачи кон вашиот бизнисот. Може да се постигне бесплатно во стил на вирозни маркетинг кампањи или препорака од уста до уста или пак да се плати за истото преку користење на различни маркетинг средства. Сепак, за да се постигне успехот ќе треба да се имплементираат некои правила. Веќе пишувавме за 10 начини на привлекување на вниманиеод кој произлезе следниов график:

Привлекување на внимание

Во овој пост би сакал да наведеме неколку можни правила кои би требало да ги имплементирате кога станува збор за вашите напори во привлекување на внимание.

  1. Планирајте го привлекувањето на внимание. Без разлика што понекогаш не може да се испланира се, но сепак многу посистематски приод ќе имате доколку ги планирате различните начини и можности за привлекување на внимание.
  2. Користете различни канали за привлекување на внимание. За различни бизниси ќе функционираат различни канали. Добро е да се обидете и да тестирате различни канали за привлекување на внимание.
  3. Дади внимание за добиеш внимание. Правило за реципроцитет кое потекнува од работата на професор Robert Cialdini од неговото дело Influence. Доколку дадеш, поверојатно е дека ќе добиеш.
  4. Ризикувај и информирај дури и за тајните. Ќе ме прочита конкуренцијата, ќе ме копираат, ќе ми го преземат… Иако исказиве се можни сепак мора да се преземе ризик, затоа што не може потенцијалниот купувач да дознае за тебе без неговото вистинско внимание.
  5. Бидете уникатни, не копирајте. Можете да ги проучите и анализирате конкурентите, но немојте да ги копирате. Вие сакате да бидете уникатни. Уникатноста е најдобро средтсво за привлекување на квалитетно внимание.
  6. Бидете реални. Не е важно што вие мислите, важно е што мислат твоите тековни купувачи. Тие ќе привлечат повеќе внимание кога го опишуваат вашиот производ или услуга, отколку кога вие ќе го презентирате.
  7. Престанете со зборување и започнете со слушање. Слушањето ќе ви каже што другата страна сака да постигне и доколку го знаете тоа и навистина ги погодите во нивното вистинско “сакам” еќ го имате нивното внимание.
About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*