post

Ping.mk – Маркетинг средство 88

Пинг како маркетинг средство

Пинг како маркетинг средство

Продолжуваме со серијалот од маркетинг средства на претприемач и како 88-мо маркетинг средство зибрав еден агрегатор од Македонија – Ping.mk. Како 87-мо маркетинг средство го претставувме Digg еден вид на агрегатор на онлајн содржина каде корисниците поднесуваат линкови до таа содржина и гласаат за истата при што онаа со најголем број на гласови се наоѓа на почетната страна.

Што претставува Ping.mk?

Како и Digg така и Ping.mk претставува место каде луѓето може да откриваат и споделуваат веб содржина од подрачје на Македонија.

На официјалниот веб сајт на Ping.mk во однос на тоа што претставува може да се прочита следново:

Пинг е агрегатор на е-содржини кои се собираат автоматски преку претходно задавање на РСС фидови до веб-сајтови или тематски посебни делови од нив. Во моментов постои голема база на зададени извори за Македонија кои секојдневно агрегираат нови содржини, а корисниците и самите можат да пријавуваат и фидови, но и линкови до поединечни написи, фотографии, видео содржини и сл. и да ги сместуваат во соодветни групи (категории).

Покрај собирањето на сите видови содржини, овој веб-сајт има една дополнителна вредност – можност за гласање од страна на регистрираните корисници со што линковите до најпопуларните содржини, фер и демократски избиваат меѓу првите.

Значи освен споделување, карактеристично е и гласањето, па така најпопуларните содржини излегуваат на почетната страна на сервисот.

Како можете да го користите?

Првин, доколку имате Ваш бизнис блог отворете акаунт на Пинг и поднесете го RSS фидот на блогот. Следно нешто е да споделувате интересна веб содржина до која ќе дојдете и секако да гласате за она што ќе го прочитате и во ви се допадне.

Она што дополнително би го издвоил, а всушност што му дава еден вид на социјален карактер е што можете да додадете пријатели и да ги следите сите содржини кои ќе бидат споделувани од тие пријатели.

Уште една клучна карактеристика е можноста за креирање на група за одредена тема која ќе биде од Ваш и од интерес на членовите на групата. Групата може да биде јавна (што е препорачливо за бизнис цели) и ограничена. Во јавна група секој може да прегледува содржина и да споделува нови содржини, додека во ограничените групи секој може да прегледува додека само придонесувачите може да поднесуваат линкови. На пример, можете да креирате група која ќе се занимава со проблемите кои постојат на пазарот, а кои Вашиот бизнис ги решава. На ваков начин целта ќе ви биде да споделувате квалитетна содржина за групата и секој заинтересиран за ова подрачје ќе може лесно да најде информации.

Нешто што единствено ми недостасува можеби е можноста за градење на конверзација околу соодветната содржина од страна на корисниците, кои се надевам дека ќе ги има во некој од следните развои на сервисот кој сепак претставува нешто сосема ново за наши услови.

Дали треба да го користите?

Бидејќи интернет животот на еден поединец претставува како живот во една густа шума каде тешко се забележува патот кој треба да се изоди, оваа прашање постоело, постои и ќе постои како актуелно. Во едно од наредните маркетинг средства ќе стане збор и за еден начин за тоа како да се одлучите дали да користите нешто или не.

Сепак, доколку Вашиот бизнис креира содржина на интернетот, доколку сакате да градите како лично така и бизнис присуство на интернетот, а притоа Вашиот бизнис е сконцентриран на локалниот македонски пазар оваа маркетинг средство може да ви биде од корист.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*