post

50 Совети за да бидете Успешен Претприемач

Започнување и менаџирање на успешен бизнис не е едноставна задача. Постојат премногу потешкотии за еден претприемач. Во моето практично искуство, направив премногу грешки. Со овој напис сакам да споделам 50 различни совети кои ги извлеков од моето искуство како практично така и на научно ниво.

http://entrepreneurshipinabox.com/wp-content/uploads/50Advices.png
Ова се 50-те совети кои би ги споделил и кои ми паднаа на ум кога го разработував овој напис:

 1. Размисли повќепати пред да го започнеш бизнисот.
 2. Користи книга со бизнис идеи за да ја забележиш секоја бизнис идеја која ќе светне во твојот мозок.
 3. Не размислувај за квалитетот на бизнис идеите до кои ќе дојдеш само забележи ги во книгата со бизнис идеи. Ќе ги анализираш подоцна.
 4. Бидни колку што може покреативен за твоите бизнис идеи.
 5. Размислувај за уникатноста на бизнис идејата.
 6. Пронајди го вистинскиот пазар и дознај што сака тој пазар.
 7. Избери добро бизнис име.
 8. Направи добро лого.
 9. Потроши одредено време за подготовка на бизнис план. Но, не претерувај. Многумина научно ќе те учат за добар бизнис план во вид планирај го бизнис планот (вообичаено од луѓе кои никогаш не започнале бизнис). Ова може да те вовлече да останеш засекогаш во фазата на сонување.
 10. Потроши одредено време за да ја провериш актуелната сoстојба со она што си го испланирал во бизнис планот.
 11. Започни со градење на листа од самиот почеток.
 12. Користи вмрежување пред и по започнување на бизнисот.
 13. Користи ги социјалните медиуми. Имаат преголема моќ.
 14. Започни со градење на односи со други луѓе од индустријата и надвор од неа.
 15. Никогаш не запирај со подобрување на личните вештини.
 16. Учи, учи и само учи.
 17. Пронајди го вистинскиот начин во балансирање на бизнис животот со семејниот живот.
 18. Најмувај најдобри вработени, не членови на семејството.
 19. Побарај помош кога имаш потреба од помош.
 20. Бидни трпелив, успешноста не е нешто што доаѓа преку ноќ.
 21. Секогаш размислувај за подобрување на продажната инка.
 22. Започни со делегирање на неважни активности на твоите вработени.
 23. Гледај во промените како нешто нормално и нешто што никогаш не запира.
 24. Не се противи на промените.
 25. Користи ги сугестиите на вработените за можните подобрувања.
 26. Секогаш барај да го дознаеш она што твоите потрошувачи го сакаат.
 27. Продавај придобивки за твоите потрошувачи, не производ и услуга.
 28. Не се плшаи од грешките, туку учи од истите.
 29. Преземај ризик. Претприемачите се преземачи на ризик и калкулатори на ризик.
 30. Никогаш не запирај со маркетинг за твојот бизнис.
 31. Промовирај го бизнисот иако и на места кои не се за промоција.
 32. Зборувај со луѓето и сподели ги твоите идеи.
 33. Користи блог за промоција на бизнисот.
 34. Барај препораки и претходни искуства за твојот бизнис од страна на твои потрошувачи и искористи ги за промотивни активности.
 35. Не ги гледај твоите конкуренти како твои непријатели. Учи од нив и користи ги нивните грешки.
 36. Немој никогаш да конкурираш само на цената. Тоа е лоша стратегија.
 37. Пробај да тестираш било што пред да го започнеш.
 38. Не троши ги бизнис парите на бизнис зделки кои не знаеш да ги спроведеш.
 39. Пробај да го зголемиш профитот од секоја продажба.
 40. Користи различни продажни стратегии.
 41. Автоматизирај се што може да се автоматизира.
 42. Користи го твоето време на најефективен можен начин.
 43. Бидни ефективен и ефикасен во исто време.
 44. Направи го твојот бизнис да биде ефикасен и ефективен.
 45. Секогаш анализирај ги работите околу и во твојот бизнис.
 46. Мери ги најважните показатели.
 47. Размислувај и континуирано подобрувај ја твојата репутација и имиџ на бизнисот.
 48. Секогаш размислувај за штедење на пари и кратење на непотребни трошоци. Ќе имаш потреба од пари за „лоши денови“.
 49. Биди подготвен за „лоши денови“ како да ќе дојдат утре, а работи како никогаш дека ќе нема да дојдат.
 50. Размислувај постојано за иднината и позицијата на твојот бизнис во таа иднина.

Доколку имате искуство со нешто за кое би дале совет за претприемачите слободно поделете го Вашето мислење преку оставање на коментар подолу.

About Д-р Драган Шутевски

Д-р Драган Шутевски е основач и CEO на Шутевски Консалтинг и им помага на бизнисите да го проектираат патот кон успешноста. Поврзи се со Драган на Google+

Speak Your Mind

*